Alt hvad du behøver at vide om tyndt hår

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Har du bemærket, at der er endnu mere hår på din børste efter at have renset den, at dine tindinger ser bredere ud, eller at din hestehale virkelig føles meget mindre betydningsfuld, end den gjorde før?

Så snart du ser, at håret bliver tyndere, er det svært ikke at tænke på det, hver gang du ser dig i et spejl.

[[textbox]]

Indledning

Vi tabte ca. 100 hår om dagen, men hvad skal man gøre, når det er en betragtelig mængde? Hårudtynding og tab af hår hos kvinder kan have mange årsager, og det er ofte en kombination af faktorer. Det er især normalt, når vi rammer midt i livet. Tyndt hår hos kvinder er især et større problem, end tyndt hår hos mænd generelt.

Lige her forklare vi et par af de mest almindelige årsager og deler ekspertforslag til, hvad du skal gøre, når du begynder med at fælde dit hår.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Tyndt hår

 

Tyndende hår: Det kliniske syn

Snesevis af kliniske problemer fra autoimmune problemer, såvel som hormonelle ubalancer til hovedbundsinfektioner og også genetik, kan skabe hårtab såvel som udtynding. En læge eller hudlæge kan udføre en komplet sygehistorie, blodundersøgelser og en hovedbundsbiopsi, for at hjælpe dig med at finde ud af, hvad der forårsager det.

Androgenetisk alopeci (og tyndt hår hos kvinder)

Androgenetisk alopeci eller hårtab hos kvinder, er langt den mest typiske form for hårtab. En fjerdedel af kvinder har det og du vil også bemærke det som udtynding, specifikt ved kronen. Det finder sted, når et niveau af følsomhed over for mandlige hormoner (androgener) skaber rødder for at reducere med tiden.

[[quote]]"Håret bliver tyndere, indtil rødderne på et tidspunkt lukker helt over," forklarede Dr. Martin Wade, hudlæge ved The London Skin og også Hair Clinic.[[quote]]

Desværre er der ikke noget magisk middel, selvom behandlinger kan omfatte brug af minoxidil creme. Nogle individer vil ikke svare på det, men også for dem, der gør det, kan det bremse hårtab.

HRT, udviklet til at forbedre østrogenniveauet, som falder gennem overgangsalderen, kan have et fordelagtigt resultat på håret. Nogle af de anvendte lægemidler, såsom tibolon, kan ikke desto mindre bidrage til hårtab, så du bør gennemgå specifikt, hvad du tager med din læge.

Er du også kvinde og lider at tyndt hår? Læs mere om dette produkt:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hvornår begynder tynde hår?

Hvis det starter i dine teenageår, anses det for at være genetisk. Hvis det starter midt i livet, fra 35 til 55, kan det være en kombination af aspekter, herunder hormonjusteringer samt livsstil, som en læge kan hjælpe dig med at fjerne.

Postmenopausalt kaldes det også senescent alopeci, hvilket generelt indikerer, at vi bliver ældre og også hvad der falder.

Men alt er ikke tabt ... "I arvelige tilfælde kan nogle af de mindre hårsække komme tilbage med anti-androgenetiske lægemidler, såsom finasterid eller spironolacton," siger Dr. Wade. Topisk minoxidil såsom Regaine, hjælper håret med at vokse tykkere og hurtigere.

Det kan være lidt traumatisk at observere, måske for allerførste gang, at du har fået tyndt hår. For mange af os er det en naturlig del af aldring, som ikke nødvendigvis kræver behandling. Aldring er dog kun et af flere elementer, der kan udløse eller forværre tyndere hår, såvel som nogle af disse årsager bør behandles.

Så snart du opdager, hvad der forårsager problemet, ender det med at være meget nemmere at identificere, hvordan det skal håndteres. Nedenfor er der interviews med adskillige eksperter om midler, til at få dit hår til at føles tykkere og se mere skinnende ud, foruden metoder til at forhindre mere hårudtynding.

Hårtab

 

Hvad er det egentlig, der skaber tyndere hår?

Den første ting at forstå om tab af hår er, at det faktisk er en lille smule komplekst. Dit hår udvider sig i tre faser. Disse består af et udviklingsstadie fra en rod i hårrødderne, et overgangsstadium, hvor væksten stopper, samt et hvilestadie, hvorefter håret rammer, og rødderne slapper af, inden de udvider endnu et hår.

Hvor mange hår mister man normalt om dagen?

Det er helt normalt at miste mellem 50 og 100 hår om dagen, ifølge American Academy of Dermatology (AAD), som du måske bemærker på din pude om morgenen, på din børste eller i brusebadet. Hvis du går et par dage uden at gå i bad, kan du se mere end en en dags hår i brusebadet, hvilket kan være lidt forvirrende, men det er stadig helt typisk.

Du er født med omkring 100.000 hårsække i din hovedbund, og du vil aldrig få eller tabe nogen, siger AAD. Ikke desto mindre, når du bliver ældre, kan nogle hårsække stoppe med at udvide håret, ligesom du kan opleve hårtab (også kaldet anagen effluvium).

Hvornår og hvordan dette sker, er påvirket af en masse aspekter, herunder vores genetik og også de naturlige hormonelle ændringer, som vi oplever, når vi bliver ældre, fortæller Shilpi Khetarpal, M.D., hudspecialist ved Cleveland Clinic.

Hvad kan ellers gøre at man får tyndt hår?

Men du kan også opleve hårtab på visse faktorer i dit liv, en procedure, der er forskellig fra tab af hår. Hårtab (også kaldet telogen effluvium) er hyppigere forårsaget af kortvarige ændringer i hormonelle midler, såsom levering, standsning af hormonprævention eller oplever livsstressfaktorer, som at gennemgå strålebehandling eller komme sig efter en alvorlig lidelse. Ernæringsmæssige mangler, hårde hårprodukter og også visse frisurer kan ligeledes udløse hårtab, siger AAD.

Hvis dit hår falder, tyder det på, at det falder hurtigere af, end det må være, fordi det bliver skubbet lige ind i hvilestadiet for tidligt. Men hvis du oplever tab af hår, indikerer det, at der er noget, der forhindrer håret i at udvide sig i første omgang. Og da hårtab kan udløses af forskellige aspekter, er det også nødvendigt at finde ud af, hvilken du tager dig af, før du forsøger at behandle det.

Hvis du ikke ved, om dit tyndere hår skyldes hårtab eller andet, skal du kontakte en ekspert. Det er også vigtigt at tale med en hudspecialist, hvis du fælder mere end 100-150 hår dagligt, eller hvis du observerer andre bekymringer (hårløse områder, hårstrå, der let knækker, eller en kradsende eller fældende hovedbund), siger Alina G. Bridges, D.O., hudspecialist og dermatopatolog ved Mayo Clinic. Disse kan indikere et mere alvorligt hårtabsproblem eller en skjult tilstand (som psoriasis i hovedbunden), der nødvendiggør specialistbehandling.

Tyndt hår

 

60-sekunders hårtælling

Hvis du er usikker på, hvor mange hår du fælder på en en dag (forståeligt), kan du vurdere det med 60-sekunders hårtælling. Børst dit hår frem fra bagsiden af dit hoved til fronten i et helt minut. Saml og tæl de hår, der blev fældet gennem denne proces. Du burde se mellem 10 og 20 hårstrå, afhængig af din alder.

Hvis du ser mere end det, har du måske at gøre med noget overskydende hårtab. For at få en af de mest præcise idéer om, hvor mange hår du fælder, har du måske tænkt dig at gøre dette et par dage i træk.

Når du er klar over, hvad du er oppe imod, er der nogle meget nemme måder at hjælpe med at tage sig af tyndere hår derhjemme eller med hjælp fra en specialist. Nedenfor er de førende ideer, som vi lærte fra hudspecialister og hårstylister om, hvordan du sikrer dit hår samt genopretter nogle få af dets volumen og glans.

Hvordan beskytter, plejer og også håndterer man tyndt hår?

1. Vask på regelmæssig basis, men ikke for ofte

Du behøver sandsynligvis ikke at rense dit hår hver dag. Faktisk siger Samantha DelaFuente, en stylist hos Marie Robinson Beauty Parlours i New York og Miami, at hun anbefaler at vaske kun to eller tre gange om ugen. "Tøv ikke med snavset hår," siger hun.

Og hudlæger er enige: "Ved at vaske for ofte, fjerner dit hår de nødvendige olier, og også en sjælden rengøring kan gøre håret kedeligt og også slapt, specifikt hvis du overforbruger shampoo på helt tørt hår," siger Dr. Bridges.

Hvis du har naturligt hår, som har en tendens til at være mere tørt og også meget mere sårbart over for skader, skal du også rydde det sjældnere, siger Dr. Khetarpal.

Fugtgivende shampoo formuleret uden sulfater som kemikalier i hårshampooer, der hjælper med at rydde op, men som også kan tørre på følsom eller helt tør hovedbund, er et sikkert bud for enhver person.

Tyndt hår løsning

 

2. Overhold konstant hårshampoo med balsam

Conditioner giver dit hår glans og mindsker også den faste kraft, præciserer AAD, hvorfor den forbedrer følelsen og udseendet af almindeligt eller beskadiget hår. Forhold dig til hårets spidser samt forbeder din metod, hævder DelaFuente. "Lidt rækker langt; jo ekstra balsam du bruger, jo fladere bliver dit hår."

Slip af med sammenfiltringer med en bred-tand kam samt vask med vand, som lukker hårsækken og også gør håret skinnende, diskuterer Dr. Bridges.

Hvis du leder efter balsam, der især kan hjælpe kedeligt eller tyndt hår, foreslår Eric Leonardos, stylist hos Ted Gibson, en shampoo som består af beroligende og fugtgivende ingredienser.

Leder du efter en god hårshamoo til at reducere udtynding af håret, til både mænd og kvinder? Læs mere her:

Hair Strength Shampoo | Kvinder
Hair Strength Shampoo | Kvinder
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

Hair Strength Shampoo | Mænd
Hair Strength Shampoo | Mænd
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

3. Brug en leave-in balsam eller dettangler

Efter shampooing og conditioning, så prøv at bruge et leave-in produkt, som en balsam eller dettangler, som vil øge fugt og give varmebeskyttelse før styling.

4. Brug en plejemaske for at forbedre dit hårs glans

En gang om ugen, påfør en dyb plejende maske for ekstra fugtgivende kræfter, og lad den virke i 15-20 minutter, siger Dr. Bridges. Afslut med at vaske med vand.

5. Lufttør dit hår eller design det blidt

Masser en procentdel af lotion gennem dit fugtige hår, før styling eller lufttørring. Sammen med at inkludere glans og bekæmpe fly-aways, hjælper disse produkter med at forhindre krus.

Som et alternativ giver olier, såsom argan, kokos og jojoba, sammenlignelige fordele som serum, men passerer virkelig dybere ind i håret, siger Dr. Bridges. De kan sættes i fugtigt hår eller helt tørt hår, som terapi eller glansforstærker.

Vådt hår

 

Hvor varme må mit varmeprodukt være?

Hvis du styler med en varm enhed, skal du gøre dit bedste for at begrænse varmen til et optimum på omkring 400 grader Fahrenheit for normalt hår, 390 grader for farvebehandlet og 350-370 grader for behandlet og fint hår, for at undgå at skabe skader, siger Dr. siger Bridges.

Ikke alle varme værktøjer har temperaturniveauaflæsninger, eller evnen til at ændre temperaturen, så det kan fortjene at købe en enhed, der har disse valgmuligheder, hvis du opvarmer hår ofte.

For at opnå en lille smule mere løft, prøv at bruge volumengivende rodspray til dine rødder, og inkluder derefter forsigtigt mousse til midten af længderne såvel som enderne, anbefaler Leonardos.

Derefter føntørres håret ved oprindelsen, ved hjælp af varme eller velcroruller, for at inkludere mere mængde samt indstille stilen.

6. Vælg frisurer, der ikke lægger ekstra spændinger på dit hår

Én specifik form for hårtab, også kaldet traction alopeci, udløses af vedvarende stress og angst på hårrødderne, ofte som følge af for stramme frisurer, såvel som det er særligt typisk blandt mørke kvinder. Men hvis du kan håndtere traction alopeci på forhånd, kan du justere dine vaner samt bevare tilstanden, fra at blive værre. Faktisk kan du beskytte mod tab af hår, fra at blive permanent.

Sørg især for, at du ikke har frisurer, der trækker i hovedbunden som høje, stramme hestehaler, pigtails eller dreads, i længere perioder. Læs videre for endnu flere forslag til præcis, hvordan du får sundt hår

7. Se nærmere på ikke-receptpligtige behandlingsmuligheder

Hvis ændring af din designpraksis ikke har hjulpet, så fortjener det måske at forsøge dagligt brug af OTC-behandlingsmuligheder. Den allerførste, minoxidil, er tilgængelig i flydende eller skumform i koncentrationer på 2 % og 5 %, hævder Dr. Bridges.

Fint hår

 

Minoxidil og alternativer

Denne medicin forlænger hårvækstfasen, siger hun, hvilket forhindrer længere hårtab og yderligere kan stimulere ny hårvækst. Ikke desto mindre, vær forberedt på at vente. Du skal bruge minoxidil dagligt i mindst 4 måneder, før du kan se nogen resultater. Såvel som når du holder op med at bruge det, vil ethvert nyt hår sandsynligvis bare stoppe med at vokse og derfor kan du får tyndt hår igen. Derudover er det nødvendigt ikke at bruge dette, hvis du f.eks. ammer eller lignende.

Redensyl, capixyl samt procapil (RCP)

Som et valg kan du prøve hårvækstprodukter med en blanding af redensyl, capixyl samt procapil (RCP), komponenter, der menes at målrette mod hårrødder stamceller, siger Dr. Bridges. En undersøgelse udgivet tidligere i år, tog et kig på resultaterne af RCP samt minoxidil hos 120 mænd med hårtab over 24 uger.

Resultaterne afslørede, at dem, der modtog RCP-behandling, havde betydeligt mere forbedring af deres hår gennem hele undersøgelsen, sammenlignet med minoxidil-teamet. Ikke desto mindre er det uklart, hvor godt disse resultater ville svare til kvinder, eller om håndkøbsartiklerne med disse aktive ingredienser, helt sikkert ville stable op til dem, der blev brugt i forskningen.

Ander alternativer til minoxidil

Hvis du ønsker andre alternativer til minoxidil, kan du tjekke disse ud:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

8. Tjek ind hos din læge eller hudlæge

I nogle tilfælde har du brug for en hudlæges assistance, til at diagnosticere og håndtere dit tyndere hår. Som vi påpegede tidligere, er det især reelt, hvis du antager, at du måske håndterer et skjult sundhedsproblem, eller hvis du har visse tegn, såsom skaldede pletter eller irritation.

Afhængigt af oprindelsen af dine hårproblemer, kan din læge rådgive om medicin der kan påvirke hårtab, herunder p-piller og også spironolacton, siger Dr. Khetarpal. Disse muligheder kan målrette mod hormonrelateret hårtab.

Blodpladerigt plasma (PRP)

For en dyrere strategi på kontoret, kan du prøve blodpladerigt plasma (PRP) hovedbundsinjektioner, som generelt kræver gentagne behandlinger, der kan sætte dig tilbage omkring $1.000 pr. session.

Med denne metode trækker læger blod, adskiller blodpladerne og infunderer bagefter disse blodplader lige ind i hovedbunden. Blodplader kan hjælpe med at stimulere hårudvikling takket være de vækstaspekter, som de indeholder, hævder Dr. Khetarpal.

Men hidtil har videnskabelige beviser, der understøtter PRP til denne brug, været blandet. Som et eksempel en dobbelt forskning udgivet i Dermatologic Surgery i 2016 der opdagede, at endnu flere mennesker, der fik PRP for tab af hår, rapporterede en væsentlig forbedring i deres tab af hår og også hårtæthed, i modsætning til dem i sukkerpillegruppen.

Ikke desto mindre fandt forskningslaboratoriescreening virkelig ikke nogen form for væsentlig forskel, mellem resultaterne af dem, der fik PRP, og dem, der fik sukkerpillebehandlingen.

Sundt og afbalanceret hår har brug for tilstrækkelige næringsstoffer, især punkter som D-vitamin samt biotin (vitamin B7). Så hvis du antager, at dit hårtab kan være et resultat af en underliggende ernæringsmangel, skal du kontakte din læge for at få en blodprøve. De kan råde til at supplere med bestemte slags vitaminer, siger Dr. Khetarpal.

Der er også andre alvorlige tilstande, der kan føje til hårtab, herunder autoimmune lidelser og kostmangel. Hvis du er usikker på, hvad der forårsager dit hårtab, eller du ikke har haft nogen form for succes med disse andre ideer, er det vigtigt at tjekke ind hos en hudlæge for at finde ud af, hvad der foregår.

Sundt og fyldigt hår

 

4 tips til at undgå hårtab fra eksperter

Du kan fælde hår af en række forskellige faktorer, varierende fra dine gener til din kostplan til sundhedsproblemer såvel som mere. Derfor er det nødvendigt at opsøge en hudspecialist. De kan udpege årsagen og give dig mulighed for at genkende, om du har brug for medicinske behandlinger.

De kan også foreslå bestemte livsstilsændringer, for at hjælpe dig med at undgå ekstra hårtab. Disse dygtige forslag hjælper nogle kvinder og mænd med at få tykkere og meget sundere hår.

1. Tag kontrol over angst og stress

"Jeg anbefaler til enkeltpersoner, der oplever enhver form for hårtab, at reducere angst ved at træne og opnå rigelig søvn," fortæller den bestyrelsescertificerede hudlæge Brooke Jeffy, MD, til WebMD Knyt til Care.

Håndtering af stress hjælper nogle individer med en slags hårtab kaldet alopecia areata, hvor immunsystemet fejlagtigt rammer hårsækkene, ifølge American Academy of Dermatology.

En forskning fra 2018 udgivet i tidsskriftet Skin Appendage Disorders viste, at spændinger kan øge betændelse i hårsækkene og forårsage hårtab. Reduktion af stress og angst, gør det muligt for håret at bekæmpe betændelsen og genoptage sin helt naturlige udviklingscyklus.

2. Gør hovedbundsmassage til en praksis

"Jeg foreslår en 5-minutters hovedbundsmassage dagligt som en simpel tilgang, til ikke kun at booste blodcirkulationen til hårsækkene, men også for at give folk et par minutter for sig selv til at stresse af," siger Jeffy.

3. Forny din kost

Fremragende hår begynder med fremragende næring. "Dybest set er bevarelse af sund og afbalanceret hud samt sundt hår, relateret til at have en sund og afbalanceret kostplan, samt fremragende hydrering med vandforbrug," siger dobbelt bestyrelsescertificeret kosmetisk kirurg Ricardo Castrellón, MD, der udøfre hårtransplantationer blandt andre procedurer. Castrellón foreslår en kostplan rig på:

 • Sunde og afbalancerede proteiner
 • Frugt og grønt
 • Nødder

  Hold dig fri af sukker og også raffinerede fødevarer.

  4. Suppler efter behov

  Hvis du mangler visse næringsstoffer, kan det udløse hårtab, ifølge American Academy of Dermatology. Disse næringsstoffer omfatter:

  • Biotin
  • Protein
  • Jern
  • Zink
  • Omega-3 fedtstoffer

   Ifølge American Academy of Dermatology, kan din læge give dig en blodundersøgelse for at finde ud af, om du får nok hårsund næring fra mad. Hvis du ikke gør det, kan de foreslå kosttilskud. Kontakt konstant din læge, før du prøver et helt nyt kosttilskud.

   Hvis du ikke mangler næringsstoffer, vil det sandsynligvis ikke hjælpe at tage meget mere, og det kan udløse problemer.

   Tyndt hår hos mænd

    

   Konklusion

   Tynde hår kan være et problem hos mange, især tyndt hår hos kvinder. Det er oftest et tegn på skadet hår, når man får tyndt hår. Mange vi på den anden side gerne have fyldigere hår, men er ikke helt klar over hvor de skal starte.

   Her gennemgår vi igen nøglepunkterne, til hvordan du takler tyndt og fint hår:

   • Bruge repair shampoo og serum med B-vitaminer og beskyt håret, inden det bliver alt for tyndt
   • Style dit hår for at give det et mere fyldigt look og for at opnå tykkere hår
   • Ændre dårlige kostvaner hvilket kan modvirke hårtab og styke hårets vækst
   • Transplanterede hår som en sidste udvej for tykt hår