Hvilken vitamin mod hårtab skal jeg vælge?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Efterhånden som du bliver ældre, er det normalt at se de tidlige tegn på tab af hår, lige fra en skaldet plet på toppen af din hovedbund til en aftagende hårgrænse.

Selvom hovedkilderne til mandlig skaldethed er genetiske og hormonelle, kan faktorer såsom din kost og livsstil, have en væsentlig effekt på dit hårs helbred, udseende og tæthed.

Indledning

Et vigtigt hårsundhedselement, der ofte glemmes, er vitaminforbrug. Ligesom vitaminer styrker din krops immunsystem og giver dig meget sundere hud, kan normalt forbrug af specifikke hårvitaminer have en gunstig indvirkning på glans, velvære samt beskyttelse af dit hår. Hvis du faktisk har bemærket, at dit hår begynder at blive tyndt, bliver svagere eller splittes fra hinanden i retning af færdiggørelsen, er der en chance for, at det kan være på grund af utilstrækkelig vitaminforbrug.

Heldigvis er hårvitaminer virkelig billige, hvilket gør det meget nemt for dig at supplere din kostplan og også opnå et fuldt forbrug af de vitaminer, som du skal bruge for at vedligeholde dit hår på sit bedste.

b vitaminer, b vitamin, vitaminer mod hårtab, c vitaminer d vitamin

Selv uden tab af hårtilskud, kan de fleste vitamin- eller ernæringsmæssige mangler, der påvirker dit hår, rettes med nogle nemme justeringer af din kost og måde at leve på.

Nedenfor har vi givet de mest afgørende næringsstoffer til sundt og afbalanceret hår. Vi har også delt andre måder, hvorpå du kan fremme ideel hårudvikling, forhindre hårtab og også holde et sundt hår i 30'erne, 40'erne, 50'erne og derover.

Top vitaminer, mineraler og næringsstoffer til hårudvikling

Håret på din hovedbund udvides med en flerfaseprocedure, der kaldes hårvækstcyklussen. I løbet af denne cyklus skaber dine hårrødder nye hår, der vokser til deres fulde længde gennem en årrække. Ligesom din hud og negle kræver hver af de omkring 100.000 hårsække i din hovedbundvitaminer, mineraler samt andre essentielle næringsstoffer for at udvide sig effektivt.

At indtage en sund, afbalanceret og velafbalanceret kost, der er rigeligt af disse vitaminer, er en vigtig del af at bevare dit hår solidt, tykt og sundt og afbalanceret. Mens mangel på næringsstoffer ikke direkte forårsager skaldethed hos mænd, kan de bidrage til forskellige andre former for hårtab, såsom telogen effluvium. Noget vitaminmangel kan også få dit hår til langsomt at blive skrøbeligt, hvilket øger din fare for at få beskadigede hår, mens du børster eller styler det.

For at forhindre, at dit hår falder af, skal du forsøge at fokusere på at overholde vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

Denne shampoo indeholder de nødvendige vitaminer til at beskytte dit hår:

Hair Strength Shampoo | Kvinder
Hair Strength Shampoo | Kvinder
Renser hovedbunden for overskydende aflejringer og bidrager til at reparerer hårstråene

Hair Strength Shampoo | Mænd
Hair Strength Shampoo | Mænd
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

Vitamin A

Vitamin A er et af de mest essentielle såvel som kontroversielle vitaminer til hårets sundhed. Faktoren for den strid, der grænser op til dette vitamin er, at selvom sunde mængder kan øge hårudviklingen, kan store doser af vitamin A forårsage bekymring for hovedbundsolie, der kan føre til hårtab.

Dette indebærer, at ligevægt er afgørende med vitamin A. Du har til hensigt at spise nok til at opnå alle fordelene ved hårvækst, uden at overdrive det samt udløse udtynding. Den anbefalede ernæringsmæssige tildeling af vitamin A er 900 mikrogram (mcg) pr. dag for mænd samt 700 mcg pr. dag for kvinder. Ved at overholde denne dosering kan du forvente alle fordelene uden problemer med hovedbundsolie eller hårudtynding.

b vitaminer, b vitamin, vitaminer mod hårtab, c vitaminer, d vitamin

A-vitamin er nødvendigt for ideelle immunforsvar, syn og mobil udvikling. Det er også et vigtigt vitamin for funktionen samt vedligeholdelsen af dine indre organer, herunder dit hjerte, lunger og nyrer. Som et resultat af dets rolle i cellulær udvikling, er det nødvendigt at få tilstrækkelig vitamin A for væksten af dit hår, hud og negle.

I betragtning af at vitamin A-mangel er ekstremt ualmindeligt i etablerede nationer, er der normalt ikke noget krav om at supplere vitamin A, hvis du ikke har opdaget nogen af resultaterne af vitaminmangel.

Ikke desto mindre, hvis du vælger at dække over dit A-vitamin, er det ideelt ikke at overdrive det. Bliv ved med den mængde vitamin A, der er indeholdt i mange multivitamintilskud, da indtagelse af alt for meget kan resultere i tab af hår.

Vitamin B12

Vitamin B12 er et af 8 forskellige B-komplekse vitaminer. Det findes normalt i bestemte typer fisk, rødt kød samt styrket mad. Vitamin B12 spiller en vital funktion i dit centralnervesystems funktion, DNA-syntese og mange enzymatiske reaktioner i din krop. Forskning har opdaget, at vitamin B12 sandsynligvis er involveret i flere funktioner i hårsækkene, og at mangel på vitamin B12 typisk er forbundet med tab af hår.

Vitamin B12-mangel er ret typisk, især hos ældre voksne. I USA har mellem 3 og 43 procent af ældre voksne vitamin B12-mangel, afhængigt af den specifikke definition af mangel, der er gjort brug af.

Symptomer på utilstrækkelig vitamin B12 kan bestå af træthed, hjertebanken, bleg hud, stifter og nåle, der påvirker dine hænder såvel som fødder, vægttab, infertilitet, demens samt megaloblastisk anæmi, som er en slags anæmi, hvor kroppen producerer stort, strukturelt uregelmæssigt røde blod celler. Fordi flere af disse symptomer kan være alvorlige, er det nødvendigt at tale med din læge, hvis du tror, du er ramt af vitamin B12 mangel.

I modsætning til de fleste vitaminer, som hurtigt raffineres af din lever og udskilles efter indtagelse, kan din krop lagre overskydende vitamin B12 i din lever for at gøre brug af det, når den kræver det.

Dette gør det meget nemt at forbedre dine vitamin B12 niveauer med et tilskud eller ved at spise fødevarer rigeligt med naturligt vitamin B12.

b vitaminer, vitaminer mod hårtab, a vitamin, hårtab vitaminer, sundt hårvækst

 

C-vitamin

Selvom du måske ikke tænker på det som et vigtigt vitamin for hårets sundhed og velvære, spiller C-vitamin en vigtig funktion i hovedbundens sundhed og velvære og hårvækst. Din krop bruger C-vitamin til en række forskellige nødvendige funktioner, herunder at skabe specifikke neurotransmittere, der er vigtige for ideelle mentale egenskaber og opretholde metaboliseringen af sundt protein, som din krop har brug for for sund hud og muskelvæv.

Professionelle forskningsundersøgelser viser, at C-vitamin spiller en væsentlig rolle i kollagensyntesen. Kollagen er det mest rigelige sunde protein i din krop og en nøgleressource af prolin, en aminosyre, der bruges til at skabe keratin. Som et resultat af dets resultater på kollagen, er C-vitamin desuden afgørende for at bevare en sund og afbalanceret hud og også negle.

Den gode nyhed er, at det er relativt nemt at få dit anbefalede daglige indtag af C-vitamin, da det blot er et af de mest rigelige vitaminer i flere fødevarer.

Du kan finde C-vitamin i mange friske frugter, bestående af appelsiner, grapefrugt, cantaloupe, tomater, jordbær samt kiwi. Masser af grøntsager, bestående af rød peber, miljøvenlig peber, broccoli samt rosenkål, er desuden rige ressourcer af C-vitamin.

Hvis du finder det svært at inkludere endnu flere frugter og grøntsager til din normale kost, kan du desuden øge dit C-vitaminforbrug ved at bruge et multivitamintilskud.

D-vitamin

D-vitamin, eller calciferol, er vigtigt for sund knoglevækst, muskelmassefunktion og også absorption af calcium.

De fleste mennesker genkender D-vitamin som "sollysvitaminet", da dette vitamin produceres som et biprodukt af cholecalciferolsyntesen, når din hud afsløres for solskin. Det forekommer desuden naturligt i nogle få fødevarer, herunder fed fisk, okselever, ost og også æggeblommer.

D-vitaminmangel er blandt mange årsager til telogen effluvium, et stressrelateret hårtabsproblem, der kan få dig til hurtigt at tabe hår.

b vitaminer, vitaminer mod hårtab, sund hårvækst, proteinet kollagen, forebygge hårtab

Resultaterne af telogen effluvium kan være hurtige og også ekstreme, med så adskillige som 50% af dine anagene hår (hårsækkene, der i øjeblikket er forbundet med energisk hårudvikling) i løbet af et antal måneder.

Undersøgelser tyder desuden på, at lave D-vitaminniveauer yderligere kan bidrage til forskellige andre typiske former for hårtab, såsom alopecia areata og hårtrækningstilstanden trichotillomania.

Den gode nyhed er, at der er flere mulige måder at løse dette problem på. Den første mulighed, som mere er en kortvarig reparation end en permanent løsning, er at bruge et D-vitamintilskud for at bringe dine grader op til det normale.

En langt bedre langtidsholdbar strategi er at øge din grad af direkte eksponering for sollys. En meget nem måde at gøre dette på er at tilbringe fem til 30 minutter udendørs om dagen, ideelt set i omgivelser med moderate mængder naturligt sollys.

Husk ikke at overdrive det, da overdreven soleksponering kan skade din hud og også bidrage til tidlig aldring samt en øget fare for hudkræft.

E-vitamin

Vitamin E er et fællesnavn, der refererer til adskillige fedtopløselige kemikalier, hvoraf en række har effektive antioxidant eller kommercielle egenskaber. Undersøgelse anbefaler, at flere af antioxidantforbindelserne i vitamin E kan spille en stor rolle i processen med at vokse og også opretholde sundt og afbalanceret hår.

For eksempel fandt en forskning fra 2010 udgivet i tidsskriftet Tropical Life Sciences Study, at brugen af tocotrienoler, som er kemikalier fundet i E-vitamin-familien, bidrog til øget hårudvikling hos mænd og kvinder med hårtab.

Ligesom flere andre vitaminer er E-vitamin en antioxidant, der er essentiel for struktur samt reparation af kroppens celler. Der er en række midler til at give din hårgrænse et løft med vitamin E. Den allerførste er at tilføje fødevarer til din kost, der er rig på E-vitamin, såsom spinat, broccoli samt avocadoer. Du kan også få E-vitamin fra mandler, jordnødder og solsikkefrø. Et yderligere godt valg er at tage et E-vitamintilskud. Du kan finde E-vitamin i masser af multivitamintilskud eller i sig selv i pilleform.

b vitaminer, vitaminer mod hårtab, forebygge hårtab, sund hovedbund, normalt hår

 

Biotin

Biotin er et B-vitamin, der spiller en væsentlig pligt til at fremme for væksten af sundt og afbalanceret hår. Faktisk er biotin så tæt forbundet med udviklingen af hår, at undersøgelser har fundet ud af, at 38 procent af kvinder med hårtabsproblemer har biotinmangel. Mange mennesker får tilstrækkeligt med biotin fra kosten. Sædvanlige fødevarer såsom kød, fisk, æg, broccoli, spinat, søde kartofler, frø og mange nødder er rigeligt af biotin.

Selvom biotinmangel kan føre til hårtab, spiller biotin ikke nogen form for rolle i hormonelle typer hårtab, såsom androgenetisk alopeci (mandlig skaldethed).

Nogle forskningsundersøgelser har fundet ud af, at biotin kan øge meget hurtigere hårudvikling og fremme for tykkere, meget sundere hår. I en undersøgelse udgivet i Journal of Clinical samt Visual Dermatology fandt forskere ud af, at personer, der brugte et biotintilskud i 180 dage, rapporterede en reduktion i tab af hår og en stigning i terminalhår (de lange, tykke hår, der udvider sig fra hovedbund). Selvom forskning faktisk er begrænset, har nogle små undersøgelser også fundet, at biotin kan øge negletykkelsen og også fasthed.

Hvis du er bekymret for, at du måske har en mangel på biotin, er den mest effektive fremgangsmåde at tale med din læge. En biotinmangel er let at opdage med en hurtig blodundersøgelse, ligesom din læge vil være i stand til at hjælpe dig med kosttilskudsrådgivning.

Jern

Jern spiller en nødvendig pligt i mange interne fysiske funktioner, herunder at skabe hæmoglobin, som er et sundt protein i dine røde blodlegemer, der overfører ilt fra lungerne til dine kropsorganer såvel som forskellige andre celler.

Reducerede niveauer af jern kan forårsage jernmangelanæmi, som er et problem, hvor din krop ikke har tilstrækkelige funktionelle røde blodlegemer til korrekt at transportere ilt. Jernmangelanæmi kan forårsage en række tegn, der består af sløvhed, hjertebanken og fysisk svaghed. Der er ligeledes en sammenhæng mellem jernmangelanæmi samt hårtab, hvor hårtab er ret typisk blandt personer med lave jernniveauer.

Selvom den præcise forbindelse mellem reduceret jernforbrug og tab af hår ikke er helt forstået, er det vigtigt at opretholde et fremragende jernforbrug for generel velvære. Du kan booste dit ernæringsmæssige jernforbrug ved at prioritere jernrige fødevarer, såsom østers, bønner, okselever, linser, tofu, spinat og også berigede korn. Du kan også øge dit indtag ved at tilføje et jerntilskud eller jernrig multivitamin- eller multimineralkapsel til din daglige kur.

vitaminer mod hårtab, sund hovedbund, normalt hår, formindske hårtab, styrke dit hår

 

Zink

Zink er et nødvendigt mineral, der findes i mange fisk, skaldyr og kød, bestående af østers, krabber, oksekød, hummer og også kylling. Det er også rigeligt i bestemte slags bønner, frø og også kornprodukter styrket med zink og andre mineraler.

Din krop bruger zink til forskellige væsentlige funktioner, bestående af mobilt stofskifte, syntese af DNA, celledeling samt immunforsvar. Det er ligeledes involveret i funktionen af cirka 100 enzymer i din krop.

Selvom zink ikke er direkte forbundet med hårtab hos mænd, er zinkmangel forbundet med kortvarigt hårtab. Denne form for udskillelse vender normalt, når en påvirket persons zinkindtag går tilbage til det normale.

Sammen med at spise zinkrige fødevarer, kan du øge dit zinkindtag ved at tage et tilskud, som indeholder zink. Hvis du tager et kosttilskud, skal du sørge for at tjekke etiketten for vigtigt zink, som er den slags zink, der både opsuges og bruges af din krop.

Disse zinktabletter er klinisk bevist for at hjælpe dit hår:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder blandt andet zink, der bidrager til vedligeholdelse af normalt hår.

Sundt protein

Ernæringsmæssige sunde proteiner er byggestenen i dit muskelvæv, kropsorganer og hver celle, der er placeret i din krop. På grund af dette er det meget vigtigt at bevare et konsekvent forbrug af sundt protein for at sikre, at din krop kan skabe helt nye celler og beholde eksisterende.

Protein spiller desuden en vigtig funktion for at holde dit hår sundt. Hvis du ikke indtager nok protein hver dag, kan du have en større trussel om at etablere hårtabstilstande såsom telogen effluvium.

Selvom der ikke er en ensartet mængde sundt protein, som hver person kan indtage, er det ideelt at indtage 10 til 35 procent af dine daglige kalorier i form af sundt protein. Du kan gøre dette ved at spise masser af fjerkræ, fisk eller magert rødt kød, eller ved at øge dit indtag af æg, linser, bønner, tofu, nødder, frø og fedtfattige mælkeprodukter.

vitaminer mod hårtab, styrke håret, kosttilskud mod hårtab, shampoo mod hårtab, tykkere hår

 

Keratin

Keratin er et essentielt sundt protein, der udvikler celler både i og uden for din krop, herunder dit hår, negle og hud. Din krop genererer meget af den keratin, som den kræver internt. Ikke desto mindre kan brug af et keratintilskud til at øge dit keratinforbrug hjælpe med at reklamere for sund og afbalanceret hårudvikling og også forhindre nogle former for hårtab.

I en undersøgelse udgivet i Scientific World Journal fandt forskere, at kvinder, der brugte et keratin-, mineral- og vitamintilskud, viste forbedringer i hår- og neglevækst gennem 90 dage. Men der er i øjeblikket intet videnskabeligt bevis for at anbefale, at keratinmangel er forbundet med irreversible typer hårtab, såsom skaldethed hos mænd.

Forskellige andre valg til at fremme sundt hår

Selvom vitaminer spiller en afgørende pligt til at fremme sund hårvækst, er de ikke de eneste tilgængelige alternativer til at vokse tykt og sundt og afbalanceret hår, og det er heller ikke nødvendigvis en effektiv måde at behandle skaldethed hos mænd, ved at øge dit vitaminforbrug.

Hvis du begynder at skabe en faldende hårgrænse, hårløst sted omkring din krone, diffus udtynding eller forskellige andre tegn på mønster hårtab, er det nødvendigt at handle så hurtigt som muligt. Hurtig handling kan hjælpe dig med at mindske intensiteten af dit hårtab og nogle gange vokse hår tilbage, som du har "smidt" rundt om din hårgrænse samt krone.

piller mod hårtab, vitaminer mod hårtab, hjælper vitaminer mod hårtab, tyndt hår, næringsstoffer mod hårtab

 

Hårtabsmedicin

I øjeblikket er det mest effektive middel til at forebygge, mindske og vende mandlig skaldethed ved at bruge medicin såsom finasterid samt minoxidil.

Finasteride er et receptpligtigt tandlægemiddel. Det virker ved at forhindre din krop i at omdanne testosteron til dihydrotestosteron (DHT), som er det hormon, der er ansvarlig for at skade dine hårsække og udløse skaldethed hos mænd.

Minoxidil er et aktuelt lægemiddel, der tilbydes i håndkøb. Selvom det ikke hindrer DHT, øger det hårudviklingen ved at booste blodcirkulationen til din hovedbund og også flytte hårene ind i den anagene fase af hårcyklussen.

Selvom finasterid og minoxidil begge er pålidelige, når de bruges alene, fungerer de særligt godt til at behandle tab af hår, når de bruges sammen.

Du kan også bruge denne pakkeløsning til at beskytte dit hår og reducere hårtab:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst