Hvad er alopeci og hvordan kan du takle det?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Tab af hår (alopeci) kan kun påvirke din hovedbund eller hele din krop, og det kan også være kortvarigt eller irreversibelt. Det kan være resultatet af arvelighed, hormonmodifikationer, kliniske tilstande eller en normal del af aldring. Enhver kan fælde hår på hovedet, men det er endnu mere almindeligt hos mænd.

Indledning

Skaldethed refererer normalt til ekstremt hårtab fra din hovedbund. Genetisk tab af hår med alderen er en af de mest almindelige årsager til skaldethed. Nogle individer foretrækker at lade deres hårtab løbe forsømt og også skjult. Andre dækker det måske til med frisurer, makeup, hatte eller tørklæder. Og andre vælger en af de tilgængelige terapier for at undgå yderligere hårtab eller genoprette udviklingen. Inden du søger hårtabsbehandling, skal du tale med din læge om kilden til dit hårtab og også behandlingsvalg.

androgen alopeci, alopecia areata, androgen alopeci påvirker, mandligt hårtab, alopecia universalis

 

Tegn og symptomer

Hos mænd begynder håret ofte at trække sig tilbage fra panden. Hårtab kan forekomme på mange forskellige måder, afhængigt af hvad der skaber det. Det kan begynde med det samme eller gradvist og også påvirke din hovedbund eller hele din krop.

Symptomer og tegn på tab af hår

Gradvis udtynding ud over hovedet. Dette er en af de mest typiske former for hårtab, som påvirker mennesker, når de bliver ældre. Hos mænd begynder håret ofte at trække sig tilbage ved hårgrænsen på panden. Kvinder har normalt en ekspansion af komponenten i deres hår. Et gradvist typisk hårtabsmønster hos ældre kvinder er en vigende hårgrænse (frontal fibroserende alopeci).

Runde eller uregelmæssige skaldede pletter. Nogle individer fælder hår i cirkulære eller plettede hårløse områder på hovedbunden, skægget eller brynene. Din hud kan komme til at være kradsende eller ubehagelig, før håret falder af.

Du løsner pludselig hår. Et fysisk eller psykisk chok kan få håret til at løsne sig. Håndfulde hår kan komme ud, når du børster eller renser dit hår og endda efter forsigtigt træk. Denne form for hårtab udløser typisk total hårudtynding, men er dog kortvarig.

Helkropstab af hår. Nogle tilstande og medicinske behandlinger, såsom strålebehandling af kræftceller, kan resultere i hårtab over hele din krop. Håret udvider sig normalt tilbage.

Pletter af skæl, der breder sig over hovedbunden. Dette er et tegn på ringorm. Det kan være ledsaget af beskadiget hår, rødme, hævelse og også nogle gange siver.

androgen alopeci, mandligt hårtab, alopecia universalis, alopecia totalis, mandligt kønshormon

 

Hvornår skal man se en læge

Se din læge, hvis du er bekymret over tab af hår hos dig eller dit barn, samt har til hensigt at søge behandling. For kvinder, der oplever en vigende hårgrænse (frontal fibroserende alopeci), skal du tale med din læge om tidlig behandling for at forhindre betydelig permanent skaldethed.

Tal også med din læge, hvis du ser uventet eller ujævnt hårtab eller mere end normalt tab af hår, når du reder eller renser dit eller dit barns hår. Uventet hårtab kan indikere et underliggende klinisk problem, der kræver terapi.

Hvis du ønsker et klinisk bevist produkt, er denne pakkeløsning værd at vælge:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Årsager

Folk fælder generelt 50 til 100 hår om dagen. Dette er normalt ikke mærkbart på grund af det faktum, at nyt hår udvider sig på samme tid. Hårtab opstår, når helt nyt hår ikke ændrer det hår, der faktisk er faldet af.

Hårtab er generelt forbundet med et eller flere af nedenstående elementer:

Familiehistorie (arvelighed)

Den mest almindelige årsag til hårtab er en arvelig tilstand, der opstår med aldring. Denne tilstand kaldes androgen alopeci, mandlig skaldethed og også kvindelig skaldethed. Det foregår generelt langsomt såvel som i forudsigelige mønstre - en vigende hårgrænse og skaldede områder hos mænd og også tyndere hår langs hovedbunden hos kvinder.

androgen alopeci, mandligt hårtab, androgent hårtab, pletvist hårtab, alt hår

 

Hormonændringer og kliniske tilstande

En række tilstande kan skabe langvarigt eller kortvarigt hårtab, bestående af hormonelle justeringer på grund af barsel, fødsel, overgangsalder og også problemer med skjoldbruskkirtlen. Kliniske tilstande omfatter alopeci areata, som er relateret til immunsystemet og også udløser ujævnt hårtab, hovedbundsinfektioner såsom ringorm, samt en hårtrækningsforstyrrelse kaldet trikotillomani.

Lægemidler og også kosttilskud

Hårtab kan være en negativ virkning af visse lægemidler, såsom dem, der bruges til kræftceller, ledbetændelse, depression, hjerteproblemer, gigt samt hypertension.

Strålebehandling til hovedet

Håret vokser muligvis ikke tilbage på samme måde, som det var tidligere.

En ekstremt stressende begivenhed

Mange individer oplever en generel udtynding af håret et antal måneder efter et fysisk eller følelsesmæssigt chok. Denne form for hårtab er kortsigtet.

Frisurer og terapier

For meget hårstyling eller frisurer, der trækker dit hår stramt, såsom pigtails eller cornrows, kan forårsage en slags hårtab kaldet grip alopecia. Hot-olie hårterapier og permanenter kan ligeledes få hår til at falde af. Hvis ardannelse finder sted, kan hårtab være permanent.

pletvist hårtab, androgen alopeci, skaldede pletter, normal hårvækst, autoimmune sygdomme

 

En række faktorer kan øge din risiko for tab af hår

  • En familiehistorie med skaldethed på din mors eller fars side
  • Alder
  • Væsentlig fedtforbrænding
  • Særlige medicinske tilstande, såsom diabetes og lupus
  • Stress
  • Dårlig ernæring

Meget skaldethed er forårsaget af genetik (mandlig skaldethed og kvindelig skaldethed). Denne form for hårtab kan ikke forebygges.

Disse forslag kan hjælpe dig med at undgå de typer af hårtab der kan undgås

Vær blid med dit hår. Brug en dettangler og undgå ryk ved børstning og kæmning, især når dit hår er vådt. En bredtandet kam kunne hjælpe med at undgå at trække hår ud. Forebyg alvorlige terapier såsom varme ruller, krøllejern, terapier med varm olie samt permanente midler. Begræns spændingen på håret fra styles, der bruger gummibånd, hårnåle og pigtails.

Spørg din læge om medicin og kosttilskud, som du tager, som kan forårsage hårtab.

Beskyt dit hår mod sollys og andre kilder til ultraviolet lys.

Stop med at ryge. Nogle undersøgelser afslører en sammenhæng mellem rygning og også skaldethed hos mænd.

Hvis du bliver behandlet med strålebehandling, så spørg din læge om en airconditionhætte. Denne kasket kan mindske din trussel om at fælde hår under hele strålebehandlingen.

Hvis du ønsker en serum til at hjælpe med at reducere hårtab, skal du læse her:

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Stoffri og klinisk testet

Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
Stoffri og klinisk testet

androgen alopeci, producere hår, alle aldre, mange mennesker, hårtabet, ny hårvækst

 

Hvem får alopeci areata?

Mens ethvert individ kan få alopecia areata, har nogle individer en større risiko for at få det. De, der er mest tilbøjelige til at få det, har:

En tæt blodslægtning med alopecia areata: Det anslås, at omkring 10% til 20% af personer med alopecia areata har en slægtning, der har det. Fordi mange individer forsøger at skjule tab af hår, kan denne del være højere.

Astma, høfeber, atopisk dermatitis, skjoldbruskkirtelsygdom, vitiligo eller Down-sygdom: Undersøgelse afslører, at mennesker, der har en af disse tilstande, er mere tilbøjelige til at få alopecia areata.

Har beskæftiget sig med kræftceller med et lægemiddel kaldet nivolumab: Selvom det er for tidligt at hævde, om dette øger din trussel væsentligt, har et par individer, der fik en medicin kaldet nivolumab, udviklet alopeci areata. Medicinen bruges til at behandle lungekræftceller og kræftsygdomme, der har spredt sig. Hårtab starter typisk et par måneder efter, at de påbegynder behandlingen. Denne type hårtab tyder normalt på, at medicinen virker.

Du kan behandle dette hårtab med et kortikosteroid, som du påfører de hårløse områder. Det gør det muligt for håret at vokse ud igen, uden at stoppe behandlingen med kræftceller.

Dit race kan desuden påvirke din risiko for at få alopeci areata. I en stor undersøgelse opdagede forskere, at sorte og også latinamerikanske sygeplejersker var mere tilbøjelige end ikke-spanske hvide sygeplejersker til at få denne tilstand.

Selvom denne undersøgelse strakte sig over flere år, har den mange begrænsninger. Mere forskning er påkrævet for at vide, om dette fund gælder for andre individer.

Kan alopecia areata helbredes?

Det kan ikke behandles; det er dog muligt at gro hår igen. For nogle mennesker vil genvækst forekomme uden hjælp. På grund af det faktum, at alopecia areata ikke kan behandles, kan personer, der har genvækst, få meget mere hårtab senere. Nogle individer har cyklusser med hårtab og genvækst.

Hvis dit hår ikke vokser tilbage af sig selv, kan medicinske behandlinger hjælpe.