Skaldethed og hvordan det kan løses

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Skaldethed er en accepteret del af aldringsprocessen for nogle, og en kilde til nød for andre.[[textbox]]

Indledning

Hårtab påvirker millioner af mænd og kvinder, men trods årtiers forskning er en kur stadig ikke tilgængelig. Hvor tæt er vi på at finde en magisk kugle til skaldethed? Medicinske nyheder  tager i dag tage et kig på beviserne.[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Androgen alopeci

Som er mere almindeligt kendt som mandlig skaldethed og kvindelig skaldethed, er den mest almindelige form for hårtab, der påvirker omkring 30 millioner kvinder og 50 millioner mænd alene i USA.

Denne medicin må du ikke gå glip af idag, hvis du også lider af hårtab:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Skaldethed

Hos mænd begynder hårtab over begge tindinger og trækker sig over tid for at danne en "M"-form. Hår har også en tendens til at blive tyndere ved kronen og kan udvikle sig til delvis eller fuldstændig skaldethed. Hos kvinder går hårgrænsen ikke tilbage og resulterer sjældent i total skaldethed, men håret bliver normalt tyndere over hele hovedet.

Mandlig skaldethed er arvelig og kan være forbundet med mandlige kønshormoner. Hårtab hos mænd kan begynde så tidligt som i ungdomsårene. Det påvirker to tredjedele af mænd i en alder af 35, og omkring 85 procent af mænd i en alder af 50.

Årsager til hårtab

Årsagerne til kvindelig skaldethed og mandlig skaldethed er uklare. Hårtab sker dog hyppigst hos kvinder efter overgangsalderen, hvilket indikerer, at tilstanden kan være forbundet med faldende kvindelige hormoner.

Med androgenetisk alopeci, der påvirker så mange mennesker, ville en permanent kur ikke kun mindske angsten for en betydelig procentdel af befolkningen, men den ville også vise sig økonomisk fordelagtig for den farmaceutiske virksomhed, der er ansvarlig for opdagelsen.

Er du kvinder og lider af hårtab? Læs mere her:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Stadier af hårvækst, miniaturisering

Hår består af hårsækken (en lomme i huden, der forankrer hvert hårstrå) og skaftet (den synlige fiber over hovedbunden). I hårløget, der ligger i bunden af folliklen, deler celler sig og vokser for at producere hårstrået, som er lavet af et protein kaldet keratin. Papilla, der omgiver pæren, indeholder bittesmå blodkar, der nærer hårsækkene og afgiver hormoner til at regulere hårets vækst og struktur.

Hårsække

Hårsækkene har, ligesom alle celler, cyklusser. En naturlig del af cyklussen involverer at kaste omkring 50 til 100 hår om dagen.

Hver follikel producerer hår i 2 til 6 år og holder derefter en pause i flere måneder. Mens hårsækken er i sin hvilefase, falder håret af. Der er omkring 100.000 hårsække i hovedbunden, men fordi hver follikel hviler på et andet tidspunkt, og andre producerer hår, er hårtab normalt ubemærket. Mere mærkbart hårtab opstår, når der er en forstyrrelse af vækst- og hårtabscyklussen, eller hvis hårsækken udslettes og erstattes med arvæv.

Forskere forstår nu, at mønsterskaldethed opstår gennem et fænomen kendt som miniaturisering. Nogle hårsække ser ud til at være genetisk overfølsomme over for virkningerne af dihydrotestosteron (DHT), som er et hormon, der omdannes fra testosteron ved hjælp af et enzym, der holdes i folliklens oliekirtler.

Skaldethed mænd

DHT binder sig til receptorer i hårsækkene og krymper dem, hvilket gør dem gradvist mindre. Over tid producerer folliklerne tyndere hår, og de vokser i kortere tid end normalt. Til sidst producerer folliklen ikke længere hår, hvilket efterlader området skaldet.

Eksisterende hårtabsbehandlinger

I øjeblikket er der få tilgængelige behandlingsmuligheder til at standse eller vende miniaturisering. De fleste hårtabsbehandlinger håndterer kun hårtab i stedet for at være en permanent løsning.

De eneste to lægemidler godkendt af U.S. Food and Drug Administration (FDA) til behandling af hårtab er minoxidil (Rogaine) og finasterid (Propecia).

Minoxidil

Minoxidils brug til mønsterskaldethed blev opdaget ved et uheld. Minoxidil blev meget brugt til at behandle forhøjet blodtryk, men forskere fandt ud af, at en af lægemidlets bivirkninger var hårvækst på uventede områder.

Minoxidil lotion påføres hovedbunden og kan virke ved at øge blodgennemstrømningen og dermed næring til hårsækkene. 

[[quote]]“American Hair Loss Association siger, at de fleste eksperter er enige om, at Minoxidil er et relativt marginalt effektivt lægemiddel i kampen mod hårtab.“[[quote]]

Behandlingen har ingen effekt på den hormonelle proces med hårtab, og dens fordele er midlertidige. Hårtab fortsætter, hvis brugen afbrydes.

Det kan også anbefales at kigge efter naturlige alternativer til Minodixil, som f.eks. denne: 

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Finasteride

Finasterides bivirkninger af hårvækst blev stødt på under udviklingen af et lægemiddel til behandling af forstørrede prostatakirtler.

Finasteride hæmmer type II 5-alfa-reduktase, som er det enzym, der er ansvarligt for at omdanne testosteron til det mere potente androgen DHT. DHT-niveauer er rapporteret at blive reduceret med 60 procent, når stoffet tages, hvilket forhindrer de modtagelige follikler i at blive påvirket af hormonet og returnere deres normale størrelse.

Denne behandling virker ikke hos kvinder, og dens virkning forbliver kun, så længe den tages.

Virker disse tirapier?

Skaldethed kvinder

Disse terapier kan bremse eller forhindre yderligere hårtab, og de kan stimulere genvækst fra follikler, der har været i dvale, men stadig levedygtige. De kan dog ikke gøre meget for follikler, der allerede er blevet inaktive. Brug af dem på et tidligere stadium af hårtab vil se mere gunstige resultater.

En anden medicin som du kan bruge derhjemme, kan være denne:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hårtransplantation

Hårtransplantation involverer høst af follikler fra bagsiden af hovedet, der er DHT-resistente, og transplantation af dem til skaldede områder. En kirurg vil fjerne små hudpropper, der indeholder nogle få hår, og implantere propperne, hvor folliklerne er inaktive. Omkring 15 procent af hårene kommer ud af hårsækken som et enkelt hår, og 15 procent vokser i grupper på fire eller fem hår.

Ved afslutningen af proceduren vil personen stadig have den samme mængde hår, det vil bare blive fordelt mere jævnt rundt i hovedbunden. Behandling af hårtab gennem kirurgiske indgreb kan være smertefuldt og dyrt. Der er også risiko for ardannelse og infektion.

Mandligt hårtab

Der kan også være andre mindre populære årsager til skaldethed, som f.eks. problemer i det mandlige kønshormon, som skal løses først for at bremse hårtabet. Den type hårtab som enten manden eller kvinden lider af, spiller også en rolle. Den mandlige type er oftest lettere at kurere end den kvindelige. Heldigvis kan en medicinsk behandling eller kirurgisk behandling på det rette tidspunkt, stoppe betinget hårtab, ved at bruge overskydende hår fra andre steder på kroppen.

Her har du en rigtig løsning til mandligt hårtab:

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Skaldethed hos mænd

At man mister håret, især hos mange mænd hvis ikke alle mænd, er årsagen meget klar. Hvis man gerne vil øge hårvæksten igen, kan dette som førnævnt give anledning til et lægebesøg på rette tidspunkt. 

Læs mere:

Reference