Hvorfor fælder jeg så meget hår?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Hårtab hører til i hverdagen. Faktisk at tabe hårstrå kan blokere dit brusebads afløb, og det betyder også, at du skal støvsuge hver anden dag, ellers udvikler dit tæppe sig til et ubarberet tæppe... Men faktum er at tab hår er helt normalt.

Indledning

Generelt fælder vi omkring 80 hår om dagen, men hvis du begynder at fælde dramatisk mere end det, eller du bemærker, at de ikke udvider sig tilbage, så har du et problem.

Sagen er, at når det drejer sig om hårtab, er der så mange mulige triggere, hvilket indikerer, at det kan være kompliceret at finde ud af den præcise årsag til, at dine hår falder, og fremover, præcis hvordan man retter op på scenariet.

For at hjælpe med at nedbryde de mulige årsager til, at du taber hår, fra postpartum til stress og angst, så vi talte med hårtabsekspert, Anabel Kingsley, en førende tricholog ved Philip Kingsley Facility i London og grundlægger af Prosper of Loss Of Hair, Dr. Sharon Wong.

Årsager til hårtab

Det er videnskabeligt og alligevel meget trendy, hvor dybest set at "hårrødder på vores hovedbund gennemgår tre faser af livscyklus," præciserer Dr. Wong.

meget hår, mange hår, dit hår fælder, krøllet hr, håret knækker

 

Anagen

"Dette er den energiske ekspanderende fase, som kan vare mellem 2-7 år, hvorigennem håret bliver længere og tykkere."

Catagen

"Efter anagen flytter hårrødderne sig til det korte overgangsstadium kaldet catagen, når hårfibrene holder op med at vokse, efterkommet af det afslappende stadie telogen, som varer omkring 3 måneder."

Telogen

"Under telogen hæves det gamle hår gradvist mod hudoverfladen, før det derefter fældes naturligt og ændres med et helt nyt anagen hår.

På et almindeligt hårhoved går hver follikel til forskellige stadier på forskellige tidspunkter, så du muligvis ikke vil se det ske. Meget godt. "Denne cyklus fortsætter gentagne gange gennem hele vores liv, og også hver hårsæk cykler uafhængigt af naborødder, hvilket indikerer, at menneskehårudvikling er asynkroniseret," siger Dr. Wong.

Det er nødvendigt at bemærke, at tab af hår er et meget normalt problem for damer, langt mere, så andre ved det. "Undersøgelse viser, at mindst 1 ud af 3 kvinder vil opleve hårtab eller reduceret hårmængde, på et tidspunkt i deres liv," siger Anabel Kingsley. Så hvis du fælder hårstrå, er det vigtigt ikke at flippe ud, da dit hår vil komme sig igen. I mellemtiden, er her hvad end du behøver for gøre.

Hvis du ønsker en samlet pakkeløsning mod hårtab, er dette dit valg:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

meget hår, mange hår, dit hår fælder, krøllet hår, taber håret
 

De forskellige former for hårtab

Arveligt hårtab

Der er en mulighed for, at du er genetisk disponeret for hårudtynding, hvilket betyder, at du kan se et dynamisk, konstant fald i hårmængden. "Under disse omstændigheder er særlige hårrødder følsomme over for mandlige hormoner og også denne følsomhed udløser rødderne til langsomt at krympe og generere noget bedre og også meget kortere hår for hver hårudviklingscyklus, der går" forklarer Anabel Kingsley.

Responsivt hårtab

Dette indikerer, at dit hårtab er resultatet af en trigger. "Ekstrem daglig hårtab (som kaldes telogen effluvium) er ikke afhængig af at have en arvelig disposition, det opstår som et resultat af en indre ulighed eller angst, såsom en kostmangel, ekstrem spænding, kollisionsslankekur eller en sygdom" siger Anabel Kingsley.

8 almindelige årsager til hårtab

1. Hormon ubalance

En hormonulighed kan føre til en lang række irriterende wellness- og charmeproblemer, fra voksen acne til vægtøgning. Hvis dine hormoner løber tør, vil resultaterne udsendes gennem hele kroppen (såvel som inkluderer dit hår).

"Hormoner spiller en stor pligt i at kontrollere hårudviklingscyklussen" beskriver Anabel. "Østrogener (hormonale midler til kvinder) er 'hårvenlige' samt hjælper til at holde hårene i deres vækstfase i den optimale tidsstørrelse. Androgener (mandlige hormoner) er ikke særlig hårvenlige og kan også reducere hårvækstcyklussen."

Uønsket androgener (som kan være forårsaget af et endokrin problem, såsom polycystisk ovariesyndrom) kan udløse hårtab. Omfanget af dette er normalt ned til genetik. Hvis du har en genetisk tendens til rødders følsomhed, kan et hormon ubalance påvirke dit hår mere, end det ville gøre for nogen, der ikke har en tilbøjelighed."

meget hår. mange hår, dit hår fælder, krøllet hår, børster håret, sundt hår
 

2. Spændingstab af hår

Overdreven stress faktisk kan få dit hår til at falde af. Hvordan foregår dette? Tja, det kan øge androgenniveauet (mandligt hormonalt middel), hvilket kan forårsage hårtab. "Stress kan også forårsage hovedbundsproblemer, såsom skæl, forstyrre forbrugsadfærd og også pille ved fordøjelsessystemet, som alle kan have en ugunstig indflydelse på håret" siger Anabel.

3. Jernmangel/anæmi hårtab

Blandt en af de mest almindelige årsager til hårtab hos kvinder er mangel på jern. Jern er afgørende for at skabe hår eller sundt protein". Hvis du er usikker, er det bedst at tale med din læge for forslag vedrørende jernmangel, da de kan anbefale en blodundersøgelse for at verificere den korrekte behandling.

Disse tabletter er rige på zink og hjælper dit hår:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder blandt andet zink, der bidrager til vedligeholdelse af normalt hår.

4. Hypothyroidisme såvel som hyperthyroidisme

"Skjoldbruskkirtlen hjælper med at kontrollere kroppens stofskifte, ved at regulere produktionen af proteiner og vævsforbruget af ilt. Enhver form for skjoldbruskkirtlens ubalance, kan som følge heraf påvirke hårsækkene", præciserer Anabel. Også, hvis hypothyroidisme efterlades uden opsyn, kan det resultere i anæmi, som vi lige har gennemgået, er endnu en tilstand, der kan påvirke håret.

5. Vitamin B12-mangel

Et fravær af vitamin B12 kan få dig til at føle dig træt og lav på energi? Det stopper ikke her, det kan også tage hårdt på dit hår.

"Vitamin B12-mangel forårsager ofte hårtab, da det kan påvirke velvære af røde blodlegemer, som bringer ilt til dine celler" siger Anabel. "Det er mest almindeligt hos veganere, da man primært bare kan få B12 gennem animalske proteiner."

meget hår, dit hår fælder, fyldigere hår, hår fælder, langt hår
 

6. Betydelig vægttab

En stejl nedgang på intervallerne kan påvirke dine lokker, "6-12 uger efter en betydelig vægtreduktion, uanset om det er bevidst eller utilsigtet, efterkommer hårtab", siger Anabel.

"Mens vores hår er ekstremt vigtigt for os følelsesmæssigt, er det fra et fysisk synspunkt ikke-essentielt. Vi kan holde ud uden nogen hindring for vores fysiske velvære. Dette tyder på, at enhver kostmangel ofte først viser sig i vores hår."

7. Alder

Hvis du går igennem eller er klar til at komme i overgangsalderen, kan ændringer i din krop også have et resultat på dit hår. "Hårtab ender med at blive meget mere udbredt op til og efter overgangsalderen" fortæller Anabel. Når det er sagt, "er det vigtigt at vide, at vores hår ældes, og når vi bliver ældre, bliver håret naturligt finere. Det er en helt almindelig del af ældningsproceduren."

8. Traction alopeci hårtab

Fået afro-hår? Hvis du elsker et beskyttende design, så sørg for, at du tilbyder dit hår en pause ind imellem. "En af de mest sædvanlige årsager til tab af hår i denne hårtype er traction alopeci. Dette er tab af hår forårsaget af gentagne og forlængede træktryk relateret til hårsækkene, via brug af specifikke frisurer såsom pigtails og også lange dreadlocks," rådgiver Dr Wong. "Mønstret for hårtab afspejler, hvor håret er under mest stress, og det er normalt over kanterne/hårgrænsen." Bare sørg for, at du går let på dine sider.

