At Gå Ned Ad Livets Vej Med Ynde

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

At blive ældre er en naturlig proces, der forårsager forskellige virkninger på den menneskelige krop. På grund af dens natur kan du ikke undgå det. Der er dog en stigende tendens i at folk har ved at acceptere aldringsprocessen grundet kontinuerlig forbedring af deres livskvalitet. Faktisk har Europa-Kommissionen og Verdenssundhedsorganisationen hjerteligt anvendt et konceptet de kalder for aktiv aldring.

Da vi også ønsker at hjælpe med at skabe de bedste vilkår når bliver ældre (især med hensyn til hårsundhed), vil vi gennem denne blog give dig dybdegående information om processen der påvirker dit hårs velvære, samt hvordan du bremser det.


Hvad Sker Der Med Vores Hovedbund Og Hår Når Vi Bliver Ældre?

Tallene sat i klart lys

En undersøgelse udført i Maryborough, indsamlede data fra omkring 1500 voksne og afslørede, at hår wellness har en tendens til at degenerere i takt med at man bliver ældre, især hos mænd, der lider af androgen alopeci.

Undersøgelsen viste, at hyppigheden og intensiteten af androgenetisk alopeci hos mænd steg med alderen. Dette var i overensstemmelse med tidligere undersøgelser, hvor den aldersspecifikke udbredelse af hårtab på midtfronten af hovedbunden skete for 44,9% af mændene i forskningsgruppen.

På den anden side, hos kvinder, har alderen kun en moderat indvirkning på udviklingen af androgen alopeci. Undersøgelsen hævdede, at den aldersspecifikke hyppighed af hårtab hos kvinder kun var 10,5 %. Blandt dem havde omkring 32,2 % moderat til alvorligt hårtab.

Forskningen viste også en stigning i hyppigheden af gråt hår, når vi ældes. Den aldersspecifikke prævalens af gråt hår var hos mænd på ca. 75,6 %, og hos kvinder 74,8 %.

(Source: Gan et al., 2005. Prevalence of Male and Female Pattern Hair Loss in Maryborough.)


Alderens indflydelse på hovedbunden

Selvom det er svært at se effekterne på en ikke-skaldet hovedbund, eksisterer de og udvikler sig med tiden. Under håret kan hovedbunden blive bleg, tør og slap under påvirkning af tid.

Endnu vigtigere er det, at hovedbundens hudstruktur også ændrer sig, når du ser på indersiden. En af ændringerne der sker med aldren er, at den sammenhængende effekt mellem hudens yderste lag (epidermis) og hudens bindevævslag (dermis) svækkes mere og mere. Det fører bl. a. til nedsat cellulær forsyning af næringsstoffer og ilt som i sidste ende nedsætter cellulær aktivitet i huden til en hvis grad.


Alderens indflydelse på håret

På grund af de almindelige virkninger når vi ældes, bliver håret sværere at vedligeholde, og hårforholdene forværres. Hårvæksthastigheden aftager med alderen, ledsaget af fremkomsten af mindre hårstrå med mindre pigment. Som et resultat kan folk opleve hår bliver mere tyndt, fint, og endda mindre intens i farven. Nogle af de mest almindelige tegn på hår der ældes, er med andre ord grå hår, hårudtynding, hårtab og skaldethed.

Mange faktorer påvirker disse processer, såsom køn, genetik eller race. Hårudtynding og ændring i hår pigment kan starte omkring 40-års alderen. Hos mænd ses det ofte at hårtab kommer i form af skaldet isse, høje tindinger eller forhøjede hårgrænse ved panden, mens kvinder vil have tyndere og finere hår.

Tilstanden med aldersrelateret hårudtynding er karakteriseret ved en reduktion af antallet af hår i hele hovedbunden. Denne form for alopeci forekommer typisk mellem 50 og 80 års alderen hos en person uden tidligere at have oplevet hårudtynding eller andre underliggende hovedbundssygdomme. Derudover kan denne type hårtab forekomme samtidigt med androgen alopeci og derved væsentligt ændre hårets struktur hos mænd. For kvinder kan et fald i østrogenniveauet i overgangsalderen bidrage til hårudtynding.


Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvordan Kan Det Være At Hår Ældes?

I gennemsnit mister voksne typisk 100-150 hårstrå hver dag. Efterhånden som tiden går, bliver hårenes hvilefase længere. I en højere alder øges omfanget af disse hår som befinder sig i deres hvilestadie hvilket foresager hårtab og senere resulterer i udtynding. Omvendt er hårets vækstfase mere tilbøjelig til at blive forkortet efter længere tid (genetik er selvfølgelig også en faktor). Det er dog uklart, hvornår eller hvad der udløser en afkortning af denne fase. Tiden mellem hårtab og de nye hårs genvækst blivere længere og længere med alderen, hvilket fører til en reduktion af håret i hovedbunden.

Når man bliver ældre, bliver ens stofskifte også langsommere, hvilket desværre vil ændre i diverse kropsfunktioner og udløse aldersrelaterede hårændringer. Med andre ord, metabolisme fejl kan forårsage hårnedbrydning. Flere problemer relateret til ernæring kan finde sted, såsom protein- og kalorieunderernæring, mangel på essentielle aminosyrer, mineraler og vitaminer. Hårvækst og pigmentering kan derfor blive svækket.

Stamceller i hovedbunden kan også opleve mutationer i takt med alderen, hvilket forårsager hårtab, skrumpende hårsække og tyndere hår. Desuden bliver håret gråt, fordi pigmentcellerne reduceres, efterfulgt af en reduktion i hårvækst og hårdiameter. Som følge heraf oplever nogle mennesker udbredt udtynding af deres hår, når de bliver ældre.


Hvad Påvirker Aldringsprocessen?

Hvor hurtigt man ældes varierer meget fra individ til individ alt efter deres unikke kropsforhold. Efterhånden som mennesker bliver ældre, spiller deres biologiske- (f.eks. gener) og eksterne forholde (f. eks. kost, miljø, personlige vaner) mere og mere en vigitg rolle i aldringsprocessen.

Det vil sige, at hver persons unikke genetiske kode har en afgørende indflydelse på deres aldringsproces. Den menneskelige krop er i grove træk en maskine der på ubestemt tid destruerer sig selv, så man kan sige at vi i bund og grund alle er programmeret til at ældes. Det har altid været en naturlig og uundgåelig proces.

Udover genetik, spiller stofskifte også en afgørende rolle i reguleringen af vækst og aldring. Der kan ved stofskifte produceres visse reaktive kemikalier eller oxidationsmidler, der rent faktisk kan øge ældningsprocessen på grund af celleskade.

Ud over de biologiske faktorer kan miljøet og livsstilen aktivt påvirke, hvordan vi ældes. Underernæring og ernæringsmæssig utilstrækkelighed hos ældre mennesker kan give ugunstige resultater af flere grunde.

For det første har folk en tendens til at miste deres appetit uanset deres sygdom i og med at de bliver ældre. For det andet opstår mange sygdomme (f.eks. i hjertet eller skjoldbruskkirtlen) med alderen, hvilket fører til øget stofskiftebehov og tab af næringsstoffer, samtidigt med nedsat appetit og nedsat indtagelse af kalorier og næring. Endeligt kan ældre mennesker lide af bivirkninger af medicinske behandlinger, som kan påvirke deres ernæringsstatus.


Hvordan Ældes Man Sundt?

Undersøgelser har foreslået en korrekt opretholdelse af ens indtagelse ernæring for at opnå et væsentligt længere og sundere liv. En diæt med højt indtag af frugt og grøntsager, bælgfrugter, korn, fisk, skaldyr og nødder kan være et glimrende valg til at forbedre sundheden og reducere nogle af de livsstilskontrollerede aspekter af aldring. Desuden er regelmæssige fysiske aktiviteter, for eksempel gåture eller sport, gode muligheder for at opretholde aktiv sundhed.

På den anden side har rygning, overeksponering for sollys og stress mere sandsynligt uønskede virkninger på helbredet, efterfulgt af et boost i aldringsprocessen. Faktisk inducerer rygning negative virkninger på hårceller og hæmmer transporten af næringsstoffer, hvilket fører til kollagennedbrydning. Overeksponering af sol kan nedbryde kollagen og elastin og forårsage ujævn pigmentering af huden, for ikke at nævne den forhøjede risiko for hudkræft.


Konklusion

Under ældningsprocessen bliver vores hovedbund bleg, tør og slap. Dens hudstruktur oplever også ændringer, såsom svækkelse af forbindelsen mellem hudens yderste lag og hudens bindevævslag, hvilket kan forårsage nedsættelse i dens absorberings funktion samt mindre næringsstof- og ilttilførslen mellem lagene. Med hensyn til hår kan man med alderen opleve øget udtynding, tab af hår pigmenter og muligvis skaldethed.

Disse virkninger opstår som en konsekvens af de langsommere metaboliske processer og ernæringstilstande. Når mennesker bliver ældre, er sandsynligheden for underernæring og ernæringsmæssig utilstrækkelighed højere på grund af tab af appetit, sygdom og medicinske behandlinger. Desuden er oxidativ stress en anden faktor, der driver aldring, især i hovedbunden.

Forskning har fundet sammenhæng mellem det at ældes og hår tilstanden androgen alopeci, som ellers normalt starter efter puberteten. Efterhånden som vi bliver ældre, forkortes den anagene fase (hårets vækst fase), og telogen fasen (hårets hvile fase) bliver længere. Som følge af dette opstår en hårudtynding på hovedbunden.

Den måde du ældes på er en overensstemmelse mellem biologiske og eksterne faktorer. Selvom det er svært at kontrollere det foregående, kan det sidstnævnte sagtens justeres af dig selv i henhold til din livsstil. Sund kost og sunde vaner vil altid være nyttige i at reducere de skadelige virkninger man eventuelt kunne opleve med aldren. Personlige forhold kan altså forbedre dine chancer for et sundere hår, også når du kommer i en høj alder. På den anden kan visse personlige forhold også forværre disse chancer ved f. eks. rygning, stress, overeksponering af sollys, m.m.Referencer:

  1. Otberg N., Restrepo I., Shapiro J. (2010) Possibilities and Limitations for Reversal of Age-Related Hair Loss. In: Trüeb R., Tobin D. (eds) Aging Hair. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi-org.libproxy.tuni.fi/10.1007/978-3-642-02636-2_18
  2. Trüeb R.M. (2010) Age-Related General Problems Affecting the Condition of Hair. In: Trüeb R., Tobin D. (eds) Aging Hair. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi-org.libproxy.tuni.fi/10.1007/978-3-642-02636-2_15
  3. Gan D., Sinclair R. (2010) Aging of Scalp and Age-Related Disorders of Scalp. In: Trüeb R., Tobin D. (eds) Aging Hair. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi-org.libproxy.tuni.fi/10.1007/978-3-642-02636-2_16
  4. Monselise, Cohen, D. E., Wanser, R., & Shapiro, J. (2017). What Ages Hair? International Journal of Women’s Dermatology3(1), S52–S57. https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2017.02.010
  5. Farage, Miranda A., Miller, Kenneth W., Elsner, Peter and Maibach, Howard I. (2007). Structural Characteristics of the Aging Skin: A Review. Cutaneous and Ocular Toxicology, 26:4, 343 – 357. https://doi.org/10.1080/15569520701622951
  6. Sue V. Saxon, P., Mary Jean Etten, E. G. C. F., & Elizabeth A. Perkins, P. R. F. F. (2015). Physical Change and Aging : A Guide for the Helping Professions: Vol. Sixth edition. Springer Publishing Company. 
  7. Turlier, Mengeaud, V., Lauze, C., Kottner, J., & Blume-Peytavi, U. (2021). Quantitative and physical characterization of normal hair aging in White European women: a single-center study. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology35(2), 21–23. https://doi.org/10.1111/jdv.17246
  8. Treb. (2006). Pharmacologic interventions in aging hair. Clinical Interventions in Aging1(2), 121–129. https://doi.org/10.2147/ciia.2006.1.2.121
  9. Antell, & Taczanowski, E. M. (1999). How environment and lifestyle choices influence the aging process. Annals of Plastic Surgery43(6), 585–588. https://doi.org/10.1097/00000637-199912000-00001
  10. Gan, Desmond & Sinclair, Rodney. (2005). Prevalence of Male and Female Pattern Hair Loss in Maryborough. The journal of investigative dermatology. Symposium proceedings / the Society for Investigative Dermatology, Inc. [and] European Society for Dermatological Research. 10. 184-9. 10.1111/j.1087-0024.2005.10102.x.