Din guide til alt omkring hårtab og behandling

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Hårtab er noget som rammer utroligt mange danskere på et eller andet tidspunkt i livet, og jo ældre man bliver, jo hyppigere forekommer det. Det kan være svært for mange at skulle affinde sig med pletter eller mangel på hår hvor man tidligere havde det, og derfor søger man danskere hvert år hårtab behandling på forskellige måder.

Med denne artikel ønsker vi at dykke ned i dybden omkring årsagen til hårtab, hvad man kan gøre, og alt andet du kunne ønske dig at vide.

Hvad dækker hårtab egentlig over?

hårtab behandling

Selve begrebet hårtab kendes også som skaldethed, og er udelukkende et kosmetisk problem der oftest rammer mænd, men også kvinder kan være udsat for hårtab. Den mest hyppigt forekommende type følger et mønster hvor man oplever at håret omkring tindingerne begynder at mangle, og mange oplever også at tabe håret bagest på toppen af hovedet, det som vi i daglig tale kalder for en “måne”.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvorfor taber man håret?

Der findes mange forskellige årsager - men den mest typiske er fordi man har arvet visse gener, og altså er hvad man kalder disponeret for  hårtab. Det er ofte mænd som oplever arveligt hårtab, men der findes også et mindre antal kvinder som oplever hårtab af denne årsag.

1. Arveligt hårtab

Årsagen til hårtab kan være arvelig, hvilket også er en typisk årsag til især mænd oplever hårtab, men det kan også skyldes andre sygdomme såsom eksem eller psoriasis for eksempel, for blot at nævne de mest almindelige.

Selve roden ved håret bliver mere følsom med alderen hos de mennesker med arvelig disposition over for hårtab, hvilket med tiden fører til langsommere hårvækst, eller totalt mangel på hårvækst overhovedet.

2. Bivirkning fra medicin eller sygdom

En anden årsag til at man oplever nedsat hårvækst eller tab af håret kan skyldes forskellig medicin og præparater man har fået recept på. Det kan også skyldes anvendelse af narkotika, samt en række andre kemikalier og stoffer der er at finde i industrien.

Hvis man oplever hårtab af denne årsag er den gode nyhed at det ofte kun er midlertidigt, og hvis man stopper med medicinen vil håret ofte vende tilbage igen som før.

3. Alderdom

kvinder hår på hårbørste

Alderdom har også en jævnlig indflydelse på tab af håret hos danskerne. Vi kan ikke ligefrem stoppe aldringen, men vi kan hjælpe den godt på vej ved at sørge for at holde os aktive ved at motionere og spise sundt. Omkring 20% af danskere i deres tyvere oplever hårtab, og det stiger med cirka 10% hvert årti efter det op til et vist punkt.

Madvarer der er kendt for at være gode er for eksempel hvidløg og normale løg, og det anbefales ofte at ens daglige kost indeholder komplekse kulhydrater, masser af vand og grøntsager eller frugt, da det kan hjælpe med at sænke farten på aldringen.

4. Underskud af mineraler og vitaminer

Hvis du har mangel på mineraler kan du også opleve hårtab i visse tilfælde. Det er især kalk, jern, kobber, chrom, jod, zink og magnesium der spiller en rolle her - alle sammen mineraler der på den ene eller anden måde hjælper med at vedligeholde et sundt og stærkt sæt hår.

Det samme gør sig gældende hvad angår vitaminer. Her er det især A-, B- og C-vitaminer der kan hjælpe på hårvækst og forebygge hårtab, da disse 3 vitaminer hjælper med kroppens naturligt produktion af keratin, styrker de individuelle hårsække, og hjælper hovedbunden med at bibeholde et sundt miljø der fremmer hårvækst.

5. Rygning eller usund kost

I visse tilfælde kan der også være tale om hårtab der skyldes rygning eller usunde madvaner. Rygning kan reducere blodcirkulationen og forøge chancen for tilstoppede arterier, ligesom et højt indtag af mættet fedt kan forårsage ophobning af kolesterol der samler sig i arterierne og på den måde blokerer for en del af luften der ellers skulle cirkuleres rundt i kroppen. På sigt kan disse ting resultere svagere hårsække der med tiden mister grebet i hovedbunden.

6. Ringe hårpleje

Hvis ikke du plejer dit hår korrekt og jævnligt kan du opleve et hurtigere eller større hårtab end du måske ellers ville have været udsat for. Der findes mange forskellige typer af hårtab forbundet med dårlig hårpleje, for eksempel varianter af alocepi der skyldes træk i håret, ved brug af hårruller eller stramme hårbånd.

Ligeledes kan man også risikere at visse behandlinger på skønhedsklinikker kan forårsage tab af hår, hvis ikke behandleren udfører arbejdet ordentligt, eller bruger visse farlige kemikalier undervejs i processen.

7. For meget stress i hverdagen

Stress kan være en anden årsag der kan fremme hårtab i mennesker. I vores moderne og travle tid oplever flere mennesker end nogensinde før stress på et dagligt niveau, og det kan altså være nok i sig selv til at man begynder at tabe håret. Undersøgelser har vist at selv folk uden andre årsager til hårtab kan miste håret når de er stressede over en længere periode.

Er hårtab permanent?

Hårtab anses desværre som en permanent tilstand medmindre man har held med produkter eller behandlinger, og hvis ikke man gør noget for at ændre sin tilstand kan man risikere at det bliver værre med alderen.

Hos nogle mennesker stopper hårtabet ved tindingerne, andre efter de har fået “måne”, men nogle mennesker mister alt håret ud over det på siden af hovedet, og få mennesker mister alt deres hår med tiden.

Hvordan kan man forhindre eller nedsætte hårtab?

forhindre nedsætte hårtab

Der anbefales i mange tilfælde en vis omlægning af sin daglige kost hvis man ønsker at give sig selv de bedste chancer for at minimere mængden af hår man taber. Dog er det usandsynligt at kosten i sig selv vil være nok til fuldt ud at sikre man ikke taber håret med alderen, eller at det vokser tilbage af sig selv.

Når det er sagt kan det stadig være en god idé at begrænse indtaget af visse typer mad, og man kan samtidig få en række fordele udover at hjælpe på hårtabet, såsom en sundere krop overordnet set, og mere energi i dagligdagen.

Mad man bør undgå:

  • Mad med rigeligt af mættet fedt kan smage utroligt godt, men det kan desværre også skabe for meget kolesterol i din krop, hvilket kan påvirke blodcirkulationen og på sigt forårsage mangel på ilt til cellerne i hovedbunden der så bliver svagere eller helt dør ud.

  • Kunstige sødemidler kan også være et problem i nogle tilfælde, for eksempel er stofferne aspartame og monosodium glutamate kendt for at have en negativ effekt på hårsækkene i hovedbunden, og hvis muligt bør man derfor undgå for mange sødemidler i dagligdagen.

  • Kunstige smagsstoffer kan ligesom sødemidler også skabe problemer for hårvæksten, på grund af visse kemiske blandinger og reaktioner der opstår når man indtager smagsstofferne.

  • For meget salt kan forårsage et forhøjet blodtryk hvilket ligesom mættet fedt på sigt har tendens til at betyde hårsækkene for mindre ilt tilført, og de derfor ikke er lige så sunde og robuste som de bør være. Hvis du tit drysser masser af salt på din mad kan det måske være godt at se om du kan nøjes med lidt mindre.

Hvordan kan man behandle hårtab?

Der findes en række præparater og receptpligtige typer medicin og behandlinger man kan vælge mellem. Først og fremmest bør man finde ud af om det er hensigtsmæssigt at forvente at gro håret tilbage, eller om man blot ønsker et produkt til at stoppe fremtidigt hårtab, og altså sætte tabet af hår “på pause”.

På internettet kan man læse om mange forskellige idéer og teorier, nogle foreslår visse typer diæter vil hjælpe, mens andre foreslår alt fra holistiske løsninger til meditation. For at have succes med behandling af hårtab skal man vælge en løsning eller behandling der aktivt går ind og bekæmper det aktuelle problem, og eventuelt også stimulerer ny hårvækst.

Nedenfor har vi samlet en liste over de vitaminer og mineraler der virker bedst til bekæmpelse og forhindring af hårtab, så du selv kan vælge hvilke produkter du ønsker at bruge.

A-vitamin

Kroppens celler har brug for A-vitamin til vækst og for at forblive stærke og sunde. Dette gælder også for hårcellerne. Derfor kan mangel på tilstrækkeligt med A-vitamin i kosten forårsage hårtab og andre negative effekter.

Dog skal man heller ikke have for meget A-vitamin da det også kan føre til hårtab og andre problemer med hårvæksten. Det anbefales derfor at man får størstedelen af dette vitamin naturligt i form af en sund og balanceret kost.

B-vitamin

b-vitamin hårtåb behandling

Hvis du nogensinde har læst hårtab før, er chancen stor for at du har stødt på B-vitamin i dine undersøgelser. Biotin, der er et komplekst B-vitamin er nemlig et af de mest velkendte vitaminer der kan hjælpe med hårvækst.

Selv folk uden mangel af B-vitamin kan opleve en positiv effekt ved at indtage Biotin, selvom dem der oplever største fordele har haft et underskud af B-vitamin i forvejen.

C-vitamin

Dette vitamin kan hjælpe din krop med at skabe proteinet kollagen som er en vigtig del af hårstråets opbygning. Samtidig hjælper C-vitamin også din krop med at optage jern bedre, og jern er en vigtig komponent hvad angår hårvækst i sig selv.

D-vitamin

Mange danskere får ikke tilstrækkeligt med sol i løbet af vintermånederne, og selv om sommeren kan det danske vejr være med til at mange folk hvert år ikke får den nødvendige mængde D-vitamin som deres kroppe har brug for. Vitaminet menes at spille en rolle hvad angår hårvækst, selvom man stadig ikke har fundet af en præcise effekt.

Jern

Dette mineral er nødvendigt til mange ting, men hvad angår håret så hjælper jern de røde blodceller med at transportere ilt til hårcellerne. Derfor kan mangel på jern forårsage at hårsækkene ikke får nok ilt tilført, og derfor bliver "kvalt" med tiden.

Zink

zink behandling mod hårtab

Dette mineral er ligesom jern en vigtig byggesten i mange af kroppens funktioner, men også vigtigt når det kommer til hårvækst og reparation af individuelle hårstrå. Samtidig hjælper zink også med at holde kirtlerne omkring hårsækkene i god stand.

Capilia Longa

capilia longa

Sidst men ikke mindst kan nævnes Capilia Longa, som er en aktiv og naturlig ingrediens man finder i planten Curcuma longa, og som i dag anvendes i flere forskellige produkter mod hårtab. Denne ingrediens kan genaktivere rødderne ved håret, samt stimulere de inaktive dermale papilaceller der kan hjælpe dig med at få en normal cyklus for din hårvækst tilbage.

Hvilke produkter er gode mod hårtab?

Efter denne artikel kender du nu til hvilke ingredienser, vitaminer og mineraler du bør sikre som findes i det produkt eller de produkter du ønsker at vælge mod hårtab. Så nu er det tid til at studere et par udvalgte specifikke muligheder. Hvis du på forhånd har kontaktet din læge og fået at vide du eksempelvis mangler jern eller zink, skal du selvfølgelig finde et produkt der indeholder dette.

Men du kan med fordel samtidig vælge et produkt der også indeholder flere af de andre positive ingredienser der er kendt for at bekæmpe eller sænke farten på dit hårtab, så du kan nyde en højere livskvalitet i længere tid.

Hvis ikke du er helt sikker på hvilke mineraler eller vitaminer din krop måske er i underskud af, kan det være en effektiv og smart idé at vælge en pakke hvor producenten har kombineret flere af de ovennævnte effektive ingredienser for at sikre at du vælger en behandling mod hårtab som vil virke på dig, uanset om det er B12-vitamin du mangler, eller om din krop savner lidt mere D-vitamin.

I dag er det populært at vælge en samlet pakke mod hårtab der indeholder flere forskellige produkter med hver deres fokus, og som samlet set kommer med alle de forskellige ingredienser og vitaminer din krop og dit hår har brug for. På denne måde kan du både genaktivere de latente hårceller, forlænge cyklussen for hårvækst og fremme blodcirkulationen ved hovedbunden. Alt sammen noget der har til formål at fremme ny hårvækst og reducere hårtab over længere tid.

Den Naturlige Løsning Behandling Mod Hårtab

Konklusion

Der findes desværre ikke en mirakelkur man kan nøjes med i et par dage og så få alt sit hår tilbage. Dog er der i vores moderne tid flere muligheder man kan prøve inden man opgiver op bevæger sig ud i offentligheden med kasket eller hentehår. Det anbefales at man indtager vitaminer så vidt muligt gennem kosten, og samtidig kan det være en god idé at optage de ingredienser, vitaminer og mineraler der er svære at få gennem maden i form af en pille, eller et serum.

Læs mere: Din guide til tyndt hår og frisurer