Hvordan finder du den bedste kur mod hårtab?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Aldring såvel som gener kan både skabe hårtab. Den underliggende årsag til hårtab påvirker, hvilke behandlinger der vil være mest effektive. Alternativer omfatter kosttilskud, medicinske lotioner samt livsstilsjusteringer.

[[textbox]]

Indledning

En undersøgelse fra 2017, Trusted Resource, fandt ud af, at en række personer, der oplever hårtab, havde lavt indtag af sundt protein og aminosyrer. Forskere skal stadig udføre yderligere forskningsundersøgelser for at se på, om kostmangel er forbundet med hårtab.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Piller mod hårtab for tykkere hår

 

Overholdelse af en middelhavskostplan for sundt og fyldigt hår

En undersøgelse fra 2017 i Archives of Dermatological Study fandt en sammenhæng mellem de naturlige urter og grøntsager i middelhavskostplanen samt en reduceret risiko for androgenetisk alopeci eller mønsterskaldethed hos mænd.

Undgå fad-diæt

Kostregimer med meget reduceret kalorieindhold kan frarøve kroppen de nødvendige næringsstoffer, herunder dem, der kræves til sundt hår, såsom sundt protein, fedtsyrer og også zink. Crash-diæter resulterer typisk ikke i permanent vægttab.

Ifølge en 2019-evaluering af litteraturen Trusted Resource kan hårtab finde sted hos mennesker, der taber kropscellemasse som et resultat af vægttab fra en diæt med reduceret kalorieindhold. Dette kan forårsage midlertidigt tab af hår.

Stramme frisure, arveligt hårtab, mindske hårtab, nyt hår

 

Kosttilskud samt medicin

Nogle kosttilskud og også behandlinger kan hjælpe med at forhindre eller reducere hårtab.

Multivitamintilskud

Undersøgelser, der går mange år tilbage, anbefaler, at vitaminer hjælper med at stoppe hårtab. En 2019-evaluering i Dermatology samt Therapy undersøgte funktionen af adskillige mineraler og vitaminer til at undgå tab af hår. Funktionen af næringsstoffer ved hårtab forbliver vag.

Ikke desto mindre kan vitaminmangel være en risikofaktor for tab af hår. Nogle næringsstoffer, der kan hjælpe, består af:

 • Selen
 • Vitamin B
 • Zink
 • Vitamin D
 • Jern
 • Vitamin A
 • Vitamin C
 • Vitamin E

Enhver, der tænker på at tage et multivitamintilskud, bør først tale med en læge. De bedste produkter inkluderer alle eller mange af de foreslåede daglige mængder af hvert mineral og vitamin i en enkelt dosis.

Ikke desto mindre regulerer Food and Drug Administration (FDA) ikke kosttilskud på samme måde, som de gør medicin. Tredjepartsvirksomheder, såsom NSF, USP, ConsumerLab eller Outlawed Compounds Control Team (BSCG), kan undersøge kosttilskud for høj kvalitet og også give et Certificate of Analysis (COA). Ikke desto mindre kræver kosttilskud ikke tredjepartskontrol for at blive markedsført til offentligheden. En person ønsker måske at vælge kosttilskud, der er blevet undersøgt af en tredjepartsvirksomhed.

Leder du også efter vitaminer til dit hårtab? Her har klinisk beviste vitaminer:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

Nyt hår, stramme frisurer, tyndt hår, dit hårtab

 

Tager hårtabsmedicin som piller mod hårtab

Adskillige lægemidler til at stoppe hårtab er tilgængelige. Ifølge en gennemgang af undersøgelser fra 2019 er minoxidil, brugt topisk, den bedste behandling for androgenetisk alopeci hos både mænd og kvinder. Minoxidil er den energiske komponent i Rogaine, som er tilgængelig i håndkøb (OTC).

Udtalelsen tyder på, at læger ofte bruger minoxidil til behandling af andre kilder til hårtab, såsom fra strålebehandling.

Det receptpligtige lægemiddel finasterid (Propecia) er en ekstra medicin mod hårtab i hovedbunden. Det kan tages gennem munden eller påføres topisk. Et klinisk forsøg i 2021 fandt, at en aktuel finasterid-spraytjeneste dramatisk øgede hårspørgsmålet hos 323 mænd med mønsterskaldethed.

Tips til meget sundere hår

Særlige teknikker og også produkter kan bidrage til meget sundere hår samt stoppe hårtab. Disse kan omfatte:.

Gnidning af hovedbunden

En lille forskningsundersøgelse fra 2016 af ni raske mænd opdagede, at en daglig 4-minutters hovedbundsmassage boostede hårudviklingen.

Disse søgninger efter er opmuntrende. Men forskere vil kræve at undersøge større prøver for at afgøre, om hovedbundsmassage er nyttige til hårtab.

Tyndt hår, dit hårtab, håret blødt, betinget hårtab

 

Forsøg på lavniveau laserlysbehandling

Laserlysterapi på lavt niveau (LLLT), også kaldet trafiksignalterapi, er en behandling for hudproblemer, der anvender trafiksignaler med lav bølgelængde til at stimulere celleudvikling.

Ifølge et lille reguleret forsøg i Korea i 2020, efter 16 uger, øgede LLLT hårtykkelsen og tætheden væsentligt hos 48 personer med androgenetisk alopeci.

Forskere er nødt til at udføre ekstra undersøgelser for at bestemme de korrekte bølgelængder og også terapiperioden.

Brug af kokosolie til skadet hår

En forskningsundersøgelse i 2018 viste, at kokosolie kan hjælpe med at stoppe hårtab som følge af skader i ultraviolet lys eller plejeadfærd. Ikke desto mindre er mere forskning afgørende for at bekræfte dette.

Brug af kokosolie til hovedbunden kan styrke håret og også undgå tab fra skader.

Brug af vigtige olier til sundt hår

Påføring af specifikke nødvendige olier i hovedbunden kan forbedre hårudviklingen.

En lille undersøgelse fra 2021 Trusted Resource lokaliserede, at græskarkerneolie, anvendt topisk til hovedbunden i 3 måneder, dramatisk øgede hårgenvæksten hos personer med kvindelig skaldethed.

Rosmarinolie på hovedbunden kan være lige så pålidelig som minoxidil, ifølge et reguleret forsøg fra 2015.

I en 2020-undersøgelse af personer med hovedcentrifugal cicatricial alopeci (CCCA), en slags ardannelsestab af hår oplevet af kvinder af afrikansk afstamning, var overholdelsen blandt de vitale olier, der afslørede sikkerhed for at forbedre hårvæksten:.

 • Jojoba olie
 • Lavendel olie
 • Pebermynteolie
 • Tea tree olie

Forskere har stadig brug for at udføre større forskningsundersøgelser lige i virkningerne af nødvendige olier på hårvækst, for at fastslå deres effektivitet for forskellige andre grundlæggende årsager til hårtab.

Skal din olie også være sikker at bruge? Her har du vores anbefaling:

Hair Protection Oil
Hair Protection Oil
En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret

P piller, tyndt hår, meget hår, c vitamin

 

Gør brug af koffein-infunderede genstande

Høje niveauer af koffein i topiske opløsninger såsom hårshampoo og balsam, kan undgå hårtab lige så effektivt som monoxidil, ifølge en 2020-evaluering. Koffein øger stofskiftet og også spredningen af celler.

Brug af antioxidanter til hovedbunden

Brug af shampoo eller hovedbundsbehandlinger, der indeholder antioxidanter, kan reducere hårtab og også forbedre hovedbundens sundhed. Kvinder, der brugte enten shampoo eller leave-in hovedbundsbehandling indeholdende antioxidanten piroctone olamin i en 8-ugers varighed, havde faktisk forbedret hårudvikling samt mindre hovedbundsproblemer end kvinder, der brugte sukkerpilleprodukter, ifølge et klinisk forsøg fra 2021.

Sikring af hår mens du sover

Et pudebetræk af silke eller satin kan hjælpe med at beskytte mod hårskader forårsaget af gnidning, sammenfiltring og også træk.

At gå i seng med fugtigt hår kan forringe hårene og kan udløse brud. Når håret er vådt, forbliver det i en tilbøjelig tilstand.

At passe på håret og hovedbunden kan hjælpe med at beskytte mod tab af hår. Det kan også øge hårudviklingen. At holde hovedbunden og håret ryddeligt kan også forhindre hårskader og tab.

American Academy of Dermatology Association (AAD) anbefaler, at shampooen forsigtigt gnides ind i hovedbunden, men ikke ind i håret. Foreningen foreslår også at bruge balsam efter hver shampoo.

AAD siger, at det at bære begrænsede frisurer såsom fletninger, boller eller cornrows kan skade hår, samt anbefaler løsnede frisurer, der ikke trækker i håret.

Ifølge en 2015-anmeldelse fra Trusted Resource, kan visse medicinske shampoo og balsam forhindre tab af hår. Forebyggelse af hårde behandlinger, såsom varme, krølle og farvestoffer, kan også hjælpe.

Hvorfor hår falder af

Håret vokser og falder i sidste ende af som en del af dets typiske cyklus. Det kan bygge op på hårbørster, puder eller bruseafløbsrør.

De fleste mennesker vil bestemt ikke se det naturlige hårtab, der finder sted dagligt. Hårdensiteten og hårgrænsen forbliver generelt den samme.

Enkeltpersoner er mere tilbøjelige til at opdage ekstremt hårtab, som kan skyldes en underliggende tilstand. Tegn på ekstremt hårtab kan omfatte:.

 • Brat hårtab
 • Fælde pletter af hår
 • Synlig udtynding

Flere mulige faktorer kan forårsage ekstremt hårtab

En af de mest typiske årsager involverer genetik. Ifølge en udtalelse fra 2019 påvirker skaldethed omkring 50 % af mænd og kvinder. Kommercielle produkter kan hjælpe med at bremse og også behandle denne form for skaldethed. Dette inkluderer genstande som minoxidil (Rogaine).

Mønster skaldethed opstår gradvist med aldring. Nogle mere øjeblikkelige årsager til hårtab kan bestå af:.

 • Kemoterapi eller strålebehandling
 • Hormonelle justeringer, såsom dem forårsaget af problemer med skjoldbruskkirtlen eller overgangsalderen
 • følelsesmæssig eller fysisk angst
 • nogle sikkert tegnede frisurer, såsom cornrows eller fletninger
 • medicin mod forhøjet blodtryk eller kræft
Tyndt hår, C vitamin, oplever hårtab

 

Kan tab af hår vendes?

Hvorvidt hårudviklingen kan vende tilbage afhænger af årsagen til hårtabet. En hudlæge kan afgøre, om en persons hår kan vokse tilbage af sig selv. Tab af hår kan være kortvarigt og også vendt om under følgende forhold:

 • Hvis medicin udløser hårtab, kan håret begynde at udvide sig tilbage, så snart personen holder op med at tage medicinen. Den kan tage op til 18 måneder til total genvækst.
 • Mens du er gravid, kan hårtab ske som følge af nedsatte østrogenniveauer. Mange mennesker oplever også kortvarigt hårtab omkring 3 måneder efter fødslen.
 • I milde tilfælde af den autoimmune sygdom alopeci atreata, kan hårtab vendes efter terapi.
 • Kræftbehandling såsom kemoterapi eller strålebehandling kan skabe hårtab, der kan blive vendt, når behandlingen er afsluttet.
 • Enkeltpersoner kan opleve betydeligt tab af hår på grund af spændinger i uger til måneder efter en større operation eller efter at have haft en alvorlig sygdom.
 • Folk kan opleve tab af hår, hvis de taber over 20 pund

For at hjælpe håret med at udvide sig igen, kan en hudlæge lave en trspise som følgende:.

 • Kortikosteroid skud lige ind i hårløse eller tyndere steder hver 4. til 8. uge. AAD angiver, at dette er den mest effektive terapi til lokalisering af alopeci.
 • Blodpladerigt plasma (PRP) behandling indebærer, at en læge trækker en procentdel af blodet og infunderer også plasmaet i hårløse områder. Proceduren på 10 minutter er nødvendig så snart som måned til måned i 3 måneder, derefter så snart hver 3. til 6. måned.
 • En hudlæge kan også ordinere finasterid (Propecia) for at bremse tab af hår og også øge hårvæksten.

6 måder at stoppe hårtab på

Hvis du er sur over at fælde dit hår, er du ikke alene. Hårtab, kaldet alopeci, er et typisk problem, der påvirker mere end 80 millioner amerikanere.

Så præcis hvordan ved du, om du fælder mere end normalt? Generelt fælder mange mennesker omkring 100 hår om dagen. Såvel som med splinternye tråde, der vokser til at opstå af de tabte, vil mange ikke bemærke en forskel.

Men hvis færre eller ingen hår udvider sig tilbage, og du også begynder at observere en vigende hårgrænse eller udtynding steder, kan du have alopeci.

Hudlæge Wilma Bergfeld, MD, taler om måder at stoppe hårtab, hvad der kan udløse det, og om det kan vendes.

At fælde dit hår påvirker ikke kun dit udseende, men det kan også udløse følelsesmæssig stress og også påvirke din selvtillid. Der er dog et par ting, du kan gøre for at stoppe hårtab.

Spis tilsat sundt protein

Du får muligvis ikke nok sundt protein hver dag, og det kan påvirke din hårvækst. Især hvis du er vegan eller vegetar, kan det være nødvendigt at øge mængden af protein, som du indtager.

[[quote]]"Du har brug for 40 til 60 gram om dagen," siger Dr. Bergfeld. "Du kan indtage dit protein, men du behøver ikke at indtage det i et fødevaremateriale."[[quote]]

Andre måder at dække dit daglige proteinbehov på inkluderer at spise bønner og grøntsager, æg eller græsk yoghurt.

Tyndt hår, genetisk hårtab, tabe håret, normalt hår

 

Tag vitaminer

Din læge kan udføre forskellige tests for at se, om du har vitaminmangel. Specifikke vitaminer og mineraler som vitamin A, B, C, D, E, zink og jern kan påvirke din hårudvikling.

Dr. Bergfeld har fundet succes med at foreslå en stærk biotin-løsning med zink, et supplement, der hjælper med at bevare sundt hår, hud og muskelceller.

[[quote]]"Der er helt nye læsninger, der består af savpalme, calcium samt selen," hævder Dr. Bergfeld. "Alle disse er fantastiske. Prøv blot at finde dem, der kommer fra en respektabel forretning."[[quote]]

Overhold middelhavskostplanen

At spise frugt, grøntsager samt sundt protein - hjørnestenene i middelhavsdiæten - kan være praktisk, især sammenlignet med andre stilfulde kostplaner.

"Når du tager disse restriktive diæter, kan du slanke dig, men det er højst sandsynligt noget, du ikke kan opretholde," siger Dr. Bergfeld. "Og de mangler normalt også noget, som dine hårrødder har brug for."

Brug håndkøbsmedicin til hårtab

Du er måske stødt på minoxidil, det håndkøbslægemiddel, der hjælper med at stoppe hårtab. Tilgængelig som et middel eller skum, der påføres din hovedbund, er medicinen blevet accepteret af FDA med en udholdenhed på 5%.

"Vi har faktisk overvejet at bruge lavdosis dental minoxidil som behandling," siger Dr. Bergfeld. "Der er en håndfuld undersøgelser, der viser, hvor nyttigt og sikkert det er."

Leder du også efter en samlet løsning til hårtab? Tjek denne pakke ud:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Forsøg laserlysterapi på lavt niveau

FDA har accepteret denne nyere behandling for at hjælpe med hårvækst. Men laserlysbehandlingsanordninger på lavt niveau, som inkluderer pinde såvel som hovedbeklædning, kan være tidskrævende og også dyre, med valg, der sætter dig tilbage $200 til $1.000.

"Det kan mindske hudbetændelse og sætte gang i hårvækst," siger Dr. Bergfeld. "Det er en no-brainer. Du har ikke nogen form for medicininteraktioner. Du har ingen form for intolerance. Det mest forfærdelige smerte, du kan få, er en smule solskoldning i hovedbunden, som kan håndteres blot ved at bruge en creme eller endda blot at sænke det øjebliks direkte eksponering."

Bevar flot hår og også hovedbundsbehandling

Undgå alvorlige hårbehandlinger som hjemmevarmeværktøjer, hårfarve og blegning. Frisurer som stramme hestehaler eller pigtails kan også påvirke dit hår. Hold din hovedbund sund og afbalanceret ved at vaske dit hår og også hovedbunden ofte.

"Enhver form for betændelse i hovedbunden vil helt sikkert påvirke hårvækstcyklussen," siger Dr. Bergfeld.

Hvorfor dit hår falder

Du kan begynde at se endnu mere hårtab end normalt takket være følgende:.

 • Genetik
 • Stress og angst
 • Hormonelle justeringer som graviditet eller overgangsalder
 • Særlige frisurer
 • Destruktiv hårpleje som permanent eller blegning
 • Medicin som strålebehandling
 • Medicinske problemer som svampeinfektioner eller skjoldbruskkirtelsygdom

I samarbejde med en hudlæge kan du begynde at identificere, hvad der kan forårsage dit hårtab. Din læge vil spørge om dit helbred og velbefindende, din medicin samt din familiehistorie.