Hvor hurtigt gror hår hos mænd og kvinder?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Skriv "hvor hurtigt udvider håret sig?" direkte ind på Google, og du vil blive oversvømmet med artikler med titler som "Nøjagtig hvordan man udvider hår hurtigere" og også "Sådan vokser man langt hår i 5 nemme trin." Spændende? Jo da. Men lige her er en ting: Dit hår vokser med en etableret hastighed, såvel som det ikke er noget, du kan ændre (i det mindste ikke med hårplejeprodukter). Vi ved, at det kan være en skuffelse, hvis du håbede på at finde ud af, hvordan du tilføjer et par centimeter til dit hår inden næste sæson. Selvom du ikke kan forvandle præcis, hvor hurtigt dit hår vokser, kan styrkelse af dine hår hjælpe med at begrænse skader, hvilket kan få det til at dukke op meget længere (selvom det vokser med nøjagtig samme hastighed, som det konstant gjorde).

Indledning

Her vil vi besvare flere af dine mange brændende spørgsmål om hårvækst. Du vil lære, hvor hurtigt dit hår vokser, og hvilke faktorer der kan hæmme væksten. Vi giver dig desuden et par tips til at forbedre svagt hår, så det er mindre modtageligt for spaltede spidser samt forskellige andre skader. Læs også videre for alt-i-en guide til at vokse (og også vedligeholde) langt hår.

håret vokser, langt hår, krøllet hår, tyndere hår, hurtigt vokser håret

 

Hvor hurtigt håret vokser

Normalt udvider håret sig med en hastighed på omkring en halv tomme om måneden eller seks tommer om året. Hvert hår på dit hoved udvider sig fra bestemte rødder. I bunden af rødderne er løget, hvor der gror helt nyt hår. Højere langs rødderne (mod huden) er en talgkirtel, der udskiller olie for at bevare dit hår smurt. Der er 3 karakteristiske stadier i hårudviklingscyklussen. Først er det anagene stadium, hvor nyt hår aktivt opstår i hårløget. Derefter kommer catagenfasen, som noteres ved en varighed af inaktivitet og regression. I sidste ende er der telogenstadiet, også kendt som hvilestadiet. På hovedbunden kan denne sidste fase vare op til et år.

Selvom dit hår lever, mens det forbliver inde i hårsækken, kommer det ikke fra din hud, før det er dødt. Dit hår består primært af døde keratinceller, selvom hårstrået også har forskellige andre vigtige stoffer, bestående af vand og lipider, som hver især spiller en rolle for dit hårs velvære såvel som udseende.

Hvilke faktorer påvirker hårudviklingen?

Mens den gennemsnitlige hårudviklingshastighed er omkring seks tommer årligt, er dette tal almindeligt forskelligt blandt mennesker. Adskillige elementer, herunder alder, genetik og også køn, kan påvirke, hvor hurtigt hår udvider sig: For eksempel viser undersøgelser, at mandligt hår ofte har en tendens til at udvide sig hurtigere end kvindehår, mens helt naturligt, karakteristisk hår ofte har en tendens til at udvide sig langsommere end forskellige andre hårtyper. Andre faktorer, der kan påvirke hårudviklingen, består af menstruationen, dit angstniveau og din hovedbunds sundhed. Ydermere kan ekstreme skader få dit hår til at se dårligt ud, hvis det udvider sig ekstra langsomt, end det i virkeligheden er (det er derfor, frisører typisk anbefaler at blive klippet hver sjette til 8. uge).

Vil du også passe på dit hår? Denne pakkeløsning skal du helt klart kigge på:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

håret vokser, langt hår, hurtigt vokser håret, mange hår, længere hår

 

Hvordan vedligeholder man langt hår: 5 tips

Selvom vi ikke kan vise dig, hvordan du får dit hår til at udvide sig hurtigere, kan passende behandling hjælpe med at forhindre, at dine hårstrå beskadiges, hvilket kan få det til at se ud til at udvide sig meget hurtigere. Lige her vil vi detaljere 5 ideer til at følge til lange, stærke, elastiske hår.

Tip #1: Start ved ressourcen

Forskningsundersøgelse viser, at sundt udseende hår begynder med din hovedbund. Hovedbunden er ikke desto mindre hud og al hud kræver passende pleje samt vedligeholdelse for at fungere korrekt. Rens og fugt din hovedbund med nøjagtig samme pleje, som du viser dine hår.

Tip #2: Skrub din hovedbund ugentligt

Som overalt på din krop, flager død hud på din hovedbund jævnligt af for at give plads til helt nye hudceller. Selvom du det meste af tiden ikke vil observere denne naturlige eksfoliering, kan det lejlighedsvis føre til mærkbar afskalning. I visse situationer kan denne afskalning forårsage overdreven fedtethed, skæl samt kløe. Alt dette kan forstyrre normal hårvækst. Hjælp til med ophobning med en hovedbundsscrub for at fremme stærkt og sundt hår.

Tip #3: Undgå over-shampoing

Mens regelmæssig shampooing er afgørende for at bevare din hovedbund og hår til at se og føles sundt, kan overvask have den modsatte effekt. Selv med den blideste teknik genererer shampooing friktion, som kan forringe hårstrået og med tiden resultere i skader og krus. Heldigvis er shampooing hver dag ikke strengt nødvendig for de fleste. Når du skummer op, skal du gøre det med en mild shampoo, der ikke afstryger.

Hvis du vil bruge en sikker shampoo, er denne vores anbefaling:

Hair Strength Shampoo | Kvinder
Hair Strength Shampoo | Kvinder
Renser hovedbunden for overskydende aflejringer og bidrager til at reparerer hårstråene

Hair Strength Shampoo | Mænd
Hair Strength Shampoo | Mænd
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

håret vokser, langt hår, længere hår, genopbygger hår, hår vokser hurtigere

 

Tip #4: Hold dine længder nærede

Hver gang du shampoo, skal du have fat i en let, men fugtrig balsam for at hjælpe med at genoprette dit hårs ydre lipidlag. Balsam hjælper desuden med at smøre hårstrået samt forbedre håndterbarhed, som følgelig kan begrænse for meget skade. Søg efter en balsam, der er udviklet til din hårtype såvel som særlige krav. Når dit hår kunne gøre brug af lidt ekstra øm kærlig pleje, så suppler med en dybdeplejende terapimaske.

Idé #5: Lag på en leave-in

For et ekstra lag af sikkerhed mod ydre stressfaktorer, så brug en fugtgivende leave-in-behandling til dit hår efter brusebad. Den rigtige leave-in kan ligeledes hjælpe med at styrke tørre, formindskede hårstrå og efterlade hårfornemmelsen glattere og også sundere.

Kan bestemte fødevarer hjælpe mod tyndere hår?

Forsøger du at vokse dit hår længere til en unik lejlighed? Det væsentlige kunne bare være din kost. Hår tørster efter ernæring, så en velafbalanceret kostplan fyldt med masser af næringsstoffer vil holde det sundt såvel som glad.

De fødevarer, du spiser, skal bestå af næringsstoffer, der er kendt for at opretholde en sund og afbalanceret hårudvikling, såsom C-vitamin, biotin, niacin, jern samt zink.

Hvis du vil have længere hår, skal du opbevare enhver form for (eller alle) de effektive fødevarer:

 • Laks
 • Æg
 • Avocadoer
 • Kartofler
 • Bær
 • Nødder
 • Olivenolie
 • Fisk
 • Bønner
 • Fuldkorn
 • Fødevarer der indeholder rigeligt med protein, biotin (vitamin H) og også omega-3
langt hår, længere hår, genopbygger håret, meget hår, vokse håret langt

 

Hvordan påvirker din hovedbund hårudvikling?

Din hovedbund spiller en enorm pligt i hårudviklingen, men den bliver dårligere hver dag. Svære børster og solide genstande er almindeligvis forbryderne. I betragtning af alt hvad hovedbunden kan gennemgå, er det meget mere vigtigt, at du behandler din egen med en lille smule kærlig pleje.

"Levemåde, diæt og også medicin kan reducere hårvækstproceduren, så en ren, sund og afbalanceret hovedbund er virkelig vigtig," sagde Angelo David, en hårtabs- og udtyndingsspecialist.

For at sige det enkelt handler det om at holde din hovedbund sund og afbalanceret ved at tage små skridt, som at bruge en sulfatfri hårshampoo, et filter til at fjerne klor fra dit brusebad eller sørge for at rense dit hår grundigt.

"Du skal bare sørge for at rense din hovedbund ved at vaske og massere, for at få alle de døde hudceller væk. Og det vil helt sikkert hjælpe at børste dit hår en gang dagligt. Men lad være med at shampoo hver dag; prøv at hårshampoo hver anden dag da dette vil hjælpe dig med at få stærkere, sundt hår," sagde Brown.

Brug af varme værktøjer for ofte eller også tæt på hovedbunden, kan også skade håret ved roden og stoppe det med at vokse, så prøv at bruge dem sparsomt.

Du er forpligtet til at udsætte din hovedbund for ekstreme komponenter på et tidspunkt for at rense den, men den lyse side er, at der er et par handlinger, du kan lave for at hjælpe med at beskytte den:

 • Fugt hår er utroligt sårbart, så brug en våd børste for at forhindre skader
 • Undgå skader ved at bruge et let hårhåndklæde for at hjælpe håret med at tørre hurtigere
 • Brug silkepudebetræk i stedet for bomuld
 • Brug masker og terapier, såsom Olaplex, for at hjælpe med at styrke håret
langt hår, hurtigt vokser hår, vokser håret, stærkt hår, håret vokser ca

 

Er der vitaminer til hårudvikling?

Hvis du kæmper for at få de næringsstoffer dit hår har brug for via mad alene, er der nogen anden måde at hjælpe dit hår på.

"Rigtig kost og også ernæring er afgørende for en sund hårudvikling," siger Veliky. "Hvis du ikke kan få disse næringsstoffer i de fødevarer, du spiser, så prøv vitaminer til hårudvikling."

Der er normalt absolut intet galt med at forsøge vitaminer eller kosttilskud for at forbedre din hårvækst. Samtidig indeholder fødevarer i deres oprindelige art normalt ekstra næringsstoffer, så prøv at inkorporere mindst et par nye fødevarer i din kost, før du går direkte til vitamingangen.

Hvis du har arbejdet dig igennem listen over hårsunde fødevarer og måske stadig har brug for lidt hjælp, kan du prøve nogle af disse vitaminer/kosttilskud:

 • Biotin
 • Fiskeolie
 • Vitaminer C, B og også D.
 • Jern.
 • Omega-3 og fedt.
 • Nutrafol.
 • Hår detox.
 • Ducray Anacaps Activ+.

I sidste ende er hårudvikling stadig en lille hemmelighed for både forskere og hudeksperter, så ingen løsning vil gavne alle. "Vi er ved at opdage mere om, hvordan hårudvikling styres på cellulært niveau, men vi har ikke videnskabeligt bevis for, hvordan man kan accelerere hårudvikling direkte, så visse tilgange er ikke blevet nøje undersøgt," siger æstetisk hudspecialist Dr. Sejal Shah, ejeren af SmarterSkin Dermatology.

Alligevel tyder det ikke på, at du ikke (sikkert) kan forsøge at integrere bestemte produkter eller fødevarer direkte i din rutine for et minimum af at se, om de giver dit hår et boost. Og når alt andet holder op med at virke, så tag ikke for let på almindelige frisurer! Regelmæssig trimning kan motivere håret til at udvide sig endnu mere.