Hvad er sammenhængen mellem tør hovedbund og hårtab?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Skæl er et typisk problem, der får huden i hovedbunden til at blive tør og skællet. Når disse hudflager falder af, vil du ofte se hvide flager i dit hår og også på dine skuldre, hvilket er en typisk indikator for skæl.

[[textbox]]

Indledning

En af de mest almindelige tegn på tør hovedbund er skæl, de afslørende hvide flager på dit tøj, sengetøj og også børste. Ømhed og irritabilitet ledsager normalt helt tør hovedbund, hvilket skaber hudceller, der dør og flager af. En helt tør hovedbund er også en kilde til ubehag, der fører til kløe, som kan forårsage flere skader på hovedbundens celler og også hårrødder.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvad forårsager skæl?

Afhængigt af den slags skæl du har og også alvoren, kan fjernelse af din skæl omfatte miljømæssige såvel som livsstilsændringer eller klinisk behandling. En helt tør hovedbund kan være tegn og symptom på flere vedvarende hudsygdomme, og der er også forskellige former for skæl.

kløende hovedbund, tør hovedbund, tør og kløende hovedbund, tørre hovedbund, tør og irriteret hovedbund

 

Psoriasis

Psoriasis er en udbredt hudlidelse, der menes at være et problem med kroppens immunsystem. Problemet får hudceller til at opbygge sig samt udvikle skællende, kradsede, helt tørre pletter på din hovedbund.

Efterhånden som ophobningen aftager, efterlader den tydelige skæl. Psoriasis kan udløse rødme, afskalning såvel som skæl på din hovedbund og kræver normalt også receptpligtig medicin til kontrol.

Seborrheic dermatitis

Seborrheic dermatitis er et klinisk problem, der skaber overdreven olie, der skal produceres i hovedbunden. Den overskydende olie forhindrer typisk tab af hudceller, og de skaber også globs, der bliver synlige langs hårgrænsen såvel som på tøj. Tilstanden kan skabe flagende pletter, rød hud og vedvarende skæl.

kløende hovedbund, tør hovedbund, tør og kløende hovedbund, tør og irriteret hovedbund, tør hud

 

Hvordan kan du stoppe tør hovedbund og hårtab?

Ud over medicinske tilstande kan tør hovedbund samt skæl skyldes adskillige aspekter.

Dine hårprodukter og stylingpraksis kan bidrage til en tør hovedbund. For eksempel kan den daglige brug af hårgeléer, lotioner, balsamer, pomader samt spray skabe en ophobning af genstande i hovedbunden, hvilket resulterer i kløe såvel som afskalning.

Derudover kan andre hårartikler have ingredienser, der er irriterende. Nogle få af disse ekstreme ingredienser, selv i små mængder, kan skabe hududslæt eller allergi.

Din hårshampoo kan også tilføje til din tørre hovedbund. Hårshampoo er et rengøringsmiddel, der fjerner de vitale olier, der er nødvendige for at beskytte din hovedbund og også håret. Ofte shampoo eller brug af ekstreme hårshampooer, der fjerner dit hår for helt naturlige olier, kan tørre hovedbunden og efterlade den virkelig tør og kløende.

Forskellige almindelige scenarier kan desuden udløse eller forværre tør hovedbund. Som et eksempel kan en diæt, der mangler vigtige vitaminer, mineraler, næringsstoffer eller hverdagens stress og angst, påvirke huden såvel som hovedbundens sundhed og velvære.

sulfatfri shampoo, tørre flager, tørre hud, fugtmættet hud, udtørret hovedbund

 

Kan skæl forårsage hårtab?

Mens mennesker med skæl normalt udvikler hårtab i sidste ende, er det normalt ikke et direkte resultat af skæl. Snarere kan en helt tør hovedbund og skæl udløse en kløende hovedbund.

En tør, kløende hovedbund kan ikke kun være irriterende og også akavet, men afskrabning kan skade dine hårsække og forårsage tyndere hår eller tab af hår. Ydermere kan skæl øge hårtabet i mange tilfælde af androgen alopeci, også kaldet mandlig eller kvindelig skaldethed.

Næsten alle oplever problemer med helt tør hovedbund på et tidspunkt. Selvom skæl og hårtab normalt forekommer hver for sig, er der i nogle tilfælde et link. Tør hovedbund kan ende med at blive et kronisk problem, der ikke kun forårsager en kradsende hovedbund samt flager, men også kan forårsage tyndere hår og hårtab.

Dine eksperter til tør og kløende hovedbund

At finde ud af kilden til en tør hovedbund og skæl kan være kompliceret. Hvis du oplever, at du har svært ved at kontrollere din skæl eller forsøger at afstå fra at klø en forværret hovedbund, skal du søge hjælp, før det resulterer i tab af hår.

kløende hovedbund, tør hovedbund, tør og kløende hovedbund, tør og irriteret hovedbund, tør og irriteret hovedbund

 

Sådan stopper du tør hovedbund samt tab af hår

Meget af præcis hvordan vi ser ud afhænger af vores hårs velvære og tilstand. En sund hovedbund giver næring til dit hår og også dets oprindelse. Det sørger ligeledes for, at vores hår ser sundt ud, hvor et usundt kan forårsage tør hovedbund samt tab af hår.

Men når der opstår problemer med vores hovedbund, så opstår der problemer med vores hår. De er begge forbundet. Du kan ikke få sundt og afbalanceret hår uden en sund og afbalanceret hovedbund.

En af de vigtigste faktorer, der omgiver tør hovedbund og tyndt hår er klimaet. Du vil helt sikkert bemærke, at din hovedbund føles tørrere i vintersæsonen, ligesom dit hår er mere svagt. En tør hovedbund vil helt sikkert mindske dit hårs sundhed og velvære, og du vil se endnu mere brud gennem vintersæsonen.

Selvom en tør hovedbund måske ikke altid direkte forårsager hårtab, kan de problemer, der følger med en tør hovedbund, bidrage til udtynding af hår såvel som tab af hår.

Tør hovedbund kradser, og hvad gør vi også, når vi klør? Vi skader. Når du ridser din hovedbund, fortrænger du de døde hudceller, som dannes gennem den almindelige hårudviklingscyklus.

En kradsende hovedbund forårsager desuden skæl på grund af tørhed. Skæl er et problem, der plager mange individer, men det kan også være et tegn på, at din hovedbund ikke er sund. Hvis den efterlades uden behandling, kan en helt tør hovedbund skabe holdbare skader på dit hår, så vent ikke for længe, før du handler.

Denne serum hjælpe med at reducere hårtab:

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Klinisk testet og fri for lægemidler

Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
Klinisk testet og fri for lægemidler

Grundårsager til tørre hovedbund samt tab af hår

Der er mange grunde til, at din hovedbund bliver helt tør og også kradser, hvor en af dem er angst. Mange individer rapporterer tør hud og hovedbund bekymringer efter en varighed af bemærkelsesværdig stress og angst, så sørg for at undersøge din situation, når du begynder at fælde hår, og din hovedbund begynder at impulsere.

En anden stor variabel, der skaber helt tør hovedbund, er de hårprodukter, som du bruger. Nogle af dem indeholder kemikalier og komponenter, der kan være ekstreme for dit hår såvel som hovedbund. Hvis du er følsom over for parfume i hårprodukter eller over for specifikke kemikalier, kan din hovedbund reagere på dem og udløse tør hovedbund.

Skadelig livsstil kan også udløse hårtab. Hvis du spiser forkert, aldrig hviler dig eller aldrig tager dig af medicinske problemer, kan dit hår begynde at falde af, eller din hovedbund kan begynde at tørre helt.

tør hovedbund, tør og irriteret hovedbund, vaske håret, irriteret hovedbund

 

Hvordan undgår man hårtab på grund af tør hovedbund?

Vores hår spiller en væsentlig funktion i vores selvværd. Så faktorer som vores kostplan og hårpleje spiller en væsentlig rolle for at undgå, at en tør hovedbund udvikler sig. Fugt din hovedbund ved at bruge specifikke olier. Hold dig fri af overforbrug af elektriske hårapparater, der tørrer dit hår og hudceller.

Denne olie beskytter og plejer dit hår:

Hair Protection Oil
Hair Protection Oil
En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret

Spis en sund kost, så din krop får tilstrækkelige næringsstoffer til at fugte hovedbunden samt holde et sundt olieniveau. Hvis du er usikker på, om du får alle de vitaminer, du har brug for gennem din kost, kan det være en god måde at sikre dig et kosttilskud, der understøtter en sund og afbalanceret hårudvikling. Undgå endelig at skrabe din hovedbund som løsner håret og også kan udløse tab af hår.

Disse tabletter indeholder zink der hjælper med at beskytte håret:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

Normalt kan dit hårtab nemt afhjælpes ved blot at fugte din hovedbund. Se ikke bort fra skæl ellers kan du begynde at miste dit hår.

Fra skæl til svampeinfektioner, kan din hovedbund være på udkig efter noget TLC

En fuldstændig tør, kløende hovedbund kan fremme distraherende, ubehageligt følelse såvel som når det kombineres med skorper eller smeltning. Det kan være tillokkende at tage sagen helt i egen hånd ved at beskadige eller forsøge at maskere problemet med genstande, hvilket kan gøre tingene værre.

Hvis du oplever sammenlignelige og også ofte overlappende tegn, siger Deirdre Hooper, MD, FAAD, bestyrelsescertificeret hudspecialist i New Orleans, at det er vigtigt at skelne lys, helt tør hud eller skæl fra forskellige andre hudproblemer for at sikre, at du kan få den terapi, som du har brug for.

Skæl og helt tør hud kan dukke op på din hovedbund på lignende måder, hvilket kan gøre det vanskeligt at skelne uden hjælp fra en hudspecialist. Skæl vises som små genstande af tør hud, der eksfolierer din hovedbund, og det kan også være kradsende.

Skæl er et meget typisk problem, der ofte kommer og går. Det er ofte relateret til seborrheic dermatitis, som er et hudproblem udløst af gæren, der overlever på huden, eller af stress, kulde eller total wellness. På den anden side kommer der helt tør hud, når huden taber alt for meget vand. Nogle hårplejeprodukter kan tørre ud samt irritere hovedbunden ved at fjerne de helt naturlige olier fra din hud.

Klima kan også tørre din hovedbund i reduceret fugt og køligt klima. Når du har helt tør hud på din hovedbund, vil du typisk opleve irritation og hudflager, ifølge Dr. Hooper. Skæl kan normalt fjernes ved at skifte til en skånsom, ikke-medicineret hårshampoo.

"Men hvis håndkøbsvarer ikke gør, er det tid til at se en hudspecialist for en korrekt diagnose og behandlingsplan."

Nedenfor taler hudspecialister om en række typiske og også potentielt betydelige problemer, der kan gemme sig bag din tørre hovedbund.

tør hovedbund, irriteret hovedbund, vasker håret, forkert shampoo, fedtet hår

 

Psoriasis

Hvad det er: Ifølge Danny Del Campo, MD, FAAD, bestyrelsescertificeret hudspecialisti Chicago, er psoriasis en kronisk hudsygdom, der får hudceller til at udvide sig hurtigt, hvilket får dem til at akkumulere på overfladen af hud i pletter kaldet plaques. "Der er mange gener, der øger risikoen for at etablere psoriasis.

Således menes psoriasis typisk at være en genetisk sygdom, der aktiveres af andre variabler," siger Dr. Del Campo. Infektioner, hudskader, nogle lægemidler og livsstilselementer som at drikke alkohol eller ryge cigaretter, er almindelige udløsere til psoriasis.

Hvad du skal lede efter: Hvis du har psoriasis i hovedbunden, kan du have det små steder; det kan dog også dække hele din hovedbund. Du kan have rødlige eller mørkerøde pletter kaldet plaques, der kan hæves eller irriteres; hudflager, der føles som skæl, har dog en sølvskinnende glans, kaldet rækkevidde; en tør, kradsende eller fældende hovedbund; eller kortvarigt hårtab.

Sådan behandles det: Baseret på sværhedsgraden af tilstanden og også din sagshistorie, siger Dr. Del Campo, at en hudlæge normalt vil foreslå medicinske lotioner og cremer, som du lægger i hovedbunden; medicinsk hårshampoo; lysterapi (fototerapi) for at reducere inflammation; produkter, der kan blødgøre de tykke pletter kaldet kalkblødgøringsmidler; eller medicin, der virker i hele kroppen.

Tinea capitis (ringorm i hovedbunden)

Hvad det er: Tinea capitis er en svampeinfektion i hovedbundens hud, der desuden kaldes hovedbundsringorm, som kan overføres via kontakt med andre, siger Julia Tzu, MD, FAAD, dual board-certificeret hudlæge i New York. "At dele hatte, kamme og også andre hårapparater kan øge din fare. Dette problem har også ofte en tendens til at være meget mere almindeligt blandt børn i alderen 5-14 år," tilføjer hun.

Hvad skal man kigge efter: Ifølge Dr. Tzu består tegn og symptomer på tinea capitis af skællende pletter på hovedbunden, som normalt er inkorporeret med pletter af hårtab (eller knækkede hårstrå). "Der kan også være hævelse (lyserød hud) eller irritation.".

Sådan behandler du det: Du har brug for receptpligtig svampedræbende medicin til at behandle tinea capitis. Hver person, du bor sammen med, skal muligvis også ses af en hudspecialist, da tinea capitis virkelig kan overføres. Dr. Tzu advarer om, at tinea capitis kan fortsætte med at sprede sig ud i hele hovedbunden og også udløse yderligere hårtab, hvis det ikke falder i dens spor.

tør hovedbund, udtørre huden, renser hovedbunden, ekstrem tør hovedbund, udtørre håret

 

Aktiniske keratoser (AK'er)

Hvad det er: Dr. Tzu definerer AK'er (også beskrevet som solkeratoser) som en type forstadig sollysskader, der er forårsaget af ubevogtet soleksponering. "Mens både mænd og kvinder i alle aldre kan udvikle aktiniske keratoser, har jeg ofte en tendens til at se dem meget mere regelmæssigt i hovedbunden hos ældre mænd, der faktisk har oplevet tab af hår, og som et resultat har de faktisk haft mindre forsvar mod solen.

Arvelig disposition (såsom lys hud, rødt eller blondt hår samt familiehistorie) kan også overvejes," fortæller hun. Mens AK'er normalt forekommer i hovedbunden, kan tilstanden dukke op på enhver del af kroppen. AK'er er mest almindelige hos personer, der er 50 år eller ældre, såvel som faktisk har investeret meget tid udendørs uden solbeskyttelse.

Hvad man skal kigge efter: Dr. Tzu hævder, at AK'er typisk ligner tørre, flagede, hårde pletter eller knopper, der kan være hudfarvede eller lyserøde. De kunne virke som sandpapir eller være skorpe. "Nogle gange er aktiniske keratoser meget nemmere at genkende med berøring, idet de føles som skællende, ujævn hud, der måske ikke altid er kradsende eller ulidelige, hvilket nogle inflammatoriske hudproblemer er," tilføjer hun.

Hvordan behandler man det: Hvis du opdager en skællende udvikling i din hovedbund eller hvor som helst på din krop, som du tror kan være en AK, foreslår Dr. Tzu, at du ser en hudlæge, for at få en komplet hudundersøgelse. "Behandlinger for aktiniske keratoser består af topiske lægemidler såsom 5-fluorouracil (et strålebehandlingsmiddel) eller imiquimod (et immunreaktionsmodificerende middel) eller procedurer såsom minimalt påtrængende kryokirurgi (flydende nitrogen), som ødelægger præcancerceller," siger hun.

AK'er kan også behandles ved hjælp af fotodynamisk laserbehandling. Dr. Tzu advarer ligeledes om, at nogle AK'er, hvis de efterlades uden behandling, bliver til pladecellekarcinom, den næstmest almindelige form for hudkræft.

Ønsker du en samlet løsning til at beskytte dit hår? Denne er klinisk bevist:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst