Hvorfor opstår pletskaldethed?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Alopeci er ikke smitsom. Det forekommer hos individer i alle aldre. Det er dog mere typisk hos børn såvel som voksne i deres meget tidlige 20'ere. Alopeci er forskellig fra telogen effluvian, som er tab af hår, der kan udløses af fysisk stress og angst, såsom hurtig vægtkontrol eller graviditet. Telogen effluvian er mere almindeligt såvel som normalt, hvor dit hår udvider sig tilbage herefter form for tab af hår.

Indledning

Alopecia areata er en form for alopeci (tab af hår). Det er en ikke-livstruende sygdom i dit krops immunsystem, der påvirker håret på din hovedbund. Med denne tilstand ser din krop fejlagtigt dine hårsække som en modstander og derfor angriber dem.

Det begynder normalt med håret på dit hoved. Der er 3 alvorlige former for alopeci, herunder:

  • Areata (ujævnt hårtab på dit hoved).
  • Totalis (totalt hårtab på dit hoved).
  • Universalis (tab af alt kropshår).
Psykisk stress der får dig til at taber håret

 

Tegn og symptomer på pletskaldethed (alopecia areata)

De vigtigste tegn og symptom på alopeci er hårtab, der finder sted i små, runde pletter på dit hoved. Dette efterlader glatte, ferskenfarvede steder i hovedbunden afsløret. En moderat situation med alopeci-placering begynder med et til 2 hårløse pletter på møntstørrelse.

I flere tilfælde stopper det efterfølgende. I nogle tilfælde vil håret helt sikkert vokse ud igen. Ikke desto mindre er der ingen garanti. Problemet er uforudsigeligt, ligesom cyklussen med hårtab samt genvækst kan duplikere sig selv.

Alopecia areata kan blive til endnu en form for alopeci. I sin værste type får alopecia universalis dig til at miste alt kropsbehåring.

Dette inkluderer bryn, øjenvipper, arme, ben, armhuler, bryst og også ryghår for mænd. Sjældent kan personer, der har alopeci, virkelig føle smeltning eller kløe i de områder, hvor de havde hår.

Nogle personer med alopeci ser ændringer i deres fingernegle og tånegle. Negle kan have små skader (matchende), have hvide pletter eller linjer og være ru.

Alopecia totalis på alt hår

 

Hvad skaber pletskaldethed og de skaldede pletter?

Der er ingen kendt årsag til alopeci areata. Det er en autoimmun tilstand. Det forklares ved, at dit immunsystem ved en fejltagelse angriber en bestemt del af din krop. Forskere antager, at årsagen til sygdommen kan være forbundet med en persons genetik. Fordi situationen tror de, at en virus eller noget i dit miljø kan aktivere tilstanden.

Præcis hvordan diagnosticeres pletvist hårtab?

Se din læge, hvis du oplever betydeligt hårtab. Der er mange faktorer for hårtab. Din læge vil helt sikkert tjekke dit hårtabsmønster. Han eller hun vil vurdere din sagshistorie. De vil helt sikkert tjekke om de hårløse områder af din hovedbund er glatte og ferskenfarvede.

Ofte har det blivende hår i alopeci areata en bestemt form. Din læge kan trække en række hår fra dit hoved for at se under et mikroskop. Hvis din læge ikke kan bekræfte en diagnose, kan han sende dig til et laboratorium til en undersøgelse.

De vil ridse et lille eksempel på hud fra din hovedbund og også se på det under en mikroskopisk linse. Dette kan hjælpe dem med at udelukke andre tilstande, der udløser hårtab. Du kan desuden få taget en blodprøve for at prøve at finde andre autoimmune sygdomme.

Kirurgisk behandling til alopecia universalis

 

Kan alopecia areata forebygges eller forhindres?

Tilstanden kan ikke forebygges eller forhindres. Årsagen er ukendt og varierer også fra person til person. Alopecia areata er ikke bundet til angst, som nogle mennesker tror.

Nogle mennesker har en familiehistorie med alopecia areata. At have et medlem af familien med alopeci areata samt en yderligere immunsystem sygdom, kan øge din fare for at have det.

Forskellige andre immunsystemtilstande omfatter type 1-diabetiske problemer, leddegigtbetændelse, skjoldbruskkirtelsygdom, lupus, Addisons sygdom samt atopisk dermatitis. Det er usædvanligt, at en forælder overfører tilstanden til et barn.

Selvom du ikke kan forebygge eller forhindre alopecia areata, kan du stadig beskytte og forstærke dit hår. Læs mere om disse produkter:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Alt hår oplever hårtab på hovedet

 

Alopecia areata behandling

Der er intet middel mod alopecia areata. Har du nogle små pletter af hårtab på dit hoved, er det sandsynligt, at dit hår vil vokse igen inden for et par måneder. Din læge foreslår muligvis ikke behandling i disse situationer.

Har du større områder med tab af hår, kan din læge ordinere steroidinjektioner under din hovedbund. Dette kan hjælpe med at få dit hår til at vokse igen. Andre terapier omfatter hårudviklingsmedicin, der indeholder steroider, som du påfører din hud.

Kontaktimmunterapi er en terapi mere. Det forårsager bevidst en allergi i din hovedbund, der kan udløse hårvækst. Med denne behandling forværrer den medicin, der er relateret til din hovedbund og din hud, hvilket gør den rød såvel som flagende.

Det kan tage så lang tid som tre måneder at se hårvækst, hvis denne behandling virker. At komme i kontakt med immunterapi har negative virkninger, herunder et ekstremt udbrud samt betændte lymfeknuder i din nakke.

Uanset hvilken terapi du forsøger, vender hårtab normalt tilbage, når du stopper behandlingen.

Håret falder pga. alopecia totalis hos kvinder

 

At have alopeci areata

American Academy of Family Physicians (AAFP) identificerer, at det kan være psykologisk vanskeligt at håndtere alopeci. Det påvirker social interaktion og selvtillid, da folk bliver ydmyget for at lade andre se deres tab af hår. Det kan ligeledes være nedslående ikke at vide, om dit hår vil udvide sig tilbage eller falde igen.

Overvej at deltage i et personstøttesystem for personer, der har alopeci areata. Supportsystemet giver dig mulighed for at tale om din tilstand. De hjælper dig med at indse, at du ikke er alene i din forværring med alopecia areata. Et støttesystem kan være en god kilde til fornuftige forslag til at tage hånd om tilstanden.

Hårstylingmetoder eller hårbehandlingsprodukter kan hjælpe med at dække bare pletter på dit hoved. Alligevel kan nogle ting være ekstreme på dit hår. Dette kan skabe yderligere skade såvel som tab. Du kan eventuelt tale med din læge om, hvilke produkter du skal forebygge. Folk, der har alopecia areata, er motiverede til at være innovative med hatte, tørklæder samt parykker.

At tabe dine øjenvipper, bryn, såvel som håret i din næse og ører kan ligeledes være et problem. Hår beskytter dine øjne, næse og også ører mod betændelse af snavs, bakterier og små, fremmede fragmenter. Tag briller eller solbriller på for at beskytte dine øjne. Du kan bruge antibiotisk lotion inde i næsen for at holde bakterier ude.

Sørg for at dække områder af afsløret hovedbund med en hat eller solcreme, for at mindske din risiko for solskoldning og også hudkræft.

Håret falder i sjældne tilfælde hos kvinder

 

Hvad skal du spørge din læge om?

  • Hvor meget hår skal jeg fælde, før jeg ringer til min læge?
  • Hvis en af mine forældre har alopeci areata, findes der en gentest, jeg kan tage for at fastslå, om jeg får den?
  • Hvis mit hårtab har varet mere end et år, hvad er chancerne for, at det vender tilbage?
  • Sætter specifik sygdom individer i fare for at etablere alopeci areata?

Du kan også selv tage intiativ og investere i nogle tabletter, som du kan bruge dagligt til at vedligeholde dit hår:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder blandt andet zink, der bidrager til vedligeholdelse af normalt hår.