Hvorfor kvinder og mænd taber håret?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Tab af hår, uanset om det er skaldet eller synligt tyndere hår, kan forekomme af forskellige faktorer. Nogle gange er hårtab en bivirkning af et sundhedsproblem, der skal løses og vil rette sig selv, når sundhedsproblemet er ordentligt behandlet.

[[textbox]]

Indledning

Hvis du har at gøre med tyndt hår eller skaldethed, er det vigtigt at se en hudlæge for at komme til roden af problemet og finde ud af, hvordan du stopper hårtab eller genopretter udviklingen.

Inden du går til din aftale, skal du tjekke flere de mest sædvanlige kilder til hårtab.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

1. Hormonelle ubalancer

"Overskydende androgener eller mandlige kønshormoner såvel som hormonuligheder, er en af de mest almindelige årsager til hårtab, såsom androgenetisk alopeci," siger Michele Green, MD, æstetisk hudlæge i New York City. Androgener bidrager til både kvindelig og mandlig skaldethed.

Ved kvindelig skaldethed kan androgener skabe svage hårsække, og også forårsage overskydende tab. Dr. Green beskriver, at androgenniveauet af følsomhed kan blive forværret gennem østrogen-relaterede ændringer, såsom brug af prævention eller overgangsalder.

Mandlig skaldethed er på den anden side relateret til en stigning i et androgen kaldet dihydrotestosteron (DHT). Greens påstande siger at DHT binder ikke kun til hårsækkene og stopper også hårudvikling, men det kan desuden reducere hårets levetid generelt. Dette kaldes også androgenetisk alopeci.

MedlinePlus identificerer en række ekstra medicinske problemer, der kan udløse denne form for hårtab. Disse omfatter hypertension, hjertesygdomme, prostatacancerceller og også polycystisk ovarielidelse (PCOS).

arveligt hårtab, hårtab hos mænd, hårtab hos kvinder, tabe håret, androgen alopecia

 

2. Skjoldbruskkirtelproblemer

Forskellige andre former for hormonrelaterede problemer kan også føje til tab af hår. Nogle kan medføre skjoldbruskkirtelhormoner.

Enten en underaktiv skjoldbruskkirtel (en medicinsk tilstand kaldet hypothyroidisme), eller en overaktiv skjoldbruskkirtel (hyperthyroidisme), kan forårsage hårtab på grund af det faktum, at hvert problem forårsager en hormonforskel. Autoimmune tilstande i skjoldbruskkirtlen, såsom Hashimotos thyroiditis og Tomb' sygdom, kan ligeledes bidrage til tab af hår, fortæller Cleveland Center.

Skjoldbruskkirtelhormoner hjælper med at kontrollere stort set alle funktioner i kroppen, der består af hårvækst. Den rigtige behandling til at regulere nogen af disse skjoldbruskkirtelproblemer, vil helt sikkert få hormonerne kontrolleret, stoppe hårtab, og også tillade dit hår at begynde at vokse ud igen.

3. Barsel

Forskellige andre hormonuligheder kan også føre til hårtab, specielt de vildt skiftende hormonelle stoffer, der opstår efter barsel og fødsel.

"Hårtab efter fødslen er almindeligt og påvirker også 40 til 50 procent af kvinder, der for nylig har født," fortæller Green.

Østrogenniveauet stiger under graviditeten, hvilket øjeblikkeligt kan ændre din hårvækstcyklus. I dette øjeblik vil du højst sandsynligt opleve mindre tab af hår end almindeligt.

Da østrogengrader vender tilbage til normal efter graviditet, vil du muligvis bemærke mere hårtab end normalt. Det er desuden ikke ualmindeligt, at mødre efter fødslen opdager tyndere hår og endda pletter af skaldethed. Ifølge Cleveland Clinic kan hårtab efter fødslen forekomme en til 6 måneder efter fødslen, med tegn, der varer op til 18 måneder.

"Fordi ikke alle hårrødder i hvilefasen under graviditeten med sikkerhed vil bevæge sig lige ind i tabsstadiet på én gang, kan ekstrem hårtab vare 6 til 15 måneder efter fødslen," siger Green. Hun husker også på, at hårtab efter fødslen er mest genkendeligt langs hårgrænsen, foruden hos kvinder med langt hår.

Efterhånden som resten af din krop restituerer, vil dine hårsække det også. Tabet af hår er bare midlertidigt, hvor dit hår vil udvide sig tilbage. Selvom hårtab efter fødslen ikke specifikt kan forebygges, kan du minimere problemet ved at tage det roligt på dit hår, samt holde trit med dine prænatale vitaminer.

arveligt hårtab, hårtab hos mænd, hårtab hos kvinder, tabe håret, androgen alopeci

 

4. Visse medikamenter

Ifølge American Loss Of Hair Association er hårtab en negativ virkning af en række lægemidler, der tages til almindelig sygdom. Dette er også kendt som "lægemiddel-induceret hårtab."

Blodfortyndende medicin, p-piller, medicin mod angst, antiinflammatoriske midler og også beta- og calciumkanalblokkere, kan alle forårsage tyndere hår eller skaldethed. Alt for meget vitamin A og også vitamin A--baserede lægemidler kaldet retinoider, kan også forårsage hårtab. Nogle kemoterapimidler, der bruges til at behandle kræft, udløser totalt hårtab, da de virker til at ødelægge kræftceller.

Ligesom håret generelt udvider sig tilbage efter kemo, bør det også udvide sig, når du holder op med at tage nogen form for medicin, der forårsager hårtab. Men stop ikke med at tage anbefalede lægemidler uden først at tale med en læge, da hun eller han kan i stedet ændre dig til et andet lægemiddel for at se, om hårtabet forbedres.

5. Talrige typer af alopecia areata

Alopeci er den medicinske betegnelse for tab af hår, og også alopeci areata beskriver et autoimmunt problem, hvor din krops immunsystem angriber og ødelægger dine hårrødder, hvilket forhindrer udviklingen af nyt hår.

Afhængigt af typen, kan hårtab kun ske i hovedbunden eller rundt om kroppen. Ifølge American Academy of Dermatology Organization, kan dette autoimmune problem føre til tyndere hår, pletter af hårtab, noget skaldethed eller total skaldethed, såvel som det kan være langsigtet eller kortvarigt. Der er mange årsager, herunder gener. Tal med din læge om mulige behandlinger.

Vil du også beskytte dit hår? Brug denne pakkeløsning som er klinisk bevist:

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

6. Forskellige andre autoimmune sygdomme

Alopecia areata er blot en af mange typer autoimmune tilstande, der kan forårsage hårtab. Hashimotos thyroiditis samt lupus er to tilfælde af forskellige andre autoimmune sygdomme, der kan resultere i hårtab, ifølge DermNet NZ. Denne form for hårtab er måske ikke altid forholdsvis let at rette og det kan ofte være permanent. Men medicin og kirurgiske procedurer til hårsanering, kan hjælpe med at kompensere for enhver form for hårtab.

Når du har en autoimmun sygdom, er du i fare for at etablere andre. Det er derfor, det er specielt vigtigt for din læge at overvåge dig omhyggeligt for enhver form for nye symptomer eller andre ændringer.

arveligt hårtab, hårtab hos mænd, hårtab hos kvinder, androgen alopeci, taber hår

 

7. Fysisk skade

Når din krop er under stor fysisk stress og angst, kan den helt naturlige cyklus af hårudvikling og resten blive forstyrret, hvilket resulterer i tab af hår, typisk i form af tyndere hår og dit hår kan endda fremstå i klumper. Ethvert chok til systemet, såsom en alvorlig ulykke, kirurgisk behandling, forbrændinger eller betydelig sygdom, kan også bedøve hårsækkene.

Ifølge Penn Medicine kan dette resultere i, at omkring 50 til 75 procent af dit hår falder af, ofte måneder efter virkeligheden. Denne type hårtab kaldes også telogen effluvium, og den kan også falde inden for 6 til 8 måneder.

Infektioner og helbredsproblemer kan desuden resultere i hårtab. En høj feber eller en ekstrem infektion, kan alle føje til et kortvarigt hårtab. Disse fysiske skader kan omfatte svampeinfektioner i huden sammen med bakterielle infektioner som syfilis, som alle kan være ansvarlige for skaldet eller tyndt hår.

Terapi af den skjulte infektion kan bringe hårudvikling tilbage, samt undgå fremtidigt hårtab, så dit første skridt er at søge klinisk fokus på det største sundhedsproblem.

8. Stress og angst

"Hårtab kan udløses af en ekstrem mængde stress, såsom en sygdom eller gennemgå en operation, der belaster sind og krop," hævder Green. "Masser af erfaring med akut telogen effluvium, hvor op til 70 procent af hårsækkene går i en hvilende (telogen) tilstand sammenlignet med de anslåede 10 til 20 procent af hårrødderne generelt i telogen tilstand."

For eksempel, i tilfælde af COVID-19, kan du blive overrasket over at finde ud af, at stress og angst, snarere end selve sygdommen, kan udløse hårtab, ifølge AAD. Organisationen bemærker, at hårtab også er normalt efter feber eller under heling fra sygdom som helhed.

Psykologiske traumer kan udløse intens telogen effluvium, ifølge Penn Medicine. Når du håndterer en begivenhed, der ændrer livet, såsom en skilsmisse eller en separation, insolvens eller andre økonomiske problemer, tab af et hus eller dødsfald for en pårørende, kan betydelige følelsesmæssige spændinger forstyrre den typiske hårudviklingscyklus. Normalt er denne form for hårtab midlertidigt, såvel som når stress og angst er bragt under kontrol, genoprettes hårvækst normalt.

"Hårtab efter en vanskelig begivenhed forekommer almindeligvis inden for 3 til 6 måneder," siger Green. For at hjælpe med at opretholde hårvækst i denne situation, anbefaler hun, at du snakker med en hudlæge om behandlingsmuligheder for at øge hårudviklingen, såsom minoxidil (Rogaine) eller blodpladerigt plasma (PRP) kontorterapi.

arveligt hårtab, hårtab hos mænd, hårtab hos kvinder, sundt hår, tyndt hår

 

9. Trikotillomani

Mens stress og angst typisk er en midlertidig kilde til hårtab, kan ekstrem stress eller angst være forbundet med hårtrækningsforstyrrelser eller trikotillomani. Forskere mener, at denne psykiske helbredstilstand er forbundet med tvangsproblemer og andre former for angstproblemer.

Ud over ukontrollerbar hårtegning omfatter andre indikationer på trikotillomani som også er genkendelige pletter af hårtab. Ifølge Mayo Center opstår trikotillomani normalt mellem 10 og 13 år, men det er tænkt som et kronisk problem, der kan forbedres med behandling.

Ligeledes er det muligt at opleve trikotillomani som en spændingsreaktion, hvis du håndterer hårtab af andre årsager samt har en baggrund af hårtrækningsforstyrrelser.

Hvis du tror, du kan have dette psykiske velværeproblem, er der terapier, der kan hjælpe, såsom kognitiv adfærdsterapi og også rutinemæssig turnaround-træning, bemærker Mayo Facilitet. Disse typer af terapier kan hjælpe dig med at være ekstra opmærksom på råd til at trække dit hår, samt hjælpe dig med at etablere forskellige andre coping-systemer snarere. Selvom ingen lægemidler er godkendt til trikotillomani alene, kan særlige antidepressiva eller antipsykotika hjælpe.

10. Næringsstofmangel

"Mangel på især vitaminer og mineraler kan føre til tab af hår og også nedsat hårvækst på grund af det faktum, at de hjælper med hårvækstcyklussen og mobil omsætning," siger Green.

Eksempler på vitaminmangel, der kan skabe hårtab, består af utilstrækkeligt sundt protein, biotin, zink og jern, ifølge AAD.

De vitale vitaminer og også næringsstoffer, som sundt protein, som du får fra en sund og afbalanceret, varieret såvel som sund kost, sørger for sundhed i hele din krop, og sørger for at alle dine organer og også indre systemer fungerer som de skal. Dårlig næring eller dårligt begrænsende uhelds- eller modediæter, kan forårsage alle former for næringsstofmangel, som følgelig kan resultere i tab af hår, fra tyndere hår til pletter af skaldethed.

Disse piller indeholder zink, der hjælper med at beskytte håret:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

arveligt hårtab, sundt hår, mange hår, håret vokser, skaldede pletter

Men før du rækker ud efter ikke-receptpligtige kosttilskud til behandling af enhver form for mistanke om mangel, skal du tale med din læge om laboratorieundersøgelser for at se, om du absolut mangler nogen form for næringsstoffer, for at stoppe overdosis. Eksisterende forskningsundersøgelse, såsom en undersøgelse offentliggjort i januar 2017 Dermatology Practical and Conceptual, opretholder ikke brugen af kosttilskud til mennesker uden ernæringsmangel.

Mens Green rådgivere om at inkorporerer fisk, bær, grøntsager, samt andre fødevarer, der kan fremme sund hårudvikling direkte i din kostplan, husker hun også på, at også en sund og afbalanceret kost kan have sine begrænsninger.

"Hårtab har normalt et arveligt element og kan etableres, selvom der træffes forebyggende foranstaltninger gennem en sund og afbalanceret, velafbalanceret kost," siger hun.

Det er meget vigtigt at konsultere en læge, før du tager kosttilskud, da overdrivelse af specifikke næringsstoffer, såsom vitamin A og E, kan forårsage hårtab, diskuterer Green.

11. Alvorlig hårbehandling

I et forsøg på at skabe en elegant frisure, kan du virkelig forårsage betydelige skader og problemer, som kan forårsage hårtab og også tyndere hår, ifølge American Academy of Dermatology Organization. Shampoo eller føntørring for hyppigt, gentagne gange ved at bruge opvarmede designanordninger, trække i hår uanset om det føntørres eller styles i en for stram hestehale, eller også kraftigt at gnide hovedbunden, kan alt sammen føre til til tab af hår.

"Søg hårshampooer og også balsam, der er milde og egnede til dit hår for at undgå unødvendig skade," foreslår Green.

Vores anbefaling er denne hårshampoo og også conditioner, til både mænd og kvinder:

Hair Strength Shampoo | Kvinder
Hair Strength Shampoo | Kvinder
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

Hair Recovery Conditioner | Kvinder
Hair Recovery Conditioner | Kvinder
Sigter mod at øge glathed og slidstyrke og samtidig hjælpe med at reducere knækkede hårstrå

Hair Strength Shampoo | Mænd
Hair Strength Shampoo | Mænd
Renser skånsomt og hjælper med at reducere overskydende olier og skabe balance i hovedbunden

Hair Recovery Conditioner | Mænd
Hair Recovery Conditioner | Mænd
Sigter mod at øge glathed og slidstyrke og samtidig hjælpe med at reducere knækkede hårstrå