Din guide til vitaminer mod hårtab

Skrevet af Morgan German
Senest opdateret

Ønsker du information omkring hårtab og vitaminer har vi her samlet en udførlig liste over alt det vigtige du bør kende til, samt lidt ekstra! Måske har du allerede læst om forskellige løsninger og valgt at det skal være vitaminer, eller måske er du ikke helt klar over hvordan vitaminer egentlig fungerer, hvor mange man skal tage, og hvad man bør forvente.

Uanset hvad, er du bedre udstyret til at foretage et valg når du er færdig med at læse denne artikel.

Hvorfor tage vitaminer?

Sundt hår og god hårvækst afhænger af mange ting, såsom næring, gener, eventuelle sygdomme, dine hormoner og selv stress. Undersøgelser har vist at mangel på visse vitaminer og mineraler der har med cellevækst at gøre kan være medskyldige i hårtab. I en perfekt verden ville man kunne indtage alle disse vitaminer naturligt gennem den varierede kost man spiser hver dag.

Men i virkeligheden kan det være svært at få nok af de mange forskellige mineraler og vitaminer vi har brug for - og derfor kan det være en god idé med kosttilskud der samler en lang række af de vigtigste vitaminer for os, i en simpel pille der kun tager et sekund at indtage. Så hvilke vitaminer og mineraler drejer det sig egentlig om? Og hvor meget kan man opnå med vitaminer?

B-vitamin

B-vitamin har en væsentlig rolle hvad angår hårvækst, og er samtidig også vigtige hvad angår kroppens metabolisme og nervesystem. Hvis du ønsker at få flere b-vitaminer indenbords kan du kan øge dit indtag af visse madvarer såsom kød, fisk, æg, nødder og avocadoer. Det er dog ikke altid vores travle hverdag tillader og at spise tilstrækkeligt af lige netop disse fødevarer, så derfor er det rart at man kan spise en hurtig vitaminpille i stedet.

Biotin

Biotin er faktisk et B-vitamin, og en af de mest interessante egenskaber dette vitamin har i forhold til hårvækst er at det hjælper med at skabe røde blodceller der transporterer ilt og næring til hovedbunden og hårsækkene. Samtidig hjælper biotin også kroppen til at producere keratin, hvilket er det som hår er lavet af. Du kan med fordel spise ekstra æg, bananer og laks, ligesom mælk også indeholder en vis mængde biotin.

C-vitamin

vitaminer c mod hårtab

C-vitamin er også godt for et stærkere og sundere sæt hår. Dette vitamin hjælper ligesom andre slags på blodcirkulationen til hovedbunden, som på sigt vil styrke tilførslen af ilt til hårsækkene, og måske endda sætte fart på hårvæksten.

Jern

Hvis du mangler jern er det også muligt at du kan opleve hårtab, noget som især kvinder kan være udsat for i en vis grad. Jern hjælper kroppen med at producere hæmoglobin, som hjælper med ilttilførsel til hovedbunden. Rødt kød, spinat og linser er alle kendt for at indeholde gode mængder jern. Vi anbefaler at du undersøger hos din læge om du har for lidt jern - da for meget jern også kan have en negativ indflydelse på din krop og dit hår.

Keratin

Keratin bliver produceret naturligt af kroppen, og er hovedingrediensen bag hår og negle. Hvis ikke der bliver produceret nok kan det have stor indflydelse på hvor sundt og flot håret ser ud. Keratin er ofte at finde i madvarer der har et højt indhold af protein, så æg, bønner, fisk og kød er gode råvarer man kan indtage hvis man ønsker at hjælpe kroppen godt på vej.

Zink

Zink er i modsætning til mange af de andre omtalte vitaminer og mineraler ikke påkrævet i lige så store mængder, men selvom vores krop ikke har brug for meget zink så kan for lidt stadigvæk have en indflydelse på hårtab eller tyndt hår.

Hvad kan man gøre selv?

Der findes flere ting du selv kan gøre i dit eget hjem, for at hjælpe dit hårtab bedst muligt. Det er dog ikke garanteret at du vil kunne mærke en forskel - men det er vel værd at prøve, ikke sandt?

1. Pas på det hår du stadig har

Måske det vigtigste du kan gøre selv er at sikre dit hår ikke tager mere skade end højst nødvendigt. Til dem af os der har tyndt hår eller decideret hårtab bør man derfor vælge en shampoo eller balsam der er designet til at styrke håret bedst muligt.

Det gælder med andre ord om at fugt give håret, da tørt hår hurtigere knækker eller bliver beskadiget. Vælg derfor produkter med ingredienser der styrker de individuelle hårstrå- og sække for de bedste resultater.

2. Sørg for din hovedbund er sund og ren

Hvis ikke din hovedbund er i orden kan det føre til dårligere kvalitet på håret, såvel som decideret hårtab i ekstreme situationer. 

Derfor er det vigtigt at vaske hovedbunden tilstrækkeligt når du er i bad, og du kan prøve en god scrub eller detox creme for virkelig at rengøre hovedbunden fra tid til anden.

Samtidig kan man få produkter der også stimulerer hårvækst på grund af de proteiner og vitaminer der er i produktet - så det kunne være en mulighed for dig også.

3. Spis sundt og indtag tilstrækkelige vitaminer

Udover at spise sundt hver dag, kan man også hjælpe sin krop godt på vej med et kosttilskud af vitaminer og mineraler der er specifikt målrettet til mennesker der oplever hårtab.

4. Prøv de nye og moderne produkter mod hårtab

moderne vitaminer produkter mod hårtab

I dag findes der velsmagende og spændende produkter at vælge mellem når det gælder vitaminer mod hårtab. Det er dog også muligt at vælge enkelte vitaminer eller mineraler hvis du ønsker at prøve dette, men det kan hurtigt blive en dyr omgang at skulle indkøbe 10 forskellige typer, og det kan samtidig også fylde meget på hylderne derhjemme.

Det anbefales derfor at du vælger et produkt der har kombineret forskellige vitaminer og mineraler for at sikre du får en behandling mod hårtab der giver dig de bedste chancer for at bekæmpe problemet som tusindvis af danskere hvert år vågner op til. Ved at studere listen ovenfor kan du tjekke om det produkt du overvejer kan hjælpe dig med at opnå et sundt og balanceret sæt hår i form af de næringsstoffer du finder i blandingerne.

Konklusion

Det behøver ikke være verdens undergang når du oplever hårtab eller tyndt hår ved tindingerne. Der er nemlig en række produkter og ingredienser der kan hjælpe dig godt på vej, til enten at stoppe yderligere fremtidigt hårtab, og i nogle tilfælde endda stimulere hårvæksten og bidrage til et tykkere og sundere sæt hår.

Det er dog vigtigt at du sikrer alle ingredienser du indtager er sunde og sikre for dig og din krop, noget som du altid bør undersøge inden du køber produkter mod hårtab.

Læs mere: