Hårtab efter graviditet

Skrevet af Morgan German
Senest opdateret

Der findes rigeligt at juble over når man har gennemført en graviditet, og kan byde det seneste familiemedlem velkommen til verden. I nogle tilfælde kan man dog opleve at tabe håret helt eller delvist efter en fuldendt fødsel.

Mens hormonerne i forvejen kan få dig til at føles mere stresset og ængstelig, kan hårtab oven på alle de andre nye ting du skal forholde dig til i hverdagen måske føles som for meget af det gode. Heldigvis behøver hårtab efter graviditet ikke at være permanent, og du kan mange gange hjælpe dit hår godt på vej uden det store besvær.

Så ønsker du at lære mere om hårtab efter graviditet, og hvad du kan gøre, så læn dig godt tilbage og følg med i artiklen her:

Hvornår oplever man hårtab efter graviditet?

Denne type hårtab sker ikke nødvendigvis lige efter du har født dit barn. Faktisk kan det mange gange komme som noget af en forsinket overraskelse, i nogle tilfælde efter alle andre symptomer efter din graviditet er gået over. De fleste kvinder oplever faktisk først at tabe håret 3-6 måneder efter fødslen.

Hvis det er sket for dig behøver du ikke bekymre dig. Først og fremmest er du langt fra den eneste der oplever hårtab efter din fødsel, og faktisk oplever næsten halvdelen af nybagte mødre hårtab i en eller anden grad.

Hvorfor får man hårtab efter graviditeten?

Det er måske ikke så indlysende eller forståeligt ved første øjekast. Hvad har håret egentlig at gøre med din nyfødte guldklump? Under graviditeten forbliver det meste af dit hår på kroppen i vækstfasen døgnet rundt. Det skyldes at hormonerne i din krop er i forandring, og disse hormoner har altså en indflydelse på dit hår.

Når du har gennemført fødslen begynder hormonerne at ændre sig igen, hvilket signalerer at det er tid for håret at gå videre i processen, og mange kvinder oplever hårtab udover hvad der er normalt. Kort sagt har man har fået mere hår mens man var gravid, og man har ikke tabt lige så meget hår som normalt i den periode. Derfor kan det føles alvorligt og omstændigt når man taber mere hår end man plejer, og det kan føre til mange spørgsmål og bekymringer.

Hvor lang tid varer hårtab efter graviditet?

Generelt set er denne type hårtab midlertidig, og skyldes som nævnt hormonerne der er i ubalance efter fødslen. Samtidig er det sjældent at man går fra at have tykt og fyldigt hår, til at være helt skaldet. Men alle folk er forskellige, og hårtab efter graviditet kan vare alt fra nogle måneder til over et års tid.

Man bør opleve at håret med tiden genvinder sin styrke og at hårstråene bliver tykkere igen efter fødslen, men ønsker man lidt hurtigere resultater kan man med fordel se nærmere på forskellige moderne løsninger og produkter udviklet til at hjælpe håret bedst muligt på vej.

Gode råd til hvordan du håndterer hårtabet

Hvis du oplever hårtab efter fødsel har du et par muligheder du kan undersøge nærmere.

Først og fremmest bør du overveje din daglige kost. Du kan nemlig holde dit hår sundt ved at spise rigtigt, og især vitaminer og mineraler er her vigtige ingredienser i den anledning.

Samtidig bør du ikke befinde dig i stressede situationer mere end højst nødvendigt. Din krop har brug for ro og hvile efter den hårde omgang du har været igennem, og siden hårtab også kan opstå på grund af stress af sig selv, er det ekstra vigtigt du tager rigeligt med tid til dig selv.

Derudover bør du ikke vaske håret for ofte, eller med for krasse kemikalier. Blegning er for eksempel helt frarådet, mens shampoo og conditioner kun anbefales når det er strengt nødvendigt. Samtidig kan du også benytte en grovere børste der ikke hiver lige så meget i håret.

Varme er heller ikke godt for dit hår. Det vil sige at du med fordel kan undgå hårtørrere, og i stedet benytte håndklæder eller lade håret tørre naturligt, ligesom krøllejern og lignende også helt bør undgås.

Du bør heller ikke få lavet highlights, permanente krøller eller få glattet håret, indtil du oplever at hårvæksten igen er ved at være normal, som den var før din graviditet.

Hvis der går flere måneder og du ikke oplever positive resultater kan du også tage en snak med din egen læge, og høre nærmere om hvad andre muligheder der er, ligesom du kan blive undersøgt for at få afklaret om hårtabet skyldes graviditet, eller noget helt andet.

Sådan behandler man hårtab efter graviditet

I lang tid har rådet været at du skal væbne dig med tålmodighed efter din fødsel. Det kan nemlig vare op til et år før du oplever at dit hår og din hårvækst føles normalt igen. Det kan for nogle være acceptabelt, mens andre vil ønske at fremskynde processen så meget som muligt.

Vi har derfor samlet en række tips og tricks der kan hjælpe med din hårvækst, og sikre at du føler sig godt tilpas med din nuværende frisure:

  • Mange gange kan man opnå gode resultater med en ny frisure der er designet til tyndt hår. For eksempel er pagehår et godt eksempel på hvad man kan opnå selv med tyndt hår.
  • Vær ekstra skånsom og nænsom overfor dit hår i denne periode. Jo mere ro du giver hovedbunden, jo bedre forhold og chancer giver du håret til at komme sig selv.
  • Brug en shampoo og conditioner der er designet til at give volumen, men brug ikke den intensive produkter, da de kan tynge dit hår ned og få det til at se fladt og kedeligt ud.
  • Sørg for at du har en sund og fornuftig kostplan, med rigelige vitaminer og mineraler.

De ovenstående tips og tricks er gode til en passiv tilgang til hårtabet, men man kan faktisk også godt være mere aktiv i håbet om at gro sit hår tilbage til hvordan det var før graviditeten.

Det er nemlig muligt at behandle håret med et serum, piller eller tabletter, samt produkter såsom shampoo eller conditioner. Scandinavian Biolabs har udviklet en række produkter med fokus på at minimere hårtabet, og genoprette en sund balance i hovedbunden.

Gennem længerevarende undersøgelser og forskning har Scandinavian Biolabs identificeret en række forskellige ingredienser som kan hjælpe med at stimulere ny hårvækst, såvel som at aktivere de rette processer på et molekylært niveau. For eksempel er gurkemeje, samt B- og C-vitaminer kendt for deres positive indflydelse på hårvæksten.

Til kvinder der kæmper med hårtab efter graviditet, anbefales det at vælge Hair Strength & Recovery, som er en pakke designet til at gendanne et sundt sæt hår, og genoprette niveauet af de nødvendige næringsstoffer for at stimulere ny hårvækst. Her får du både en shampoo og en conditioner der begge indeholder naturlige og veganske ingredienser, renser hovedbunden og endda modvirker spaltede ender.

Editor's Pick: