Hvad forårsager en vigende hårgrænse?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

For den moderne mand er ingen børsteplager meget mere naturlig end det træge gemmested af en vigende hårgrænse. Det er en oplevelse, der deles af flere. To tredjedele af mænd vil blive påvirket af mandlig skaldethed til sidst i deres liv, ifølge den nationale velgørenhedsorganisation The Guys's Health Forum, hvor omkring 7,4 millioner britiske mænd fælder deres hår på én gang.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Indledning

En vigende hårgrænse kan begynde at krybe baglæns når som helst efter pubertetens afslutning og vil normalt blive synlig, når de fleste mænd når slutningen af 30'erne. Normalt begynder udtyndingen over tindingerne og stiger gennem toppen af hovedet som en flodbølge af løse hår, der skiller en del af de 100.000 hår på din hovedbund.

[[textbox]]

Tab af hår er typisk i forbindelse med høje tindinger

Hårtab i sig selv er helt typisk. Specifikke hår falder normalt, i nogle tilfælde masser hver dag, for at blive skiftet ud med friske, det meste af tiden, siger Tunc Tiryaki, specialist kosmetisk kirurg ved Cadogan Facility. Men hvis (eller for mange mænd, hvornår) hårrødderne ender med at blive knækket eller reduceret i størrelse, "hæmmes vækstcyklussen, og håret holder op med at vokse," fortæller han.

Når du bliver ældre, får overfølsomhed i hovedbunden på grund af et hormon kaldet dihydrotestosteron eller DHT folliklerne til at mindskes, beskriver Dr. Simran Deo, praktiserende læge hos den britiske onlinelæge Zava. "Dit hår udvider sig i kortere tid, og også de hår, der udvider sig, bliver finere. I sidste ende vil hårsækkene, der reducerer, stoppe med at vokse hår helt, så da de tabte hår som en del af deres helt naturlige cyklus og nye hår vokser ikke tilbage på deres placering."

tyndt hår, transplanterede hår, høje tindinger, mandlige kønshormon, sundt og fyldigt hår

 

Hvad fremskynder en vigende hårgrænse og tyndt hår?

Stress og angst, sygdom og endda kontaminering siges at øge en faldende hårgrænse, siger Tiryaki, selvom du i disse tilfælde normalt kan forvente, at dit hår udvider sig tilbage. Rygning af cigaretter samt stofmisbrug kan desuden være blandt årsagerne ud over dine middagsvalg.

Når det kommer til styling, kan det at gå for hårdt på varmen bidrage til en vigende hårgrænse, og det samme kan stramme frisurer, såvel som farvekemikalier som blegemiddel og peroxid.

Skal du også beskytte dit hår? Vælg en hårserum her:

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Klinisk testet og fri for lægemidler

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Klinisk testet og fri for lægemidler

Hvordan identificeres en faldende hårgrænse?

For mange mænd er en vigende hårgrænse genetisk og også af den grund vil den sandsynligvis finde sted uanset, siger Dr. Deo. "Hårtab identificeres typisk ved at overveje mønsteret af hårtab, din helt egen sygehistorie såvel som dine familiemedlemmers sygehistorie," siger han. "En hudlæge kan sigte efter at se, hvor meget dine hårrødder faktisk er skrumpet, eller en praktiserende læge kan foreslå terapivalg."

Der er ingen fejlsikker måde at camouflere et tyndere stråtag, og det er også specifikt sandt på forhånd, så din første anløbshavn burde være din frisør. Nogle frisurer såsom en undercut eller en kort ryg såvel som sider, kan faktisk give udseendet af et fyldigere hår, siger Sam Hickey, cheffrisør hos Murdock London. "Hvis du har en vigende hårgrænse eller en meget solid enketop, skal du ikke gøre det skarpt bemærket ved at style dit hår omvendt," siger han. "En slick-back eller pompadour vil blot overbetone en svag hårgrænse."

tyndt hår, høje tindinger, mandlige kønshormon, tyndere hår, mellemlangt hår

Gør i stedet det modsatte og sæt håret fremad. "Prøv at inkludere en frynser i din nye stil med enten et længere, meget mere uafviklet casual snit eller en superskarp halvfemser-influeret afgrøde med en bokskant," siger Hickey. "Begge stilarter er en hel del mere fri, når din hårgrænse faktisk har set bedre dage."

Hvordan styler man en faldende hårlinje?

Når det involverer produkt, så hold det enkelt. "Brug ikke noget så tykt eller skræddersyet til fugtigt udseende," siger Hickey. "Dette kan gløde håret med hinanden og få håret til at se slankt ud. Vi vil helt sikkert foreslå at du bruger helt tørt hårdesign, for at hjælpe med at skabe en følelse af fylde. Du kan desuden afslutte med en let rensning af hårspray, for at sikre ekstra hold hele dagen."

Dette er stort set uden at sige, men hvis du er beæret med holdbart alt naturligt ansigtshår, få mest muligt ud af det med et solidt skæg eller overskæg. "Dette kan bekvemt forringe tilstedeværelsen af en faldende hårgrænse og vil helt sikkert hurtigt blive din stolthed og glæde, ved at udvide og også beholde," siger han.

Hvordan stopper man vigende hårgrænser?

Hvis din hårgrænse allerede er sat ud, kan meget lidt stoppe den. Men det er ingen grund til at indrømme nederlag. Fortsæt med at læse for dine alternativer.

Kosttilskud

Hvis din faldende hårgrænse er på grund af en slankekur, eller du træner hårdt uden at genoprette de ideelle vitaminer og mineraler, kan hårudviklingstilskud være et forsøg værd. Hvis du ikke er mangelfuld, er påføring sandsynligvis ikke det forebyggende skridt eller den magiske kugle, som du leder efter, advarer Dr. Deo. Den metode, vi forslår, er der ingen skade i at forsøge. Her er 6 vigtige vitaminer, der hjælper dit hår med at se sundt og afbalanceret og også fyldigt ud:

Vitamin A

Alle celler kræver vitamin A for vækst, og også hår er det hurtigst voksende væv i kroppen.

B-vitaminer

B-vitaminer hjælper med at transportere vital ilt og også næringsstoffer til dine hårsække. Biotin er særligt afgørende. University of Nebraska-Lincoln har forbundet biotinmangel med hårtab hos mennesker.

C-vitamin

C-vitamin udvikler kollagen, beskytter dit hår mod oxidativ spænding samt hjælper din krop med at opsuge hårsundt jern.

D-vitamin

Forskningsundersøgelse viser, at D-vitamin har en pligt at spille med til at skabe helt nye hårrødder. Mens den videnskabelige forskning ikke er ret forstået, er reducerede grader forbundet med alopeci.

E-vitamin

Ligesom C-vitamin undgår denne effektive antioxidant oxidativ angst. I en forskningsundersøgelse oplevede personer med hårtab en stigning på 34,5 procent i vækst efter tilskud med E-vitamin i otte måneder.

Jern

Jern hjælper med at bringe ilt til cellerne i din hovedbund. Mangel på jern er en anerkendt årsag til hårtab.

Hvis din vigende hårgrænse faktisk er blevet forårsaget af en skjult medicinsk bekymring, er "det vigtigste punkt at gøre er at tale med din læge," foreslår Dr. Deo. "Sammen med at håndtere tilstanden er det sandsynligt, at så snart problemet er løst, vil dit hår helt sikkert vende tilbage til regelmæssig udvikling."

Disse tabletter er rige på zink og vil hjælpe mod dit hårtab:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

tyndt hår, høje tindinger, høje tindinger hos kvinder, forebygge høje tindinger, høje tindinger forårsages

 

Lægemiddel

Hvis problemet er genetisk, vil ingen forskellige lægebesøg og muligvis bringe din tinding frem. Skal du være tiltrukket af at stjæle dit nabolags apotek for hovedbundsstimulerende shampoo samt topiske cremer, er en af de mest typiske håndkøbsmedicin til en faldende hårgrænse kaldes minidoxil eller Regaine, som øger blodtilførslen såvel som næringsstoffer til hårsækkene, og retfærdigvis har det vist sig at virke i flere forskningsundersøgelser.

Når det drejer sig om hårtab, er recession anderledes end generel udtynding, især i sin evne til at vokse igen. "Hovedbunden skaber to typer hårvækst og også slid," siger James. "Kroneområdet har vist sig at reagere meget godt på behandling, men det frontale område af hårgrænsen er svært at få nyt hår til." Du kan ikke genoprette de hår, der er faldet, men du kan undgå fremtidigt tab.

Beskyttelse mod en aftagende hårgrænse kan begynde ved de første indikationer af hårtab (for at forhindre det i at gå endnu længere tilbage). Der er ikke noget korrekt tidspunkt at begynde at tage forebyggende procedurer (udover at leve et sundt liv), da enhver persons disposition for hårtab og recession er forskellig.

"Hårnedgang kan forårsages af arvelige tendenser, hormonpåvirkninger og aldring," siger Turner. "Specifikke placeringer af hovedbunden påvirkes på en anden måde af androgen hormonale midler såsom dihydrotestosteron (DHT), der forårsager hårtab og ultimativ mandlig skaldethed." Hvis (og hvornår) din krop sparker denne procedure helt i højt gear, vil den adskille sig fra enhver andens situation. Så hvis den ikke er begyndt at sænke sig endnu, skal du være meget opmærksom på din hårgrænse og handle derefter, når den begynder at bevæge sig. Det skader aldrig nogensinde at konsultere en tricholog eller hudlæge i mellemtiden for at forstå, hvilke af de følgende trin der gavner dig og hvornår.

Dette sæt hjælper med at reparere skadet hår:

Hair Strength & Recovery Sæt | Kvinder
Hair Strength & Recovery Sæt | Kvinder
Udviklet til at hjælpe med at skabe balance i hovedbunden og reparere ødelagte hårstrå

Hair Strength & Recovery Sæt | Mænd
Hair Strength & Recovery Sæt | Mænd
Udviklet til at hjælpe med at skabe balance i hovedbunden og reparere ødelagte hårstrå

Tal med din læge om at tage Finasteride

Finasteride er den generiske form af Propecia. "Det blokerer enzymet kaldet 5-alfa-reduktase, som omdanner testosteron til DHT," siger James. I større doser bruges finasterid til at behandle prostataproblemer, men det anbefales til hårtab i 1 mg daglige doser. Fordi DHT er den primære årsag til at skrumpe dine hårrødder, fjerner finasterid praktisk talt hurtigt hårtab. (Når du bliver ældre, vil du stadig opleve tab, men langt mindre dramatisk, hvis du bruger finasterid.).

Men da finasterid kommer med nogle væsentlige advarsler, kan du få det anbefalet af din hudlæge. "Enhver, der bruger finasterid, bør tale med deres læger om potentielle bivirkninger af denne medicin som følge af det væsentlige fald i et potent mandligt hormon," siger Turner. En lejlighedsvis bivirkning kan være tab af libido eller måske evnen til at få erektion. Såvel som for det andet, som James påpeger, vil et ophør med dit finasteridforbrug skabe hårtab for at fortsætte til dets oprindelige, naturlige tilstand. Så så snart du starter, skal du have til hensigt at fortsætte med det, og forhindre eventuelle negative virkninger.

tyndt hår, høje tindinger, b vitamin, sundt hår, modvirke høje tindinger, mange kvinder

 

Tag også hensyn til Minoxidil

Minoxidil, den generiske version af Rogaine, tilbydes i håndkøb. Dybest set øger denne aktuelle mulighed (og ofte tandtilskud) blodgennemstrømningen og også næringsstoftransporten til hårsækkene, og holder dem stærkere og sundere, så længe du bruger stoffet. Det er specifikt effektivt på hovedet og kan også selv genoplive inaktive hårsække (dem, der har undladt at generere hår i så længe som et år eller endnu mere) samt kan til gengæld undgå, at de tørrer op for evigt. Det er derfor, efter omkring 6 måneders brug af minoxidil, vil du opdage, at dit hår er tykkere omkring kronen. Det skyldes, at dine individuelle hår er mere kraftfulde og også fyldigere, men også fordi du højst sandsynligt har genoplivet en række sovende rødder, før det var for sent.

"Minoxidil vil helt sikkert øge varigheden af anagen fase (vækststadiet af hver hårrødder)," siger James. Hun tilføjer denne advarsel: "I de første par uger, hvor du bruger minoxidil, vil du opleve en lille mængde hårtab. Dette kaldes telogenfrigivelse. Det er normalt og vil også aftage inden for tre uger."

Når det bruges forebyggende versus hår hårnedgang, kan minoxidil have nøjagtig samme effekt: Det kan holde hårene stærkere og også stoppe hårtab. Ikke desto mindre, ligesom finasterid, kan det ikke genoprette nogen form for hår, der falder. "Ingen holdbare undersøgelser har faktisk fastslået effektiviteten af minoxidil til den vigende hårgrænse," siger Turner. "Men vi forstår, at det har en vis effekt der [til at stoppe tab] ved at forbedre blodcirkulationen til området."

Normalt bør mænd gøre brug af 5% aktuelt middel, mens kvinder blot bør gøre brug af 2% muligheder.

Fokus på Savpalme

Hvis du vil have en naturlig strategi for at undgå hårtab, så anbefaler James saw palmetto. Det kan findes i nogle hårshampooer og balsam og kan ligeledes tages som et vitamintilskud. "Forskning har vist, at denne urt sænker produktionen af DHT fra testosteron, der virkelig kan sammenlignes med finasterid," siger hun. "Inkorporeret med topisk minoxidil kan det være virkelig værdifuldt."

Mens undersøgelser ikke kan vertificere om savpalmetto er lige så potent mod hårtab som finasterid, hælder resultaterne i retning af det ønskelige. En undersøgelse opsummerede af 34 mænd og 28 kvinder (18 til 48 år) med topisk savpalmeekstrakt gennem lotioner samt hårshampooer i 3 måneder. Denne påføring "førte til en stigning på 35 % i hårtykkelsen samt 67 % boost i talgfald."

tyndt hår, høje tindinger, b vitamin, genetisk betinget hårtab arveligt hårtab

 

Hold en sund måde at leve på

Det vil ikke komme som nogen overraskelse, at det at føre en sund og afbalanceret, energisk måde at leve på helt sikkert også vil gavne din hårgrænse betydeligt. "Stressreduktion er en vigtig komponent til at håndtere tab af hår," siger Turner. Stress kan stamme fra negative handlinger, såsom rygning, stofmisbrug, alkoholindtag, højt sukkerindtag, dårlig afslapning, dehydrering, dårlig ernæring samt meget mere. Du kan også overveje at tilføje hårvenlige kosttilskud til dit program, hvoraf mange endda målretter hårudvikling især.

"Mange af os har nedsat vitamin D," forklarer James. "D-vitamin har faktisk vist sig at være virkelig gavnligt til at hjælpe med hårtab samt forstærke hår. Det samme er B-komplekse vitaminer, som bidrager til hårets tykkelse såvel som kvaliteten af hårstrået." Hvilket er for at nævne nogle få. Turner tilføjer Biotin til rækken af fremragende kosttilskud (ud over savpalme), da det kan styrke håret samt hjælpe det med at udvide sig hurtigere og stærkere. Han fortæller også sine personer om de potentielle fordele ved påføring af pebermynteolieolie: "Pebermynteolie har nogle minimale data om, at det kan fremme hårudvikling ved at øge blodcirkulationen til området. Derudover har rosmarinolie, lavendelolie og også tea tree-olie begrænset bevis som naturlige alternativer, for at hjælpe med at vokse hår igen for dem, der leder efter forskellige valg."

Afgørende aktive ingredienser som Rosemary leaf remove er en kraftig antioxidant, der beskytter huden og også stopper tegn på tidlig aldring. Rosmarinsyre (dens primære del) hjælper med at berolige hudsygdomme som dermatitis samt acne.

Nutrafol har blandt branchens mest skattede kosttilskud til hårtab. Den beskæftiger 21 naturlige aktive ingredienser af medicinsk kvalitet.

Brug af PRP og LLLT

PRP og også LLLT er to teknikker på næste niveau, der bruges til at holde håret solidt. De står for Plasma Rich-blodplader og også Low-Level Laser Therapy, som begge fortjener at du spørge din læge om.

Med PRP udtages et blodeksempel fra patientens arm, og derefter placeres det i en centrifuge for at dele plasmaet fra blodet. "Plasma indeholder visse proteiner og udviklingsaspekter, der kan hjælpe med genvækst af hårrødder," siger Turner. Dette er grunden til, at plasmaet derefter sprøjtes rundt om hovedet, for at starte hårsækkene samt øge hårets udvikling og udholdenhed.

Så er der LLLT. "Laserbehandling på lavt niveau er en ny teknik til at håndtere hårtab, da det kan fremme mobil genvækst og også forbedre blodgennemstrømningen," siger Turner.

Disse innovationer kan sammen med andre nye teknikker udvikle sig hurtigt. De er normalt også ret dyre. Så det er vigtigt at tale med din læge om effektive behandlinger, der virker for dig.

tyndt hår, høje tindinger, mange mænd, medføre hårtab, mandligt hårtab

 

Overvej en hårtransplantation

Hvis håret er væk, er den eneste metode til at udfylde den hårgrænse derefter en hårtransplantation. Ud over at tillade at det ikke at skræmme dig, er transplantationer langt mere effektive (og også usædvanligt realistiske) i disse dage, i modsætning til fortidens stik. Læger kan i øjeblikket implantere hår konsekvent, stort set og også i den rigtige vækstvinkel. De kan ligeledes gøre det uden at efterlade mærkevæv fra donorstedet (baghovedet). Mens hårtransplantation kan være dyrt i USA, er de langt mere omkostningsvenlige (såvel som lige så pålidelige), hvis du anskaffer dem i udlandet.

Og da de tager hårene fra bagsiden af dit hoved, hår, der ikke er genetisk designet til at trække sig tilbage, tynde og falde ud, er påvirkningerne varige. Men vær advaret: Du bliver helt sikkert nødt til at fortsætte med at tage andre proaktive trin, såsom finasterid og også minoxidil, for at holde resten af dit hår fuldt og også stærkt.

Konklusion

Når hårsækken er ødelagt, kan nye hår vokse meget længere. Tabletter, kosttilskud, lasere, injektioner eller topiske opløsninger kan kun hjælpe med at bevare aktive hårrødder eller undgå yderligere hårtab.

Turner giver et skarpt perspektiv på spørgsmålet og antyder, at mange af os handler for sent i forbindelse med hårtab i modsætning til at være mere opmærksomme på vores kroners tæthed. Så sandsynligvis, ved den første indikation af hårnedgang, er det ikke for sent, hvis du handler omgående: "Bekymringen er, at den faldende hårgrænse normalt opstår først, og der går mange år, og hårsækkene går fuldstændig i dvale og kan mærkes helt, så der er ingen kapacitet til genvækst (ved hårgrænsen). Mens kronen kan ske senere, såvel som hvis mænd leder efter behandling, er der stadig tid til at genaktivere hårrødderne før irreversibelt tab."

Når det drejer sig om tab af hår, er den allerbedste forseelse en fremragende beskyttelse. Forbliv aktiv, og tal med din hudlæge i øjeblikket om din egen bestemte situation. De kan foreslå eller anbefale de bedste teknikker til dig. En autoriseret trichologist kan desuden foretage de samme henvisninger og også anbefale naturlige ernæringsmæssige såvel som livsstilsideelle praksisser.