Sådan vælger du piller mod hårtab

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Hårtab refererer til et tab af hår fra hovedbunden eller kroppen. Den kliniske betegnelse for hårtab er alopeci. Der er mange forskellige årsager til alopeci, nogle permanente, andre øjeblikkelige. Hårtab er meget mere almindeligt hos mænd, hvilket påvirker 60 % af mænd og så meget som 40 % af kvinder.

Indledning

Hår består af et sundt protein kaldet keratin. Hår vokser næsten overalt på vores hud, med undtagelse af på vores håndflader og også på vores fodsåler. Det almindelige voksenhoved udvider sig med 100.000 til 150.000 hår, og 80 til 100 falder normalt hver dag. På et hvilket som helst tidspunkt vokser omkring 90% af håret på hovedbunden. Dette kaldes det anagene stadium. Der er tre hovedfaser af hårvækst.

Kur mod hårtab for sundt hår

 

Den anagene fase

Typisk vokser hår ca. 0,3-0,4 mm om dagen typisk eller omkring 12-15 cm hvert år, og dette er også genetisk bestemt. Efterhånden som individer bliver ældre, aftager deres hårudviklingshastighed. Hårets oprindelse ser lang, hvid ud og også tilspidset i hele denne fase.

Den catagene fase

Hårvæksten stopper i denne fase, og hårroden begynder at reducere og også blive afrundet. Denne fase kan vare fra 2 til 3 uger.

Den telogene fase

Dette kaldes også hvilestadiet. Hårroden er i øjeblikket helt afrundet, ligesom den venter på væksten af et helt nyt anagen hår for at presse det ud af hovedbunden, så det kan gå tabt. Denne fase varer omkring 3 til fire måneder for hår i hovedbunden, men kan dog være så lang som 9 måneder for hår på andre dele af kroppen, såsom øjenbrynene.

Hvis du ønsker nogle tabletter til at supplere dit hårtab med, kan vi anbefale disse til både kvinder og mænd:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder blandt andet zink, der bidrager til vedligeholdelse af normalt hår.

Bedste piller mod hårtab og tyndt og slidt hår

 

Kur mod hårtab for sundt hår

Tyndende hår er en kendsgerning for mange mænd såvel som adskillige kvinder, når de bliver ældre. Over 80 procent af mændene, og også blot under 50 procent af kvinderne, vil helt sikkert opleve hårtab, ifølge NYU Langone Health. Mange individer henvender sig til aktuelle behandlinger som cremer, hårshampooer, olier samt geler, der sikrer, at håret vokser tilbage eller forhindrer problemet i at blive værre.

Disse behandlinger består normalt af minoxidil, såvel som de kan beskrives som topisk minoxidil meget mere bredt.

Minoxidil er en aktiv ingrediens, der faktisk er blevet brugt i årtier såvel som normalt betragtes som sikker såvel som godt udholdt. Men dens effektivitet varierer, hævder Sandeep Sattur, MD, en hårrekonstruktionsspecialist ved HairRevive Center for Hair Repair and Skin Rejuvenation i Mumbai, Indien. Derudover kan denne form for minoxidil omfatte nogle uønskede bivirkninger, blandt andre ulemper.

I øjeblikket foreslår nogle hudlæger minoxidil oralt for at tage sig af hårtab, for potentielt meget bedre behandling. Selvom FDA ikke har accepteret disse piller mod hårtab, er medicinske fagfolk velkommen til at foreslå oral minoxidil til denne off-label brug. Nedenfor er det, du skal forstå, hvis du eller en, der er glad for, har at gøre med hårtab og også spekulerer på, om minoxidil kunne være et alternativ.

Hvis du ønsker en behandling mod hårtab, skal du helt klart læse mere her:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Kur mod hårtab for tyndt hår

 

1. Aktuel Minoxidil kan hjælpe med at fastholde og vokse hår, men det er ikke perfekt

FDA slap af med den første aktuelle version af minoxidil til at håndtere mandlig skaldethed i slutningen af 1980'erne. Siden da har FDA også godkendt minoxidil til kvinder med mønstertab af hår, og tilladt det at blive lavet i højere fokus, samt godkendt det til ikke-receptpligtigt salg uden recept.

Kort sagt hjælper topisk minoxidil med at fremme hårudvikling eller langsom skaldethed, når det er relateret til hovedbunden en eller to gange om dagen.

Disse hovedbundsbehandlinger indeholder normalt 2 eller 5 procent minoxidil som den energiske komponent. De er tilgængelige i håndkøb og fungerer bedst for nuværende hårtab hos personer under 40, ifølge MedlinePlus.

Talrige medicinske forsøg med topisk minoxidil hos mænd og kvinder har faktisk vist, at det hjælper med at øge hårtykkelsen på steder, hvor hårtab blev observeret, ifølge data fra Facility for Medicine Evaluation samt Research (PDF). Nogle undersøgelser tyder på, at versionen med ekstra styrke (som udnytter et fokus på 5 procent af medicinen) er mere effektiv end den originale formel (som bruger et fokus på 2 procent).

Men som påpeget har topisk minoxidil sine ulemper. For eksempel kan resultaterne tage måneder at se, ligesom enhver ny hårudvikling forsvinder, når du stopper behandlingen. Derudover virker topisk minoxidil ikke mod alle former for hårtab. For eksempel er det usandsynligt, at det hjælper patienter med mønsterskaldethed, især hvis de har håndteret problemet i et stykke tid før behandlingen påbegyndes. Og det kan også have negative virkninger, der varierer fra uønsket fugt i hovedbunden til kløe, udslæt samt betændelse ifølge Mayo Center.

Kur mod hårtab for sundt og fyldigt hår

 

2. Dental Minoxidil blev oprindeligt brugt til at behandle hypertension

Oral minoxidil går virkelig forud for topisk minoxidil og blev også oprindeligt godkendt som en receptpligtig medicin mod alvorligt forhøjet blodtryk eller hypertension ifølge Mayo Center. Oprindeligt accepteret af FDA i slutningen af 1970'erne som en pille til behandling af alvorligt forhøjet blodtryk eller hypertension, havde minoxidil-tabletter typisk en uforudset negativ virkning: Overdreven hårudvikling. Læger så hurtigt ulighed i denne bivirkning såvel som omformulerede minoxidil til en aktuel behandling for tab af hår, som American Academy of Dermatology Association (AAD) fortæller.

"I dag er det ret usædvanligt at behandle hypertension med minoxidil," siger Juan Jimenez Cauhe, MD, en hudlæge på Ramon y Cajal Teaching hospital og en trichologist ved Grupo Pedro Jaen Clinic, begge i Madrid. Det anbefales kun til tilfælde af svær hypertension, når patienter ikke reagerer på anden medicin, eller når folk har nyresvigt, ifølge American Heart Association.

"Inden for de sidste 7 år er det i betydelig grad blevet brugt off-label til forskellige former for hårtab ved reducerede doser," siger han. Meget mere om det følgende.

Sundt og stærkt hår til dem der taber håret

 

3. Dental Minoxidil er en 'off-label' behandling for hårtab hos kvinder

Udtrykket "off-label" eller "uautoriseret" kan angive forskellige ting ifølge FDA. Det kan betyde, at tjenesteudbydere foreslår et lægemiddel i en anden form (for eksempel gennem munden versus topisk), eller i en anden dosering eller til at behandle en sygdom eller et problem, som det ikke er godkendt af FDA til.

Minoxidil er i øjeblikket FDA-godkendt som et oralt lægemiddel til at håndtere forhøjet blodtryk og som et aktuelt lægemiddel til at håndtere tab af hår. Alligevel er stoffet ikke i øjeblikket godkendt af FDA til at behandle hårtab, når det tages oralt og derfor er enhver form for recept til dette formål tænkt som "off-label".

pille mod hårtab for tyndt for slidt hår

 

4. Forskningsundersøgelsen om Minoxidil er ikke tilstrækkelig

Indtil videre er der ikke tilstrækkeligt premium-studie til at opretholde dental minoxidil mod hårtab. Men en håndfuld små forskningsundersøgelser anbefaler, at dental minoxidil kan hjælpe med at behandle tab af hår, såvel som det kan være meget mere pålideligt for nogle klienter end aktuelle behandlinger, hævder Dr. Sattur.

For eksempel antydede en lille observationsundersøgelse, der omfattede 100 kvinder, der oplevede hårtab, at en daglig tablet indeholdende 0,25 milligram (mg) minoxidil samt 25 mg spironolacton var risikofri såvel som effektiv til behandling af problemet. Forskningen brugte dog ikke et kontrolhold, så det er ikke klart, om disse resultater stammer fra medicinen.

En senere udtalelse, udgivet i Journal of the American Academy of Dermatology i juli 2020, gennemgik 17 undersøgelser, der involverede 634 personer. Gennemgangen anbefalede, at dental minoxidil var en typisk effektiv og også veltolereret mulighed for topisk minoxidil, selvom forskere tilføjer, at der er behov for større, regulerede forskningsundersøgelser.

5. Der er ingen standarddosis for tyndt hår for oral Minoxidil

Sattur påpeger, at mange af disse forskningsundersøgelser så på doser fra 0,25 mg til 5 mg, mindre end de doser, der blev brugt til hypertension. (Doser for højt blodtryk varierer normalt fra 5 til 40 mg for voksne og også børn over 12 år.).

"Uanset hvilke begrænsede små prøveundersøgelser, der er blevet frigivet, har de ikke en konsensus om den optimale dosis," siger Sattur, en ulempe, der gør sig gældende for alle off-label medicin. Manglen på en konventionel dosering betyder, at det er vagt, hvilken mængde minoxidil (hvis nogen) er risikofri, når den betragtes som en off-label funktion.

kur mod hårtab og vitaminer mod hårtab

 

6. Minoxidil-tabletter kan have store negative virkninger

Bivirkninger er normalt mindre af interesse i topiske terapier, da de er rettet mod et enkelt sted i kroppen, end med systemiske lægemidler som tabletter, der virker ud over blot en enkelt kropsdel.

Sædvanlige bivirkninger af topisk minoxidil kan omfatte kløe eller hududbrud i hovedbunden, mens mere ualmindelige bivirkninger kan omfatte acne, hævelse, sløret syn eller smerter i overkroppen, ifølge Mayo Facility.

Sikkerhedsbilledet af oral minoxidil til tab af hår er dog meget mindre klart, da den ikke er blevet evalueret i den type omfattende medicinske forsøg, der er nødvendige for FDA-godkendelse. Som et eksempel er det uidentificeret, om dental minoxidil i lave doser til tab af hår kan have en negativ indvirkning på højt blodtryk hos mennesker, der ikke har hypertension, siger Sattur: "Det skal skræddersyes til hver enkelt person baseret på ændringerne i det høje blodtryk. Blodtryk og også cardiosystem."

Hvad vi forstår er, at minoxidil-piller slæber en sort boks advarsel fra FDA, da de kan øge din risiko for perikardiel effusion, som er det videnskabelige navn for for meget væskeophobning omkring hjertet, ifølge Mayo Clinic.

Modsatte sideresultater set hos nogle patienter, der tager reducerede doser af dental minoxidil for hårtab omfatter svimmelhed, hjertebanken og også væskeophobning, tilføjer Dr. Jiménez Cauhé. Selvom disse negative virkninger skal forsvinde, når klienter holder op med at tage pillerne, er potentialet for disse problemer en af grundene til, at enkeltpersoner er nødt til at få dem foreslået af en klinisk tjenesteudbyder, der har et fuldstændigt billede af folks nuværende kliniske problemer og sygehistorie,tilføjer Cauhe.

Hårtab hos kvinder og kosttilskud mod hårtab

 

7. Minoxidil er ikke sikkert at bruge under graviditet

Kvinder, der venter eller ammer, bør ikke bruge minoxidil, advarer AAD, da spor af medicinen kan komme ind i modermælken. Talrige forskellige andre medicin mod hårtab, herunder finasterid, er ikke FDA-godkendt til kvinder med hårtab, men kan bruges til denne funktion, så længe individer ikke forventer eller forbereder sig på at blive gravid, ifølge AAD.

8. Minoxidil er ikke din eneste behandlingsmulighed for hårtab

Kunder har en bred vifte af behandlingsvalg for mønsterhårtab udover minoxidil, ifølge AAD. Terapialternativer varierer for mænd og kvinder, dels fordi nogle behandlinger kan skabe ansigtshår, og andre anbefales ikke til kvinder, der venter eller ammer.

Valg til håndtering af mønsterskaldethed udover minoxidil kan ifølge AAD bestå af:

Finasteride

En receptpligtig tablet, der kan reducere hårtab hos de fleste fyre, der tager den.

Hårtransplantation

En procedure, der flytter hårpropper fra en del af hovedbunden til en anden del.

Blodpladerigt plasma

En procedure, der deler plasma ud af folks blod for at injicere lige ind i hovedbunden, og kan udføres alene eller integreret med hårtransplantation.

Du kan også læse mere om disse behandlinger som er klinisk beviste:

Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere lokker

Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere hår

Pille mod hårtab for at mindske hårtab og få fyldigt hår

 

9. Topisk Minoxidil fortsætter med at være guldkravet til behandling af hårtab

Enhver, der overvejer behandling for tab af hår for allerførste gang, bør begynde med FDA-godkendte muligheder, før de overvejer minoxidil-piller, oplyser hudspecialister.

"Det allerførste skridt for en person, der overvejer lavdosis oral minoxidil, skal være at søge en hudspecialist med erfaring i at opdage hårsygdomme," siger Dmitri Wall, MD, en specialist i hudlæge og også hårtransplantationslæge ved St. James' Healthcare Facility i Dublin.

"Efter mit synspunkt validerer risiko-benefit-andelen af dental minoxidil sammenlignet med topisk minoxidil og det faktum, at det tilbudte bevis for oral minoxidil ikke er af ekstrem topkvalitet ikke validerer brugen af oral minoxidil rutinemæssigt til behandling af mønstertab af hår," fastslår Sattur. "Topisk minoxidil er stadig den første behandling."