Din guide til hårvækst og hvordan man øger den naturligt

Written by Redaktionen
Last updated

 Hvem ønsker ikke at have tykkere og sundere hår? Selvfølgelig gør alle det.

Indledning

Når man er ung har man ofte tykt hår, men det holder ikke. I virkeligheden forbliver ens hår sjældent det samme som det gjorde i barndommen.

En af grundene til dette er at alle de hårsække, en person har, er udviklet før fødslen i livmoderen. Når et barn bliver født er hovedet lille og når barnet vokser øges hovedstørrelsen. Antallet af hårsække forbliver dog de samme, og det ser ud som om at man har fået tyndere hår.

Der er yderligere årsager, der bidrager til, at vores hår bliver udtyndet eller regelmæssigt falder af. Det er f.eks:

 • Angst
 • Arv
 • Hormoner
 • Kost 
 • Sygdomme
 • Frie radikaler
 • Stramme frisurer
 • Kemiskbaseret shampoo

  Kan man fremme hårvækst?

  Hvordan får man tykkere og sundere hår ?

  Der er mange ting vi kan gøre for at få håret til at vokse mere. Men hvordan vokser håret?

  Hvad er en hårsæk?

  Der er omkring en million hårsække i vores hoved. Hårsækkene er tilstede under vores hovedbund, i en tunnellignende form strækker de sig dybt ind i det andet (derma) lag af huden.

  Hvordan vokser hår i hårsækken?

  I bunden af ​​hårsækken (hårløget), formerer nye celler sig og hærder, så ældre celler skubbes opad af de nye celler. På denne måde begynder et hårstrå at komme ud af hovedbunden med en hastighed på ca. 1 cm om måneden.

  Hårsækkene er omgivet af blodkar og dermed blodcirkulation, hvorfra håret modtager næringsstoffer og ilt.

  Hårvækst cyklus

  Hårvækst foregår i 3 faser, anagen, catagen og teologen.

  Hårets vokser i en cyklus af 3 faser:

  • Anagen
  • Catagen
  • Telogen

  Anagen 

  Dette er en aktiv fase. Hårvæksten finder sted i denne fase, og den forbliver i næsten 2-7 år. Jo længere håret forbliver i den anagene fase, jo sundere er håret. 80-85 % af håret er altid i denne fase.

  Catagen

  Her ændrer hårets vækst og blodcirkulationen af ​​hårsækkene stopper/reducere hvorefter hårvæksten gradvist stopper. Denne fase varer i 2-3 uger.

  Telogen

  Den telogene fase varer i 3-6 måneder. I denne fase er hårsækkene i hvile. Efter den telogene periode begynder hårtabet.

  Generelt er 10-15% af håret altid i den telogenefase. Derfor oplever vi hårtab hver dag. Det er normalt at miste 50-150 hår hver dag.

  Vi vil gerne have en længere anagen fase, så den telogene fase kan udsættes. Det betyder at hårtab reduceres, hvilket resulterer i sundere og tykkere hår. Giver det ikke mening?

  Hvordan øger man sin hårvækst?

  hvordan kan man forlænge anagen fase for hårets vækst?

  Vores genetik har en betydelig indflydelse på den type hår vi har. Følsomheden af ​​hormonerne på hovedbunden er også påvirket af gener. Nogle menneskers hovedbund er mere følsom over for hormoner end andres. Et hormon, der undertrykker væksten af ​​håret er testosteron. Det gør det ved at skrumpe follikelstørrelserne. Mennesker med mere følsom hovedbund vil opleve tyndere hår tidligere. Vi er ikke i stand til at kontrollere gener naturligt, men der er visse naturlige ting vi kan gøre for at forbedre vores hårs sundhed.

  Kvinder, der har udtynding på hovedbunden og overdreven hår i ansigtet. Her er medicinsk intervention påkrævet.

  Skal du også forbedre dit hår idag? Læs mere om dette produkt:

  Hair Growth Routine | Mænd
  Hair Growth Routine | Mænd
  Hjælper med at rense, fugte og støtter til reduktion af hårtab i 3 trin

  Nedenfor diskuterer vi også naturlig behandling for øget hårvækst.

  Naturlig behandling

  Da gener og hormoner faktisk ikke kan ændres naturligt, diskuterer vi andre muligheder for at forhindre hårtab.

  Reducere angst

  Angst øger korticosteroiderniveaue i kroppen, hvilket resultere i mere hårtab.

  Ifølge undersøgelser øger stress produktionen af ​​kortikosteroider, hvilket forlænger den tid, hårsækkene er i den telogene fase. Derfor skal man først mindske angsten. Det kan gøres ved hjælp af meditation og motion.

  Varmestyling og stramme frisurer

  Brug af hårtørre tæt på hovedbunden udtørrer håret, hvilket resultere i mere hårfald.

  Brug af hårtørrere eller påføring af direkte varme på hårets overflade kan forårsage overdreven tørring af håret, hvilket gør håret skrøbelig, som resulterer i mere hårtab.

  Hårtørrere foretrækkes dog frem for naturlig tørring, hvis de bruges i en afstand på 15 cm, da det også er skadeligt at lade dit hår tørre naturligt. Hvis håret efterlades vådt i længere til, vil det nemlig også beskadige håret viser undersøgelsen

  Stramme frisurer såsom høje hestehaler eller knolde kan løsne håret fra hårstrået (hårbunden, som er synlig), hvis det gøres ofte. 

  Løsning af hår fører til hårtab, hvilket kaldes "traction alopeci" i medicinske termer.

  Ved at undgå direkte varmepåføring og stram hårstyling kan vi beskytte vores hårsække mod skader og undgå hårtab samt hårudtynding.

  Kost

  Velbalanceret kost(frugt, grøntsager, nødder, fisk, kød, mælkeprodukter, korn osv) for sundere hår.

  Vi er nødt til at indtage afbalancerede måltider hver dag. Der skal lægges særlig vægt på proteinindholdet fordi vores hår er opbygget af proteiner (aminosyrer).

  Vores kroppe begynder at lagre protein, hvis vi ikke indtager nok af det hver dag, hvilket får håret til at gå ind i telogenfasen og man oplever øget hårtab og udtynding af håret. 

  For hvert kilogram kropsvægt bør en person indtage 0,8 g protein dagligt ifølge RDA. Dog afhænger det bl.a. af aktivitetsniveau og om man er gravid/ammende.

  Personer med særlig sygdomme, såsom nyresygdom, kan have nedsat proteinbehov.

  Almindelige og sunde proteinkilder inkluderer

  • Fedtfattigt kød
  • Fedtfattige mælkeprodukter
  • Bælgplanter
  • Bønner
  • Tofu

    Vitaminer og mineraler som øger hårvækst

    Vi har i princippet brug for relative små mængder vitaminer og mineraler, de fremkommer i mg (miligram) eller μg (mikrogram) størrelsesordner i vores kroppe. Selvom de er i små mængder kan deres underskud få store konsekvenser for håret. Da vitaminer og mineraler er afgørende for fyldigere hår og sund hovedbund, er det umuligt at have sundt hår uden at få dækket deres behov.

    Mangler dit hår også vitaminer? Produktet her må du bare ikke gå glip af:

    Hair Growth Routine | Kvinder
    Hair Growth Routine | Kvinder
    Hjælper med at rense, fugte og støtter til reduktion af hårtab i 3 trin

    Nedenfor ser vi på vigtige vitaminer og mineraler til sundere hår ;

    Vitamin A

    A-vitamin producere talg i dit hår, som fugter hovedbund og dermed forhindre håret i at knække. Selvom A-vitamin er afgørende for hår kan for meget af det kan have det modsatte effekt. Der er en specifik række af Vitamin A niveauer i kroppen, som skal vedligeholdes for sundt hår, da for meget kan forårsage hårtab.

    Vitman A kilder

    Det omfatter æggeblomme, lever, gul frugter, grønne blade gronstager, mælk osv.

    Vitamin C

    Kollagen, som er nødvendigt for hårets vækst, produceres af C-vitamin. Derudover hjælper Vitamin-C med jernoptagelsen fra planter. Immunitet afhænger også af jern. Viruser, svampe og andre organismer kan skade vores hovedbund og resulterer i hårtab hvis vi ikke får nok jern.

    C-vitamin fungerer også som en antioxidant. Frie-radikaler er allerede et varmt emne, da de fremskynder aldring, hvilket igen forårsager en kortere anagen fase og en længere telogen fase.

    Vitamin C kilder

    C-vitaminrige naturlige kilder omfatter bla. følgende:

    • Appelsiner og lignede frugt
    • Peberfrugt
    • Tomater
    • Broccoli og lignende
    • Jordbær
    • Hvide kartofler 

      Vitamin E

      Vitamin E er fedtopløseligt. Det er også en antioxidant, der bekæmper frie radikaler. Vi er udsat for frie radikaler det meste af tiden igennem ​​vores mad og af miljømæssige kilder.

      Fødekilderne består primært af rødt kød, forarbejdede fødevarer, alkohol, vegetabilske olier, sukker og andre lignende madvarer. Miljøkilder omfatter stråling, kemikalier, forurening, rygning, alkohol osv.

      Vores krop producerer antioxidanter, men det er ikke tilstrækkeligt til at fange alle de frie radikaler vi ophober i kroppen, derfor har vi brug for antioxidanter fra eksterne kilder. E-vitamin er en af ​​dem. 

      Indtagelse af E-vitamin mindsker den stress, som frie radikaler påfører vores hovedbund, hvilket fremmer en sundere hårvækst.

      Derudover hævder nogle mennesker, at E-vitamin også fremmer hårvækst ved at forbedre blodgennemstrømningen til hovedbunden. Men de data der understøtter dette er sparsomme.

      Vitamin E kilder

      Udover E-vitamin-tabletter eller berigede hårplejeprodukter kan vi også indtage E-vitamin fra naturlige kilder. Naturlige kilder omfatter nødder, frø, avocadoer, grønne bladgrøntsager, berigede korn, nødder og frøolie.

      Folinsyre

      Folinsyre er blandt et af de næringsstoffer, der fremmer sund hårvækst . Den er ansvarlig for at producere hår og hudceller. Derfor hvis nogen mangler folinsyre, vil det resultere i hårtab.

      Folinsyre kilder

      Folinsyre kan nemt indtages gennem kosten. Kostkilder omfatter korn, citrus frugt, bønner, fjerkræ blæret bladgrønt grøntsager (f. eks. spinat, kål agurker osv.) nødder og kød.

      Til folk med folinsyre underskud anbefales det at supplere med 400 mcg folinsyre dagligt.

      Vitamin D

      Vitamin D er ansvarlig for at fremme sundt hår ved at stimulere den aktive vækstfase og dermed øger hårets vækst. Hvis en person mangler vitamin D, kan det resultere i en kortere aktiv vækstfase og en længere hvilefase. Dette bremser sund hårvækst og resulterer i skaldede pletter, som betyder hårtab og tyndt hår.

      Skaldede pletter kan forekomme både hos mænd og kvinder, hvilket kan behandles ved at bringe D-vitaminniveauet tilbage til det normale.

      Folk der tilbringer det meste af deres tid indendørs, og dem der anvender solcreme ofte, samt dem som ikke får opfyldt deres vitamin-D behov gennem kost og kosttilskud, er mere tilbøjelige til at lide af D-vitaminmangel.

      Leder du efter et produkt, der indeholder de fleste vigtige vitaminer for håret? Læs med her:

      Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
      Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
      Udviklet til at forebygge hårtab, dyrke nye hårstrå og vedligeholde sundt og normal hår.

      Vitamin D kilder

      Vi kan direkte optage D-vitamin fra solen ved at tilbringe lidt tid i solen (ca. 15 min.) hver dag.

      Vi kan også optage vitamin-D ved at spise D-vitamintilskud, berigede kornprodukter samt indtagelse af fed fisk (f. eks. laks) og torskelevertran.

      Hvis du ikke er i stand til at opfylde dine D-vitamin-niveauer, vil din sundhedsudbyder naturligvis anbefale dig D-vitamintilskud.

      Da D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, skal man altid tage den sammen med mad, der er rig på fedt for at få optimal optagelse i kroppen.

      Zink

      Zink spiller en vigtig rolle for forskellige enzymer. Zink har en betydelig effekt på hårvækst. Den hæmmer/forhindrer hårsækkens regression og producere nyt hår.

      En undersøgelse fra 2007 tyder på, at personer, der har skaldede pletter samt lave niveauer af zink, kan have gavn af zinktilskud. Omkring 9 ud af 15 deltagere, der deltog i forsøget, mærkede vækst håret.

      Mennesker der havde mindre eller færre skaldede pletter fik mest gavn.

      Zinc kilder

      Naturlige kilder til zink omfatter

      • Skaldyr (hummer, østers osv.)
      • Fjerkræ
      • Korn
      • Nødder og bønner.

       Biotin

       I lighed med zink er biotin også vigtig for at enzymer kan fungere optimalt. undersøgelsen viser biotin stimulerer dog kun hårvækst hos patienter med en sjælden biotinmangel ifølge undersøgelsen.

       Til sidst her vil jeg gerne understrege vigtigheden af ​​at spise en velafbalanceret kost og fokusere på de essentielle protein- og vitaminkilder nævnt ovenfor, hvis man ønsker fyldigere og glansfuldt hår.

       Er dit hår allerede skadet? Vores produkt skal nok hjælpe det på bedste mulig vis:

       Anbefaling

       Det er at foretrække at få alle næringsstofferne fra kosten i stedet for at tye til selvbehandling med kosttilskud.

       Et overskud af nogle vitaminer, især D-vitamin og jern, kan være dødelige. Så før du tager kosttilskud skal du altid få råd fra en sundhedspersonale eller en farmaceut.

       Konklusion 

       Hårvækst finder sted i anagen fase, som varer omkring 2-6 år. Hvis denne fase forkortes, vil hårcyklussen begynde tidligere i catagen og teologen fase, hvor væksten ophører, og hårstrået falder af.

       Der er adskillige faktorer, der kan påvirke vores hårcyklus, Det er nødvendigt at opretholde balancen i alt, så du styrker dit hår. Vi kan gøre det ved at have  vitaminer og mineraler inden for det sædvanlige område, at have en velafbalanceret kost, og med at  ikke påføre vores hår direkte varme, hvad enten det er i form af varmt vand eller hårtørrer. Vi bør også praktisere meditation og motion for at reducere stress.

       Læs mere:

       Reference