Behandlinger til tab af hår

Ok, så nu forstår du, hvad der udløser hårtab. Nedenfor er præcis, hvordan man tager sig af det

Genkend problemet

Hårtab sker ikke hurtigt, da vores hår udvider sig i cyklusser, hvilket betyder, at det kan tage op til 3 måneder for hår at falde ud, efter at en udløser faktisk har skabt det. "Hvis du ser ekstremt dagligt hår tabe i mere end 3 måneder, så se en tricholog eller din læge, da det kan der være en skjult variabel, der skal håndteres", rådgiver Anabel. "Meget bemærkelsesværdigt, så prøv ikke at gå i panik. Telogen effluvium (ekstremt fald) er generelt selveliminerende og hår vil helt sikkert begynde at udvide sig normalt, når enhver form for intern ubalance er rettet".

Ændre din kostregime

1) Få endnu mere sundt protein

"Hår er konstrueret af protein, hvilket gør et tilstrækkeligt dagligt indtag af proteinrige fødevarer essentielt. Et minimum af et håndstykke af sundt protein til morgenmåltid og frokost (ca. 120 g i vægt)." siger Anabel.

2) Komplicerede kulhydrater er vigtige

"De forsyner vores hår med den kraft, det har brug for til at udvide sig. Forkæl med sunde kulhydrater (dvs. frisk frugt, crudité eller fuldkornekiks), hvis der er mere end 4 timer tilbage mellem måltiderne, da energien, der tilbydes til hårcellerne, falder herefter."

Når det er sagt, præciserede Anabel, at hvis du fælder dit hår på grund af noget andet end diæt, som stress og angst eller en sygdom, vil det ikke behandle det, hvis du ændrer, hvad du spiser.

meget hår, håret vokser, vask dit hår rigtigt, skadet hår, flere hår
 

Tag et tilskud

"Da håret er et ikke-essentielt væv, er hårets ernæringsmæssige krav forskellige og kosttilskud kan være yderst praktiske til at øge niveauet af mineraler og vitaminer, der tilbydes til dine rødder. Men de skal tages sammen med en sund og afbalanceret kost for fuldstændig fordel."

Anabel foreslår at passe på følgende komponenter: Jern, C-vitamin, B12-vitamin, D3-vitamin, kobber, zink, selen og også de vitale aminosyrer, L-Lysin og L-Methionin.

Hovedmassage

Nikita Mehta, medstifter af Fable & Hair taler meget om konventionel hovedmassage for at motivere hovedbundens sundhed og velvære, da det booster blodgennemstrømningen til området. "Hårolier gør håret stærkere fra rødderne. Det er faktisk fantastisk for enhver person, der beskæftiger sig med hårskader, da det forbedrer samt beskytter hårrødder og hår, problemer med hovedbundens hud og udvikler en sund hårudvikling. Ved at påføre den passende olie, kan den mætte lige ind i dit hårstrå, hvilket gør det meget mindre sårbart over for skader, når håret bliver vådt."

Hensyn til design

Ja, den snuppede hest ser måske fantastisk ud, men den kan lægge spændinger i dit hår. "Forebyg frisurer, der giver greb om håret såvel som hårrødder", siger Anabel. Hun råder også til at undgå heftige design-lotioner såvel som lotioner, da de kan tilføre unødvendig vægt til håret.

Det er også værd at undgå hårde kemiske behandlinger i denne periode, så undgå afslappende midler og også hårfarve.

Bliv IKKE skør

At tabe dit hår kan få dig til at føle dig bekymret, men Anabel fortæller, at det er ekstremt vigtigt at indse, hvor typisk kvinders hårtab er, hvilket hvis du oplever det, ikke er alene, og det er absolut intet at blive ydmyget omkring.

"Én ting alene vil ikke korrigere hårtab. Du skal desuden se på dit grundlæggende helbred, din kostplan og optimere sundheden og velvære i din hovedbund, samt problemet med at udvide hår. Mest af alt, selvom det er virkelig hårdt, så være rolig. Som et resultat af hårvækstcyklussens natur, tager det mindst 6 uger at se en forbedring."

Denne serum hjælper med at reducere hårtab:

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Stoffri og klinisk testet

Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
Stoffri og klinisk testet

meget hår, flere hår, fældende hår, hår taber, holde dit hår sundt
 

Medicin mod hårtab

Minoxidil (Rogaine, Ronoxidil)

Denne kan forhindre hår i at blive tyndere. Det kan også hjælpe nogle kvinder med at vokse hår på toppen af deres hoved, siger Paradi Mirmirani, MD. Hun er hudlæge hos Permanente Medical Group i Vallejo, Californien. "Meget gode undersøgelser viser, at det er effektivt og får hårroden eller hårsækken til at blive større."

Minoxidil OTC kommer i 5% og 2% opløsninger og anses for at være sikre for de fleste kvinder. 2%-løsningen er den eneste hårtabsbehandling til kvinder, der er godkendt af FDA. Afhængigt af hvilken løsning du bruger, sætter du den på din hovedbund én gang dagligt.

Ulemper: Det virker ikke for alle. "Omkring halvdelen af de mennesker, der bruger det, klarer sig godt og ser ny hårvækst," siger Mirmirani. “Yderligere 40 % eller deromkring holder sig stabilt men får ikke nyt hår, men taber heller ikke mere. Og omkring 10 % oplever, at det ikke hjælper overhovedet."

Genvækst kan tage et stykke tid. Der kan gå 12 uger eller længere, før nyt hår begynder at vokse, siger Sonia Badreshia-Bansal, MD. Hun er en klinisk instruktør i dermatologi ved University of California, San Francisco, og en hudlæge, der har specialiseret sig i hårtab. Hun foreslår at bruge Minoxidil i 6 måneder og se, hvad der sker.

Den mest almindelige bivirkning er irritation af hovedbunden. Nogle kvinder kan have uønsket hårvækst på deres pande eller ansigt. Den anden ulempe: Du skal blive ved med at bruge det, ellers begynder dit hår at blive tyndere igen.

meget hår, flere hår, hårets vækstcyklus, glansfuldt hår, børst dit hår nedefra
 

Finasteride

To lægemidler er ikke godkendt til behandling af kvinders hårtab, men læger bruger dem nogle gange til kvinder med hårtab. Finasteride (Propecia, Proscar) er en oral medicin godkendt til hårtab hos mænd, men ikke til kvinder. Det, siger Mirmirani, skyldes, at det påvirker hormonet testosteron.

Hvis en kvinde tager det og bliver gravid, kan det forårsage fødselsdefekter hos drengebørn. Risikoen er så høj, at kvinder i den fødedygtige alder ikke engang skal røre stoffet. Men nogle læger ordinerer det til kvinder, når minoxidil ikke virker, eller når de er i overgangsalderen.

Spironolacton (Aldactone)

Dette bruges til at behandle forhøjet blodtryk, og nogle kvinder tager det for at stoppe hårtab. Det kan forårsage høje niveauer af kalium til at opbygge i kroppen, så det er ikke det første, en læge ville bruge til hårtab.

Ligesom Propecia kan spironolacton forårsage fødselsdefekter hos drengebørn. Kvinder i den fødedygtige alder bør enten ikke tage det eller skal bruge prævention, når de bruger denne medicin.

meget hår, flere hår, skade dit hår, tyndt hår, når håret går, øget hårtab
 

Fakta om vitaminer

Selvom din mor måske fortæller dig noget andet, siger Mirmirani, at der ikke er noget bevis for, at at tage et dagligt multivitamin forbedrer hårvæksten. Ikke at få nok af nogle vitaminer kan dog forårsage hårtab, så spis en sund, afbalanceret kost.

Undgå slangeolie

Pas på produkter, der hævder at genskabe hår, især dyre, der er tilgængelige i saloner.

"Der er en masse slangeolie derude, der markedsføres på internettet eller i frisørsaloner, hvilket leder folk væk fra at bruge penge på det ene produkt, der virker," siger Mirmirani. "Indtil videre er det eneste produkt til kvinder med dokumenterede evner til at genvækst hår minoxidil."

Nogle af disse produkter indeholder minoxidil, men er prissat meget højere end hvad det koster på apoteket, tilføjer hun.

Denne olie er klinisk bevist til at beskytte mod varmeskader og plejer håret tørt:

Hair Protection Oil
Hair Protection Oil
En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret