Sådan finder du den bedste shampoo til skadet hår

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Føler du dig fortabt foran den lange gang af hårshampooer samt balsam hos købmanden? Vi forstår. At finde det passende udvalg til din hårtype kan få dig til at svede.

Faktum er, at dit hår er lige så unikt, som du er, og der er ingen 'one-size-fit-all'-løsning, når det kommer til at vælge din shampoo. Ikke desto mindre kan det at genkende din hårtype og dine behov, helt sikkert hjælpe dig med at vælge den, der gør dit hår smukt, glansfuldt og også sundt.

Indledning

I denne artikel har vi neddelt alt det, du skal forstå om de forskellige hårtyper og deres krav, så du kan vælge den fremragende shampoo. Hårshampoo er nok det mest almindeligt anvendte produkt på dit hår. Af den grund spiller det en afgørende funktion i at fikse eller beskadige dit hår. Et forkert udvalg af hårshampoo, kan få dit hår til at se almindeligt og livløst ud.

Så før du går til indkøb efter hårshampoo, skal du forstå ekstra om dit hår og hovedbund, og hvilken slags shampoo, der helt sikkert vil matche dig mest effektivt.

1. Kend din hovedbund

For en pålidelig rensning af din krone, bør din hårshampoo først opfylde kravene til din hovedbund. Rødderne af dine overdådige lokker sidder dybt inde i hovedbunden. Så for at have sundt og også glødende hår, bør du have en glad hovedbund. Som et eksempel, hvis du har en kombination af fedtet hovedbund med hårstrå helt tørre i slutningen, skal du have fat i en hårshampoo lavet til din hovedbund og bruge en balsam til at fugte dit hår.

krøllet hår, fugtgivende shampoo, beskadiget hår, vaske håret, irriteret hovedbund

 

A. Til normal hovedbund

Hvis din hovedbund har den rigtige mængde olie fra svedkirtlerne, er du blandt de heldige få, der har en normal hovedbund. En typisk hovedbund er generelt uden skæl, ekstrem tørhed eller olieaflejring. Så du har ikke meget at stresse over. En shampoo med en lige så afbalanceret formulering af rengøringsmidler såvel som plejemidler, vil helt sikkert hjælpe med at bevare herligheden.

B. Til fedtet hovedbund

Hvis din hovedbund virkelig også føles fedtet på trods af, at du rengør den hver dag med en anden type hårshampoo, er det muligvis på tide, du tilbyder den en pause! Husk også, at alt for meget rengøring kan resultere i tør hud, der efterfølgende kan booste din hovedbund til at producere mere olie. Så prøv at holde et mellemrum på en dag eller 2 mellem dine hårvaske for at inspicere præcis, hvordan det gavner dig. Forsøg at bevare disse i tankerne, mens du vælger hårshampoo til en fedtet hovedbund:

1. Tjek etiketten

Få shampoo hævder 'volumiserende', 'forstærkende' eller 'stabiliserende' for at håndtere den overskydende olie. Hold dig fri af fugtgivende hårshampooer eller balsammer til krøllet eller kinky hår.

2. Vælg den bedste løsning

Ikke-fugtgivende formuleringer skabt for at slippe af med overskydende olie fungerer bedst til fedtet hovedbund. Du kan også prøve en oprydningsshampoo fra tid til anden for dybderens. Brug det dog i små mængder for at forhindre tør hud eller betændelse i din hovedbund.

3. Dobbelt op

Du kan prøve at bruge en kombination af 2 shampoo i 1 til din hovedbund samt en ekstra til længden af dit hår, for at få en langt bedre rensende effekt.

4. Vær effektiv med balsamen

Lad ikke balsamen nå din fedtede hovedbund. Begræns kun dens brug fra midtskaftet til enden af dit hår.

krøllet hår, fugtgivende shampoo, beskadiget hår, vaske håret, beskadiget hår

 

C. Til tør hovedbund

1. Hvis din hovedbund virkelig føles helt tør, kløende og ofte har tendens til at flage, så vil en forkert shampoo-mulighed bare styrke dine bekymringer. For at redde din hovedbund fra den konsekvente impuls til at skrabe og også skabe mere afskalning, skal du have følgende forslag i tankerne, mens du vælger dit rensemiddel:

2. Vælg milde formuleringer, der fremmer for fugt, hydrering eller hjælper med at berolige kruset hår, for at holde din hovedbund fugtet.

3. Du kan prøve hårshampooer med tea tree olie eller menthol, for at hjælpe med at fastholde fugt og lindre din helt tørre hovedbund.

4. Du kan også prøve en Nioxin hårshampoo, hvis din hovedbund er beskeden til drastisk tør.

5. Undgå volumengivende eller styrkende shampoo, da de har tendens til at gøre din hovedbund endnu tørrere.

6. Det er bedst at undgå shampoo bestående af sulfater, da de kan have en virkelig udtørrende effekt på både din hovedbund og også håret.

Denne shampoo er klinisk bevist til at styrke håret:

Hair Strength Shampoo | Kvinder
Hair Strength Shampoo | Kvinder
Renser hovedbunden for overskydende aflejringer og bidrager til at reparerer hårstråene

Hair Strength Shampoo | Mænd
Hair Strength Shampoo | Mænd
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

2. Kend dit hår

Nu hvor du er bevæbnet med ideer til at håndtere din hovedbund, bør du desuden tage hensyn til dit hårs behov, når du vælger shampoo. Der tilbydes en række forskellige shampoo på markedet, målrettet til bestemte hårtyper og deres hår. særlige krav.

A. Shampoo til krøllet hår

Krøllede låse har en tendens til at være på den mere tørre side og har også en tendens til at blive filtret hurtigt. En dybt fugtgivende hårshampoo med ingredienser til at lindre kruset hår, er fremragende til at vedligeholde dine krøller helt og også brugbart. Du kan desuden prøve at rense med balsam, der indeholder et meget let rengøringsmiddel til rensning og giver en høj grad af fugt.

B. Hårshampoo for det glatte hår

Disse shampoo er rige på fugtighedscreme og også udglatningsmidler, der ikke kun forsegler hårsækken for at bevare vådheden, men også er fantastiske til at sænke flyve-væk.

C. Til tørt, beskadiget eller kemisk behandlet hår

Størrelsen af dit hår kan have en tendens til at være naturligt tørt og knækkeligt. Eller, hvis du har farvet eller korrigeret dit hår ved hjælp af kemiske terapier, kan dit hår ende med at blive meget mere bevidste spændinger som forurening eller fotoskader og derfor modtagelige for skader.

Du skal vælge en hårforstærkende shampoo forstærket med proteiner, for at give næringsstoffer til dine skadede hår. Soja der fjerner og også aminosyrer er gode til at vedligeholde dit farvede hår. Sørg også for at vælge sulfatfrie valg, for at forhindre tør hud og også falmning af din farve.

D. Volumengivende hårshampoo

Hvis dine hårstrå er meget fine, vil de helt sikkert hurtigt blive fedtede og slappe. En mild, ikke-cremet, volumengivende hårshampoo vil tilføje mere fylde til dit hår, uden at tynge det ned. Hold øje med aktive ingredienser som PG-propylsilantriol, hydrolyseret hvedeprotein for at inkludere mængde, men forhindre produkter med silikone.

E. Balancerende hårshampooer

Disse shampoo er designet til at udjævne fugtgraden af dit hår såvel som i hovedbunden. For eksempel kan din hovedbund være fedtet, mens hårene kan være helt tørre eller faktisk har delte spidser. Stabiliserende hårshampooer har effektive rensemidler til at skylle støv og snavs sammen med proteiner, vitaminer og også fugtgivende ingredienser (som sheasmør eller aloe vera gel), for at fiksere og genoprette fugt i de helt tørre og ødelagte dele af dit hår.

F. Shampooer mod skæl

Skæl er en typisk årsag til problemer hos både mænd og kvinder. Selvom lidt afskalning kan forekomme regelmæssigt i løbet af de tørre vintermåneder, skal det forsvinde med brug af hårshampooer mod skæl, der er let tilgængelige derude.

Men hvis du har meget skæl, der nægter at gå væk, er det bedst at søge råd hos en hudlæge. Din hudspecialist kan opdage den underliggende kilde til din skæl og anbefale passende behandlingsmuligheder.

G. Tørshampooer

Dette er en fremragende mulighed for at friske dit hår op på farten. Tørshampooer optager overskydende olie fra dine hårstrå inklusiv mængde og gør det mindre kompliceret at designe. Men sørg for at spraye den helt tørre hårshampoo 5 - 6 tommer langt fra hovedbunden samt dit hårs oprindelse, for at forhindre betændelse. Husk også, at på trods af den navngivne hårshampoo, er disse ikke rensemidler og bør heller ikke efterlades på dit hår i mere end 2 til 3 dage. Vask dit hår med en våd shampoo, for at fjerne olien samt andre udbetalinger fra dit hoved, ved regelmæssige perioder.

fugtgivende shampoo, beskadiget hår, irriteret hår, irriteret hovedbund, fedtet hår

 

Indikationer på at du skal skifte shampoo

Mange fremragende shampoo er i disse dage designet til visse hårproblemer. Der kan være en række faktorer, der ændrer strukturen eller karakteren af dit hår. For eksempel kan dit hår opføre sig anderledes i forskellige årstider eller med alderen. Det kan være, at du har til hensigt at revurdere dit udvalg af hårshampooer, hvis du opdager nogle af tegnene, der overholder at:

Dit hår bliver mere kruset end før, eller det bliver ekstra sammenfiltret eller uhæmmeligt. Dette kan være et tegn på, at dit hår ikke får tilstrækkelig fugt, eller at din shampoo fjerner dit hår for dets helt naturlige olier.

Dit hår har ikke den foretrukne mængde eller glans. Hvis dit hår er glat og slapt, selv efter rutinemæssig vask og behandling, så udfører din shampoo muligvis ikke sin opgave rigtigt. Du skal skifte over til en volumengivende eller forstærkende formel, alt efter dit hårs behov.

Der er en uønsket ændring i strukturen af dit hår, som om det bliver fedtet eller tørrere, end det var oprindeligt. Selvom du kan fordømme ændringerne i dit hår på grund af den forvandlende atmosfære eller vejr, vil du helt sikkert kræve at justere din shampoo i henhold til kravet i dit hår.

Skælen på dit hoved forsvinder ikke eller vender mere modigt tilbage. Det kan være et tegn på, at de svampe, der udløser skæl i dit hår, er blevet immune over for den svampedræbende ingrediens i din shampoo. Du bør spørge din læge om et alternativt udvalg af hårshampoo mod skæl.

Er det godt at ændre din hårshampoo normalt?

Hvis dit hår virkelig føles fremragende, og du også har ingen bekymringer, så er der ingen grund på for at ændre din foretrukne shampoo.

Men konstant ændring af hårshampoo kan gøre dig meget mere skade end fordel. Først og fremmest vil dit hår bestemt ikke have mulighed for at vænne sig til en bestemt genstand, hvilket giver det muligt for dig at vurdere, om netop den formulering virker for dig eller ej. For det andet, i din søgen efter at skifte til en mere avanceret variant i ny og næ, kan du ende med at bruge en shampoo, der ikke passer til din hårtype. Så det er bedst at blive med den shampoo, der fungerer bedst til dit hår, medmindre du observerer nogle uønskede justeringer i dit hår.

At vaske dit hår med den bedste shampoo er en af de mest afgørende dele af dit hårbehandlingsprogram. Shampoo virker ikke kun på dine hårstrå, men påvirker også din hovedbund. Af den grund skal du identificere hvilken type hår og også hovedbund du har og også vælge din shampoo efter behov. Der er en bred vifte af shampoo og balsam til rådighed derude, for at løse dine bestemte hårproblemer. Du kan træffe et kvalificeret valg på egen hånd eller søge råd fra en specialist, for den allerbedste mulighed for hårshampoo.

Suppler din hårshampoo med denne hårolie, der vil beskytte dit hår:

Hair Protection Oil
Hair Protection Oil
En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret

Hårshampoo vs balsam: Forskellen i komponenter, brug og meget mere

Har du nogensinde undersøgt, hvorfor shampoo og balsam har en bestemt rækkefølge? Dette skyldes, at både shampoo og balsam er lavet med specielle komponenter, egenskaber og funktioner. Men vidste du, at forkert brug kan forårsage hårskader?

Shampoo

Teknisk set er hårshampoo et flydende rengøringsmiddel til din hovedbund såvel som hår. Det fjerner overskydende olie fra din hovedbund, og renser også de snavsede såvel som døde hudceller. Ordet hårshampoo stammer fra et hindi-ord "Champo", som indikerer, at du gnider din hovedbund.

Tidligere kvinder plejede at bruge sæbe på deres hår til at rense det, men traditionelle sæber var svære at skylle af på grund af manglende skumevne. Senere i 1930'erne blev moderne shampoo præsenteret specifikt til hårplejebrug.

Balsam

En balsam er en hårkur, som også kan findes i flydende form. Den påføres efter en hårvask og hjælper med at fuldføre din almindelige hårbehandlingsprocedure.

Konditioneringsingredienser, der bruges i en balsam, kan tages i betragtning som tilsætningsstoffer, der påvirker dit hårs udseende, tykkelse og også grundlæggende håndterbarhed.

Shampooer har ofte en tendens til at slippe af med talgolien fra dit hår sammen med støvet og også snavs. Men talg er nødvendig for dit hår. Fremstilling af kunstig talg begyndte derfor, såvel som hårbalsam opstod.

fugtgivende shampoo, beskadiget hår, vaske dit hår, vaske sit hår, bedste shampoo

 

Hvordan hjælper shampoo og balsam dit hår?

Hårshampoo

Din hovedbund producerer talgolie, der beskytter dine hårsække samt holder dem sunde. Men når produktionen af talgolie stiger, samler den sig i dine hårsække. Dette gør dine hårstrå fedtede såvel som et utroligt glat udseende.

Toksiner som snavs samt skadelige bakterier, bliver hurtigt trukket ind i talgolien. Dette gør din hovedbund snavset såvel som udsat for flere patogener. Fjernelse af talgolie fra dit hår kan ikke gøres blot med vand. Shampoo hjælper med at tørre den tilsatte talgolie af.

Alligevel kan adskillige hårshampooer med farlige kemikalier fjerne den naturlige olie og også gøre dit hår tørt. Det er vigtigt at vælge en shampoo, der matcher dit hår. Du vil helt sikkert få kønsspecifikke shampoo samt hårshampooer dedikeret til børn. Derudover er moderne hårshampooer lavet til at behandle forskellige hårtyper og hårproblemer. Som et eksempel, hvis du har problemer med skæl, vil du helt sikkert vælge en shampoo, der fokuserer på behandling af skæl.

Balsam

Hårbalsam har kationiske overfladeaktive stoffer, der giver et positivt elektrisk formel. Dit hår har et negativt elektrisk formel, som tiltrækker de positive elektriske formler ved balsamen. Dette gør det muligt for balsamen at komme ind i dine hårsække.

Når den positive ladning af balsamerne såvel som det negativt belastede hår mødes, mindsker det dit hårs faste kraft. Balsamen hjælper desuden med at klemme dine hårsækkes skæl over hårstrået. Det minimerer friktionen mellem dine hårfibre og øger også lysreflektansen. Balsam kan også stoppe spaltede spidser. Dit hår bliver glat, skinnende og også smukt.

Hårshampoo vs balsam: Ingredienser og brug

Hårshampoo

Generelt består shampoo af 10 til 30 aktive ingredienser. De har rensemidler, konserveringsmidler, fortykningsmidler samt andre naturlige ingredienser. Der er forskellige slags hårshampooer, der passer til forskellige brugsmønstre. Disse er:

1. Hverdagsshampoo

Disse er lette og tørrer ikke din hovedbund også efter regelmæssig brug. Dette er valget at vælge, hvis du ønsker at rense dit hår hver dag.

2. Volumengivende hårshampoo

Hvis du har slankt hår og har til hensigt at tilføje volumen til det, er volumengivende shampoo din løsning.

3. Sulfatfri shampoo

Mens sulfater bruges som rengøringsrepræsentanter i din shampoo, fjerner disse desuden den helt naturlige olie fra din hovedbund, hvilket gør den ekstremt tør. Hvis du i øjeblikket har en helt tør hovedbund, vil du måske vælge en sulfatfri shampoo.

4. Hårshampoo til fedtet hår

Denne shampoo er specifik for folk med fedtet hår, da den fjerner den overskydende talgolie, der dannes på din hovedbund.

5. Tørshampoo

Hvis du ikke har til hensigt at rense dit hår, men stadig gerne vil have det lige så frisk som renset hår, så er tørhårshampoo det bedste valg. Tørhårshampooer er hårspray, der ikke kun renser dit hår, men også giver en fantastisk duft.

6. Farvebeskyttende hårshampoo

Hvis du for nylig har fået dit hår farvet og ikke ønsker, at dit hår skal blive påvirket af det, kan en hårshampoo med farvebeskyttelse hjælpe. Det vil helt sikkert beskytte dit hår mod at blive tørt og også kedeligt.

fugtgivende shampoo, beskadiget hår vaske dit hår, bedste shampoo, alle hårtyper

 

Almindelige ingredienser omfatter generelt

1. Overfladeaktive stoffer

Surfactant er det rengøringsmiddel, der bruges til at rense toksinerne fra din hovedbund og hårsække. Overfladeaktive stoffer brugt i shampoo er:

 • Salt laurylsulfat (SLS)
 • Natriumlaurylsarcosinat
 • Sodium laureth sulfate (SLES)

2. Kemikalier

Kemikalier bruges til at forhindre bakterier i at påvirke dit hårs sundhed. Disse omfatter:

 • Sorbinsyre
 • Natriumbenzoat
 • Methylisothiazolinon
 • Tetrasodium EDTA
 • Benzyl alkohol
 • Dehydroeddikesyre
 • Kaliumsorbat

3. Fortykningsmidler

Fortykningsmidler bruges til at øge shampooens viskositet.

 • Stearyl alkohol
 • Xanthan periodontal
 • Gelatine
 • Carnaubavoks
 • Stearinsyre
 • Cetyl alkohol

4. Helt naturlige komponenter

Mange hårshampooer gør også brug af naturlige aktive ingredienser til rensning af hår. Disse er:

 • Jojobaolie/Arganolie
 • Oliven
 • Grøn te
 • Kamille
 • Aloe Vera
 • Kokosolie
 • Honning
 • Nødvendige olier
 • Rod ekstrakt
 • Balsam

Der er fem typer balsam let tilgængelige på markedet. Fugtgivende balsam, dyb balsam, syrende balsam, farvebeskyttende balsam og også dem, der giver termisk sikkerhed.

fugtgivende shampo, bedste shampoo, alle hårtyper, slidt hår, tørre spidser

1. Fugtgivende balsam

Fugtgivende balsam hjælper med at bevare fugtigheden i dit hår. De aktive ingredienser består af:.

 • Glycerol
 • Kationiske overfladeaktive stoffer
 • Propylenglycol
 • Natrium PCA
 • Erythritol
 • Hyaluronsyre
 • Fedt alkoholer
 • Panthenol
 • Sorbitol
 • Fruktose
 • Polyquaternium polymerer

2. Deep Conditioners

Dybe balsam har en høj mængde proteiner og aminosyrer, der går dybt ind i hårsækkene, hvilket gør dit hår blødt og glat. Det øger også elasticiteten i dit hår. Ingredienser brugt i dybe balsam er:.

 • Sunde proteiner
 • Aminosyrer
 • Planteolier
 • Mineral olie
 • Fedtsyrer
 • Silikoner

3. Syrende balsam

Forsurende balsam har et lavere pH-område (3,0-4,0) end andre balsam, hvilket gør dem let sure. Ingredienser består af:

 • Stearalkoniumchlorid
 • Behentrimoniumchlorid
 • Citronsyre
 • Aminoxider
 • Ascorbater
 • Cetrimoniumchlorid
 • Citrus essenser

4. Farvebeskyttelse

Skyggebeskyttelsesbalsam indeholder generelt fugtgivende ingredienser og sunde proteiner til at udfylde de mellemrum, der udløses ved at farve dit hår. Ingredienser brugt i en farveafskærmende balsam er:.

 • Ethylhexylmethoxycinnamat
 • Salicylater
 • PABA
 • Benzophenon
 • Polymerer
fugtgivende shampoo, bedste shampoo, tørre spidser, slidt hår, tyndt hår

5. Thermal Defense Conditioner

Et par balsam er skabt for at sikre dit hår mod varmeskader. Aktive ingredienser i disse termiske sikkerhedskonditioneringsmidler der består af:

 • Cyclomethicon
 • Amodimethicon
 • Dimethicon
 • Dimethiconol

Hvordan bruger man præcis shampoo vs balsam?

 • Fugt dit hår med lunkent vand. Brug ikke varmt vand på dit hår.
 • Tag en tilstrækkelig mængde hårshampoo lige ind i din håndflade og påfør den også helt på dit hår.
 • Masser skånsomt din hovedbund og hår med dine fingerspidser.
 • Når du er tilfreds med massagen, skylles shampooen med varmt vand.
 • Tag en procentdel af balsam i hånden.
 • Massér balsamen fra toppen til enden af dine hårstrå. Brug ikke balsam i din hovedbund.
 • Lad balsamen blive på dit hår i tre minutter.
 • Vask dit hår med vand.
 • Håndklæde dit hår helt tørt.

Ligheder og forskelle mellem hårshampoo og balsam

Mens shampoo hjælper med at rense dit hår, fungerer balsam ved at gøre håret glat, blødt og skinnende. Begge dele er forskellige i brug og kræver at blive valgt efter din hårtype.

Der kan dog være en vis lighed i de ingredienser, der bruges i begge. For eksempel kan både fugtgivende hårshampooer og balsam have sædvanlige ingredienser som natrium PCA, aloe vera samt andre aktive ingredienser.

fugtgivende shampoo, bedste shampoo, tørre spidser, tørre spidser, tyndt hår

 

Ofte stillede spørgsmål om shampoo vs balsam.

1. Kan du bruge en balsam før hårshampoo?

Et par personer følger omvendt hårvask, hvor de bruger en balsam før hårshampoo. Men disse teknikker har ikke nogen form for klinisk støtte, til at opretholde deres effektivitet.

Handlinger:

 • Brug balsamen på dit hår og lad den også stå i et par minutter.
 • Skyl ikke balsamen og brug shampooen.
 • Skyl både balsam og shampoo på samme tid.

2. Kan du bruge en balsam uden shampoo?

Co-Washing-metoden giver dig mulighed for at bruge en balsam uden shampoo. Co-washing er, når du renser dit hår lige efter at have brugt balsamen. Du savner i bund og grund shampooen.

3. Hvem skal vælge omvendt og samvask?

 • Personer, der har meget tørt hår.
 • Personer, der gennemgår ekstreme hårskader.
 • Mennesker med brududsat hår.
 • Mennesker med tekstureret hår.

4. Hvilken er bedre, shampoo eller balsam?

Hårshampoo og balsam går sammen. Shampooer renser dit hår og balsam fugter det. For at holde dit hår sundt og solidt, er det altid meget bedre at gøre brug af begge dele.

Hårshampoo og balsam rydder dit hår i dybden og fugter det. Hver har sit eget sæt af elementer og anvendelser. Ligeledes mens balsam typisk anvendes efter shampooing af dit hår, udføres modsat såvel som kuliltevask af dem, der har tørt og skadet hår. Det er bedst at forstå dit hår og vælge produkter efter behov.

Hvis du ønsker en samlet pakkeløsning for at bekæmpe dit hårtab, har du den her:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab