Hvor mange hår taber man om dagen?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Når du begynder at opdage noget ekstra hår i din børste eller hår der cirkulerer rundt i bruserens afløb, er det helt naturligt at blive nervøs for hårtab. Men der er ofte normalt og finder sted for enhver person.

"Hårtab er typisk en del af hårets livsproces," attesterer Amy McMichael, MD og bestyrelsescertificeret hudlæge såvel som taleren for Reflections of Alopecia Areata-kampagnen. "Du vil måske se denne form for hårtab, når du bruser eller børster dit hår."

[[textbox]]

Indledning

Alvorligt hårtab finder sted, når der kommer flere hår, end der vokser ind, fastslår Dr. McMichael, der koncentrerer sig om hår og også hovedbundssygdomme.

Uden for genetikken kan dette skyldes stress, helbredsproblemer, stramme hestehaler og også andre frisurer, der skaber greb, diætmangler, autoimmune tilstande, skjoldbruskkirtelproblemer og også forskellige andre medicinske problemer, siger Dhaval Bhanusali, MD, bestyrelsescertificeret hudlæge og også grundlægger af Skin Medicinals og Hairstim Labs.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Men præcis hvordan kan du skelne mellem normal tab og alvorligt hårtab? Selvom alle eksperter er enige om, at det er bedst at spørge din hudlæge, er der et par ting, du kan huske for at hjælpe dig med at vurdere, hvor du falder på hårtabet. At erkende, at dit normale hår falder er det primære trin og der er et par steder, du bør søge at gøre det.

Kvindeligt hårtab og sundt hår

 

Almindelig hårtab

Den almindelige række af hårstrå, som du skal forvente at fælde hver dag, afhænger af, hvor tykt og langt dit hår er, siger Dr. McMichael. Men hvis du leder efter en tommelfingerregel, siger hun, at det generelt er almindeligt at fælde mellem 50 og 100 hår dagligt.

Der er en inkonsekvens i denne hårde og faste mængde på grund af forskellen i størrelsen af alles hårvækstfase, fastslår bestyrelsescertificeret trichologist David Kingsley, FWTS, fra Globe Trichology Society.

Af denne grund anbefaler han, at du ikke hænger så godt på tallene. Tab af hårmængder i denne såkaldte gennemsnitlige variant, kan stadig betragtes som ekstremt hårtab, hvis det er unormalt for dig.

Vil du også beskytte dit hår idag? Læs mere om disse produkter:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Alle taber håret

 

Hold øje med intervallerne for hårtab

[[quote]]"For eksempel, hvis du tæller dit hår over et par uger og også bemærker, at omkring 90 hår falder af, kan du vælge, at det er okay, fordi det passer godt i det 'almindelige' område," forklarer han. "Men hvis du kun fældede 45 hår hver dag [på et tidspunkt], er 90 to gange dit typiske gennemsnit. Dette kunne tyde på, at du har for meget hårtab." Takeawayen? Sammenlign dit helt eget hårfald med din historie, ikke med en andens, hævder Kingsley.[[quote]]

Spis sundt for sundere hår

 

Når du børster håret

Der er nogle få omstændigheder, hvor vi bemærker, at hår falder mest, den allerførste er, når vi børster vores hår. Jo regelmæssigt du børster (og også shampoo) dit hår, jo meget færre hår skal du se falde ud hver gang, siger Kingsley.

Så hvis du taber 45 hår hver dag normalt, men også kæmmer dagligt, bør du se en mindre størrelse, ensartet antal i børstehårene. Du vil se massen af normal tab i brusebadet.

Hvis du børster dit hår meget mindre typisk, f.eks. et par gange om ugen, kan du forvente at se en stigning i hårtab, fordi hårene samler sig fra ikke at blive børstet dag-til-dag. I sidste ende afhænger hvor meget du ser i din børste af dine hverdagsrutiner.

Hår taber store mængder hvis man har dårlig krops sundhed

 

I brusebadet

Det næste sted, vi opdager, at hårtab er i brusebadet, efter shampoo. Hvad man tænker på en almindelig mængde afhænger af, hvor meget hår du har til at begynde med. Dem med meget kortere og også tyndere hår, har en tendens til at tabe mindre end dem med tykt, langt hår, fortæller Dr. McMichael.

Der er forskel på, hvor meget hår du fælder, når du vasker det. Jo mindre du hårshampooer, desto mere hår falder du, når du gør det, siger Kingsley, der beskriver, at 75 til 80 % af det hår, du fælder i løbet af dagen, forlader, når du bader.

I sidste ende er sporing af et mønster af hårtab, der afviger fra din standard, i stedet for at overvåge en matematisk mængde, et meget bedre tegn på et problem, fortæller Dr. McMichael.

Meget hår falder når du børster håret

 

I dine hænder

Endnu en gang er dette afhængigt af den enkelte. Det er fremherskende for en person at tabe 5 til 8 hår, når de fører hænderne gennem håret, siger Dr. McMichael, men du skal stadig tage visse aspekter i betragtning, såsom hårtype og struktur, samt stress- og angstniveauer. "Enhver person er speciel," hævder hun.

Den typiske mængde hår, du taber dagligt, bør ikke ændre sig hurtigt, ligesom det er nødvendigt at skelne mellem at køre dine hænder med dit hår og trække i dine hår, bemærker Kingsley. Det sidste indikerer ikke korrekt, om dit hårtab er normalt eller noget at genere, og Kingsley advarer også om at bruge dette som en foranstaltning på grund af dets vanedannende natur.

[[quote]]"Jeg oplever, at hvis en person trækker i hans eller hendes hår og ikke ser hårtab den allerførste gang, vil hun eller han helt sikkert duplikere aktiviteten fire eller 5 gange, indtil hår dukker op," siger han. "Det er næsten, som om individer ønsker kontinuerligt bevis for, at deres hår falder."[[quote]]

Hårtab hos mænd med androgen alopeci

 

Hvornår skal man se en læge

Ifølge Dr. McMichael, sker det når nogle tilsyneladende indikationer på, at dit tab af hår er ualmindeligt og består af skaldede pletter, tab af store klumper af hår og oplever hovedbundstegn og symptomer, såsom irritabilitet og også kløe, bør ligeledes give anledning til bekymring.

Husk, at tab af hår ikke er begrænset til håret på dit hoved. Disse tegn og symptomer kan desuden gælde for dine øjenbryn, vipper og ansigt, eller hvor som helst på din krop, der generelt har hår.

Overskydende hårtab, der varer længere end 2 til 4 uger, kræver lægelig besøg, siger Kingsley. Så vel som hvis du bemærker, at din fletning er blevet tyndere, eller at du kan vikle et bånd rundt om det ekstra gange, end du kunne tidligere (forudsat at båndet ikke er forlænget), skal du kigge efter behandling. Dette kan være endnu et tegn på unormalt tab af hår.

Håret knækker pga mangel på sund kost

 

Altid tal med lægen først

Uanset hvad du gør, anbefaler alle specialister, at du taler ind med din læge, før du foretager nogen form for handling. "Enhver form for hårtab er forskellig, og behandlingen afhænger af den type hårtab, den enkelte har," siger Dr. McMichael.

"Sundhedseksperter yder behandlingsstøtte baseret på forskellige variabler, såsom mængden af hårtab samt placeringen af hårtab. Klienter bør konstant tale med deres læge for at træffe terapivalg."

B vitamin reder håret og bekæmper hårtab hos mænd

 

Hvad forårsager tab af hår til at begynde med?

[[quote]]"Hårtab kan udløses af spændinger, hormonjusteringer, fødsel, problemer med skjoldbruskkirtlen, medicin, vitaminmangel, ekstrem vægtkontrol samt nogle autoimmune problemer," hævder Friese.[[quote]]

Hvis du tror, at dit hår har tabt meget mere i mere end tre måneder, gav James en liste at tænke over, inden man ringer til lægen.

I de sidste 3 måneder:

 • Har du skiftet din medicin? Fik du en helt ny medicin?
 • Havde du mave-tarmsygdom?
 • Har du fået en streng diæt, eller er du holdt op med at spise sundt protein?
 • Er du virkelig stresset?
 • Er du i overgangsalderen?
 • Har du været syg?
  Hvis du svarede ja til en af ovenstående punkter eller tror, at noget ekstra alvorligt kan være galt med din krop (f.eks. problemer med skjoldbruskkirtlen eller en autoimmun tilstand), er det vigtigt at kontakte en læge eller tricholog, for at finde ud af, hvad der sker.

  "Sørg for, at du får lavet noget blodarbejde for at eliminere enhver form for understregningsproblem," hævder James. "At tale med en trichologist kan være virkelig nyttigt for at bestemme, hvilket blodarbejde der kan være nødvendigt."

  Vil du have vitaminer til at beskytte dit hår? Her er vores anbefaling:

  Hair Nutrient Tablets
  Hair Nutrient Tablets
  Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

  Hårtab hos mænd der taber mange hår

   

  Præcis hvordan bekæmper man stressrelateret hårtab

  Den lyse side er, at når problemet er blevet erkendt, og også en løsning er blevet givet, vil overskydende hårtab helt sikkert løse sig selv det meste af tiden, hævder James. Bare husk på, at det helt sikkert vil tage omkring tre måneder at afhjælpe, da håret udvider sig i en tre-måneders cyklus.

  "Når der er hårtab, er hårets helt naturlige cyklus blevet afbrudt, og håret presses også for tidligt lige ind i den telogene fase," hævder James.

  "Når du rent faktisk har afhjulpet din diæt såvel som sundhed, såvel som tjent tilbage fra en sygdom, vil dit hår helt sikkert vende tilbage til sit normale vækstmønster. Dette vil helt sikkert trække fra tre til 6 måneder for at se den nye udvikling."

  Hvad er den bedste behandling for hårtab?

  Da der er mange grunde til, at man kan opleve hårtab, er det vigtigt at tale med en læge for at finde en personlig grund. Ikke desto mindre hævder James, at mange trichologer råder folk til at gøre nedenstående hver dag, for at bevare en sund og afbalanceret hovedbund og hårsække.

  P piller fjerner sundt hår

   

  Hav en velafbalanceret kostplan

  Tag vitaminer B, 6, samt 12, og også vitamin D.

  Sørg for, at du vasker dit hår rutinemæssigt mindst 3 gange om ugen (for naturligt, krøllet hår, så snart som en uge).

  Hvis du har slidt dit hår ud, så vask dit hår to gange om ugen

  "Hovedbunds sundhed er utrolig vigtig," siger Friese. "At holde et sundt miljø, så håret kan udvide sig, er nøglen. Sørg for, at du vasker dit hår og også hovedbunden ofte for at holde dig fri af enhver ophobning af olier, sved og også snavs. De fleste mennesker renser deres hovedbund tilstrækkeligt."

  Derudover skal du være opmærksom på præcis, hvordan du håndterer dit hår. "Brug ikke stramme frisurer som boller, fletninger og også begrænsede pigtails," fortæller Friese. "Stresset på folliklen kan udløse hårtab.

  Børst omhyggeligt dit hår. Brug en dettangler, hvis det er nødvendigt, så der ikke er for meget stress under rengøring."

  Mange hår falder hvis man ikke får en nærende kost

   

  Denne shampoo lover at reducerer udskillelsen betydeligt

  Forsøg dog ikke at være afhængig af hårprodukter, der lover at få dit hår tilbage, hævder James, da det almindeligvis er vildledende. "Vores hår er det mindste kropsorgan i vores krop; det er meget indviklet.

  Vores hår er en fiber, der kræver at blive næret og passet." Det er derfor, hun råder til at kontakte en tricholog for at komme til bunds i problemet med hårtab, så en specialist kan rådgive om den slags hårterapi, som du har brug for.

  Ikke desto mindre, hvis det ikke er i kortene at komme i kontakt med en tricholog nu, foreslår James, at du finder ud af, hvad din hårtype er, og at du også køber premium hårshampoo samt balsam.

  "Eller du kan forsyne dit hår og hovedbundsbehandlinger med naturlige olier som lavendel, rosmarin, jojoba, mandel, samt avocadoolie.

  Disse kan blandes sammen såvel som bruges på hovedbund og hårbehandling, ved at påføre dem direkte på hovedbunden og efterlade dem i 20 minutter og shampoo ud meget godt. (Denne behandling skal ikke bruges, hvis du har en normalt fedtet hovedbund.)".

  Ikke desto mindre er det vigtigt at huske, at der er en grund til, at dit hår falder i første omgang, såvel som en hjemmebehandling ikke kunne hjælpe.

  "Opdag hvorfor og derefter tage handling," siger James. "Hvis du bliver ved med at være blind og bruge gode tilbud af produkter, men ikke aner hvorfor dit hår falder af, vil det helt sikkert blive ved med at falde af."