Hvordan vælger du vitaminer mod hårtab?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Generelt er hårvækstvitaminer, gummier og kosttilskud fulde af en blanding af "hårvenlige" aktive ingredienser som biotin; folsyre; vitaminer D, A, C samt E; samt omegaer, som alle angiveligt interagerer for at få dit hår til at se meget længere, sundere, skinnere og stærkere ud med fortsat brug.

[[textbox]]

Indledning

Tingene er, at kosttilskud og også vitaminer ikke er FDA-regulerede, hvilket betyder, at mærkenavne kan oplyse og gøre, hvad de vil, samt desuden inkludere den blanding af aktive ingredienser, som de ønsker til deres løsninger.

[[textbox]]

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Det er ikke for at sige, at de alle automatisk er skræmmende såvel som skadelige, men på grund af det faktum, at de ikke er understøttet af offentligt godkendte oplysninger, er oplysningerne, som du kan finde om hårvitaminer, almindeligvis mistænkelige.

"En stor del af de undersøgelser, som du finder på vegne af hårtilskud, er faktisk finansieret af mærkenavnene selv," hævder hudlæge Dhaval G. Bhanusali, MD. Dr. Bhanusali, som fokuserer på tab af hår, udtaler:

[[quote]]"Litteraturen er i bedste fald uoverskuelig, ligesom de fleste dermer er enige om, at kosttilskud ikke er rigtig fremragende." Det bedste bud er snarere at tale med din læge og derefter prøve nogle aktuelle vitaminer i stedet.[[quote]]

Virker vitaminer til hårudvikling virkelig og sundt hår?

Vitaminer såvel som kosttilskud er ikke godkendt af FDA, hvilket indikerer, at der ikke er et globalt kriterium, når det drejer sig om aktive ingredienser, udholdenhed eller opløsninger. Så det indebærer, at der aldrig er højst sandsynligt et officielt ja eller nej svar på, om vitaminer til hårudvikling virkelig virker.

Hvis du ønsker et produkt mod hårtab der er klinisk bevist, er dette vores anbefalinger:

Hair Strength & Recovery Sæt | Kvinder
Hair Strength & Recovery Sæt | Kvinder
Udviklet til at hjælpe med at skabe balance i hovedbunden og reparere ødelagte hårstrå

Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere hår

Sundt hår og b vitamin, e vitamin og a vitamin

 

Hvis din krop allerede har vitaminer i sig

Plus, selvom vitaminer i sig selv er absolut essentielle og også nyttige for dit hår, vil de ikke gøre meget, hvis din krop allerede er fyldt med dem, hvilket den højst sandsynligt er i øjeblikket. "Mange mennesker får alle de vitaminer, som de har brug for for at styre deres hårudvikling, bare fra deres kostregime alene," siger tricholog Dominic, primærforsker ved Evolis Specialist.

Hjælper biotin hårvækst?

Beklager (endnu en gang), men der er ikke noget endeligt svar på, om biotin virkelig hjælper med at udvide håret. Ifølge hudlæge Vivian Bucay, MD, medicinsk assisterende professor ved College of Texas Wellness Science Facility, hvis du tager et selvstændigt biotintilskud, skal du helt sikkert tage mindst 5 milligram dagligt for at få chancen for at påvirke hårudviklingen, men selv da er der ingen sikkerhed for, at det vil gøre noget.

Det er desuden værd at bemærke, at biotin - ligesom enhver form for kosttilskud - ikke er uden sine ulemper: Overskydende biotin har potentialet til at sætte gang i udbrud hos nogle acne-tilbøjelige individer.

Ekstra undersøgelse er påkrævet for at forstå den nøjagtige sammenhæng, men hvad der forstås er, at det at tage biotin også kan påvirke større medicinske test, som din læge kan udføre. Dybest set, medmindre du selv er en læge, skal du sørge for at diskutere al kosttilskudsrelateret information med en faktisk læge, før du forsøger nogen form for vitamin.

Sundt hår og b vitamin, e vitamin og a vitamin

 

Findes der negative virkninger af vitaminer for hårudvikling?

Hvad er skaden ved at tage hårudviklingsvitaminer såvel som kosttilskud, bare hvis de ender med at hjælpe? Men det er desværre ikke præcis sådan, vitaminer virker i et sundt og afbalanceret menneske.

Selv hvis du skulle indtage det tredobbelte af de vitaminer, som din krop har behov for, ville du stadig ikke høste tredobbelt og endda fordoble incitamenterne til hårudvikling.

Pas på med overforbrug

Hvorfor? Da "din krop kun vedligeholder de vitaminer, den har brug for og bagefter eliminerer resten," siger Burg. Det er lidt som at putte vand direkte i et glas, der allerede er hundrede procent fyldt.

Så medmindre du virkelig går glip af nogle essentielle næringsstoffer - dvs. du mangler vitaminer - vil du generelt ende med at tisse de overskydende vitaminer ud ret hurtigt efter, du har indtaget dem.

Kan vitaminmangel forårsage hårtab?

"Der er en hel del kvinder, der løber rundt, som har mangelfulde ernæring såvel som ikke indser det, på grund af enten vægttab, utilstrækkelig næring eller ekstrem stress," siger han.

Og også når du er utroligt stresset eller på anden måde ikke spiser nok, "vil din krop lukke ned for din hårvækst i starten samt omdirigere næringsstoffer og kraft til de organer, der kræver det mest," hævder han, og dermed efterlade dig vitaminmangel.

Såvel som hvis du faktisk nogensinde har oplevet en alvorlig omgang fysisk eller følelsesmæssig angst, har du måske opdaget en uventet hårtab et par måneder senere. "Det er en udskudt reaktion på stress- eller kostplanen, der generelt opstår tre måneder senere," hævder Burg.

Kosttilskud mod hårtab for sundt hår og en sund hovedbund

 

Test hos en læge

Helt sikkert, den eneste måde at forstå med sikkerhed, om din krop ønsker vitaminer, er at få dine niveauer testet af din læge, så lad være med at begynde at bruge tabletter, selvom hele kloden gør det. Vent i stedet på en læge for at informere dig om, at det er sikkert for dig at prøve.

Hjælper vitaminer hjælper med hårudvikling?

"Der er nogle undersøgelser såvel som anekdotiske beviser for, at lave D-vitamin-grader kan forhindre hårudvikling, og også mange individer har en tendens til at have reduceret D-vitamin, selvom de ellers er sunde og afbalancerede," siger Dr. Bhanusali.

Og det samme gælder også for lavere jernniveauer. "Mange dermer ser gode resultater ved at anbefale klienter jerntilskud og også D-vitamintilskud," siger han, "selvom du altid skal kontakte din læge, før du tager noget."

Hvis du ikke har vitaminmangel (hvilket igen kun en læge kan fortælle dig), men stadig ønsker længere, meget sundere, mere kraftfuldt hår, vil "kosttilskud sandsynligvis gøre virkelig lidt for dig," siger han.

Vitaminer samt kosttilskud, der garanterer hårvækst, kan næsten være for fremragende til at være sandt. Kan det faktisk gøre dit hår meget længere, stærkere og meget sundere at tage en pille en eller to gange om dagen?

Tab af hår eller tyndere hår kan være forårsaget af en række årsager inklusiv næringmangel. Så selvom vitaminer og også kosttilskud overhovedet ikke er en mirakelbehandling, kan de bedste simpelthen skelnes i den måde, dit hår føles og ser ud.

Ønsker du en samlet pakkeløsning, der kan bekæmpe hårtab? Her har du løsningen:

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Sund hårvækst og tykkere hår

 

Hvilken slags vitaminer hjælper med hårvækst?

Hårudvikling samt sundhed påvirkes af en række elementer, herunder ernæring, gener, medicinske tilstande, hormoner og endda spændinger. Forskningsundersøgelse viser, at mangel på næringsstoffer, der er afgørende for typisk cellevækst og også funktion, kan bidrage til hårtab.

[[quote]]"Vitaminer er vigtige for en sund og afbalanceret hårudvikling og kan hjælpe med at stoppe hårtab såvel som at blive tyndere," siger Michele Green, M.D., en kosmetisk hudlæge i New York. "De mest effektive vitaminer til hårvækst består af B-vitaminer, D-vitamin, E-vitamin, zink, biotin samt jern.[[quote]]

B vitamin

B-vitaminer bidrager til hårvækst og er "vigtige for metaboliske processer og nervefunktioner," siger Dr. Green. "Det er ikke overraskende, at B-vitaminer som vitamin B7 (biotin) og B12 er meget vigtige for at styrke og konditionere håret."

Forskning afslører, at du hurtigt kan komme til de daglige mængder af B-vitaminer ved at indtage en afbalanceret kost. B-vitaminer kan findes i et udvalg af fødevarer, bestående af 100% fuldkorn, kød, fisk, hele æg, nødder samt avocadoer.

Biotin

Biotin, også kaldet vitamin B7, er et komplekst B-vitamin, der almindeligvis udråbes for at have hårudviklingsfordele. Og også noget af den hype kan faktisk fortjene det. Biotin har funktioner i at "producere røde blodlegemer, som transporterer ilt og næringsstoffer til hovedbunden og også hårsækkene," hævder Dr. Green. Det "bidrager også til keratinfremstilling, som er et hovedelement i hår."

De fleste mennesker får nok biotin fra de fødevarer, som de spiser, fortæller National Institutes of Wellness. Det bedste middel til at få endnu mere er at spise biotinrige fødevarer. Dr. Green anbefaler mælk, æg, bananer, laks, søde kartofler og mandler. Hvis du føler, at du har brug for et ekstra boost, så tal med din læge.

E vitamin i en varieret kost til sund hårvækst og en sund hovedbund

 

C-vitamin

C-vitamin er ikke kun fantastisk til at opretholde immunitet, det kan også gøre håret stærkere. Dr. Green bemærker, at C-vitamin som en effektiv antioxidant er afgørende for sund og afbalanceret hårvækst. "C-vitamin hjælper med at booste blodcirkulationen i hele din krop, inklusive din hovedbund," siger hun.

"Når der er øget blodgennemstrømning til din hovedbund, er der højere stimulering af dine hårsække, hvilket kan hjælpe med at fremme hårvækst."

Jern

Jern spiller også en bemærkelsesværdig vital funktion i hårudvikling, og forskning også i Journal of Korean Medical ScientFisk tyder på en sammenhæng mellem jernmangel og også tab af hår blandt kvinder.

Dette sporstof øger flowet og hjælper med at flytte ilt til dine celler ekstra effektivt, fortæller Dr. Green, som kan hjælpe med hårudvikling. "Hvis du ikke får nok jern, kan din krop ikke skabe tilstrækkelig hæmoglobin, hvilket vil halte ilttransporten til din hovedbund og også øge hårtab," siger hun.

Hun råder til at indtage fødevarer med højt jernindhold, såsom muslinger, rødt kød, spinat og også linser. Et jerntilskud kan også fortjene at bidrage til din regelmæssige helbred, hvis du er i fare for jernmangel, men tal med din læge først.

Keratin

Keratin er et protein, der omfatter vores hår, hud og negle, bemærker Dr. Green. Det er normalt genereret af kroppen, ligesom der er masser af keratintilskud derude, som forsikring hævder at hjælpe med hårvækst.

Ikke desto mindre foreslår Dr. Green at "supplere" med keratin på en mere naturlig måde, ved at indtage proteinrige fødevarer som æg, bønner, fisk og også kød, i stedet for at tage en pille. "Der er ingen pålidelige undersøgelser, der afslører keratinhjælpemidler med hårudvikling," hævder hun. "Ydermere kan over-supplementering af keratin være skadeligt på grund af overskydende sund proteinophobning i kroppen."

E vitamin for sundere hår og for at forebygge hårtab

 

D-vitamin

En mangel på D-vitamin kan føre til tab af hår, ifølge Dr. Green. "D-vitamin metaboliseres i huden af keratinocytter, hudceller, der genererer keratin," siger hun. "Når kroppen ikke har tilstrækkeligt D-vitamin, har keratinocytterne i hårrødderne svært ved at fremme hårudviklingen, hvilket forårsager hårtab."

Zink

Zink er et sporstof og kræves kun af kroppen i små mængder. Den er lille, men alligevel mægtig, og den bidrager til alt fra vækst af celler til produktion af DNA. "Reducerede grader af zink har faktisk været forbundet med tab af hår samt utilstrækkelig sårheling," siger Dr. Green. Hun råder til at spise zinkrige fødevarer, som kød, bønner, nødder og frøer.

Hvis du har problemer med hårtab, kan det desuden være værd at tale med din læge om, hvorvidt et zinktilskud kan være ideelt for dig. En lille undersøgelse viste, at zinktilskud skal tilbydes til alopecipatienter, der har en lav serumzinkgrad.

Hårtab vitaminer til tyndt hår for at formindske hårtab

 

Vitamin A

A-vitamin kan hjælpe med hårvækst, men der er en ting: At tage for meget af det kan faktisk forårsage hårtab. Vitamin A beskriver en gruppe af forbindelser, der består af retinol, retinal, retinsyre samt provitamin A-carotenoider, forklarer Dr. Green.

"Der har faktisk været et forskningsstudie, der involverede mus, der afslørede ernæringsmæssige vitamin A-aktiverede stamceller fra hårsækkene," siger hun. "Ikke desto mindre er dette komplekst. På den anden side har der været bevis for, at høje niveauer af vitamin A gennem over-supplement er forbundet med tab af hår."

Hun bemærker, at mens A-vitaminmangel kan øge hårtab, er det ikke typisk i USA, inklusiv at medmindre du har beviser for A-vitaminmangel, er der ingen faktor at supplere med.

Det kan være meget bedre at spise mad med rigeligt A-vitamin, hævder hun, herunder bladgrønt som grønkål, spinat og også broccoli, orange grøntsager som gulerødder, græskar og også kartofler og gule grøntsager som squash.

C vitaminer for at styrke håret og undgå slidt hår

 

Forskellige andre næringsstoffer til hårvækst

Ovenstående vitaminer og mineraler er ikke den eneste metode til at forbedre dit hårs sundhed på. Dr. Green bemærker, at nogle olier, som rosmarin og også kokosolie, også kan hjælpe med hårvækst. En forskningsundersøgelse viste, at konstant brug af rosmarinolie over et antal måneder medførte en stigning i antallet af hår.

På den anden side fandt en yderligere forskning, der kontrasterede kokosolie til mineralolie og også solsikkeolie, at kokosolie var det eneste, der minimerede det sunde proteintab for både ubeskadiget og ødelagt hår, når det blev brugt som en forvask og også eftervaskbehandling til håret.

Kosttilskud til hårvækst

Ud over en diæt, der er rigelig af alle de næringsstoffer, der kan påvirke hårvæksten, er der en række håndkøbs-kosttilskud, der er specielt rettet mod dem, der beskæftiger sig med hårudtynding eller hårtab. I lighed med ethvert supplement skal du dog sørge for at tale med din læge.

Nedenfor er et par hårvæksttilskud anbefalet af fagfolk:

Nutrafol

Nutrafol er en linje af kosttilskud skabt til at stimulere hårvækst, gøre håret tykkere samt mere kraftfuldt og give lavere hårtab. Mærket sælger et par forskellige typer kosttilskud. Et til kvinder, et til postpartum, et til kvinder i overgangsalderen og et til mænd.

Dr. Green siger at hun anbefaler Nutrafol, hvis du leder efter et effektivt supplement, der vil hjælpe med hårudvikling. "Jeg kan godt lide Nutrafol kosttilskud, da firmaet og også produkter henvender sig til forskellige køn sammen med aldre," hævder hun. "Den består af alle naturlige komponenter, der retter sig mod kilderne til hårudtynding som stress, DHT og næring."

Nutrafol har varer til mænd, som inkluderer savpalme, som hun siger "beskytter mod omdannelsen af testosteron til DHT (det hormonelle middel forbundet med mandlig skaldethed)". I mellemtiden inkluderer Nutrafol for kvinder ashwagandha, som hun siger "behandler de ugunstige virkninger af vedvarende angst ved at håndtere cortisol, et stresshormonalt middel."

Der er desuden produkter til kvinder over 45 år, som er lavet med økologisk maca-oprindelse for at "annoncere for sund og afbalanceret kvindelig hormonbalance og bidrage til bedre søvn, gunstigt humør samt reducerede varmeglimt."

Nutrafol har også vitaminerne A, D, samt C, biotin og også zink.

Hårtab vitaminer og næringsstoffer mod hårtab

 

Viviscal

Viviscal er en anden linje af kosttilskud til hårvækst. Mærket giver kosttilskud til både kvinder såvel som mænd, og har en linje af hårplejeprodukter bestående af hårshampooer og også balsam.

Dr. Green anbefaler Viviscal som et godt alternativ til hårudvikling, idet han siger at "det er 100 % medicinfrit samt indeholder ingredienser som C-vitamin, biotin og også andre nødvendige aminosyrer."

Hum Nutritions

Hum Nutritions er en linje af veganske gummier lavet til at gøre håret mere kraftfuldt og sundere, hvilket opfordrer til vækst. Dr. Green foreslår disse gummier, da de har biotin, folinsyre, vitamin B12 såvel som zink, foruden andre komponenter, der faktisk har vist sig at reklamere for hårsækkenes sundhed og velvære og undgå hårtab.

"Disse er skabt med naturlige og klinisk beviste komponenter, der kan gøre en forskel i dit hår med konstant brug," siger hun.

Andre beviste alternativer?

Hvis du ønsker andre alternative kosttilskud, har vi anbefalet disse til både kvinder og mænd:

Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

C vitaminer til tyndt hår og for at mindske hårtab

 

Hvornår skal man se en læge?

Det er regelmæssigt at tabe alt fra 50 til 100 hår om dagen, selvom det virker som en hel del, påpeger Dr. Green. For mange er hårtab også en del af det at blive ældre.

Der er dog situationer, hvor en tur til lægen er nødvendig. Dr. Green anbefaler at se en certificeret hudlæge for at gennemgå dine muligheder.

"At få behandling for hårtab i de tidlige stadier kan hjælpe med at minimere det samlede hårtab," hævder Dr. Green. "Gennem en hårtabskonsultation kan en læge grundigt notere din familie og sagshistorie og foretage en fysisk evaluering af håret og hovedbunden.

Blodprøver kan tages og også sendes til laboratoriet for at afgøre, om nogen form for problemer bidrager til tabet af hår. Desuden kan en hårprøve eller en hovedbundsbiopsi være nødvendig for yderligere at tage et kig på de underliggende kilder til hårtabet."