Alt hvad du behøver at vide om hårtab (stress)

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Vi er midt i en mental og fysisk sundheds- og velværesituation med vedvarende alvorlige konsekvenser for vores krop og sind. Denne type kan udløse uforudsete humørsvingninger, stress og angst, vrede samt tilbagetrækning. Samt det kan også forårsage tab af hår.

[[textbox]]

Indledning

Der er en række typer hårtab forårsaget af stress, og forståelsen af den underliggende årsag kan hjælpe dig med at undgå fremtidige hændelser. Hvis du kæmper med stressrelateret hårtab, er den gode nyhed, at det normalt er midlertidigt. I denne artikel vil vi gennemgå de mulige grundlæggende årsager til tab af hår, sammen med terapistrategier og også forebyggende trin.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

androgen alopeci

 

Kan stress skabe hårtab?

Ja, stress kan udløse hårtab.

Stress kan have en række fysiske tegn og symptomer, herunder frustrationer, hypertension, mavebesvær, ubehag i brystet, søvnproblemer, sexproblemer og mange flere problemer.

Det kan ligeledes resultere i en række følelsesmæssige problemer, herunder depression, angst og panikanfald. Når vi virkelig føler os stressede, kan vi omfavne adfærd, der hjælper os med at opdage lindring, såsom at plukke vores hår.

Forskere har også fundet ud af, at et betydeligt stresshormon sætter hårsækkens stamceller lige ind i et langvarigt hvilestadium, hvilket standser hårvæksten, mens vi stadig taber 50-100 hår normalt om dagen. Derfor kan du gradvist se, at du har dramatisk meget mindre hår. Husk at stress også kan skabe hårtab hos mænd.

Forskellige slags stressrelateret hårtab

Der er tre typer hårtab forbundet med høje niveauer af spændinger. Disse består af:

Telogen effluvium

Væsentlig spænding skubber masser af hårrødder ind i en hvilefase, kaldet telogen effluvium. Efter et par måneder med telogen effluvium kan du måske bemærke, at dit hår falder meget af, når du børster dit hår.

Trikotillomani

Trikotillomani er, når du trækker dit hår ud som følge af stress og angst. Det er en frustrerende trang til at trække hår ud af din hovedbund, øjenbryn eller forskellige andre steder på din krop.

Når du børster dit hår, føler du en vis følelse af lindring, da det kan være et middel til at håndtere uønskede eller ubehagelige fornemmelser. Det kan dog derudover skabe mere stress, da nogle der tager sig af trikotillomani oplever problemer med kroppen som følge af hårtab.

Alopecia areata

Flere aspekter menes at udløse alopeci areata, bestående af aldring, gener, hormonelle ændringer, og også medicinske tilstande. En anden årsag er alvorlig stress og angst. Alopecia areata er en autoimmun tilstand, hvor kroppens immunsystem rammer hårsækkene. Du kan kaste hår i globs på størrelse og form som en fjerdedel.

kvinder taber håret

 

Er tab af hår fra stress permanent?

Den lyse side ved stressrelateret hårtab er, at det normalt ikke er irreversibelt, når der ikke er noget skjult sundhedsproblem. Med den ideelle behandling og også livsstilsændringer kan du få en fuldstændig restitution efter et par måneder til et år.

Formindskelse af stressrelateret hårtab

Hårtab forårsaget af angst kan typisk helbredes, ligesom der tilbydes adskillige behandlingsalternativer. Disse omfatter overvågning af stress og angst og også ernæringsmæssige ændringer, foruden topiske terapier og medicin.

Stressstyring

At forstå dine spændingsudløsere kan hjælpe dig med at håndtere dem langt bedre. Den allerbedste måde at gøre dette på er at lave en plan, der tillader dig at balancere samarbejde med din fritid. Nogle aktiviteter, der kan være kraftfulde afsætningsmuligheder for stress, omfatter:

 • Rutinemæssig træning
 • Journalføring
 • Dans
 • At tilbringe kvalitetstid udendørs
 • Rådgivning eller terapi
 • Kost såvel som ernæring

  Ernæringsmangel kan påvirke din hårvækst. En sund og velafbalanceret kost er afgørende for virkelig at føle sig godt om på egen hånd. Sult, dårlige diætprogrammer og også fejlernæring kan forværre angst og mindske hårudviklingsprocessen. Spis rutinemæssige retter og undgå også forarbejdede fødevarer, fedtstoffer samt sukkerarter. Sørg for, at din kost er rigelig med frugt og grøntsager, magre sunde proteiner og også fuldkorn.

  psykisk stress

   

  Aktuelle terapier

  Hvis dit hårtab er forårsaget af en underliggende sygdom, er der terapi let tilgængelig. Du kan bruge følgende til pletvis tab af hår:

  Minoxidil (Rogaine)

  Minoxidil er tilgængelig uden recept i væske-, skum- og shampooformer. Det fungerer ved at vokse håret tilbage og/eller sænke hastigheden af hårtab. Overhold instruktionerne på etiketten vedrørende applikationen. Normalt bør du bruge produktet til huden på din hovedbund én gang dagligt for kvinder samt to gange dagligt for mænd, ideelt når håret er vådt eller håndklædetørt. Det kan tage et par måneder at fortælle, om behandlingen gavner dig. Sørg for at bruge handsker og også kun bære til din hovedbund.

  Receptpligtig medicin

  Ved alvorlige tilfælde af hårtab kan receptpligtig medicin være nødvendig. Rådfør dig med din læge for at fastslå, om overholdelse af behandlinger er det rigtige for dig:

  Finasteride (Propecia)

  Denne receptpligtige medicin er tilgængelig i dental tabletform til mænd. Den anbefales typisk én gang dagligt og virker også for at reducere hårtab. Du skal tage denne medicin i et par måneder, før du kan se, om den hjælper dig. Det anbefales, at du fortsætter med at tage den, hvis du ser positive resultater for at bevare fordelene.

  Spironolacton (Carospir, Aldactone)

  Denne medicin reducerer produktionen af androgener, som derefter reducerer udviklingen af hårtab forårsaget af androgen alopeci.

  Dental dutasteride (Avodart)

  Denne medicin er et ikke-FDA-godkendt tandreceptpligtigt lægemiddel, der nogle gange ordineres off-label til behandling af mandlig skaldethed. Det påvirker fremstillingen af DHT for at fremme sunde og afbalancerede hårsække, hvilket resulterer i hårudvikling.

  Alternative mediciner?

  Hvis du gerne vil bruge et klinisk bevist løsning, kan disse serum helt klart hjælpe:

  Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
  Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
  Klinisk testet og fri for lægemidler

  Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
  Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
  Klinisk testet og fri for lægemidler

  p piller

   

  Hvilke andre terapier kan jeg ellers bruge til sundt hår?

  Der er en række punkter, som du kan gøre for at reducere hårtab og også opfordre til ny vækst.

  Kostplan samt ernæring

  Indtagelse af en afbalanceret, nærende kostplan af hele fødevarer er nødvendig for sundheden for din krop, såvel som dit hår.

  Selvom det er vigtigt at bestå af alle de nødvendige vitaminer i en sund og afbalanceret kostplan, er der nogle, der kan være afgørende for hårvækst:

  Vitamin C

  Dette vitamin er afgørende for udvikling af kollagen, hudens bindevæv, der er placeret i hårsækkene. Fødevarer, der indeholder C-vitamin, omfatter citrusfrugter, broccoli, peberfrugter samt jordbær.

  Vitamin B

  Denne facilitet af talrige vitaminer fremmer en sund og afbalanceret metabolisk proces, såvel som sund og afbalanceret hud og også hår. B-vitaminer kan findes i fødevarer som mørke bladgrøntsager, bønner, nødder og også avocadoer.

  Vitamin E

  Dette vitamin indeholder potente antioxidanter, som kan bidrage til en sund hovedbund. Fødevarer rige på vitamin E omfatter solsikkefrø, spinat, olivenolie, broccoli samt rejer.

  Hvis du ikke får nok af disse næringsstoffer i din kostplan, skal du tale med din læge om kosttilskud. De kan diskutere dine valg og også rådgive den bedste dosis til dig. Du bør aldrig inkludere kosttilskud til din kur uden din læges tilsyn.

  Vedligeholdelse af korrekt fugt er ligeledes afgørende for et generelt godt helbred. Hver celle i din krop er afhængig af vand for at fungere korrekt.

  Mænd skal gå efter 15 1/2 krus vand om dagen, og også kvinder burde gå efter 11 1/2 krus dagligt. Den mængde kan komme fra mad, vand og andre drikkevarer. Et rimeligt mål er at drikke 8 glas vand om dagen, samt lade resten komme fra din kostplan og også andre drikkevarer.

  få styr på dit hårtab

   

  Forskellige andre almindelige årsager til at miste håret

  Mange mennesker mister mellem 50 og 100 hår om dagen; ikke desto mindre er dette normalt ikke mærkbart, fordi nyt hår altid udvider sig tilbage på samme tid. Og selvom stress kan være en typisk årsag til hårtab, er det ikke den eneste mulige forklaring. Følgende variabler kan bidrage til tab af hår:

  Arveligt hårtab (genetik)

  Hvis hårtab løber i din husstand, har du måske også større chance for at opleve det. Det sker normalt gradvist såvel som starter med en vigende hårgrænse og også hårløse steder hos mænd. Kvinderne kan se deres hår blive tyndere langs hovedbundens krone.

  Diabetes

  Der er mange måder, hvorpå diabetiske problemer kan bidrage til tab af hår, bestående af kapillærskader og insulinresistens. Nogle personer har rapporteret, at metformin, et stofmisbrug til at håndtere type 2-diabetes mellitus, polycystisk ovarielidelse (PCOS) samt insulinresistens, udløser hårtab, men der er ekstremt få undersøgelser til at fastholde påstanden på dette stadium.

  Hormonelle ændringer

  Hormonjusteringer på grund af barsel, fødsel, overgangsalder og problemer med skjoldbruskkirtlen kan forårsage kortvarigt hårtab.

  Strålebehandling

  Strålebehandling til kræftceller kan resultere i hårtab.

  Lægemidler og også kosttilskud

  Nogle lægemidler samt kosttilskud angiver tab af hår som en mulig bivirkning. Disse er typisk terapier for kræft, gigt, hypertension, angst, hjerteproblemer og gigtsmerter.

  Frisurer såvel som behandlinger

  Overdreven hårstyling med varme strygejern, krøllejern eller hårtørrer kan skade håret. Knæk kan ske både ved varmeskader, foruden fra det træk, der sker, når man spænder håret fast med de varme apparater. Specifikke frisurer kan også trække dit hår fast og skabe en slags hårtab kaldet grip alopecia.

  Derudover, kan brug af hårfarver, blegemiddel, og også hot-olie behandlinger eller permanent kan ligeledes få hår til at falde ud. Hvis ardannelse finder sted i hovedbunden, kan hårtab være langsigtet.

  Hvornår skal man finde en læge?

  Når livsstilsjusteringer såsom diæt og også en sund og afbalanceret angsthåndteringsplan ikke fungerer til at stoppe hårtab eller tilskynde til sund og afbalanceret hårudvikling, kan det være på tide at finde en læge.

  De vil helt sikkert have evnen til at identificere den allerbedste terapi for dig, som kan omfatte receptpligtig medicin. Hvis spænding og stress og angst plager dig, kan de henvise dig til en psykoterapeut eller psykiater, for at hjælpe dig med at finde ud af de underliggende årsager til angst samt skabe sunde mestringsteknikker.

  Hvis hårtab er et resultat af medicin, skal du kontakte din læge og også informere om eventuelle andre bivirkninger, du kan opleve. De kan råde dig til at skifte medicin eller at reducere din dosis. Stressrelateret hårtab er typisk ikke irreversibelt, og der findes adskillige behandlinger, der kan hjælpe dig. Gå sammen med din læge over den bedste behandlingsplan for dig.

  Leder du stadig efter en komplet pakkeløsning til dit hårtab? Her har du en samlet løsning:

  Hair Growth Routine | Kvinder
  Hair Growth Routine | Kvinder
  Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

  Hair Growth Routine | Mænd
  Hair Growth Routine | Mænd
  Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab