Forskellige årsager til hårtab

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Når det kommer til hårtab gælder det uanset om vi snakker om høje tindinger, måne eller tyndt hår hos kvinder at det kan ske af mange forskellige årsager til hårtab. Nogle gange drejer det sig om en helbredsmæssig bivirkning, der vil gå i sig selv når helbredet kommer sig. Andre gange er det ikke blot en bivirkning og i stedet længerevarende eller måske endda permanent hårtab.

I dette blogindlæg kommer vi ind på de mest almindelige årsager til hårtab, ligesom vi til sidst i artiklen vil beskrive et par eksempler på behandlinger man kan prøve derhjemme, eller sammen med lægens hjælp. Så hvis du ønsker at undgå eller stoppe eventuelt hårtab kan du med fordel læse videre for at finde ud af hvad du kan gøre for at få de bedste chancer. God fornøjelse!

Hårtab på grund af graviditet

Hårtab på grund af graviditet

Hormonerne svinger meget i kroppen på gravide kvinder, og det kan medføre en række bivirkning og symptomer man måske ikke lige forventede. Hårtab som følge af graviditet er en af disse ting som faktisk rammer et væsentlig antal danske kvinder hvert år.

Ofte oplever kvinderne først at håret forsvinder eller tynder ud efter fødslen, og det kan vare i flere år. I mange tilfælde er det ikke permanent, og man kan altså forvente at håret vokser tilbage til tidligere styrke, fylde og tykkelse som før, selvom det godt kan tage en mindre årrække.

I denne forbindelse vælger mange at søge efter midler og behandlinger der kan stimulere hårvækst og rette op på ubalancen hurtigere end kroppen på egen hånd ville formå. Der findes i dag flere forskellige løsninger og behandlinger, nogle med recept og andre man kan købe og afprøve privat.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hårtab på grund af medicin

Medicin er ofte noget vi er nødt til at indtage, og selvom hårtab er en ærgerlig bivirkning, er det stadig at foretrække frem for ikke at bruge medicinen. Der findes mange forskellige slags medicin, alt for mange at dække her, men overordnet set kan blodfortyndende medicin, antidepressiv medicin, og forskellige behandlinger på hospitalet forårsage uønsket hårtab.

I langt de fleste tilfælde vil folk der oplever hårtab af denne årsag også opleve af håret kommer igen når man stopper med and tage medicinen efter fuldendt behandling. Man kan altså se frem til et lige så livligt og fyldigt som nogensinde før.

Det anbefales ofte her at man anvender kosttilskud eller vitaminpiller der kan hjælpe kroppen bedst muligt på vej og sikre korrekte niveauer af de vigtige næringsstoffer som hårcellerne har brug for.

Hårtab på grund af alopecia

I den lægelige verden benævnes hårtab som alopecia. Der findes forskellige typer, såsom alopecia areata, alopecia totalis, eller alopecia universalis.

Alopecia totalis henviser til at alt håret på hovedet er væk, hvor alopecia universalis dækker over hårtab på hele kroppen. Disse to varianter forekommer ikke lige så hyppigt som Alopecia areata. På dansk kaldes denne type også for pletskaldethed, og omhandler altså hårtab i specifikke områder som navnet antyder.

Dette er den mest almindeligt forekommende type, og kan have mange forskellige årsager, såsom arveligt og eller genetisk, miljøfaktorer såsom stress eller forurening, samt alderdom og diverse autoimmune sygdomme. I visse tilfælde kan man her få lægehjælp til at behandle eller udbedre hårtabet.

Hårtab på grund af stress

Stress er faktisk også en relativt almindelig årsag til hårtab hos danskere landet over. I korte perioder med ekstremt stress kan dette forekomme meget hurtigt, mens det i andre tilfælde tager flere år med langsom opbygning af stressniveauet før man begynder at lægge mærke til hårtabet.

I nogle tilfælde kan hårtab forårsaget af stress være midlertidigt, mens det i andre tilfælde kan være længerevarende eller endda permanent.

Hårtab på grund af madvaner

Selvom det sjældent alene er af denne årsag man oplever hårtab, kan madvanerne have stor indflydelse på hårvæksten og en sund hovedbund. For at kroppen kan producere sunde celler, hårsække og individuelle hår, kræver det at du indtager tilstrækkelige mængder vitaminer, mineraler, protein og andre næringsstoffer.

Mangel på et eller flere af de kritiske elementer i din kost kan over tid beskadige kroppens evne til at producere sundt hår, og i nogle tilfælde bliver hårsækkene kvalt på grund af manglende ilt, mens der i andre bliver stoppet helt for produktionen af nye hår på grund af manglen af vitaminer for eksempel.

Dette er heldigvis forholdsvis nemt at rette op på, når først man har fundet frem til hvad man mangler. Der findes en række tilskud og pakker der specifikt er målrettet sundt og balanceret hår.

Hårtab på grund af hårprodukter

Heller ikke den mest almindelige årsag, men stadigvæk værd at nævne, finder vi sidst på listen hårtab på grund af overflødig brug af hårprodukter. Fra at vaske håret to gange om dagen med shampoo og conditioner, til at benytte krøllejernet dagligt, for meget aktivitet ved hovedbunden kan beskadige rødderne i visse omfang, og måske endda forårsage hårtab.

Hvordan kan man bekæmpe hårtab?

Alle folk er forskellige, og derfor vil det også variere hvad der fungerer bedst for netop dig. Når det er sagt findes der dog en række ting som man kan prøve selv for at bekæmpe potentielt hårtab.

Først og fremmest drejer det sig om at behandle håret ordentligt. Det vil sige at man ikke skal vaske håret flere gange om dagen med shampoo og conditioner, ligesom man skal passe på med at tørre det for ofte med hårtørreren.

Du kan også med fordel skifte til en hårbørste der ikke er lige så fin, og på den måde ikke hiver lige så mange hår ud af din hovedbund når du børster håret, og på samme måde kan du også undgå at sætte dit hår for stramt, da dette kan lukke af for ilttilførslen til hårsækkene, og på sigt kvæle dem.

Den naturlige løsning mod hårtab

Scandinavian Biolabs er stolte af at tilbyde en række produkter med den specielle blanding, Bio-Pilixin, som er klinisk dokumenteret til at hjælpe på begyndende hårtab, samt stimulere ny hårvækst og skabe et tykkere hår.

Du finder ikke dette specielt udviklede serum andre steder, og du kan både få det i form af shampoo, conditioner eller som et serum.

Du kan derfor give både dig selv og dit hår de bedste chancer ved at vælge en pakkeløsning fra Scandinavian Biolabs.

Disse bundles indeholder flere produkter med hver deres fokus og ingredienser. Overordnet set er formålet med alle produkter at stimulere ny hårvækst, styrke de eksisterende hårsække, og generelt skabe mere fylde i håret ved hjælp af de veganske og økologiske ingredienser der er 100% fri for både hormoner såvel som bivirkninger.

Den Løsning Mod Hårtab
Læs mere: