Hårtab efter corona

Skrevet af Morgan German
Senest opdateret

Coronavirus er noget der har berørt alle danskere, enten direkte gennem selv at blive smittet, eller indirekte ved at opleve venner eller familie der er blevet smittet, eller i det mindste på baggrund af de restriktioner der blev indført hvor vi alle skulle have mundbind på, og hvor arbejdspladserne og offentlig transport blev forvandlet fra den ene dag til den anden.

Pandemien har medført utroligt mange forandringer, men for dem der har været uheldige og blevet ramt af corona selv, så oplever et antal kvinder og mænd desværre at de som følgevirkning har mistet håret, enten helt eller delvist. 

I denne artikel vil vi dykke ned i hvad undersøgelser har fundet frem til, og hvilke erfaringer folk har gjort sig hvad angår hårtab efter corona, ligesom vi vil kortlægge hvad egentlig er årsagen til hårtabet og hvordan man eventuelt kan behandle problemet selv.

Hvad forårsager hårtab efter corona

Der er endnu ikke præcist kortlagt eller fastslået præcis hvilken effekt corona har haft på hårtab. Hvad der dog ikke kan diskuteres er det stigende antal mennesker der oplever hårtab i forbindelse med sygdommen.

I de fleste tilfælde benytter man sig af begrebet “telogen effluvium”, eller på godt gammel dansk “sporadisk hårtab”. Denne type hårtab kendetegnes som værende forårsaget på grund af kroppen har været udsat for en stor mængde stress.

Med andre ord er kroppen blevet overbelastet da den blev smittet med corona, og man mener at kroppen måske har omdirigeret ressourcerne til at bekæmpe sygdommen frem for at bruge kroppens energi på hårvæksten.

Der har været flere undersøgelser og teorier om at hårtabet kunne skyldes vaccinerne eller medicinen mod corona, men indtil videre ser det ikke ud til at være tilfældet, og både i følge folks egne udsagn såvel som de undersøgelser og statistikker der er offentligt tilgængelige peger det på selve virussen.

Hvad siger undersøgelserne?

I en undersøgelse fra 2021, finder de to forfattere af rapporten frem til at det ikke skyldes medicinen som de 39 patienter tog imod covid-19, at patienterne oplevede problemer med hårtab.

Samtidig fandt de frem til at det selve hårtabet ofte finder sted et par måneder efter selve begivenheden der startede det hele begyndte. Og så fandt de ud af at det ofte varer i op til 6 måneder når først det er begyndt.

I en anden undersøgelse fandt man frem til at hele 48% af alle de patienter man undersøgte oplevede hårtab, mere end en hvilken som helst anden bivirkning efter corona. Kvinder var 3 gange så tilbøjelige som mænd til at opleve hårtab på denne måde, og de oplevede også hårtab i en værre grad end mændene gjorde.

Patienter der oplever hårtab på baggrund af at være smittet med coronavirus kan komme ud for at de får tyndere hår, men også at små klumper af hår faktisk ryger ud af hovedbunden.

Dette kan føles skræmmende, og kan have stor indflydelse på selvtilliden og det psykiske velvære, så det er vigtigt at huske på det i langt de fleste tilfælde kun er midlertidigt. Samtidig er der i takt med forskningen på området vokser også flere forskellige midler under udvikling.

Hvor lang tid varer hårtab efter corona?

Der er endnu meget uvished på området omkring coronavirus og dens effekt på hårtab, såvel som mange andre helbredsmæssige problemer og bivirkninger som folk menes at have fået efter at have været smittet.

Det betyder desværre der ikke er nogle 100% anerkendte fakta at forholde sig til, og at man derfor i skrivende stund kun kan benytte delvist godkendte undersøgelser.

Heldigvis lader de undersøgelser vi har adgang til i dag ikke til at denne type hårtab varer for evigt. Tværtimod er det en relativt kort tidshorisont på 3-6 måneder det drejer sig om. I forhold til nogle af de andre bivirkninger fra coronavirus, såsom manglende smagssans, eller konstant hovedpine, kan dette anses som en positiv ting i mange henseender.

Samtidig er det værd at huske på at telogen effluvium, altså sporadisk hårtab ikke gør at selve hårsækkene i hovedbunden dør ud, men blot sætter selve hårvæksten i bero. Det er også af denne årsag at håret så småt begynde at vokse igen efter 3-6 måneder efter man blev smittet, i langt de fleste tilfælde.

Hvordan kan man behandle hårtabet?

I tilfælde af at kroppen har været udsat for stress, og dermed midlertidigt stoppet for den naturlige hårvækst, kan man forvente at kroppen på egen hånd vil begynde at stimulere hårvæksten igen efter omkring 6 måneder fra smittetidspunktet.

I mange situationer ønsker de berørte dog en hurtigere behandling og hårvækst, og derfor kan man med fordel vælge produkter fra Scandinavian Biolabs, der har lavet en særlig formel designet til at bekæmpe hårtab. Vælg mellem flere forskellige typer, der alle kommer med vigtige vitaminer og mineraler for at stimulere hårvæksten og levere optimale betingelser for dit hårs fremtid.

Hvis du ønsker at dække dig godt ind kan du vælge den store pakke med tre produkter designet til at minimere hårtabet, og som uden problemer kan flettes ind i selv den travleste hverdag. Har du oplevet hårtab der er sket i forbindelse med corona eller anden sygdom, anbefales du at se nærmere på Recovery sættet der specielt er designet til at genoprette et sundt sæt hår.

Kroppen har normalt behov for mange forskellige næringsstoffer for at kunne producere nye og sunde hår, samt sikre en balanceret og jævn hårvækst, så hvis du har mistanke om du mangler D-vitamin, eller du ikke har nok jern i kroppen kan du også tabletter mod hårtab der specifikt er målrettet disse problemer.

Disse behandlinger er især de senere år blevet et populært alternativ til de ofte dyre og besværlige gammeldags behandlinger, og kan da også levere gode resultater i mange tilfælde. Det kan være et godt sted at starte, da man her har et håb om at få sit eget naturlige hår til at vokse igen. Samtidig koster disse produkter ikke alverden, og man ikke behøver bruge tid på at booke tid eller møde op hos lægen eller på klinikken.

En anden løsning som nogle folk vælger er at få påsat hair extensions, eller deciderede parykker. Dette løser ikke selve problemet med hårtab, men for mange kan det betyde at man kan skjule problemet effektivt, og kan fortsætte sit liv med et par få justeringer i dagligdagen, og det kan derfor også være en god idé med en paryk, mens man starter på recovery sættet for eksempel.

Hvis ikke dette virker kan din sidste udvej være at booke en tid hos lægen, og høre hvad der er af andre muligheder, som for eksempel receptpligtige præparater, eller hårtransplantationer. Det kan ofte være for egen regning da hårtab anses som kosmetisk, men hvis alt andet fejler er det helt klart anbefalelsesværdigt at prøve.

Læs mere: