Almene Former For Underernæring Der Kan Forårsage Hårtab

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Alle ved, at underernæring er dårligt, ikke kun for dit helbred, men også for dit hårs velvære. På det seneste er der kommet øget opmærksomhed på, hvordan det konkret går ind og skader dit hår og efterfølgende forårsager mærkbart hårtab. Hvilke former for mangel på næringsstoffer kan helt præcist påvirke dit hårs helbred, og hvordan opstår de? Denne blog vil kaste lys over disse spørgsmål ved at gennemgå almindelige ernæringsmæssige mangler og deres implikationer.

 

Mangel På Mikronæringsstoffer - Jern Og Zink

1. Jernmangel

  Dette er en meget almindelig tilstand, og ses desværre også som årsag til hårtab hos kvinder i form af ernæringsmangel. 

  Den måde mangel på jern kan forårsage hårtab kan tolkes på to måder. For det første forhindrer det den korrekte funktion af ribonukleotid reduktase - et hastighedsbegrænsende enzym til DNA-syntese, som er nødvendigt for at producere nye celler, inklusivt dem, der findes i din hovedbund og hårsække. Som følge heraf opstår der problemer med hårvækst, som i nogle tilfælde kan føre til skaldethed.

  For det andet kan mangel på jern faktisk forårsage en overdreven produktion af hydrogenperoxid (H2O2) på et cellulært niveau, hvilket kan skade kroppens proteiner. En sådan overproduktion forårsager i sidste ende et oxidativt stress i din hovedbunds væv, hvilket igen resulterer i betændelsesinduceret alopeci.

  Desuden har nogle undersøgelser også vist, at jern hjælper med at regulere nogle essentielle gener, der aktivt hjælper med at regulere hårvækst. Således vil mangel på jern sandsynligvis fremkalde hårtabsoplevelse.

  2. Zinkmangel

  I lighed med jern kan et fald i niveauet af zink også udløse hårtab. Der er i øjeblikket to kendte måder, zink kan forårsage hårtab på, men begge har brug for yderligere forskning og mere evidens og konsensus.

  For det første er zink et vigtigt mineral, som spiller en nøglerolle i processen med proteinsyntese og celledeling. Dårligt zinkindtag kan reducere bl. a. proteinsyntese og celledeling, hvilket fører til udtynding eller mangel på ny hårvækst. Den anden grund til dette kan forklares ved at kigge på den måde zink rolle i styringen af hårsækkenes vækst. Uden en tilstrækkelig mængde zink i kroppen kan disse vigtige metaboliske funktioner ikke finde sted korrekt. Dette kan potentielt føre til dårlig udvikling i hårsækkene og dermed også hårtab over tid.

   

  Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
  TrichoAI Hårtab-analyse
  Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
  Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

  Mangel På Mikronæringsstoffer - Vitaminer

  1. Niacin (Vitamin B3)

  Niacin er et B-vitamin, der omdanner mad til energi og bidrager dermed til vedligeholdelsen af dit nervesystem og din huds sundhed. Når der opstår niacinmangel, fører det til pellagra, en systemisk sygdom, der skyldes alvorlig vitamin B3 (Niacin) mangel, og kan forårsage hårtab. Pellagra kommer normalt fra alkoholisme, forstyrrelser i næringsoptagelsen eller lægemiddel-inducerede tilfælde.

  2. Biotin (Vitamin H)

  Biotinmangel er sjælden og stammer fra overdreven indtagelse af rå æggehvider eller brug af antibiotika og antiepileptisk medicin. Biotin er en kofaktor for carboxyleringsenzymer, der hjælper med at omdanne næringsstoffer til energi og opretholde sundt hår, hud og negle.

  Når din krop mangler biotin, kan du opleve tab af alle tre: hårvæksten bliver langsom eller stopper helt; det ydre lag af din hud begynder at skalle af i lagner, fordi det ikke kan holde på fugten effektivt uden talg fra oliekirtler; sidst men vigtigst af alt bliver fingernegle skrøbelige med lodrette kanter på enderne.

  3. Vitamin D

  Mangel på D-vitamin forårsager hårtab på grund af en forstyrrelse i vækst cyklussen. Dette skyldes, at D-vitamin hjælper med at regulere korrekte hormoner, som er nødvendige for en sund udvikling af hårsækkene.

  4. Vitamin A

  A-vitamin har en vigtig rolle i at aktivere hårsækkens stamceller selvom mangel på A-vitamin ikke resulterer i hårtab, i modsætning til andre vitaminer og mineraler,. Derimod kan et overdrevet indtag af A-vitamin resultere i dysfunktionalitet som dermed også kan fremkalde hårudtynding.

  Fedtsyrer

  Der er nogle fedtsyrer, der har stor betydning for dit hårs helbred. For eksempel kan umættede fedtsyrer hæmme 5α-reduktase, en faktor der forårsager hårtab, eller en omega-6 fedtsyre kan fremme hårvækst. Derfor vil mangel på disse fedtsyrer sandsynligvis forårsage hårtab. Forkert brug og forstyrrelser i næringsoptagelsen er sandsynligvis faktorer, der bidrager til fedtsyre mangel.

   

  Tabel 1. Ubalance i mængden af næringsstoffer: sammenhængen med hårtab og dets årsager.

  Source: Adapted from Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use.

   

  Konklusion

  Undersøgelser har vist, at mængden og kvaliteten af hår er tæt forbundet med ernæringstilstanden hos en person. De mest populære ernæringsmæssige mangler, som du kan opleve, omfatter mineraler, essentielle fedtsyrer eller vitaminer. Hver næringsstofmangel kan komme fra forskellige kilder såsom arvelighed, kost, brug af visse lægemidler, eftervirkninger af operationer eller mangel på sollys.

  Selvom det er almindeligt at tage kosttilskud for at hæmme påvirkningen af næringsstofmangel, anbefales det stærkt at konsultere din læge på forhånd. Forkert indtagelse kan forårsage dysfunktionalitet og forårsage skadelige virkninger på både dit helbred og dit hår.

   

  Ansvarsfraskrivelse:

  SBL-indhold er ikke beregnet til at forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere sygdomme eller medicinske tilstande. Hvis du er i tvivl om dit helbred, skal du kontakte din læge.
   

  Referencer:

  Almohanna, H.M., Ahmed, A.A., Tsatalis, J.P. et al. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb) 9, 51–70 (2019). https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6

  Goluch-Koniuszy, Z. S. (2016). Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Przeglad menopauzalny= Menopause review15(1), 56.

  Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology practical & conceptual7(1), 1.