Alt hvad du behøver at vide om hårtab til starten af 2023

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Er du bekymret for, at du taber mere hår, end hvad der er normalt? Har du bemærket, at din hårgrænse er faldet (medicinsk betegnet bitemporal recession) eller at håret på dine tindinger bliver tyndere? Måske bliver hvirvelen på hovedet udvidet, eller du har bemærket, at dit hår generelt er tyndere i hele din hovedbund. Disse er alle indikationer, hvor hårtab inkluderer: Skaldethed og androgenetisk alopeci (kvinder vil opleve en udvidende del, den kvindelige ækvivalent til mandlig skaldethed).[[textbox]]

Resume

Hår vokser på næsten alle dine hudoverflader, ikke dine håndflader, fodsåler, læber eller øjenlåg. Let, fint, kort hår kaldes vellushår. Terminalt/androgent hår er tykkere, mørkere og længere.

Mange mennesker tror, ​​at hårtab kun rammer mænd. Det anslås dog, at mere end 50 % af kvinderne vil opleve mærkbart hårtab. Der er mange forskellige årsager, men den væsentligste årsag til hårtab hos kvinder er kvindeligt hårtab (FPHL), som påvirker omkring en tredjedel af modtagelige kvinder, hvilket svarer til omkring 30 millioner kvinder i USA.[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hårtab hos mænd

hårtab

Hårtab hos mænd er et naturligt resultat af ændrede hormonniveauer, der opstår senere i livet, men unge mænd kan opleve lignende hårtabsmønstre tidligt, hvor hårtabet begynder i 30'erne, hvilket kan være alarmerende. Vi opfordrer kraftigt personer med mandligt hårtab til straks at tage fat på deres hårtab, for at beskytte det hår, som de stadig har. Når du først bemærker, at dit hår bliver tyndere med det blotte øje, har du allerede mistet omkring 50 % af det såkaldte "normalt hår". 

Cirka 50 millioner mænd alene i USA lider af tyndt hår og mandligt hårtab (også kendt som alopeci) og til sidst fuldstændig skaldethed. Afhængigt af alder og race kan omkring 40 % af alle mænd forvente noget hårtab i en alder af 35. Selvom det at miste hårvolumen er en naturlig del af aldringsprocessen, er mange mænd selvbevidste om deres tyndere hår og oplever lavt selvværd og endda depression. Heldigvis har mange behandlingsmuligheder vist sig at være vellykkede med høje tilfredshedsrater, hvor personer der oplever hårtab.

Hårtab hos kvinder

Hårtab kvinder

Hårtab kan også ramme kvinder. Hårtab inkluderer hvis delen i dit hår bliver bredere, du finder skaldede pletter, eller du fælder mere end 125 hår om dagen, oplever du sandsynligvis hårtab og skal til en hudlæge. Der er et par typer hårtab og flere mulige årsager, det rammer mange kvinder. Selvom der er meget lidt, du kan gøre for at forhindre hårtab, kan du muligvis reagere på behandlingen, hvis du kommer til en hudlæge tidligt.

Generelt fælder mennesker mellem 50 og 100 enkelt hår om dagen. At kvinder oplever hårtab er en del af en naturlig balance - nogle hår falder ud, mens andre vokser ind. Når balancen afbrydes - når hår falder af og mindre hår vokser ind - sker der hårtab.

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Arveligt hårtab

årsager til hårtab

Den mest almindelige årsag til at tabe hår er en arveligt hårtab, der opstår med aldring. Denne tilstand kaldes androgen alopeci, mandlig skaldethed og kvindelig skaldethed. Det forekommer normalt gradvist og i forudsigelige mønstre. En vigende hårgrænse og skaldede pletter hos mænd og tyndere hår langs hovedbunden hos kvinder.

De fleste mænd og kvinder vil bemærke gradvist arveligt hårtab, efterhånden som de bliver ældre, eller oplever at håret bliver tyndere. Men ifølge en artikel fra 2019 udgivet af Harvard Medical School, vil fire ud af 10 personer opleve hårtab på grund af deres genetik.

give hårtab

Hvordan ved du, om dit hårtab er arvet, et resultat af stress, dårlig kost eller sygdom? Genetisk hårtab, også kendt som arvelig skaldethed, påvirker næsten altid din hårgrænse op til midten af ​​toppen af ​​dit hoved.

Mænd kan opleve udtalt hårtab, der starter ved tindingerne eller hårgrænsen og fortsætter i et M-formet mønster. En kvindes genetiske hårtab er ofte mindre indlysende, men mere udbredt.

På den anden side, hvis du taber hår fra baghovedet eller i klumper eller pletter, så er det næsten helt sikkert ikke en arvelig faktor og kræver en læges opmærksomhed.

Kan du rette genetisk hårtab?

Ifølge Harvard Medical School kan hårtab på grund af arvelige faktorer ikke regenereres væsentligt, hvis overhovedet. Hvis dit hårtab begyndte i en tidligere alder, er chancerne for, at det vil stige over tid, høje.

Men der er muligheder for at bremse udviklingen af ​​hårtab. Visse medicin er tilgængelige for visse typer hårtab, men du bliver nødt til at være ekstremt disciplineret, når du bruger medicinen dagligt.

Hårtabsbehandlinger, der kan hjælpe

give hårtab

Mens forskning i nye hårtabsmedicin og hovedbundscremer er konstant til alt hår og hårets livscyklus, har kun to produkter været konsekvent effektive:

Scandinavian Biolabs Hair Growth Routine

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Minoxidil

Også kendt som Rogaine, Minoxidil er en håndkøbsopløsning, du anvender to gange dagligt i din hovedbund. Det virker ved at øge blodcirkulationen til det berørte område af din hovedbund, fortykkere og styrke hårsækkene. Både mænd og kvinder kan bruge Rogaine. Resultaterne vises normalt efter fire til otte måneders påføring.

"Hvis folk bruger det to gange om dagen, virker det. Hvis de kun bruger det én gang om dagen eller springer en dag over, virker det mindre. Rogaine kan være klistret, rodet og ubehageligt i hovedbunden, så compliance-raten er ikke så stor.

minoxidil

Finasteride

Finasteride er en receptpligtig pille, der behandler genetisk hårtab ved at forhindre testosteron i at blive omdannet til et stof kaldet DHC, som svækker hårsækkene. En FDA-godkendt medicin til mandlig skaldethed, Finasteride tages en gang dagligt, og hvis det bruges konsekvent, har det en høj succesrate til at bremse genetisk hårtab.

Androgen alopeci

genetisk hårtab

Androgenetisk alopeci er en almindelig form for hårtab hos både mænd og kvinder. Hos mænd er denne tilstand også kendt som mandlig skaldethed. Hår tabes i et veldefineret mønster, der begynder over begge tindinger. Med tiden trækker hårgrænsen sig tilbage for at danne en karakteristisk "M"-form. Hår bliver også tyndere ved kronen (nær toppen af ​​hovedet), og udvikler sig ofte til delvis eller fuldstændig skaldethed.

Mønstret for hårtab hos kvinder adskiller sig fra hårtab hos mænd. Hos kvinder bliver håret tyndere over hele hovedet, og hårgrænsen trækker sig ikke tilbage. Androgenetisk alopeci hos kvinder fører sjældent til total skaldethed og kan i visse tilfælde være betinget hårtab.

Androgenetisk alopeci hos mænd er blevet forbundet med flere andre medicinske tilstande, herunder i mange tilfælde koronar hjertesygdom og det mandlige kønshormon testosteron. Derudover er prostatacancer, forstyrrelser af insulinresistens (såsom diabetes og fedme) og højt blodtryk (hypertension) blevet relateret til androgenetisk alopeci.

Hos kvinder er denne form for hårtab forbundet med en øget risiko for polycystisk ovariesyndrom (PCOS). PCOS er karakteriseret ved en hormonel ubalance, der kan føre til uregelmæssig menstruation, akne, overskydende hår andre steder på kroppen (hirsutisme) og vægtøgning.

Sundt hår

hårtab

Alt for ofte beskytter vi ikke sundt og glansfuldt hår, med de nødvendige forholdsregler for at vedligeholde håret. Mange tror, ​​at en årlig klipning og en alt-i-én shampoo og balsam vil være nok til tykt, skinnende hår. Alligevel har mænds hår brug for lige så meget engagement som kvinders for at forblive sundt og mæt. Fra forebyggende foranstaltninger til reaktive trin, her er fem måder, hvorpå mænd kan holde deres hår sundt på lang sigt.

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

1. Plej din hårbund

Mænd tænker at give deres hovedbund noget opmærksomhed, men dens sundhed spiller en stor rolle for hårtab og udseende. Hvis du bemærker en ophobning af olie på dit hår eller skællende hud, kan det være tid til at behandle din hovedbund. Overvej at bruge en hovedbundsmaske, der fugter området og lindrer skæl. Eller prøv at give dig selv en hovedbundsmassage, der vil tilskynde til blodgennemstrømning og næringsstoffer til dine rødder for sundere lokker. At behandle din hovedbund kan virke useriøst, men det kan have en overraskende indflydelse på dit hårs sundhed og tykkelse.

2. Stop overvaskning

dit hårtab

En af de nemmeste og hurtigste måder at reducere hårtab på, er ved at tage alt for varme brusebade for ofte. Varmt vand kan fjerne olierne fra dine hårstrå og efterlade dit hår tørt og stivt, og for ofte brusebad kan beskadige dine hårsække og forårsage hårtab. Prøv i stedet at minimere brusere til tre-fire gange om ugen, skru temperaturen til lunken og brug en genopbyggende tørshampoo til mænd på dine fridage. Dette vil beskytte dit hår mod yderligere skader og sætte dig op til et selvsikkert look.

3. Behandel hårtab

Almindelige sundhedsproblemer for mænd omfatter for tidlig skaldethed, vigende hårgrænser og tyndere hår. Hvis du allerede oplever disse problemer, kan det være på tide at søge hjælp, mens du stadig kan forhindre fremtidigt tab. Du kan bruge en aktuel behandling, der hjælper med at stoppe hårtab og fremmer hårvækst, eller du kan tale med din læge om recepter, der kan behandle den grundlæggende årsag til din skaldethed. Prøv derefter at spise mad med B-vitaminer og jern, som laks og grøntsage, for at fremme fremtidig vækst.

4. Brug de rigtige redskaber

Mange mænd lærer at bruge stylingværktøjer af deres mødre, søstre og veninder, men de bedste teknikker til mænd og kvinder kan variere drastisk. Det er vigtigt, at mænd forstår de specifikke behov for deres hårtype og den potentielle skade, som forkert brug af værktøjer kan forårsage.

Overvej at investere i en varmluftsbørste og kam af høj kvalitet til at style dit hår og en elektrisk barbermaskine til at trimme dine bakkenbarter, for generelt at reducere hårtab. Disse vil gøre det nemt for dig at skabe det look, du ønsker, uden at udsætte dit hår for skadelige prøvelser. Bare husk på, at hvis du bruger et varmebaseret stylingværktøj som f.eks. en hårtørrer, skal du holde den på en lav indstilling og konsekvent bevæge dig dedt rundt om dit hår for at undgå skader. Derudover må du ikke bruge en kam eller børste på vådt hår, fordi det nemt kan rive hårsækkene.  

5. Husk skægget

Sidst, men bestemt ikke mindst, er ansigtshår, som også trænger til noget kærlighed. Forsømt skæg kan blive tørt, kløende og vildt og distrahere fra dit overordnede look. Prøv at inkorporere en skægbalsam og kam i din morgenrutine for ikke kun at føle dig selvsikker, før du forlader huset, men også for at gøre noget langsigtet vedligeholdelse af dit skægs blødhed og udseende.

Sammen med regelmæssige klipninger og en sund kost, afsætte kun et par ekstra minutter om dagen til pleje kan gøre en mands hår sundere og fyldigere i de kommende år. Brug disse tips til at personliggøre din egen hårplejerutine og nyd flotte lokker.

P-piller

Ikke kun mand kan få skade på deres mandlige kønshormon. P-piller kan forårsage hårtab hos kvinder, der er særligt følsomme over for hormonerne i p-piller, eller som har en familiehistorie med hormonrelateret hårtab. Hår vokser normalt i cyklusser. Anagen er den aktive fase. I denne fase vokser dit hår fra dets hårsække. Denne periode kan vare i to til syv år.

Catagen er overgangsstadiet, hvor din hårvækst stopper. Det varer i omkring 10 til 20 dage. Telogen er hvilefasen. I denne fase vokser dit hår ikke. Mellem 25 og 100 hår fældes dagligt i denne fase, som kan vare i op til 100 dage.

P-piller får håret til at flytte fra vækstfasen til hvilefasen for tidligt og for længe. Denne form for hårtab kaldes telogen effluvium. Store mængder hår kan falde ud under denne proces. Hvis der er skaldethed i din familie, kan p-piller fremskynde hårtabsprocessen. 

Hvad hvis du allerede har hårtab?

Hårtabsprodukter

Næsten hver kvinde udvikler til sidst i mange tilfælde, en vis grad af kvindeligt hårtab, hvor de langsomt taber håret. Det kan starte når som helst efter pubertetens begyndelse, men kvinder har en tendens til først at bemærke det omkring overgangsalderen, hvor hårtabet typisk stiger. Risikoen stiger med alderen, og den er højere for kvinder med tidligere hårtab på begge sider af familien.

Som navnet antyder, involverer androgenetisk alopeci virkningen af ​​hormonerne kaldet androgener, som er afgørende for normal mandlig seksuel udvikling og har andre vigtige funktioner hos begge køn, herunder sexlyst og regulering af hårvækst. Tilstanden kan være arvelig og involvere flere forskellige gener. Det kan også skyldes en underliggende endokrin tilstand, såsom overproduktion af androgen eller en androgen-udskillende tumor på æggestokken, hypofysen eller binyrerne, der kan skade håret. 

I begge tilfælde er alopeci sandsynligvis relateret til øget androgenaktivitet. Men i modsætning til androgenetisk alopeci hos mænd, er den præcise rolle af androgener hos kvinder sværere at bestemme. I tilfælde af, at en androgen-udskillende tumor er involveret, er det vigtigt at måle androgenniveauer hos kvinder med tydeligt kvindeligt hårtab. Psykisk stress kan også være blandt årsagerne, men andre årsager som f.eks. hormonel ubalance kan også nævnes.

Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere lokker. Ideel til dem med kortere hår

Androgenetisk alopeci hos begge køn

årsager til hårtab

Hos begge køn opstår hårtab fra androgenetisk alopeci på grund af en genetisk bestemt forkortelse af anagen, et hårs vækstfase og en forlængelse af tiden mellem hårtab og starten på en ny anagen fase. Det betyder, at det tager længere tid for hår at begynde at vokse tilbage, efter at det er fældet i løbet af den normale vækstcyklus.

Selve hårsækken ændrer sig også, krymper og producerer et kortere, tyndere hårstrå - en proces kaldet "follikulær miniaturisering." Som et resultat bliver tykkere, pigmenterede, længerevarende "terminale" hår erstattet af kortere, tyndere, ikke-pigmenterede hår kaldet "vellus".

Hårtabsbehandling for kvinder

Medicin er den mest almindelige behandling for hårtab hos kvinder.

Minoxidil (Rogaine, generiske versioner). Dette lægemiddel blev oprindeligt introduceret som en behandling for højt blodtryk, men folk, der tog det, bemærkede, at de voksede hår på steder, hvor de havde mistet det. Forskningsundersøgelser bekræftede, at minoxidil påført direkte på hovedbunden kunne stimulere hårvækst, især for kvinder der oplever hårtab.

Effekten topper ofte ved omkring fire måneder, men det kan tage længere tid, så planlæg et forsøg på seks til 12 måneder. Hvis minoxidil virker for dig, bliver du nødt til at fortsætte med at bruge det for at bevare disse resultater. Hvis du stopper, vil du begynde at tabe hår igen.

Sådan bruger du minoxidil

Vær sikker på, at dit hår og hovedbund er tørt. Brug den dråbe eller spraypumpe, der følger med håndkøbsopløsningen, og påfør den to gange dagligt på alle områder, hvor dit hår bliver tyndere. Massér den forsigtigt ind i hovedbunden med fingrene, så den kan nå hårsækkene. Derefter lufttør dit hår, vask dine hænder grundigt og vask enhver opløsning af, der har dryppet på din pande eller ansigt. Undlad at påfør shampoo i mindst fire timer bagefter.

Nogle kvinder oplever, at minoxidilopløsningen efterlader et aflejring, der tørrer og irriterer deres hovedbund. Denne irritation, kaldet kontakteksem, er sandsynligvis ikke forårsaget af minoxidil selv, men snarere af alkoholen, der er inkluderet for at lette tørring.

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Bivirkninger og bekymringer

Flot hår

Minoxidil er sikkert, men det kan have ubehagelige bivirkninger, selv bortset fra den alkoholrelaterede hudirritation. Nogle gange adskiller det nye hår sig i farve og tekstur fra omgivende hår. En anden risiko er hypertrichosis - overdreven hårvækst de forkerte steder, såsom kinderne eller panden. (Dette problem er mere sandsynligt med den stærkere 5% løsning.)

Fordi patentet på Rogaine (brand-navnet version af minoxidil) er udløbet, er mange generiske produkter tilgængelige. De indeholder alle den samme mængde minoxidil, men nogle indeholder yderligere ingredienser, såsom urteekstrakter, som kan udløse allergiske reaktioner.

Anti-androgener

Androgener omfatter testosteron og andre "mandlige" hormoner, som kan fremskynde hårtab hos kvinder. Nogle kvinder, der ikke reagerer på minoxidil, kan drage fordel af tilsætningen af ​​anti-androgen lægemidlet spironolactone (Aldactone) til behandling af androgen alopeci. Dette gælder især for kvinder med polycystisk ovariesyndrom (PCOS), fordi de har tendens til at danne overskydende androgener.

Læger vil normalt ordinere spironolacton sammen med et oralt præventionsmiddel til kvinder i den fødedygtige alder. (En kvinde, der tager et af disse lægemidler, bør ikke være gravid, fordi de kan forårsage genitale abnormiteter hos et mandligt foster.) Mulige bivirkninger omfatter vægtøgning, tab af libido, depression og træthed.

Jerntilskud

Jernmangel kan være en årsag til hårtab hos nogle kvinder. Din læge kan teste dit jernniveau i blodet, især hvis du er vegetar, har en historie med anæmi eller har kraftig menstruationsblødning. Hvis du har jernmangel, skal du tage et tilskud, og det kan stoppe dit hårtab. Men hvis dit jernniveau er normalt, vil det at tage ekstra jern kun forårsage bivirkninger, såsom mavebesvær og forstoppelse.

Hårtransplantation

hårtab maend

Hårtransplantation, som er en procedure brugt siden 1950'erne til behandling af androgen alopeci, involverer at fjerne en strimmel hovedbund fra baghovedet hvor der er meget hår, og bruge den til at udfylde en skaldet lap, for at producere hår. I dag bruger 90 % af hårtransplantationskirurger en teknik kaldet follikulær enhedstransplantation, som blev introduceret i midten af 1990'erne.

Under denne procedure fjerner kirurger en smal strimmel hovedbund og deler den i hundredvis af bittesmå transplantater, der hver kun indeholder nogle få hår. Hvert transplantat er plantet i en slids i hovedbunden skabt af et blad eller en nål i området med manglende hår. Hår vokser naturligt på denne måde i små klynger af en til fire follikler, kaldet follikulære enheder.

Så du har bemærket, at dit hår kunne bruge lidt ekstra TLC. Måske er dine lokker sparsomme, falder flade, eller det tager evigheder at vokse ud af din nuværende stil. Uanset din bekymring, kan vitaminer til hårvækst være mere nyttige, end du tror.

"Normal hårvækst tilskud er nyttige for alle, der oplever hårtab, hårtab, eller for dem, der bare ønsker tykkere eller længere hår," siger Dendy Engelman, M.D., bestyrelsescertificeret dermatologisk kirurg ved Medical Dermatology & Cosmetic Surgery i New York.

Hårtab vitaminer

Når du tager et oralt tilskud som f.eks. vitamin a til almindeligt hårtab, optages det i blodbanen, hvor det nærer alle celler, inklusiv dine hårsække for at stimulere hårvæksten. Du skal bare vide, at vitaminer til hårvækst virker i mere en indirekte proces.

"Med hensyn til vitaminer er der få, hvis nogen, der specifikt målretter hårvækst," siger bestyrelsescertificeret hudlæge Ife J. Rodney, M.D., stiftende direktør for Eternal Dermatology Aesthetics og professor i dermatologi ved Howard University og George Washington University. Men tilføjer hun, nogle vitaminer "generelt helbred, som i sidste ende kan påvirke hårvækst."

Joshua Zeichner, M.D., direktør for kosmetisk og klinisk forskning ved Icahn School of Medicine, er enig. "Vi ved, at visse tilstande som ernærings- eller vitaminmangel er forbundet med tyndere hår - for eksempel ved anæmi og D-vitaminmangel kan patienter bemærke hårtab," siger han.

"Så vi vil altid være sikre på, om D-vitamin- og jernniveauerne er, hvor de burde være." Grundlæggende, hvis dit helbred eller vitaminindtag ikke er så godt, som det burde være, vil din krop fokusere på det og potentielt flytte hårsunde vitaminer væk fra dine hårstrå.

Hvad skal man kigge efter i et vitamin til hårvækst?

hårtabet

At have et godt overordnet helbred er vigtigt for at forebygge hårtab, siger Dr. Rodney, men der er nogle få næringsstoffer, der er vigtige for sundt hår. Hun anbefaler at lede efter et vitamin til hårvækst, der indeholder følgende:

Biotin (Vitamin B7)

Dette er et vandopløseligt vitamin, der hjælper med produktionen af ​​keratin, som er et protein, der udgør dit hår, hud og negle. "Mens det primært hjælper med neglevækst, kan der være en vis overlapning til hårvækst," siger Dr. Rodney.

C Vitamin

C vitamin hjælper med produktionen af ​​kollagen, et protein, der kan hjælpe med at styrke huden ved dine hårrødder, og i sidste ende keratin i kroppen. "Begge er vigtige for hårets elasticitet, styrke og glans," siger Dr. Rodney. C vitamin kan også tages som piller, ved samråd med læge først.

Zink

Dette hjælper med at øge den samlede immunitet, knækkede hår og hårets vækst.

Andre top-notch næringsstoffer at kigge efter omfatter vitamin A, andre B-vitaminer, omega-3 fedtstoffer, selen, magnesium, siger Dr. Engelman. Men hvis hårtab er dit problem, og du ønsker at gå en ikke-vitaminvej, siger hudlæge Cindy Wassef, M.D., assisterende professor ved Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, at håndkøbs topisk minoxidil 5% er en god start.

Hvornår skal du tale med din læge om hårvækst?

hårtab doktor

Hvis du prøver tilskudsruten, vil du gerne give den lidt tid til at arbejde. Hvis du allerede bruger kosttilskud derhjemme som en del af behandling af hårtab, og de ikke hjælper efter en måned eller deromkring, kan det være på tide at kontakte din hudlæge for at sikre dig, at du bruger de rigtige produkter til dit hårbehov. Husk også at nævne andre årsager som f.eks. hormonelle forandringer, mandligt kønshormon og autoimmun sygdom.