Uønsket hårvækst: sådan klarer man det

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Hårvækst er en naturlig ting som forekommer på langt de fleste mennesker. Når vi sover, når vi spiser og når vi løber en tur. Håret vokser nærmest uanset hvad vi foretager os - og det kan være generende for mange mennesker.

Det er ikke blot til gene hvad angår personlig hygiejne, såvel som præsentation på arbejdspladsen eller til festen, men det kan også være irriterende fordi det gror på steder man normalt ikke oplever hår, og det kan få en til at føle sig lidt flov eller usikker.

Især kvinder der oplever hårvækst ved læberne eller kinderne kan lide af besvær og gener ved dette, men hårvækst kan forekomme overalt på kroppen, så uanset hvorfor du ønsker at få din hårvækst under kontrol kan du læse nærmere nedenfor, hvor vi har samlet alt den vigtigste information i et overskueligt blogindlæg.

Forskellige typer uønsket hårvækst

Det er vigtigt at skelne mellem de forskellige typer uønsket hårvækst. I daglig tale kan man nemlig både antyde til det der kaldes hirsutisme, såvel som bare normal hårvækst man ikke ønsker.

I denne artikel vil vi kalde naturligt forekommende hår som man blot ikke ønsker at have længere for normal uønsket hårvækst, og altså adskille fra hirsutisme. Normal uønsket hårvækst kan være overalt på kroppen, og det kan for nogle personer betyde et stort slag på selvtilliden hvis håret bliver ved med at vokse et pinligt sted.

Hvis du er i tvivl om hvad hirsutisme eller generel uønsket hårvækst er, så har vi her lavet en overskuelig liste der giver dig et hurtigt overblik så du kan finde information om præcis den type du leder efter:

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvad er hirsutisme?

Denne type hårvækst kaldes også for øget behåring, og berører cirka 5-10 procent af alle kvinder, ved at hårvæksten opstår andre steder end ved i armhulerne og ved underlivet.

Samtidig er denne hårvækst også anderledes end den normale hårvækst som normalt findes på de fleste danskeres ansigter, altså de helt små fine og nærmest gennemsigtige hår. Her er der i stedet tale om synlige og mørke hår.

Ofte er er der tendens for at nedarve hirsutisme gennem familiemedlemmer, og kvinder fra visse områder i verden, såsom middelhavet, syd asien eller mellemøsten har større chance for at udvikle hirsutisme.

Heldigvis er uønsket hårvækst ikke et decideret skadeligt problem. Der er ofte ingen sundhedsmæssige risiko involveret, så det er altså udelukkende et kosmetisk spørgsmål.

Men selvom dette kan være en trøst for nogle, finder mange kvinder det stadig svært ved at acceptere denne hårvækst. Nogle bliver endda flove eller sure over det, og de kan opleve stress og ubehag på grund af det.

Andre kvinder vælger ikke at gøre noget ved det, om omfavner altså deres ekstra hår, mens endnu andre vælger at prøve behandling for dette - især når det er hår omkring læberne eller andre steder i ansigtet.

Hvorfor får jeg uønsket hårvækst?

Polycystisk ovarie

En af de mest normale årsager for uønsket hårvækst kaldes for Polycystisk ovarie (PCO). Dette er en hormonforstyrrende sygdom der forårsager at kroppen producerer for mange androgener.

Androgener er en betegnelse for hormoner såsom testosteron. Selvom dette normalt associeres med mænd, har kvinder også et vist niveau af disse hormoner naturligt i kroppen.

Overgangsalderen

Hvis ikke dine familiemedlemmer har historik for uønsket hårvækst, og du ikke har PCO, kan det også skyldes andre årsage end dine gener. Kvinder der er i overgangsalderen oplever ofte hårtab i hovedbunden af denne årsag, men faktisk kan ubalance i hormonerne også forårsage uønsket hårvækst i andre områder på kroppen.

Den gode nyhed er i dette tilfælde at man ofte oplever at hormonerne igen kommer i balance hvis det skyldes overgangsalderen, selvom det ofte kan tage mange måneder, eller endda flere år.

Insulinresistens

Uønsket hårvækst der opstår undervejs i livet kan også skyldes en insulinresistens. Hos visse kvinder den et højt niveau af insulin i kroppen over tid føre til insulinresistens. Det ses ofte hos kvinder der har haft vane for at indtage sukker og fedt i større end gennemsnitlige mængder.

Dette overskud af insulin sætter derefter gang i produktionen af androgener, hvilket derefter kan udløse hirsutisme. Omvendt kan for få androgener i kroppen også føre til hirsutisme, og det gælder altså derfor om at opnå en sund balance mellem for meget og for lidt, noget der ofte kan tage lang tid at finde frem til.

Hvordan behandler man uønsket hårvækst?

I tilfælde af at den uønskede hårvækst er et symptom på en medicinsk lidelse eller sygdom, bør fokus være på at behandle selve sygdommen. Derefter vil de fleste kvinder opleve normalt hårvækst igen når kroppen har kommet sig.

I resten af tilfældene vil der ofte anbefales at man barberer sig jævnligt i de berørte områder, benytter creme til hårfjernelse, bruger pincetter eller får laserbehandling. Hvilken metode man selv vælger afhænger mest af alt af personlige præferencer.

Her vil vi gerne lige benytte muligheden til at aflive myten om at jævnlig barbering fremmer hårvæksten. Det er ikke tilfældet. Så hvis du lider af uønsket hårvækst behøver du ikke bekymre dig om at du stimulerer mere og mere hår hver gang du fjerner det.

Gode råd til at leve med uønsket hårvækst

Samtidig er det værd at være klar over der findes produkter på markedet der er designet til at stimulere hårvækst. Det kan være værd at sætte sig ind i hvad disse produkter indeholder, da du i så fald kan undgå for meget af disse ingredienser og råvarer i fremtiden:

For eksempel har vitaminer såsom B-, C- eller D-vitamin en stor indflydelse på kroppens naturlige evne til at fremme hårvæksten. Hvis du oplever uønsket hårvækst og har et højt niveau af disse vitaminer kan du prøve at skære ned på de madvarer der giver dig dette ekstra tilskud.

Samtidig findes der specielle shampoos og conditioners som aktivt har til formål at stimulere hårvæksten. Disse kan også studeres for deres indhold, som eksempelvis kan indeholde Bio-Pilixin, der er klinisk dokumenteret på at hjælpe med hårtab. Hvis du ved en fejl har benyttet sådanne produkter bør du nok vælge et andet produkt hvis du oplever uønsket hårvækst.

Laserbehandling kan være en effektiv løsning der kan nedsætte hårvæksten gevaldigt hos mange personer. Samtidig kan man ved gentagne behandlinger opnå noget nær en permanent fjernelse af håret i de berørte områder. Det er dog meget forskelligt hvordan folk reagerer på denne type behandling, så det er værd at kontakte specialister for at høre nærmere om hvad de vil anbefale netop dig og din udfordring med den uønskede hårvækst.

Læs mere: