Hvad er hårtab hos kvinder og hvordan kan man tage sig af det?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Omkring en tredjedel af kvinder oplever hårtab (alopeci), i løbet af deres liv. Hårtab hos kvinder har normalt en større indvirkning end hårtab gør på mænd, da alopeci kan have en dårlig indvirkning på en kvindes psykiske velvære såvel som livskvalitet.

[[textbox]]

Indledning

Androgen alopeci er den primære form for hårtab hos kvinder, er den samme som hos mænd. Det kaldes androgenetisk alopeci, eller kvinde- eller mandehårtab.

Hos mænd begynder hårtab typisk over de øverste steder, og den vigende hårgrænse danner til sidst en karakteristisk "M"-form.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hårtab hos kvinder (androgenetisk alopeci)

Hos kvinder starter androgenetisk alopeci med en konstant udtynding ved komponentlinjen, der stiger ved spredt hårtab, der spreder sig fra toppen af hovedet.

En kvindes hårgrænse falder næsten aldrig tilbage, og kvinder bliver næsten aldrig helt skaldet.

Hårtab kvinder

 

Mulige årsager til androgen alopeci

Der er mange forskellige årsager til hårtab hos kvinder, herunder kliniske tilstande, medicin og fysiske eller følelsesmæssige årsager.

Hvis du ser ualmindeligt hårtab af enhver art, er det nødvendigt at se din læge eller en hudlæge, for at identificere årsagen og også passende behandling.

Behandling til alle kvinder

Du vil muligvis også have til hensigt få en anbefaling til en specialist eller en behandling af hårtab, for at tage dig af dette problem. Hårtab hos kvinder kan være hårdt, men alligevel har de seneste år set en stigning i behandling af hårtab til håndtering af problemet.

Hårtab behandling

 

Hvad er androgenetisk alopeci?

Alle kvinder vil i sidste enden opleve en form for hårtab. Det er først omkring overgangsladeren, at de fleste kvinder for alvor begynder med at mærke det.

Risikoen stiger med alderen, især for kvinder der har hårtab i familien.

Androgener

Som navnet antyder, omfatter androgenetisk alopeci virkningen af de hormonelle midler kaldet androgener, som er afgørende for regelmæssig kønsrelateret udvikling og har forskellige andre væsentlige træk hos begge køn, herunder libido og hårvækst.

Problemet kan være nedarvet og også indebære en række forskellige genetik. Det kan desuden opstå fra en underliggende tilstand, såsom overproduktion af androgen eller en androgen-udskillende klump på æggestokken, hypofysen eller binyrerne.

I begge situationer er alopeci højst sandsynligt relateret til hævet androgen.

Hårtab shampoo

Men omvendt androgenetisk alopeci hos mænd, er androgener hos kvinder sværere at fastslå. Hvis der er en chance for, at en androgen-udskillende vækst er involveret, er det nødvendigt at måle androgengrader hos kvinder med tydeligt hårtab.

Reduktion af anagen

Hos både mænd og kvinder, opstår hårtab på grund af androgenetisk alopeci, og på grund af en genetisk etableret reduktion af anagen, som er det stadige håret vokser på og en forlængelse af tiden mellem hårtabet og starten på et nyt anagen stadium og sund hårvækst.

Det tyder på, at det tager længere tid for hår at begynde med at vokse tilbage, efter synligt hårtab gennem den typiske vækstcyklus.

Selve hårsækken transformerer også, reducerer og skaber et kortere, tyndere hårstrå, som er en procedure kaldet "follikulær miniaturisering."

Som følge heraf ændres tykkere, pigmenterede, længerevarende "uhelbredelige" hår kaldet "vellus."

Hårtab

Et hårs livscyklus

Hvert hår udvikler sig fra en hårsæk, som er en smal lomme i huden og oplever også 3 vækststadier. Anagen (A), det energiske udviklingsstadium, der varer to til 7 år. Catagen (B), forandringsstadiet, der varer ca. 2 uger.

I denne fase bevæger hårstrået sig opad mod hudens overflade, og ansigtspapillen (den struktur, der nærer celler, der giver vækst til hår) begynder med at adskilles fra hårsækken.

Telogen (C), den afslappende fase, varer omkring 3 måneder og afslutter med at hårstrået falder.

Mulige årsager til komplet eller pletvist hårtab

En læge opdager kvindeligt hårtab, ved at tjekke sygehistorien samt tjekke hovedbunden. Han eller hun vil observere mønsteret ved tab af hår, tjekke for tegn på betændelse eller infektion og måske få blodprøver, for at tjekke andre mulige årsager til hårtab, herunder hyperthyroidisme og jernmangel.

Med mindre der er indikatorer for overskydende androgenopgave (såsom menstruationsuregelmæssigheder, akne og uønsket hårudvikling), er en hormonundersøgelse generelt unødvendig.

Hårtab kvinder

Hårtabsterapi for kvinder

Medicin er den mest almindelige behandling for hårtab hos kvinder. Det består af følgende:

Minoxidil (Rogaine for generiske variationer)

Dette lægemiddel blev først introduceret som en behandling mod forhøjet blodtryk, men personer, der tog det, bemærkede, at de udvidede hår i position, hvor du havde faktisk mistet det.

Minoxidil som behandling for at producere hår

Forskningsundersøgelser bekræftede, at minoxidil brugt direkte til hovedbunden, kan fremme hårudvikling. Som et resultat af undersøgelserne accepterede FDA oprindeligt ikke-receptpligtig 2% minoxidil til behandling af hårtab hos kvinder.

Siden da er et 5% middel faktisk også dukket op, når en stærkere mulighed er behov for en kvindes hårtab.

Hårtab

Det er klart, at minoxidil ikke er et mirakelmiddel. Selvom det kan skabe ny vækst af fint hår hos nogle, men ikke alle kvinder, kan det ikke genoprette den fuldstændige tæthed af det tabte hår.

Det er ikke en hurtig løsning, heller ikke for tab af hår hos kvinder.

Hvor lang tid skal jeg bruge minoxidil?

Du vil ikke se resultater, før du har brugt medicinen i mindst to måneder. Effekten giver de bedste resultater efter omkring fire måneder, men det kan tage mere tid. Planlæg derfor en prøveperiode på 6 til 12 måneder.

Hvis du får gavn af minoxidil, kan du fortsætte med at bruge det, for at få de samme resultater. Hvis du holder op, vil du begynde med at fælde hår igen.

Hårtab

 

Sådan bruger du minoxidil

Håret og hovedbunden skal være helt tørre først. Du skal bruge det to gange dagligt, ved hjælp af dråberne eller spraypumpen, på de områder hvor håret er blevet tyndere.

Tør derefter dit hår og sørg for at vaske dine hænder grundigt, samt et hvert andet område på din hud, der er blevet berørt af minoxidil ved en fejltagelse. Vask ikke dit hår i fire timer.

Bivirkninger af minoxidil

Nogle kvinder kommer ud for, at minoxidil-opløsningen efterlader et aflejring, der tørrer og irretere deres hovedbund. Denne betændelse udløses sandsynligvis ikke af minoxidil i sig selv, men snarere af alkoholen, som er sammensat af for at fremme udtørring.

Alternativer til minoxidil

Hvis du leder efter beviste alternative behandlinger til minoxidil, har vi her en løsning til enhver kvinder der lider af hårtab. Disse løsninger virker til alt hår og er hjælper på at fremme hårets vækstcyklus og fungere som en medicinsk behandling, når kvinden bruger dem efter anvisningen.

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hårtransplantation

Hårtransplantation er en behandling til kvinder der opleve hårtab. Den involverer fjernelse af en strimmel hovedbund fra bagsiden af hovedet, samt brug af den til at udfylde et hårløst område som f.eks. i den forreste hårgrænse.

I 2023 bruger 90 % af hårtransplantationslægerne en metode ved navn follikulær enhedstransplantation, som stammer fra midten af 1990'erne.

I løbet af denne behandling fjerner lægen en slank strimmel hovedbund og deler den op i tusindvis af små transplantater, der hver enkelt består af nogle få hår.

Hårtab
 

Konklusion

Mange kvinder taber håret med tiden og derfor udvikler alopecia areata, hvilket er helt normalt fænomen.

Det gælder om at finde den rette behandling for at få nye hår. Hårtab skyldes blandt de hyppigste årsager:

 • Familiegener der kan medføre arveligt hårtab
 • Forkert brug af medicin og kosttilskud herunder p piller
 • Hormonelle ubalance
 • Mangelfuld kost og herunder vitaminmangel

   Der er ingen der kan lide når håret falder og derfor er det vigtigt er det vigtigt at tage den rigtige medicin, og se frem til resultatet når behandlingen er afsluttet.

   Det er ikke altid nødvendigt at fortage en behandling mod alopecia areata når man får tyndere hår, hvis man kan leve med det. Nogle gange kan et supplement være nok, til at vedligeholde. Herunder finder du hårsupplement som er klinisk bevist til at håndtere hårtab hos kvinder.

   Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
   Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
   Klinisk testet og fri for lægemidler

   Hair Nutrient Tablets
   Hair Nutrient Tablets
   Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

   Hvis du føler at du har behov for at tage hos lægen, skal du altid gøre det, hvis du føler nogen form for smerte eller lignende.