Hvad giver skaldet plet i hovedbunden?

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Alopecia areata er en hudsygdom, der skaber et pludseligt tab af hårpletter på hovedbunden og lejlighedsvis andre dele af kroppen. Det er ikke-ardannelse, hvilket indebærer, at der ikke er nogen langsigtede skader på hårsækken.

Hos mange mennesker udvider nyt hår sig til sidst tilbage i de påvirkede områder, selvom denne proces kan tage måneder. Omtrent 50 procent af personer med moderat alopecia areata kommer sig inden for et år; ikke desto mindre vil de fleste mennesker helt sikkert opleve mere end én episode i løbet af deres liv.

Indledning

Omtrent 1 ud af 50 vil på et eller andet tidspunkt i deres liv kæmpe med alopeci. Det forekommer ligeligt hos mænd og kvinder af alle racer. Problemet kan etablere sig i enhver alder, selvom mange mennesker etablerer alopeci areata for første gang før 30-årsalderen.

Alopecia areata er ikke farligt og forårsager heller ikke fysisk smerte. Ikke desto mindre kan de psykosociale resultater af hårtab være ødelæggende. Derudover kan klienter opleve symptomer forbundet med tab af hår, såsom øget øjen- eller nasal irritabilitet efter tab af øjenvipper eller næsehår.

pletvist hårtab, skaldede pletter, totalt hårtab, alopecia universalis, autoimmune sygdomme

 

Alopeci areata (pletvist hårtab) risikofaktorer

Ved alopeci areata rammer kroppens immunsystem forkert hårrødderne af årsager, der ikke er klare. Heldigvis bevarer rødderne deres evne til at vokse hår igen, og hårtabet er heller ikke irreversibelt i de fleste tilfælde.

Forskellige andre problemer kan opstå sammen med alopecia areata; disse kan bestå af vitiligo (en tilstand, der skaber ujævn blegning af huden), thyroiditis (hævelse af skjoldbruskkirtlen) samt perniciøs anæmi (en reduktion i antallet af røde blodlegemer på grund af vitamin B12-mangel).

Omkring 20 procent af mennesker med alopecia areata har en slægtning, der også er ramt. Baseret på dette mener eksperter, at nogle individer har en genetisk tilbøjelighed til tilstanden. En person, der har en nærtstående elsket med alopeci areata, har en noget forstærket trussel om at skabe det også. Hvis familiemedlemmets tab af hår er sket før 30 års alderen, øges faren mere.

håret falder, taber håret, alopecia totalis, alt håret, kirurgisk behandling

 

Alopecia areata tegn (skaldede pletter)

Personer med alopecia areata har typisk glatte, afrundede pletter af totalt hårtab, der udvikler sig over en periode på et par uger, som de fleste gange overholdes ved genvækst over adskillige måneder. Ikke desto mindre kan alopecia areata fortsætte i en årrække, og ofte vokser hår aldrig igen.

Plastrene kan forstørre og samle sig for at skabe uregelmæssige mønstre af hårtab. Korte hår, der er brækket af nogle få millimeter fra hovedbunden, er ofte placeret ved siden af stigende hårtab. Disse omtales ofte som "udråbsfaktorhår."

Hovedbunden er den mest almindelige side for hårtab, men enhver form for område på kroppen kan blive påvirket. For mange individer går sygdommen ikke længere end ujævnt hårtab. Ikke desto mindre er hårtabet nogle gange omfattende. Et lille mindretal af individer fælder alt hår på hovedet (kaldet alopecia totalis) eller alt hår på hovedet og kroppen (alopecia universalis).

Ud over tab af hår kan personer med alopecia areata udvikle fingernegle- eller tånegleproblemer. Udviklingen af flere pits i neglen er mest sædvanlig.

Vil du også beskytte og pleje dit hår? Denne pakkeløsning burde du helt klart overveje:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

psykisk stress, hos kvinder, oplever hårtab, sjældne tilfælde, hos patienter

 

Alopecia areata medicinsk diagnose til alt hår

Den medicinske diagnose af alopeci areata er baseret på udseendet af tab af hår. En læge vil søge efter de karakteristiske mønstre for hårtab, såsom glatte pletter med korte, afbrudte hår rundt om grænserne.

Biopsi (fjernelse af et eksempel på væv til forskning) er normalt ikke afgørende.

Blodundersøgelser for skjoldbruskkirteltilstand eller andre forskningslaboratorieundersøgelser kan foreslås.

Psykologisk påvirkning af alopecia areata

At tabe sit hår kan være en dårlig oplevelse, især når tabet opstår øjeblikkeligt og er svært at skjule. Patienter, der har problemer med den psykosociale effekt af at fælde deres hår, skal tale med en læge om deres følelser.

Lægen kan tilbyde assistance og kan anbefale, at en klient arbejder med en specialist, medicinsk psykoterapeut eller støttegruppe, hvor person- og gruppeterapi kan hjælpe klienter med at tilpasse sig og håndtere hårtab, og kan desuden give ideer om æstetiske belægninger.

hos kvinder, udvikle pletskaldethed, pletskaldethed, æteriske olier, mange årsager

 

Alopecia areata terapi

Ikke alle mennesker med alopeci areata kræver behandling; talrige patienter med begrænset sygdom vil helt sikkert opleve spontan hårvækst.

For personer, der bruger terapier, er der flere alternativer. Ikke desto mindre kan alopecia areata ikke "helbredes". Som nævnt ovenfor oplever de fleste mennesker fremtidige episoder med hårtab.

Kortikosteroider

Kortikosteroider, ofte kaldet steroider, er antiinflammatoriske lægemidler, der bruges til at håndtere alopecia areata. De kan tages ved injektion, påføres topisk (f.eks. som en creme eller i en shampooformulering) eller tages gennem munden.

Infunderede kortikosteroider

Denne behandlingsmetode anbefales almindeligvis til voksne med adskilte pletter af hårtab. Lægemidlet injiceres direkte på det ramte sted for at øge hårets genvækst. Det kan tage omkring 6 til otte uger at bemærke ny hårvækst; injektioner gentages hver 4. til 6. uge, indtil genvæksten er fuldstændig. Om nødvendigt kan det berørte område forbehandles med en receptpligtig topisk bedøvelsescreme, for at minimere ubehaget forbundet med injektioner.

udvikle pletskaldethed, pletskaldethed, dit hårtab, nære slægtninge, ny hårvækst, nyt hår

 

Topikale kortikosteroider

Topikale kortikosteroider er nogle gange foreslået som et valg til injicerede kortikosteroider til børn eller voksne, der ikke kan tåle skud. Topikale kortikosteroider anvendes normalt på påvirkede områder dagligt.

Ligesom infunderede kortikosteroider, er denne terapi brugt til personer med isolerede pletter med tab af hår. Aktuelle kortikosteroider er måske ikke så værdifulde for personer med omfattende hårtab.

Orale kortikosteroider

Dentale kortikosteroider foreslås med jævne mellemrum til personer, der oplever hurtigt, omfattende hårtab. Selvom disse medikamenter kan reducere hårtab og også fremkalde genvækst, er varig terapi ikke foreslået på grund af fare for betydelige bivirkninger. Orale kortikosteroider tilbydes generelt kun i adskillige uger. Hårtab kan opstå igen, når klienter stopper behandlingen.

Topisk minoxidil

Tilgængelig i håndkøb. Topisk minoxidil (f.eks. Rogaine) reklamerer for hårudvikling ved at forlænge udviklingsstadiet af hårrødder og også udløse hårsække til at generere hår.

Minoxidil er accepteret til at håndtere androgenetisk alopeci (mandlig skaldethed); det kan også tjene til personer med let alopeci areata. Opløsningen eller skumopløsningen bruges sædvanligvis to gange om dagen til området med hårtab og kan bruges alene eller i blanding med andre behandlinger. Når behandlingen lykkes, ses splinterny hårudvikling på omkring 12 uger. Minoxidil er typisk ikke effektiv hos personer med alvorlig alopecia areata eller totalt tab af hovedhår.

Hvis du ønsker et godt alternativ til minoxidil, har vi denne klinisk beviste serumsæt til både mænd og kvinder:

Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
Hair Strength & Growth Sæt | Kvinder
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere lokker

Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere hår

pletskaldethed, nye hår, håret, alle aldre, hårtabet, hovedbunden

 

Anthralin

Anthralin er en terapi, der oprindeligt blev skabt til behandling af endnu et hudproblem, psoriasis, men som senere viste sig at vokse hår igen hos nogle personer med let alopeci. Det skal bruges sammen med behandling, fordi det irriterer huden og også øjnene samt kan plette . Hårgenvækst kan ses inden for tre til fire måneder.

Topisk immunterapi

Topisk immunterapi indebærer påføring af et stof, der forstås at udløse en allergi over for stedet for hårtab. Den resulterende kløe, afskalning og også irritabilitet genererer ofte hårvækst på grund af faktorer, der ikke er helt genkendt.

Topisk immunterapi er ikke udbredt tilgængelig i Danmark. Patienter, der ønsker at prøve det, skal se en hudlæge (læge med speciale i huden), som har erfaring med denne behandling.

Immunsuppressiv medicin

Medicin, der dæmper immunsystemet, såsom dentale steroider, methotrexat og cyclosporin, bruges lejlighedsvis ved omfattende alopeci-steder. De kan have betydelige trusler såvel som negative virkninger og er normalt kun foreslået til personer med alvorligt eller hurtigt fremadskridende hårtab.

 

Undersøgelsesbehandlinger

Splinternye behandlinger for alopeci areata opstår. Den foreløbige opstået fra lægemidler kendt som Janus kinase (JAK)-hæmmere (tofacitinib såvel som ruxolitinib) ser lovende ud, men tilføjet undersøgelse er afgørende for at vurdere effektiviteten såvel som sikkerheden af JAK-forebyggelse til lokalisering af alopeci.

Dental JAK-forebyggelse er dyre, kan medføre betydelige farer, og er heller ikke anbefalet endnu til regelmæssig behandling af alopeci. Der er løbende undersøgelser af topiske og også orale JAK-hæmmere og andre terapier, hvilket giver håb om, at meget bedre terapier mod alopecia areata vil blive tilgængelige.

Blodpladerigt plasma er faktisk også blevet brugt til at håndtere alopecia areata, men robuste professionelle tests for at verificere, om denne terapi er effektiv, er ikke umiddelbart tilgængelige. Forskellige andre terapier, der bliver undersøgt for alopeci areata, består i at bruge lipidsænkende medicin samt at transformere fordøjelseskanalens mikrobiom.

Kosmetiske strategier til Alopecia areata

Folk med omfattende alopeci areata kan beslutte at købe en paryk eller et hårstykke. En iøjnefaldende paryk er dog vigtig for mange kvinder og unge. Parykker kan reduceres og også styles efter en persons valg og kan også forbindes til hovedet med dobbeltklæbende tape eller en sugehætte.