Hovedbundsmassage: Terapi for din hovedbund og dens sundhed

Skrevet af Morgan German
Senest opdateret

Oversigt

Hovedbunden er hjemsted for talrige talgkirtler, som nænsomt plejer hårsækkene og den epidermale overflade. Disse kirtler skaber også et miljø hvor mikrober kan udvikle sig. Det vil sige, at der findes et mikrobiom af svampe og andre mikroorganismer, der lever på vores hovedbund, hvilket forårsager både sunde og usunde forhold i denne del af vores krop.

Undersøgelser har vist en stærk sammenhæng mellem hovedbundssundhed og hårvækst. At have en sund hovedbund gavner dig, uanset om du enten er fokuseret på æstetik eller funktionalitet.


Hvad er hovedbundsmassage?

Mekanoterapi er en type massageterapi, der stimulerer celler i det bløde væv ved at strække, trække eller komprimere det. Afhængigt af den teknik, der anvendes under massagen, kan der ved en sådan behandling fremstå positive resultater i form af stimuli og vævsheling.

Hovedbundsmassage - Derfor er det godt

Hovedbundsmassage er en måde at reducere stress på. Dette opnås gennem øget blodcirkulation og nervestimulering, som samtidigt hjælper musklerne med at slappe af. Den øget iltgennemstrømningen til hårsækkene hjælper med at forebygge hårtab, men massage menes derudover også at forbedre hudens elasticitet, især steder med milde vævsskader. 

Forskning tyder på, at hovedbundsmassage har en positiv indflydelse på hårets tæthed på forskellige måder. Der er en antagelse om, at massering af hovedbunden vil yde en fordelagtig belastning på epidermis (hudtilhæng), blodkar og nerver. Derudover udøver massage også stimulering gennem direkte berøring på vækstcellerne i hårrødderne, hvilket potentielt kan føre til øget hårtykkelse.

Selvom der er behov for forskning der kan levere yderligere beviser vedrørende resultaterne af hovedbundsmassage, så har forskere allerede antaget, at massage giver signaler og stimulerer anagen fasen (vækst fasen) i hår-cyklussen.

 

 

Metoder til hovedbundsmassage

Det skal understreges, at massage i hovedbunden bør være mere nænsom og blid end den du ellers er vandt til at få hos de andre dele af kroppen. Den sikreste måde at yde massagen på er ved at stryge en hovedbundsbørste let og nænsomt hen over hovedbunden. 

 

Traditionel hovedbundsmassage med hænderne

Der findes forskellige former for traditionel hovedbundsmassage, som omfatter hænderne. 

Effleurage, en af de tranditionelle måde at yde hovedbundsmassage på, hvor der udføres blide cirkelstrøg med de polstrede dele af fingerspidserne eller håndfladen. Det giver en fremragende afslappende massage og dermed en beroligende effekt, der er med til at øge blodcirkulationen og styrke væv i hovedbunden.

Petrissage er, ligesom effleurage, præget af cirkulære bevægelser, men det er en massageform der også inkorporere rullende og klemmende bevægelser for at opnå lignende resultater, der indebærer øget blodgennemstrømning. Intense stimuleringer kan forekomme, hvilket gør dette til en ligeledes fremragende form for massage.

Den næste massageform er vibrationsmassage. Det involverer hurtige bevægelser med fingerspidserne eller håndfladerne og giver forskellige fordele for både hår og hovedbund. Ud over at øge blodcirkulationen og stimulere nerverne, efterlader denne type massage også hovedbunden og håret smidigt og blødt. Håret bliver dermed mere glansfuldt og skinnende.

En anden form for traditionel hovedbundsmassage er hacking, som anvender siderne og håndfladerne til at gnide dit hoved i en side-til-side-bevægelse. Dette kan gøres af en selv eller med hjælp fra en anden person. Ligesom alle andre former for massage, vi har diskuteret hidtil, stimulerer denne teknik det bløde væv og øger blodcirkulationen i hele din krop, hvilket resulterer i forskellige sundhedsmæssige fordele, herunder smertelindring, forbedret humørregulering, øget mental klarhed og fokus, m.m. 

 

 

Hovedbundsmassage ved hjælp af redskaber

Når du masserer din hovedbund, er det vigtigt at vælge hvilken intensitet det skal udføres med. Du burde ikke irritere din hovedbund ved at putte for meget styrke i den massageteknik! For at denne behandlingsmetode fungerer godt og uden risici, skal du først vide, hvor følsom din egen hovedbund er, før du bruger disse værktøjer. Dette giver dig mulighed for at vælge, om du vil anvende en svag eller stærk påføringskraft afhængigt af, hvad der fungerer bedst for dig. Ved at overstimulere hovedbunden forsager man sandsynligvis mest ubehag frem for de forventede resultater. 

Brug en hovedbundsbørste (lavet af gummi eller lignende) med let styrke, og arbejd fra øret foran og hen imod kronen. Fortsæt hele vejen rundt om hoved og gør dette i cirka 5 minutter. Når almen terapeutisk effekt ønskes, er det også en mulighed at tilføje relevante olier under udførelsen af massagen. Følelsen vil blive glattere og der gives næring til hårrødderne, hvilket muliggør sundere hår. For de bedste resultater anbefales det at gøre dette mindst en gang om dagen. Resultaterne kan også variere afhængigt af varigheden af massagen.

Sidst men ikke mindst kan hovedbundsbørsten anvendes under hårvasken. Før massageapparatet rundt i små cirkulære bevægelser for at stimulere din hovedbund. Spred skummet fra shampooen rundt i håret og benyt hovedbundsbørsten til at grundigt få det ud af dit hår igen.

 

Konklusion

Hovedbundens sundhed er vigtig for kvaliteten af dit hår. En sund hovedbund vil betyde tykkere og mere omfangsrigt hår, samt en reduceret chance for at miste det gennem hårtab, udtynding eller lignende. For at forbedre denne sundhed er beskyttelse og næring nødvendig.

Forskellige undersøgelser har vist os, at hovedbundsmassage er chancen for at stabilisere hårtab og øge hårets tæthed. Disse virkninger stammer fra stimuleringerne ved direkte berøringskontakt, som øger blodgennemstrømningen.

Hovedbundsmassage er let at udføre. Alle kan gøre det. Forsøg at skabe tid i dit daglige skema ved at udføre massagen under hårvasken, i mens du ser tv eller lige før sengetid. For at lave en simpel, men god hovedbundsmassage derhjemme, skal du enten bruge hænderne eller en hovedbundsbørste. Afhængigt af styrkeintensiteten, kan det være nødvendigt at supplere med hårolier eller lignende. Brug af en hovedbundsbørste under hårvask er desuden særdeles fordelagtigt. Det giver ikke kun din hovedbund en god massage, men hjælper også din vask med at være mere ubesværet.Referencer:

English, J., & Barazesh, J. M. (2019). Self-Assessments of Standardized Scalp Massages for Androgenic Alopecia: Survey Results. Dermatology and Therapy9(1), 167–178. https://doi.org/10.1007/s13555-019-0281-6

Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty16, e8–e8.

A Complete Guide to Scalp Massage for Organic Hair Spa. (2020).