Hvorfor taber mænd håret?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Er du bekymret for, at du mister mere hår, end hvad der er normalt? Har du set din hårgrænse falde tilbage (klinisk kaldet bitemporal recession)? Muligvis udvider forsøget på dit hoved, eller du har faktisk bemærket, at dit hår generelt er tyndere i hele din hovedbund. Disse er alle indikationer på mandlig skaldethed også kaldet androgenetisk alopeci.

[[textbox]]

Indledning

De fleste mænd oplever hårtab som et helt naturligt resultat af ændrede hormonniveauer, der finder sted senere i livet, men unge mænd kan dog opleve sammenlignelige hårtab tidligt, såsom i 30'erne, hvilket kan være bekymrende. Vi opfordrer kraftigt mænd til øjeblikkeligt at løse deres tab af hår, for at beskytte det hår, som de stadig har. På det tidspunkt, hvor du først ser, at dit hår bliver tyndere med det blotte øje, har du allerede fældet omkring 50 % af dit hår.

[[textbox]]

hårtab hos mænd, mandligt hårtab, tabe håret, mænd taber håret, androgen alopeci

Omkring 50 millioner mænd i USA lider af tyndt hår, hårtab (også kendt som alopeci) og til sidst fuld skaldethed. Afhængigt af alder og race kan omkring 40 % af alle mænd forvente noget hårtab i en alder af 35. Selvom det at tabe hår er en naturlig del af aldringsprocessen, er mange mænd utilpasse ved deres tyndere hår og oplever også lavt selvværd samt angst. Heldigvis har flere terapialternativer faktisk vist sig effektive med høje tilfredshedspriser.

Her finder du en samlet løsning til at beskytte dit hår og reducere hårtab:

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvad forårsager mandligt hårtab?

Et kemikalie kaldet DHT (dihydrotestosteron) bryder det mandlige hormon testosteron fra hinanden, hvilket får individuelle hårrødder til at skrumpe. Med tiden tabte hårsækkene deres evne til at regenerere helt nyt hår. Hårsækkene opretholder evnen til at opretholde levende hårceller, der er genetisk konfigureret til at udvide sig cyklisk. Så når hårsækkene bliver fjernet fra den bageste hovedbund og også transplanteret til skaldet eller tyndere områder, vil disse rødder fortsætte med at vokse hår. Resultaterne er naturligt udseende og også pålidelige.

De mest almindelige årsager til, at mænd taber hår, inkluderer:

Arvelighed/genetik

Mandlig skaldethed overføres via begge sider af familiemedlemmerne. Du kan antage, at der ikke er noget håb i forhold til din genetik, men mange mænd har oplevet stor succes med hårtransplantation og også receptpligtig hårmedicin kaldet Propecia.

Alvorlig stress

I modsætning til almindelig tro er stress og angst den mindst almindelige årsag til tyndere hår. Klinisk beskrevet telogen effluvium, er denne form for hårtab uventet, midlertidigt, såvel som diffust i hele hovedbunden. Den er ikke identificeret ved en vigende hårgrænse eller krone. Dit hår vender tilbage, når stressfaktoren er fjernet fra dit liv. Hvis du ikke kan slippe af med kilden til stress, så prøv at træne dagligt eller tilmeld dig adfærdsterapi. Du skal se dit hår vende tilbage til dets typiske tæthed efter omkring 6 måneder.

Dårlig kost og velvære

Hvis dit hårudtynding er et resultat af dårlige sundhedsvalg, oplever du faktisk hårtab, hvilket er kortsigtet såvel som meget lettere at håndtere end langsigtet hårtab. Dit hår kræver næringsstoffer for at bevare et sundt, frodigt udseende. Sørg for, at du får dit daglige behov for jern, protein, zink og biotin. Bevar en sund og afbalanceret måde at leve på og også, hvis det er relevant, stoppet med at ryge.

hårtab hos mænd, mandligt hårtab, mandlige kønshormon, taber håret, mandlig skaldethed

 

Alder

Mænd har brug for at forudse noget hårtab under hele den naturlige ældningsprocedure. Gradvist skrumper hovedbundens hårsække, og håret udvider sig meget kortere og finere, indtil hårsækken helt holder op med at producere helt nye hår. Selvom nogle mænd er tilfredse med at omfavne følgerne af deres sofistikerede år, leder andre efter en service for at forhindre kontinuerligt tab af hår. Receptpligtig medicin, hårcreme bestående af Minoxidil eller hårtransplantation er muligheder for at tage sig af ældningsproceduren.

Dårlige frisure

Selv for mænd kan seriøse frisurer såsom mandlige knolde, cornrows, stramme fletninger og hårde hårprodukter udløse tyndere hår. For at genoprette dit hår til dets naturlige tykkelse, så vær mild under stylingen, lad være med at tegne eller beskadige rødderne, brug hårshampooer og balsam af medicinsk kvalitet og undgå at farve dit hår for ofte.

Sygdom

Hårtab kan skyldes betydelige medicinske helbredsproblemer såsom diabetiske problemer eller lupus. Det kan også forekomme som en reaktion på lægemidler såsom antikoagulantia (blodfortyndere) og også overskydende vitamin A-tilskud (retinoid-lægemidler). Tal med en læge for at finde ud af, om dette kan være en mulig årsag til dit hårtab.

Psoriasis er et hudproblem, der typisk påvirker hovedbunden. Forårsaget af, at immunsystemet ved et uheld angriber patientens egne celler, efterlader psoriasis hvide flager, der kan sammenlignes med skæl i hovedbunden, samt tilføjer normalt til kortvarigt hårtab. I dette tilfælde er en shampoo af medicinsk kvalitet den mest effektive behandling til at genoprette tyndt hår.

hårtab hos mænd, mandligt hårtab, mandlige kønshormon, mandlige hårtab, foreby

 

Androgenetisk alopeci

Ifølge American Loss Of Hair Organization er 95 procent af hårtab hos mænd forårsaget af androgenetisk alopeci. Denne nedarvede kvalitet, der har en tendens til at give mænd en vigende hårgrænse og en tyndere krone, er forårsaget af arvelig følsomhed over for et biprodukt af testosteron kaldet dihydrotestosteron (DHT).

Så hvor præcist forårsager dette hormonelle biprodukt tab af hår?

Hårsække der er følsomme over for DHT, har en tendens til at skrumpe gradvist. Efterhånden som de påvirkede hårrødder bliver mindre, bliver levetiden for hvert hår meget kortere. I sidste ende stopper de berørte rødder med at producere hår, eller et minimum af den slags hår, som du er vant til.

Med mandlig skaldethed overholder hårtab normalt et forudsigeligt mønster. Begge de mest sædvanlige mønstre for tab af hår inkluderer følgende:.

 • Hår begynder med at blive tynd ud over hovedet. Dette mønster kan i sidste ende efterlade en "hestesko" af hår rundt om siderne såvel som på bagsiden af hovedet.
 • Hår begynder at trække sig tilbage fra forsiden af hårgrænsen, hvilket skubber hårgrænsen bedre tilbage på hovedet.
 • Niveauet samt udviklingen af skaldethed hos mænd er analyseret af Norwood kategorisystemet. Det har syv stadier, der bestemmer omfanget og mønsteret for tab af hår og også skaldethed.

I hvilken alder begynder mænd med at tabe hår?

Hvis du opdager, at dit hår er tyndere, end det plejede at være, kan du tiltrække en vis trøst fra det faktum, at du ikke er den eneste. Mandlig skaldethed påvirker de fleste mænd på et tidspunkt i deres liv.

Ifølge den amerikanske Loss Of Hair Organization:

 • Omtrent 25 procent af mændene, der har genetisk skaldethed, begynder at miste deres hår, før de fylder 21 år.
 • I en alder af 35 vil cirka 66 procent af mændende have oplevet et niveau af hårtab.
 • I en alder af 50 vil cirka 85 procent af mændene have dramatisk tyndere hår.
hårtab hos mænd, forebygge hårtab, mandligt kønshormon, type hårtab, væksthæmmende stof dihydrotestosteron

 

Andre kilder til at mænd taber håret

Selvom mandlig skaldethed er den førende kilde til skaldethed, er det ikke den eneste tilstand, der kan udløse hårtab.

Med mandlig skaldethed har du normalt ikke andre symptomer udover tyndt hår. Men med forskellige andre hårtabsudløsere kan du måske også bemærke, at du også har forskellige andre tegn og symptomer.

Vitaminmangel

Optimale niveauer af jern og også andre næringsstoffer er nødvendige for evigt overordnet helbred, sammen med sund og afbalanceret hårvækst. Protein, D-vitamin samt et tilstrækkeligt forbrug af andre vitaminer fra din kost er desuden afgørende for at bevare et sundt hår. Mangel på flere af disse næringsstoffer kan få dig til at tabe endnu mere hår end normalt.

Medicin, der kan udløse hårtab

Tab af hår fra visse medikamenter er typisk kortvarigt, og så snart du holder op med at tage stoffet, vil hårvæksten sandsynligvis vende tilbage til. Flere af de velkendte lægemidler forbundet med tab af hår omfatter:.

 • Strålebehandlingsmedicin
 • Acne medicin såsom isotretinoin (Accutane)
 • Svampedræbende medicin, specifikt voriconazol
 • Antikoagulantia såsom heparin og warfarin
 • Immunsuppressive midler
 • Medicin til for højt blodtryk såsom betablokkere og ACE-hæmmere
 • Kolesterolsænkende medicin såsom simvastatin (Zocor) og også atorvastatin (Lipitor)
 • Antidepressiva såsom sertralin (Zoloft) samt fluoxetin (Prozac)
hårtab hos mænd, forebygge hårtab, mandligt kønshormon, arvelige hårtab, sundt hår

 

Hvad er de mest pålidelige behandlinger til hårtab hos mænd?

Hårtabsbehandlinger, især til mandlig skaldethed, varierer fra genstande, du skrubber direkte ind i din hovedbund, til mere invasive behandlinger, der er målrettet mod at bringe hårvækst tilbage eller erstatte hår, der fældes.

Lige her er et par af de meget mere foretrukne såvel som pålidelige behandlingsmuligheder for skaldethed.

Hårtabstabletter

Der er både receptpligtig og håndkøbsmedicin godkendt til terapi af mandlig skaldethed.

Begge lægemidler, der har vist sig at behandle eller afværge mere mandlig skaldethed, er finasterid (Propecia, Proscar) og minoxidil (Rogaine, Ioniten). Finasteride kommer i tabletform og tilbydes kun på recept. Minoxidil er en aktuel behandling, der tilbydes i håndkøb.

Det kan tage mindst 6 måneder, før begge behandlinger begynder at vise resultater.

Disse tabletter er klinisk bevist til at hjælpe med at beskytte håret:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

Laser behandling

Laserbehandling på lavt niveau kan bruges til at hjælpe med at revitalisere cirkulationen i hovedbunden samt for at fremme hårrødderne. Selvom dette er et ret nyt terapialternativ, er det faktisk blevet anset for at være sikkert såvel som tåleligt. Det er ligeledes et mindre invasivt valg sammenlignet med hårtransplantation gennem kirurgisk behandling.

Selvom undersøgelsen er begrænset til laserterapi og også hårvækst, har nogle forskningsundersøgelser afsløret opmuntrende resultater.

For eksempel fandt en undersøgelse fra 2013, der bestod af 41 mænd mellem 18 og 48 år, en stigning på 39 procent i hårvækst for deltagere, der fik laserhåroperation.

Hårtransplantation gennem kirurgisk procedure

De to mest almindelige hårtransplantationsbehandlinger er follikulær systemtransplantation (FUT) samt follikulær enhedsekstraktion (FUE).

FUT indebærer flytning af en del af huden fra bagsiden af hovedbunden, hvor hår stadig vokser. Denne del af huden opdeles derefter i hundredvis af små genstande kaldet grafts. Disse transplantater placeres derefter i dele af hovedbunden, hvor hår i øjeblikket ikke vokser.

Med FUE tager kirurgen private sunde og afbalancerede hårsække ud af hovedbunden og laver derefter små huller, hvor håret ikke vokser, og placerer de sunde og afbalancerede hårsække lige ind i disse huller.

hårtab hos mænd, forebygge hårtab, meget hår, mandlige kønshormoner, høje tindinger, almindeligt hårtab

 

Kan mænd beskytte sig mod at tabe håret ?

Det er virkelig udfordrende ikke-kirurgisk at vende noget af det hårtab, der er set med denne tilstand.

Ikke desto mindre er det muligt at undgå yderligere tab af hår ved den første indikator for udtynding. Finasteride og også Rogaine er to anerkendte behandlinger, der kan undgå yderligere hårtab set med androgenetisk alopeci.

Så snart du holder op med at bruge disse lægemidler, kan hårtabet vende tilbage. Tal med din læge om, hvorvidt disse lægemidler kan være rigtige for dig.

For at holde dit hår sundt og for at undgå hårtab af forskellige andre årsager, prøv følgende:

 • Prøv at lave normal hovedbundsmassage, som kan hjælpe med at fremme hårudviklingen.
 • Opgiv cigaretrygning. Ældre forskning tyder på, at cigaretrygning kan være relateret til tab af hår.
 • Tag dig af angst via træning
 • Spis en sund kostplan med rigelige mængder af sundt protein, jern samt vitaminer.
 • Skift medicin. Hvis du mener, at din medicin kan forårsage hårtab, så tal med din læge om andre valg, der kan virke bedre for dig.

  Hvis du ønsker serum og tabletter der kan beskytte dit hår, er denne løsningen for dig:

  Hair Growth & Nutrient Bundle | Mænd
  Hair Growth & Nutrient Bundle | Mænd
  Et enkelt system med ekstra næringsstoffer

  Konklusion

  Hvis du har et hårløst område eller en faldende hårgrænse, er det højst sandsynligt på grund af dine gener.

  I 95 procent af situationerne er skaldethed på grund af androgenetisk alopeci, endnu mere typisk kendt som mandlig skaldethed, som er en arvelig tilstand. Det kan påvirke mænd i alle aldre og kan også begynde før de fylder 21 år.

  Selvom du ikke kan forhindre mandlig skaldethed, er der midler til at reducere tab af hår. Nogle alternativer består af lægemidler såsom Finasteride (Propecia, Proscar) og også minoxidil (Rogaine, Ioniten), laserbehandling og hårtransplantation kirurgisk procedure.

  Hvis du er bekymret for at blive skaldet, skal du sørge for at tale med din læge eller hudspecialist. De kan samarbejde med dig for at finde de terapialternativer, der er rigtige for dig.