Hvordan behandler man tyndt hår (kvinder)?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Gener er den førende årsag til hårtab for begge køn, sagde Marc Avram, hudlæge i New York City, der har specialiseret sig i problemet. American Academy of Dermatology rapporterer, at 30 millioner kvinder i USA oplever genetisk hårtab sammenlignet med 50 millioner mænd, selvom Avram mener, at tallene er meget højere.

Indledning

For fyre er det arvelige mønster tydeligt, normalt en M-formet hårgrænse, der trækker sig tilbage mod tindingerne eller en tyndere krone. Men også for kvinder foregår tabet som regel hele vejen igennem. De meget tidlige tegn kan forfines, måske en udvidende komponent eller behovet for at smutte i en hårforbindelse meget flere gange end almindeligt omkring en hestehale.

"Uret begynder at tikke, når puberteten rammer," sagde Avram. "Bagefter er der en rækkevidde, når det handler om, hvor meget af håret, der bliver tyndere, samt hvor lang tid det tager. For nogle individer kan det foregå ekstremt gradvist over 30 til 40 år. For andre kan det forekomme i en presset mængde af tid kort efter ungdomsårene."

tyndere hår, tyndt hår, tyndt hår hos kvinder, tynde hår, tykkere hår

Men ordet "tab" er misvisende for det klassiske genetiske mønster, siger Terrence Keaney, hudlæge i Arlington, Va. "Jeg investerer halvdelen af min tid i at fortælle personer: 'Du fælder ikke dit hår. Dit hår bliver tyndere'." hævdede Keaney. "Det er et stort 'aha'-øjeblik for dem. Det er virkelig et problem med øget udtynding, især udtynding af dine jævnaldre."

Hos begge køn registreres udtyndingen æstetisk som hårtab, hvorfor begrebet er almindeligt brugt. Uanset hvordan håret stadig er der, er det bare "miniaturiseret", hvilket er tyndere, kortere, upigmenteret, så det ikke kan ses med det blotte øje. I sidste ende stopper et minimum af det med at vokse.

Dårlig næring, yo-yo vægttab, spændinger, medicin og særlige sygdomme, såsom alopecia areata, et autoimmunt problem, kan forværre en arvelig tilbøjelighed til hårtab eller forårsage det af sig selv. For kvinder omfatter andre faktorer hormonudsving samt skader forårsaget af stylingudstyr, hårfarver og også kemiske terapier.

Når det kommer til min stylists "livet finder sted"-diagnose, er det også legitimt. "De fleste mennesker mister elasticiteten i deres hår, når de bliver ældre," siger Doris Day, dermatolog i New York. "Som hud ældes håret." Og også, ligesom hud, kan den modnes meget mere yndefuldt for nogle end andre. Alligevel er det den sjældne person, der helt sikkert vil have det samme komplette hår som 60-årig, som hun eller han havde som ung voksen, sagde Day.

Hvad kan man gøre for at fikse tyndt hår hos kvinder?

Hvad der kan gøres med hensyn til hårtab, om noget, afhænger af, om det er typen "ardannelse" eller "ikke-ardannelse". Nogle usædvanlige hårlidelser, eller endda varig brug af begrænsede pigtails og også hårforlængelser, kan skade og også ødelægge hårrødder, hvilket forårsager irreversibel skade, siger Day. Imidlertid er en række af tilstandene, der resulterer i vedvarende hårtab, ikke-ardannende og kan potentielt behandles, herunder skaldethed med genetisk mønster. At opnå en medicinsk diagnose er et glimrende koncept for at fastslå, hvilken slags hårtab du har, og at afvise dets forbindelse til en anden tilstand, såsom nedsat jern- eller skjoldbruskkirtelproblemer.

I lighed med enhver anden fysisk lidelse, gavner de tilbudte terapier ikke enhver person. Resultater, hvis de opstår, kommer gradvist, da det tager størstedelen et år, for nyt hår at udvide sig til en længde, der er genkendelig. Og hvis det vokser, vil det ske igen, hvis en person stopper behandlingen, sandsynligvis med undtagelse af en hårtransplantation, selvom også at $8.000 til $12.000 kirurgisk indgreb ikke er nogen garanti, og heller ikke alle er en fremragende kandidat til det.

Her er nogle almindelige behandlinger for ikke-ardannende hårtab. Hudspecialister blander og matcher normalt teknikker for at opnå optimale resultater.

Hvis du som kvinde ønsker en pakkeløsning mod hårtab, skal du ikke gå glip af denne:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

tyndere hår, tyndt hår, tyndt hår hos kvinder, tynde hår, tykkere hår

 

Hvilke behandlinger er tilgængelige mod hårtab?

Minoxidil

Denne FDA-godkendte, topiske behandling markedsføres i flydende såvel som skum generisk og også under varemærkenavnet Rogaine. Det er en af de ekstra budgetvenlige muligheder. En rapport fra 2016 i Cochrane Data Source of Systematic Reviews konkluderede, at minoxidil brugte "en effektivitetsprocedure" ved hårtab i kvindemønster, hvor "den høje kvalitet af beviser generelt er beskeden til reduceret." Terapien kan findes i 2 muligheder, 2 procent samt 5 procent. En af de mest typiske negative effekter er irritabilitet i hovedbunden samt uønsket ansigtshår, hvis det lækker ud i ansigtet.

Hårtilskud

Mange inkluderer kollagen og traditionelle vitaminer og mineraler. Nutrafol har også savpalmetto (en botanik, der hævdes at blokere for fremstillingen af et hormon, der medfører tab af hår) og ashwagandha (en medicinsk naturlig urt, der menes at hjælpe med at reducere angst hormoner og også hævelse). Viviscal fremhæver sit ophavsretligt beskyttede dybhavsfiskeprotein, ligesom Lambdapil anfører, at en aminosyre kaldet taurin er blandt dets nøglekomponenter.

FDA verificerer ikke individuelt påstandene fra hår-supplement mærkenavne, og også adskillige læger siger, at den kliniske dokumentation er ikke nok. "Vi har kun minimale videnskabelige test, der viser, at nogle mærker af kosttilskud helt sikkert ville være nyttige for tab af hår," sagde Avram.

Derudover kan flere af de aktive ingredienser i kosttilskud være farlige for sikre befolkninger. Saw Palmetto, for eksempel, er muligvis ikke sikker for gravide kvinder. Og også FDA siger, at store mængder biotin kan forstyrre laboratorieundersøgelser, især dem, der diagnosticerer hjerte-kar-sygdomme.

Disse tabletter indeholder zink der er godt for håret:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder blandt andet zink, der bidrager til vedligeholdelse af normalt hår.

Laserterapi

Dette kan være placeret i form af sikkerhedshjelme, bånd, kasketter samt kamme, der kan gøres brug af i huset. Gadgets producerer særlige bølgelængder af lys i et forsøg på at øge hårvæksten.

Størstedelen af lasergadgets er faktisk blevet FDA-godkendt for sikkerhed, hvilket ikke er forbundet med effektivitet. "Biologien af dette er stadig ved at blive bestemt," sagde Maria Hordinsky, formand for University of Minnesotas dermatologiske afdeling. "En hel del enkeltpersoner får deres hudspecialister til at anbefale den mest effektive enhed, men der er ikke alt for mange forskningsstudier, der er let tilgængelige til, at vi kan løse det problem." Et forskningsstudie fra 2014, delvist finansieret af en gadgetleverandør, opdagede en "statistisk signifikant" stigning i hårtykkelsen, efter at have testet laserkamme på mænd og kvinder med arveligt hårtab.

tyndere hår, tyndt hår, tyndt hår hos kvinder, tynde hår, får tyndt hår

 

Receptpligtig medicin

Finasteride, der sælges under mærket Propecia til at håndtere tab af hår (det er let tilgængeligt som Proscar til at håndtere større prostata), er FDA-godkendt til mænd med tyndt hår. Det kan gøres brug af off-label af postmenopausale kvinder, men det anbefales ikke til præmenopausale kvinder på grund af det faktum, at det kan forårsage store fødselsdefekter.

Spironolacton, et diuretikum, der oprindeligt blev skabt til at håndtere hypertension, er ordineret (igen off-label) til kvindelig skaldethed, selvom forskningsundersøgelser, der opretholder dets effektivitet, er begrænsede.

"Flere mennesker bevæger sig langt fra receptpligtig medicin til proceduremæssige teknikker, da de ikke ønsker at være på medicin i en levetid" eller håndtere de potentielle bivirkninger, der består af hæmmelse af sexlyst med finasterid, ifølge Neil Sadick, hudlæge i New York City.

Blodpladerigt plasma (PRP)

Denne metode involverer at tiltrække en klients blod, rotere det i en enhed for at adskille plasmaet såvel som blodpladeproteiner og bagefter injicere begge dele lige ind i de områder af hovedbunden, der bliver tyndere.

"Det ligner planteføde til håret," siger Joseph Greco, hårspecialist i Sarasota, Fla. Selvom det er blevet brugt til at helbrede skader og forbrændinger i årtier, så har de fleste af de apparater, der bruges til at spinde blodet, blevet godkendt for sikkerhed af FDA, accepteres PRP ikke til brug som hårtabsbehandling af FDA. Priserne kan variere fra $700 til $1.800 pr. session. I første omgang går klienter med 4 til 6 sessioner i en til tre-måneders perioder, derefter meget sjældnere til vedligeholdelse.

Skal jeg ændre mine hårbehandlingsrutiner?

Nej. Da der ikke er noget strukturelt problem med håret med kvindelig hårtab, er kvinder nødt til at fortsætte deres normale hårdesignkur. Nogle gange tror kvinder, at de er nødt til at holde op med at vaske, tone eller permanente deres hår, men disse punkter vil ikke påvirke træningsforløbet for hårtab eller fremskynde proceduren.

Rengør med en anti-skælshampoo, der indeholder ketoconazol (et svampedræbende middel) eller zinkpyrthion (et svampedræbende og antibakterielt middel).

Hårserum er vigtigt for at reducere hårtab. Brug denne til din behandling:

Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
Stoffri og klinisk testet

tyndt hår, får tyndt hår, hårtab hos kvinder, fyldigere hår, alle kvinder

 

Kan tab af hår være et tegn på et meget mere alvorligt problem?

Ja. Hyperandrogenisme, en medicinsk tilstand karakteriseret ved overdreven produktion af mandlige hormoner kaldet androgener, kan forårsage hårtab hos berørte kvinder. Den mest almindelige kilde til hyperandrogenisme hos kvinder er funktionel ovariehyperandrogenisme, desuden kaldet polycystisk ovariesyndrom. Ud over hår tab, er der forskellige andre indikationer der omfatter vægtproblemer, acne, såvel som ujævn menstruationscyklus, og det er også blandt de mest typiske årsager til manglende evne til at blive gravid.

Mange af disse kvinder har metabolisk syndrom, som er en kombination af fem medicinske problemer bestående af mavefedt og hypertension, der øger faren for diabetes, hjerteanfald og også slagtilfælde.

Selvom hårtab fra hyperandrogenisme kan behandles med minoxidil, er du nødt til at søge efter de forskellige andre tilstande.

7 tips til at hjælpe med at undgå og reparere beskadiget hår

Tager du en fletning til hverdag? Jævner du strygejern eller krøller du dit fugtige hår, før du løber ud af døren? Renser du dit hår hver dag? Selvom disse metoder gør arbejdet, kan de være virkelig skadelige for vores hår. Tillad os at forklare et par af de værste hårmetoder for at sikre, at vi kan behandle vores skadede hår og også forvandle det til sunde og afbalancerede lokker!

1. Krøller/udrette fugtigt hår

Har du nogensinde været så usædvanligt forsinket, at du valgte at krølle dit våde eller fugtige hår? Sig venligst nej, da der er få punkter, der er så skadelige for dit hår end dette. Dette skyldes det faktum, at vådt hår er mere modtageligt for skader end tørt hår. Håret bliver ekstra modtageligt, hvilket resulterer i, at håret knækker. Sjov sandhed: Fugtigt hår er meget tilbøjelige til at "poppe" (ja, ligesom popcorn) på grund af vandet og også varme, det kommer i kontakt med. Kære, dette sæt er et løfte værdigt. Tjek spejlet og gentag efter mig: "Jeg vil aldrig krølle eller rette mit våde hår igen."

Psst, hvis du ønsker nogle hurtige såvel som meget nemme varmefri hvirvler, anbefaler vi at bruge hårruller for at give dig den ekstra volumen uden hårskader.

tyndt hår, får tyndt hår, fyldigere hår, skadet hår

 

2. Overvaskning

At vaske dit hår for ofte er en yderligere måde, hvorpå du måske ikke ved, at du skader dit hår. Nedenfor er sandheden: Funktionen af hårvask er at fjerne olieophobning fra din hovedbund og rense den. Hvis du vasker dit hår for ofte (inden det får mulighed for at forny sine helt naturlige olier), kan dit hår ende med at blive rigtig tørt. For at undgå helt tørt hår, foreslår vi, at du identificerer en vaskekur, der hjælper dig (afhængigt af størrelsen, tykkelsen og hvordan du styler dit hår), men prøv at forhindre at rense dit hår dagligt. Tørt hårshampoo er din ven på de dage imellem!

3. Overbørstning

Ligesom underbørstning kan overbørstning få dit hår til at knække (i form af spaltede spidser eller større problemer end det). Overvej hvis dit hår hele tiden bliver børstet, er der mulighed for, at der er alt for meget gnidning, ofte. Du kan hjælpe med at stoppe hårskader ved at minimere, hvor ofte du børster dit hår.

4. Brug af overdreven varme

Den første ting at huske på er at bruge krøllejern samt fladjern, der har en varmeindstillingsmulighed. Damer, lad venligst være med at stege jeres hår. Husk, at straf, slankt og også sårbart hår, bør bruges med den laveste varmeindstilling, som den gennemsnitlige tid, du har brug for til at holde en krølle, er et sted på mellem 5 til 10 sekunder. Et værdifuldt forslag til at undgå varmeskader på dit hår, er at begynde med at bruge et reduceret temperaturniveau og meget mindre tid og også gradvist forbedre, hvis det er nødvendigt. Noget man skal huske på er, at varme transformerer de brintbindinger, der holder hår med hinanden, hvilket indikerer, at der kan opstå irreversible hårskader, hvis du bruger varme på daglig basis.

Hårruller er desuden en fremragende ikke varm tilgang til at designe dit hår. Du kan producere ekstra volumen, bølger og også hvirvler afhængigt af størrelsen på dine hårruller.

5. Begrænsede frisurer

Selvom fletninger, pigtails samt updos er en fornøjelig og kreativ metode til at ændre dit look, menes disse at være stramme frisurer, som faktisk kan være skadelige for dit hår på grund af det konstante ryk og trække fra din hovedbund. Vi anbefaler, at du undgår at have dit hår oppe konstant, og som en mulighed kan du prøve at omfavne dit helt naturlige hår ned.

tyndt hår, tykt hår, stærkt hår, tykt hår, sundt og stærkt hår, tyndt og fint hår

 

6. Børstning af vådt hår

Hvem vidste, at det kan skade at rense dit hår, mens det er vådt? Det gjorde vi virkelig ikke. Faktisk kan håndklædetørring og børstning af dit fugtige hår, øge muligheden for brud. At skifte dit hårhåndklæde til et blødere produkt (som stof brugt i en skjorte) er bedre, da det er mindre groft for dig dit hår. Og sørg desuden for at vælge en bred tandkam i modsætning til en børste, når du udfiltrer vådt hår, eller en våd børste.

7. Rengøring fra top til bund

En anden fantastisk pointe, når du renser dit hår, er at sikre, at du begynder med alle tiders lavt niveau, samt at du langsomt får dit hår op. Når du begynder at filtre fra toppen, vil du støde på mange flere sammenfiltringer, end hvis du startede fra bunden og i det væsentlige river håret ud (yikes). Rengøring fra bund til top er optimal, når du forsøger at undgå hårskader.

Start idag med at beskytte dit hår

Skyld i at udføre nogen af disse teknikker? Det gode er, at det aldrig nogensinde er for sent at finde ud af det og også forvandle de måder, du behandler dit hår på. Sørg for at droppe disse dårlige vaner, samt gå med langt bedre hårpleje for at sikre, at du ikke udløser nogen form for skader på dine smukke lokker. Yay for sundt hår!

9 (enkle) måder at sikre dit hår mens du svømmer

1. Skyl dit hår med rent vand før og efter svømning

Dit hår er absorberende, ligesom en svamp. Når det er helt tørt, suger det sultent enhver form for væske, der omgiver det og også hvis du svømmer, tyder det på, at det vil sluge så meget klorvand, som det kan.

Det klorerede vand kan fjerne den naturlige olie (talg), der dækker, og beskytter det skinnende lag af dit hår (kutikula), hvilket efterlader hårene helt tørre og brækkede.

Så præcis hvordan gør du en helt tør svamp mindre sugende? Gør den fugtig!

Før du tager en dukkert i swimmingpoolen, skal du skylle dit hår helt med rent vand i et par minutter. Når først den har masser af klorfrit vand, vil det tage længere tid for de alvorlige kemikalier i swimmingpoolen at trænge igennem, lige ind i dit hår og også gøre skade.

Den samme videnskab gælder også for din hud, derfor er det altid en god idé at tage et brusebad, før du går ind i swimmingpoolen, hvis du har til hensigt at beskytte både din hud og også dit hår, når du svømmer.

tyndt hår, producere hår, tyndere og finere hårstrå

 

2. Brug helt naturlige olier til at inkludere et beskyttende lag

Vi ved i øjeblikket, at klor rammer den helt naturlige olie, der beskytter vores hår. Så for at hjælpe dit hårs naturlige beskyttelse, kan du bruge andre helt naturlige genstande som olivenolie eller kokosolie, til at producere et ekstra lag af vandtæt beskyttelse.

Olivenolie har masser af antioxidanter samt vitamin A samt E, samt hjælper med at sikre keratin, det sunde protein, der findes i hår og hud. Kokosolie, på den anden side, er rig på fedtstoffer, der fugter dit hår og også hovedbund, såvel som det er typisk en hel del billigere end olivenolie til daglig brug.

3. Efterlad aldrig svømmebassinvand i dit hår

Klorholdigt vand gør ikke blot skade, mens du svømmer. Hvis du ikke renser det helt ud, kan kemikalierne i swimmingpoolen være i dit hår hele dagen, fortsætte med at tørre ud og også knække dine hår.

Så hurtigt som du er ude af poolen, vask dit hår grundigt med en rensende hårshampoo samt vask det med rent vand, så længe du kan.

Men overdriv ikke. Rengørende hårshampooer kan være hårdt for selve håret, så brug en lille mængde, og prøv at undgå at bruge den hver dag.

Denne hårshampoo er din bedste (hår)ven:

Hair Strength Shampoo | Kvinder
Hair Strength Shampoo | Kvinder
Renser hovedbunden for overskydende aflejringer og bidrager til at reparerer hårstråene

4. Brug også balsam

Hvis du ikke er for vild med ideen om at bruge fødevarebaserede olier, er der masser af andre produkter, der er skræddersyet til at beskytte håret, når du svømmer

Før du svømmer, skal du bruge en fugtgivende balsam (såsom en, der indeholder dimethicon) til at lag dine hårstrå med en ekstra barriere i forhold til klorvandet.

Og når du er færdig, og du rent faktisk har vasket dit hår med shampoo, skal du bruge en dyb conditioning maske eller leave-in conditioner, for at hjælpe med at genhydrere dit hår og undgå flere skader.

tyndt hår, hår tykkere, håret blødt, tyndt hår hos mænd, hårets vækstcyklus, b vitamin

 

5. Hold dit hår tørt og også sikkert med en kvalitetsbadehætte

Olier såvel som balsam er fantastiske til kortsigtet forsvar. Alligevel holder de ikke gennem en lang svømmetur.

Hvis du er seriøs omkring din svømning og også dit hår, skal du holde klorvandet så langt fra dit hår som muligt hvilket tyder på, at du bærer en hård badehætte, der kan dække alle dine hår.

Det er klart, at det bedste middel til at beskytte håret, når du svømmer, indebærer en blanding af alt, hvad vi faktisk har talt om i dag.

Så før du vælger en dukkert, skal du altid huske på:

  • Skyl dit hår med rent vand
  • Påfør balsam eller naturlige olier for at holde vandet væk
  • Sæt en solid badehætte over dit konditionerede hår
  • Og skyl også altid kemikalierne med hårshampoo efter din svømmetur