Hårtab og hvordan man vælger den rigtige behandling

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

At tabe hår, især med tiden, er normalt. Men når det finder sted pludseligt eller uden en klar beskrivelse, kan det være ret foruroligende. I mange tilfælde kan det være på grund af en sygdom eller underliggende tilstand.

[[textbox]]

Indledning

Dermatologer er specialister i huden og også dens strukturer herunder hår. Normalt kan de komme til roden af problemet samt foreslå den allerbedste hårtabsterapiteknik.[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvornår skal man overveje hårtabsbehandlinger

Det er regelmæssigt for individer at miste 50 til 300 hår hver dag, almindeligvis uden at observere det. Nyt hår ændrer generelt gammelt hår, men selv dette kan resultere i tab af generel hårlængde, samt en følelse af mæthed.

Når hårtab stiger uventet, kan det være foruroligende, især hvis det ser ud til at ske hurtigt.

"Nogle former for hårtab er især forbundet med korrigerbare årsager, mens andre ikke er det," siger Dr. Zelac. "Din hudlæge kan finde ud af, om dit hårtab er forårsaget af ting som skjoldbruskkirtelproblemer, angst, hovedbundsinfektioner, genetik eller blot aldring."

Når hårtab er kortvarigt, er der normalt ingen behov for behandling, og håret kan vokse igen af sig selv. Andre gange kan det være nødvendigt med behandling for at sænke prisen på hårtabet. Særligt tilfælde kan hårtabsbehandling tillade, at det tynde hår vokser ud igen.

Når hårtab virker langsigtet og også stabilt, kan nogle behandlinger simpelthen få den udtyndede placering til at vise sig mere fuld og acceptabel for den enkelte. "I disse situationer er der flere måder at løse hårtabet på, bestående af let kosmetisk camouflage, design, hårapparater til hjemmet og kirurgisk behandling, såsom hårtransplantation," hævder Dr. Zelac.

[[quote]]"Der er en række punkter, som du kan gøre for at reducere eller stoppe hårtab," hævder Daniel Zelac, MD, hudlæge hos Scripps Facility. "Men før du beslutter dig for, hvad du skal gøre, er det nødvendigt at identificere den slags hårtab, som du oplever."[[quote]]

Lider du også af hårtab? Disse produkter er klinisk bevist til at hjælpe på dette problem:

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Klinisk testet og fri for lægemidler

Hårtab mænd

Hvad skaber hårtab (androgen alopeci)?

Den kliniske betegnelse for hårtab er alopeci. Dette inkluderer tab af synligt hår eller hårstrå og tab af hudstrukturen, der laver hår, som kaldes hårrødderne.

[[quote]]"Når tabet er fokuseret omkring hårstrået uden at påvirke sundheden, dimensionen eller tætheden af hårrødderne, kan der være en fysisk eller arkitektonisk årsag, såsom skader på håret fra greb, hårbehandlingsaktiviteter eller infektion," siger Dr. Zelac."[[quote]]

Når hårsækkene påvirkes, er hårtabet normalt relateret til problemer i hovedbunden, såsom irritation, skæl og ardannelse.

Forskellige slags hårtab

Aldring og arveligt hårtab

Når alopeci opstår langsomt, kan det bare skyldes aldring. Arveligt hårtab er en af de mest typiske årsager til hårtab. Denne form for alopeci omtales som androgen alopeci, der kan føre til kvinde eller mandlig skaldethed. Alder såvel som arveligt hårtab er normalt variable. Ikke desto mindre er det nogle gange nødvendigt med en biopsi af huden, for at verificere den medicinske diagnose.

Mere end halvdelen af mænd over 50 år vil blive ramt af mandligt hårtab hvor de miste håret, som ofte er defineret ved høje tindinger eller udtynding af håret på ryggen eller toppunktet af hovedbunden. Dette bliver betragtet mere som almindeligt hårtab. Kvinder har en tendens til at bevare deres hårgrænse, men oplever tyndere hår, hvor den første indikation af hårtab er en ekspanderende del.

[[quote]]"Både mænd og kvinder oplever hårtab som et resultat af ældningsproceduren. Graden, fordelingen, udviklingshastigheden og også alderen for debut er alle særskilt fastlagt," hævder Dr. Zelac.[[quote]]

Hårtab forårsaget af medicinske problemer

Hårtab kan udløses af medicinske tilstande, såsom skjoldbruskkirtelsygdom, anæmi, autoimmun sygdom samt vitaminmangel.

Alopecia areata er en autoimmun tilstand, der rammer hårsækkene. Det er præget af hurtigt ekspanderende cirkulære pletter af totalt hårtab.

"I mange tilfælde er dette en ligetil diagnose for en hudlæge, og heldigvis er den i de fleste tilfælde selvbegrænsende," siger Dr. Zelac.

Hovedbundsinfektioner, såsom ringorm, er let opdaget og behandlet, inkluderer han. Ved at håndtere tilstanden kan hårtab normalt stoppes eller vendes.

Hårtab kvinder

Forskellige andre årsager til hårtab

Sygdom

Sygdom eller fysisk stress og angst, bestående af betydelige kirurgiske indgreb, høj feber, alvorlig infektion og også influenza, kan udløse kortvarigt hårtab. Nogle mennesker udvikler hårtab måneder efter at være kommet sig over COVID-19.

Hormonelle ændringer (mandlige kønshormon testosteron)

Hormonelle ændringer fra graviditet, fødsel og også overgangsalderen kan få hår til at tynde eller falde ud. Det kan også være tilknyttet arveligt hårtab

Lægemidler eller kosttilskud

Medicin, såsom dem, der bruges til kræft, forhøjet blodtryk, depression, gigt, hjerteproblemer, samt atletisk effektivitet (anabolske steroider) kan have bivirkninger, som omfatter tab af hår. Hårtab hos kvinder kan også opstå som resultat er forkert brug af p piller.

Overdreven vitamin A-holdige kosttilskud og medicin, kan også udløse hårtab.

Kost regime

Uheldsslankekur og utilstrækkelig næring, bestående af kraftig vægttab, sundt protein og også jernmangel og spiseforstyrrelser, såsom anorexia nervosa og også bulimi, kan bidrage til hårtab.

Følelsesmæssig stress og angst

Betydelig følelsesmæssig angst, som kan stamme fra dødsfald hos en man kan lide eller skilsmisse, kan være en udløser for tab af hår.

Frisure

Nogle frisurer kan forårsage hårtab især hos kvinder. Regelmæssig brug af hårartikler, såsom hårfarver, geler, afslappende midler, hårsprayer og også hyppig brug af en hårtørrer, der kan skade sundt hår.

Registrering af hårtab

Inden der stilles en medicinsk diagnose, vil en hudlæge sandsynligvis udføre en fysisk undersøgelse, spørge om familiemedlemmer såvel som individuelle sygehistorier og måske køre nogle tests, bestående af en blodundersøgelse eller endda en hovedbundsbiopsi, en behandling, hvor en lille prøve af hud såvel som hår elimineres til laboratorieundersøgelser.

[[quote]]"I nogle tilfælde kan ligetil diæt- eller livsstilsjusteringer eller ændring eller ændring af medicin hjælpe med at minimere eller håndtere hårtab," forklarer Dr. Zelac. "I andre tilfælde kan klinisk behandling eller kirurgisk behandling anbefales baseret på den underliggende årsag."[[quote]]

Terapi mod hårtab

En terapiplan for at få dit hår til at vokse igen, kan omfatte et eller flere af følgende:

Medicin

Medicin, enten topisk eller dental. Nogle kræver en recept, mens andre er håndkøbsvarer.

Laserbehandling

Laserbehandling eller behandling med tonet lys, der sender kliniske værktøjer ud, er let tilgængelige uden recept. I nogle tilfælde har de faktisk vist sig at hjælpe med at regulere hårtab.

Procedurer, såsom hårreparation eller hårtransplantation, hvor hårbærende hud, typisk fra bagsiden af hovedet, bliver fjernet og også hår transplanteret til skaldede dele af hovedbunden. "Dette er fantastiske behandlinger, der giver en næsten permanent løsning for visse individer," hævder Dr. Zelac.

Hårtab

Hvilken hårtabsbehandling er bedst for dig?

Mens terapier for tab af hår er rigelige, er det meget vigtigt først at finde ud af, hvad der er muligt. "Din læge kan diskutere, hvilke muligheder der bedst matcher dine private krav," siger Dr. Zelac.

Du kan tjekke disse hårtabsmediciner ud, som virker for de fleste personer, uden recept:

Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere lokker. Ideel til dem med kortere hår

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Kirurgisk procedure for hårtransplantation

Ved den mest typiske form for permanent hårtab, er det kun toppen af hovedet, der er påvirket. Hårtransplantation, eller restaureringskirurgisk procedure, kan maksimere det hår, som du har tilbage.

Under en hårtransplantationsbehandling fjerner en hudlæge eller kosmetisk kirurg, hår fra en del af hovedet, der har hår, og transplanterer det også til et hårløst sted. Hver hårplet har et til et antal hår (mikrografts og minigrafts). Ofte tages en større stribe hud, der indeholder adskillige hårsamlinger.

Denne procedure kræver ikke indlæggelse, men det gør ondt, så du vil blive tilbudt en sedationsmedicin, for at lette enhver form for ubehag. Mulige risici består af blodtab, sår, hævelse samt infektion.

Du kan kræve mere end én kirurgisk procedure for at opnå den effekt, som du ønsker. Arveligt tab af hår vil i sidste ende fortsætte trods operation.

Procedurer til behandling af skaldethed er generelt ikke dækket af en forsikring.

Laserterapi

Food and Drug Administration har godkendt et lavt niveau laserværktøj, som en terapi for genetisk hårtab hos mænd og hårtab hos kvinder. Et par små forskningsundersøgelser har vist, at det forbedrer hårtætheden. Flere undersøgelser er nødvendige, for at afsløre langvarige resultater.

Hårtab medicin