Hvad er alopecia og hvordan kan du takle det?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Alopecia areata er en slags hårtab, der giver pletter i hovedbunden, såvel som ofte forskellige andre dele af kroppen. Det er en autoimmun tilstand.

[[textbox]]

Indledning

Alopecia areata er en udbredt tilstand og på verdensplan vil omkring 2 procent af mennesker, opleve det på et tidspunkt i deres liv. I USA menes så meget som 6,8 millioner individer at have det. Det viser sig at påvirke mænd og kvinder rammes også lige meget. Alopecia areata forudgås af alopecia totallis (komplet hårtab), som er total eller universel alopeci.[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Tegn og symptomer

Alopecia areata udløser hårløse skaldede pletter i hovedbunden. Hos en person med alopeci dukker glatte, runde pletter af hårtab op i løbet af et par uger. Det påvirker generelt hovedbunden, men pletter kan også forekomme på andre dele af kroppen.

Autoimmune sygdomme

Tidlige tegn på alopecia inkluderer hævede steder eller follikulære papler, som viser sig i røde plaques eller pletter, omkring 1 tomme på tværs, men i nogle tilfælde større. Det kan begynde med flere sår eller med et enkelt sår, der skaber flere læsioner over flere uger eller måneder. Da såret påvirker også hårsækkene og resulterer hårtab ofte, og der kan desuden opstå problemer i fingernegle og tånegle. I nogle tilfælde udvider håret sig tilbage, men tegn kan opstå igen. For nogle mennesker udvider håret sig ikke tilbage, selv efter at forskellige andre symptomer er forsvundet. Der for er alopecia areata autoimmun sygdom.

At miste hår på grund af en autoimmun sygdom kan være svært for folk at håndtere, og det kan også medføre psykisk stress og angst samt klinisk depression, som et resultat af alopecia.

Ønsker du mere fyldigt hår ind- og udvændigt? Læs mer eom dette produkt:

Hair Growth & Nutrient Bundle | Mænd
Hair Growth & Nutrient Bundle | Mænd
Et enkelt system med ekstra næringsstoffer

Hair Growth & Nutrient Bundle | Kvinder
Hair Growth & Nutrient Bundle | Kvinder
Et enkelt system med ekstra næringsstoffer

Alopecia

 

Årsager til alopecia (herunder alopecia areata, alopecia universalis og alopecia totalis)

Alopecia kan ikke smitte. Det er et autoimmunt problem, hvor immunsystemet angriber hårsækkene og forveksler dem med virus såsom bakterier.

Størstedelen af mennesker med problemet, er ellers sunde og afbalancerede samt har ingen hudproblemer. Det kan forekomme i enhver alder, men det er mest sandsynligt, at det starter i løbet af de sene teenageår, tidlige barndomsår eller tidlige voksenår.

Alopecia areata

 

Hormonelle forandringer

Omkring 20 procent af mennesker med problemet har et familiemedlem, der ligeledes har det og derfor er der tale om familiær forekomst af alopecia.

Det er mere sandsynligt, hvis en nær slægtning etablerer Alopecia før 30 års alderen. Hvis en mor og far har alopecia, er der en 50 procent betroet chance, som deres børn også vil få alopecia.

Blandt personer med alopeci, er der en større hændelse af skjoldbruskkirtelsygdom, atopisk eksem, nasal allergi og astma.

Behandling af alopecia

Med tidlig terapi kan placeringen af alopeci være relativt let at rette. Angående 80 procent af mennesker med alopecia finder, at deres hår vokser tilbage uden terapi, inden for et år og opnår fuldstændig genvækst.

Alopeci kan udløse følelsesmæssig nød, men at bruge en paryk eller barbering af hovedet, kan lindre disse vanskeligheder.

Alopecia mænd

Hvis håret ikke vokser igen, er nogle terapier mulige mod alopecia?

Steroidinjektioner

Sisse kan hjælpe med at løse små pletter med tab af hår pga. alopecia. En steroid mulighed injiceres direkte i hovedbunden flere gange. Steroidet stopper immunsystemet fra at angribe hårsækkene.

Efter omkring 4 uger, kan denne terapi stimulere genvækst, og fjerne pletvist hårtab. Man kan duplikere terapi hver par måneder. Hårudvikling kan være irreversibel eller midlertidig.

Alopecia

 

Aktuelle steroider (lotioner såvel som balsammmer) og steroidtabletter

Læger vil i vid udstrækning anbefale disse til alopecia areata, men deres langsigtede fordele forbliver usikre.

Hår kan vokse igen, men bivirkningerne består af diabetiske problemer, mavesår, kløe og i nogle tilfælde hårvækst andre steder. Jo længere en aktiv behandling mod alopecia varer, jo større er muligheden for negative effekter.

Vil du have en samlet pakke, der kan gavne dit hår og hovedbund? Læs mere her:

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Immunterapi

Dette er en af de mest pålidelige terapier, der kan have en positiv effekt over for overordnet hårtab. Patienten påfører diphencyprone (DPCP) på den hårløse hud en gang om ugen i langsomt stigende doser. Hår begynder at vokse igen efter omkring 3 måneder blandt mennesker, der reagerer.

Alopecia behandling

 

Negative virkninger

Negative virkninger kan omfatte en allergisk reaktion, let dermatitis, eksem eller en alvorlig hudreaktion. Reduktion af dosisforøgelseshastigheden kan hjælpe. Næsten aldrig kan en person få vitiligo eller pletter af pigmentering. Håret kan fortsætte med at falde af, efter behandlingen af alopecia er afsluttet.

Dithranollotion

Dette er mindre pålideligt end immunterapi, og der er en højere risiko for hudreaktion og også kløe. Det kan desuden plette hovedbunden såvel som håret.

Hårtab løsning

 

UV-lysbehandling

Et par sessioner med lysterapi ugentligt, typisk på hospitalet, kan give fordele mod alopecia efter omkring tolv måneder. Ikke desto mindre er actionpriserne begrænsede.

En metodisk gennemgang udgivet af Cochrane konkluderede, at der ikke findes nogen pålidelig, risikofri, effektiv, varig behandling for lokalisering af alopeci.

Naturlige traditionelle behandlinger af alopecia (herunder alopecia universalis)

Folk, der føler sig flove over deres hårtab, som resultat af alopecia, kan forsøge at:

 • Vælge en frisure, der dækker pletter
 • Tage en paryk, tørklæde eller kasket på men undgå en alvorlig belastning
 • Barberer hovedet helt
 • Udfyldning af bryn med makeup eller en tatovering, kendt som dermatografi

  Alternative behandlinger mod alopecia såsom aromaterapi, massage eller akupunktur er faktisk endnu ikke bevist, at de er effektive i forhold til alopeci.

  Alopeci areata kan være en test for den person, der oplever det. Ikke desto mindre er det typisk kortsigtet, og det kan muligvis behandles.

  Enhver person, der er bekymret for ualmindeligt hårtab, bør bede deres læge om en behandling mod alopecia.

  Her finder du tabletter der kan styrke dit hår, uden giftige ingredienser:

  Hair Nutrient Tablets
  Hair Nutrient Tablets
  Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

  Hårtab mænd

  Tab af hår som resultat af Alopecia

  Alopecia areata betyder pletvist hårtab, eller "tab af hår i områder."

  Små, bløde, hårløse pletter dukker op, typisk runde eller aflange i form. Hovedbunden såvel som skæg er oftest påvirket, men det kan ske i enhver del af kroppen, der typisk har hår som resultat af alopecia.

  Der kan være prikkende eller milde smerter i påvirkede områder. Hår kan vokse tilbage i nogle dele af kroppen, kortvarigt eller helt. Når håret rammer hovedbunden, har det ofte en tendens til at gøre det over en kort varighed, og også meget mere på den ene side end den anden.

  Mennesker med denne type alopeci har hår, der kommer til at være smallere langs størrelsen af håret tættere på bunden.

  Hvad er traction alopeci?

  Traction alopeci udløses af håret, der trækkes på en bestemt måde gentagne gange, og det er hårtab forårsaget af, at håret trækkes ind på samme måde i en længere periode.

  Gentagen stress på hårrødderne kan fjerne hår fra hår og også skade hårsækkene. Dette udløser ømhed, kløe samt pus-producerende byld eller infektioner, hvilket også kan resultere i alopecia og i værte tilfælde alopecia totalis.

  Hårtab kvinder

  Indikationer på Traction alopeci

  • En faldende hårgrænse normalt omkring panden, tindingerne eller nakken
  • Små bumser vises i hovedbunden eller i bunden af fletninger
  • Rødme, kløe, samt sår i hovedbunden
  • Hårskilningen udvides
  • Pletter af slankt eller knækket hår på steder, hvor håret har været under stress
  • Pletter af skinnende, markeret hud i mere avancerede tilfælde

   Nogle gange er det ikke et problem at bære stramme frisurer, og noget dagligt hårtab er normalt. Ifølge American Academy of Dermatology fælder mennesker mellem 50 og også 100 hår hver dag, som normalt ændres af splinterny hårudvikling.

   Denne form for hårtab er forskellig fra andre, såsom alopecia areata, alopecia universalis og mandlig eller kvindelig skaldethed, som er forårsaget af genetiske eller immune aspekter.

   En associeret tilstand kaldet central centrifugal cicatricial alopeci (CCCA) kan også ske, når hårtab starter på kronen og også flytter udad. Denne form for alopeci vil sandsynligvis forårsage ardannelse i hovedbunden.

   Alopecia kvinder

   Årsager til Traction Alopeci

   Her er en liste over mulige årsager til traction alopeci og deres mange bivirkninger:

   • Visse frisurer, herunder dreadlocks, fletninger, cornrows og også stramme fletninger.
   • Hårextensions eller vævninger. Udvidelser er limet eller tæt forbundet til bunden af håret, hvilket kan udløse stress ved hårets oprindelse.
   • Hovedbeklædning, såsom sportshjelme eller stramme elastiske pandebånd, kan få håret til at slanke, hvor hovedbeklædningen når håret.
   • Hårtilbehør, bestående af hårglidninger eller hold, der bruges på samme måde til daglig.
   • Meget langt hår kan være heftigt og trække i hårsækkene. Meget lange eller sikkert forbundne skæg kan ligeledes føre til alopeci.
   • Hårafslappende midler samt andre kemiske terapier. Disse ændrer rammen af hårstrået på en måde, der gør tab af hår mest sandsynligt.
   • Brug af extensions og relaxere med hinanden. Ifølge en undersøgelse, var dette en af de vigtigste trusselsfaktorer for alopeci, hvilket forekommer især hos yngre kvinder

    Traction alopeci hersker blandt balletdansere såvel som forskellige andre sportseksperter, der bruger begrænsede boller eller hestehaler i lange perioder. Børn og også voksne er begge påvirket, men det er meget mere typisk hos ældre mennesker, fordi hårrødderne normalt går på kompromis med tiden. Traction alopeci kan desuden forekomme hos kæledyr. Det efterlader hårnål i et kæledyrs pels. Husk også at forkert brug af p piller og lignenden også kan have en negativ indflydelse.

    Behandling af Traction Alopeci

    • Behandling kan være lige så let som at ændre frisørstrategier. Lige her er nogle handlinger til at behandle Traction Alopeci:
    • Undgå helst stramme frisurer. Hvis en persons religion eller profession kræver stramme frisurer, bør de binde deres hår så løst som muligt og bære håret løst eller ned, når det er muligt.
    • Hold dig fri af eller begræns kemikalier, herunder afslappende midler. Undgå at lægge relaxer på hår, der er afviklet i øjeblikket.
    • Juster frisurer med få ugers mellemrum for at forhindre belastning på et sted på hovedbunden.
    • Brug af anti-inflammatoriske midler. Steroide cremer kan mindske hævelse i hovedbunden forårsaget af greb alopeci
     Hårtab

     Løsning af Traction Alopeci

     At forvandle frisurer ofte og også bære løse pigtails kan hjælpe med at forhindre alopecia.

     Disse ideer vil hjælpe med at stoppe grebet alopeci:

     • Løsne eller ændre enhver frisure, der gør ondt
     • Justering af frisurer med få ugers mellemrum
     • Lave tykke, løsnede fletninger på i stedet for små, stramme fletninger
     • Vælg stof hårforbindelser i stedet for elastikker
     • Holde håret løst som normalt muligt
     • Hold dig fra stress du ikke bliver psykisk påvirket
      Traction alopeci

      Forventning

      Traction alopeci er fuldstændig kontrollerbar i de tidligere faser. I de fleste tilfælde vil genkendelse af problemet samt undgå stramme frisurer, helt sikkert resultere i en fuld beskyttelse af håret.

      I de senere faser kan hårsækkene blive beskadiget, og resultere i totalt hårtab, hvor der her betegnes tilstanden alopecia totalis. I disse tilfælde kan en person ønske at spørge en medicinsk ekspert om hårtransplantationer. En professionel kan udøve årsagen til hårtab og også foreslå det bedste behandlingsforløb.

      Traction alopeci kvinder