Mandlig hårtab og hvordan det kan løses

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Hårtab hos mænd kan udløses af enten gener eller mangel på vedligeholdelse. Mandlig skaldethed, også kaldet androgenetisk alopeci, er en arvelig egenskab. Medline Plus har konkluderet, at hårtab påvirker det mere end halvdelen af mænd over 50 år. Men stress og angst eller forskellige andre autoimmune problemer såsom alopecia areata, kan desuden påvirke tab af hår hos mænd. Hårtab kan ikke altid forhindres, men heldigvis er der behandlinger og løsninger, der kan reducere proceduren.

Før du går ud og køber kosttilskud samt unikke genopretningsmidler, skal du finde ud af, hvilke der faktisk har vist et løfte om at beskytte mod eller behandle hårtab.

[[textbox]]
Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Resume

Det er normalt at miste omkring 50 til 100 hår hver dag. Normalt er dette tab ikke genkendeligt på grund af det faktum, at nyt hår vokser for at ændre hårtabet. Hårtab og skaldethed opstår, når håret falder af for hurtigt, eller nye hår holder op med at vokse.

Afhængigt af årsagen til hårtab, kan du bemærke gradvist tyndere hår eller en uventet skaldet plet. Hårtab hos mænd kan kun påvirke håret på din hovedbund eller hele kroppen.

[[textbox]]

hårtab mænd

 

Mandligt hårtab hos mænd kan være forårsaget af:

Genetik og familiehistorie herunder det mandlige kønshormon

Hvis dine slægtninge har hårtab eller lidt hår, er der større sandsynlighed for, at du udvikler genetisk hårtab. Mandlig skaldethed eller androgen alopeci er en genetisk tilstand, hvor folk gradvist taber hår. Dette kan vise sig som en langsommere, vigende hårlinje eller tyndere pletter på hovedet. Mandligt kønshormon kan også spille en stor rolle i hårvæksten, men også for betinget hårtab.

Medicintilstand

Nogle medicinske tilstande som hormonelle problemer eller autoimmune sygdomme forårsager hårtab. For eksempel kan problemer med skjoldbruskkirtlen, hovedbundsinfektioner eller trikotillomani (en hårtrækningsforstyrrelse) føre til tyndere hår eller skaldede pletter. En autoimmun tilstand kaldet alopecia areata udvikler sig, når immunsystemet angriber hårsækkene, hvilket resulterer i skaldede pletter.

Medicin og medicinske behandlinger

Hårtab er en potentiel bivirkning af flere medicin mod tilstande som kræft, depression, hjertesygdomme og gigt.

Stress

Kronisk stress eller stressende begivenheder kan føre til midlertidig hårudtynding.

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Læs mere om hvad du behøver at vide om hårtab i starten 2023 her: https://scandinavianbiolabs.dk/blogs/news/hartab 


hårtab mænd behandling

 

Medicinmuligheder for at undgå at tabe håret

Receptpligtig og håndkøbsmedicin

Food and Drug Administration (FDA) har godkendt to lægemidler, for behandling af mandlig skaldethed og hårtab:

Minoxidil (Rogaine). Rogaine fås som væske eller skum. Påfør det i hovedbunden to gange om dagen, for at fremme hårvækst og forhindre hårtab. Minoxidil kan tage 4 til 6 måneder for at se resultater. Resultater afhænger også af korrekt anvendelse og dosering.

Finasteride (Propecia, Proscar). Finasteride er en pille, som du tager dagligt. Den er kun tilgængeligt med en recept fra din læge. FDA oplyser, at det generelt vil tage mindst 3 måneders daglig brug at se resultater fra lægemidlet.

Ved hjælp af både minoxidil og finasterid, kan det tage op til et år, før du begynder med at se resultater, og du skal vedligeholde behandlingen for at bevare fordelene.

hårtab mænd

Læs her om andre gode løsninger mod hårtab: https://scandinavianbiolabs.dk/blogs/news/bedste-losninger-mod-hartab 

Hårtransplantation

De to mest populære hårtransplantationsprocedurer er follikulær enhedstransplantation og follikulær enhedsekstraktion.

Husk at hårtransplantationsprocedurer bliver anset som kirurgi, så det kan være dyrt og kan forårsage en del ubehag.

Der er også nogle risici, som f.eks. infektioner og ardannelse, og du skal muligvis lave yderligere behandlinger, for at opnå det ønskede resultat.

Follikulær enhedstransplantation (FUT)

Den mere klassiske behandling er FUT. Denne behandling involverer at fjerne noget hud, som normalt kommer fra bagsiden af din hovedbund, hvor der er ekstra hår. Derefter fjerner kirurgen folliklerne fra denne hudstrimmel, og til sidst genindsættes hårsækkene i den del af hovedbunden, hvor der manger hår.

hårtab mænd 2023

 

Follikulær enhedsekstraktion (FUE)

Kirugen fjerner ved hjælp af FUE, hårsækkene direkte fra hovedbunden og transplanterer dem til de skaldede dele. Direkte hårimplantation (DHI) er en modificeret udgave af denne behandling, hvor der her bruges et specialiseret værktøj til at fuldføre metoden.

Laser behandling

Normalt reducere laserbehandling betændelse i folliklerne, der forhindrer dem i genvækst for nogle typer hårtab, som f.eks. alopecia areata. En anmeldelse fra 2014 tyder på, at behandling fra lav-niveau laserterapi (LLLT), kan øge hårvæksten gennem andre metoder.

Der er begrænsede undersøgelser til at understøtte effektiviteten af laserbehandlinger mod hårtab. Men en anmeldelse fra 2016 fastslog, at LLLT er sikkert og effektivt, når det bruges til at behandle hårtab hos mænd.

Ifølge en gennemgang fra 2019 er der stadig brug for mere forskning om LLLT.

hårtab mænd

 

Livsstilsændringer

Hold op med at ryge

Er du ryger har du sikkert hørt om de negative bivirkninger, som rygning har på dit helbred. Men vidste du, at rygning også kan være forbundet med hårtab?

En undersøgelse fra 2020 af 1.000 mænd fandt ud af, at størstedelen af dem, der røg, havde en grad af hårtab, i modsætning til mindre end halvdelen af deltagerne, der ikke røg.

Hvis du ryger, kan det at holde op med at mindske hårtab.

Hovedbundsmassage

Massage føles ikke kun dejligt, men det kan også hjælpe hvis man taber håret. Massering af hovedbunden stimulerer hårsækkene.

I 2016 viste en lille undersøgelse, af raske japanske mænd, der modtog 4 minutters hovedbundsmassage hver dag i 24 uger, tykkere hår i slutningen af denne undersøgelsen.

Forskning fra 2019 viste også, at hovedbundsmassage var forbundet med selvopfattede forbedringer i hårtæthed.

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

hårtab mænd

 

Afbalanceret kost

Afbalanceret kost kan være med til at bevare dit hår i topform. Sørg for, at du inkluderer en del grøntsager, frugter, fuldkorn, umættede fedtstoffer og magre proteiner i din mad. Prøv at begrænse dit indtag af søde sager.

En anmeldelse fra 2019 viste en sammenhæng, mellem visse vitaminer og mineraler, der findes i mad med sundt hår. Prøv at tilføje disse:.

 • Jernrige fødevarer, herunder magert oksekød, bønner, grønne bladgrøntsager, jernberigede korn og æg.
 • Fødevarer rige på omega-3 fedtsyrer, såsom laks, makrel, tun, hørfrø, æggeblommer, hampefrø og valnødder.
 • Fødevarer med højt proteinindhold, såsom æg, magert kød og fisk og skaldyr.

  Husk at du skal sørge for at drikke meget vand.

  Reducer stress

  Stress kan virkelig gøre skade på kroppen, herunder dit hår. Hårtab kan være et resultat af en stressende livsstil.

  Strategier til at reducere stress omfatter:

  • Regelmæssig motion
  • Lytte til musik
  • Få nok søvn
  • Alternative midler
  hårtab

   

  Olier

  Nogle beviser fra en undersøgelse fra 2014 viser, at pebermynteolie kan hjælpe med styrke hårvækst. Rosmarinolie er endda også blevet brugt til at øge blodcirkulationen til hovedbunden.

  En anden undersøgelse fra 2013 forklarede, at ekstrakt af rosmarinblade også forbedrede hårgenvækst hos mus.

  Kokosolie, ricinusolie og olivenolie anbefales også til dette formål. Men ifølge en anmeldelse fra 2020, er forskning i deres fordele for hårvækst stadig begrænset.

  Hair Growth & Nutrient Bundle | Mænd
  Hair Growth & Nutrient Bundle | Mænd
  Et enkelt system med ekstra næringsstoffer


  hårtab hvad skal man gøre

   

  Savpalme

  Savpalme er en plante med små bær.

  Mens forskningen er snæver vedrørende palmettos evne til at behandle hårtab, fandt en anmeldelse fra 2020, at det kan hjælpe med hårvækst, mens det har få bivirkninger. 

  Biotin

  Biotin er et vitamin, der findes naturligt i fødevarer, som:.

  • Nødder
  • Søde kartofler
  • Æg
  • Løg
  • Havre

   Der er adskillige beviser på, at indtagelse af biotin vil støtte med at bremse hårtab, men det meste af forskningen er blevet udført hos kvinder med biotinmangel. Der er dog mangel på beviser for, at tilskud der indeholder biotin faktisk har en real effekt hos raske individer.

   Løgsaft

   En lille undersøgelse fra 2014 forklarede, at brugen af løgjuice som en lokal behandling resulterede i langt mere genvækst, end bare postevand hos mennesker med pletvis alopecia areata. Der er behov for mere forskning med mennesker der lider af mandligt hårtab.

   Bhringraj

   Bhringraj (Eclipta alba), også kaldet falsk tusindfryd, er en art i solsikkefamilien. I ayurvedisk medicin er det kendt som en urt, der understøtter hårvækst.

   Undersøgelser fra f.eks. 2008, har vist det resultat, at ekstrakter af urten viser bedre hårgenvækst end minoxidil. Der er dog behov for yderliger forskning, for at bekræfte disse resultater hos mennesker.

   hårtab medicin

    

   Grøn te

   Et andet påstået urtemiddel mod hårtab er grøn te.

   I en tidligere undersøgelse fra 2005 med mus viste de polyfenoliske forbindelser til stede i grøn te, sig lovende som en naturlig ingrediens mod hårtab. Men der har ikke været nogle undersøgelser på mennesker for at bekræfte disse virkninger.

   Hibiscus

   Kinesisk hibiscus (Hibiscus rosa-sinensis) markedsføres bredt i Indien til hårvækst. En ældre undersøgelse fra 2003 på mus viste positive effekter på hårsækkene, men der er ikke lavet undersøgelser på mennesker.

   Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
   Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
   En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere hår

   Her kan du også læse mere om behandlinger mod hårtab: https://scandinavianbiolabs.dk/blogs/news/behandling-af-hartab

   Hårpleje tips

   Vær blid med dine lokker. Prøv at være så forsigtig som mulig, når du børster eller styler dit hår. Konstant at vride, snurre eller trække dit hår stramt kan føre til hårtab.

   Hvis du er bekymret for hårtab, vil du måske undgå følgende:

   • Stramme frisurer, såsom pigtails, cornrows, fletninger og boller
   • Kemikalier, der bruges i permanente og hår glatte behandlinger
   • Varme krøllejern eller glattejern
   • Blegning af dit hår

    Hvis du bruger kemikalier eller blegemiddel på dit hår, skal du blive rådgivet fra en uddannet professionel. Forsøg ikke at ændre på det selv derhjemme.

    hårtab mænd medicin

     

    Besøg en læge

    Bortset fra din genetik, kan flere medicinske tilstande resultere i hårtab. Du vil være i stand til at løse dit hårtab ved at behandle den underliggende tilstand.

    Følgende forhold kan føre til hårtab:

    • Diabetes
    • Lupus
    • Lichen planus
    • Sarkoidose
    • Psoriasis i hovedbunden
    • Alopecia areata
    • Skjoldbruskkirtel tilstande
    • Spiseforstyrrelser på grund af dårlig ernæring
    • Jernmangelanæmi
    • Hårtrækningsforstyrrelse, kendt som trikotillomani
    • Cøliaki
    • Syfilis

     Hvis du har nogen af disse ovenstående punkter

     Hvis du har andre symptomer end hårtab, skal du sørge for at tale med en læge om dette, for at behandle den underliggende tilstand. Dit hårtab bør forbedres, samtidig med at din tilstand forbedres.

     hårtab mænd

      

     Diskuter din medicin med en læge

     Visse medicin kan føre til hårtab. Eksempler inkluderer:

     • Kemoterapi og strålebehandlinger
     • Nogle blodfortyndende midler (antikoagulantia)
     • Nogle depressionsmedicin
     • Medicin, der bruges til at behandle forhøjet blodtryk
     • Nogle hjertemedicin
     • Gigtmedicin
     • Isotretinoin (Accutane), en acnebehandling

      Måder at forhindre hårtab på

      Hvis du er begyndt at bemærke tyndt hår eller har en familiehistorie med mandlig skaldethed, kan du muligvis ikke helt stoppe dit hårtab. Alligevel kan du muligvis bremse eller forhindre noget hårtab.

      • Prøv disse tips til at forhindre hårtab hos mænd:
      • Find måder at sænke dit stressniveau
      • Pas på dit generelle helbred med en sund kost og motion
      • Undgå frisurer, der trækker i dit hår
      • Brug hårprodukter for at forhindre hårtab
      • Undgå at ryge
      • Prøv hovedbundsmassage

       Tal med din læge for at se, om nogen medicin eller medicinske tilstande kan øge hårtabet for dig.

       Læs mere om de forskellige årsager til hårtab her. https://scandinavianbiolabs.dk/blogs/news/forskellige-arsager-til-hartab


       hårtab mænd transplation

        

       Ofte stillede spørgsmål om hårtabsbehandlinger til mænd

       Hvilken hårtabsbehandling er bedst for mig?

       Snak med din læge for at finde ud af, hvilken hårtabsbehandling der kan være mest egnet for dig. Mens OTC og medicinsk behandling kan fungere for nogle, er det ikke egnet til alle.

       Virker behandling af hårtab?

       Nogle mennesker finder gode resultater med hårtabsbehandlinger, såsom OTC-medicin, receptpligtig medicin og hjemmemedicin. De virker dog ikke for alle.

       For eksempel virker Rogaine bedst for mennesker med arvelig skaldethed i baghovedet, lige under kronen.

       Normalt er hårtransplantationer mere vellykket end OTC-produkter. Men hvis du har meget udtynding eller skaldethed, eller som et resultat af kemo eller medicin, vil det ikke være så effektivt.

       Hvad sker der, hvis jeg stopper behandlingen med hårtab?

       Det kommer an på af den behandling, som du bruger. Hvis du tager en OTC eller receptpligtig medicin, som Rogaine eller Propecia, bliver du nødt til at blive ved med at tage det på ubestemt tid for at bevare resultaterne.

       Hvordan kan jeg permanent udføre hårtab behandling?

       Normalt er hårimplantater permanente. Du kan dog stadig få brug for yderligere hårtabsbehandling afhængigt af dine mål.

       Der er flere behandlinger, du måske ønsker at prøve for hårtab. Disse omfatter håndkøbsmedicin og receptpligtig medicin, hårimplantater og hjemmemedicin.

       Altid snak med din læge først. De kan hjælpe dig med at lede efter roden til dit hårtab, og hvad den bedste behandlingsmulighed ville være.

       hårtab

        

       Konklusion

       Husk at almindeligt hårtab, arveligt disponeret hårtab kombineret med en usund livsstil, kan være blandt mulige bivirkninger for forskellige årsager for mandeligt hårtab. Sygdom kan også bidrage til hårtab mænd, alt efter hvilken type hårtab der er tale om. I sidste ende er at det at tabe håret en almindelig ting hos mænd, da stort set alle mænd taber håret før eller siden. Bevarer håret godt når du først begynder med at tabe håret eller miste håret, kan beskytte hårbunden inden du bliver helt skaldet.