B-vitaminer: Hvorfor Er De Vigtige For Håret?

Skrevet af Morgan German
Senest opdateret

Vi ved alle, hvor vigtige vitaminer er for vores kroppe. Mens nogle af rollerne de spiller kan være ganske lige til, for eksempel associerer man C-vitamin med dannelsen af forbindelser i immunsystemet og D-vitamin med understøttelsen funktionaliteten af sunde knogler, kan andre vitaminers roller ikke altid være så tydelige. Med masser af medlemmer i familien, hører B-vitaminer til sidstnævnte katagori.

 

B-vitaminer og deres indvirkning på sundt hår

1. B-vitaminernes familie

B-vitaminer er vandopløselige og består af 8 forskellige grupper:

 • B1 (Thiamin)
 • B2 (Riboflavin)
 • B3 (Niacin)
 • B5 (Pantothensyre)
 • B6
 • B7 (Biotin)
 • B9 (Folat)
 • B12

Det er muligt at indtage de anbefalede daglige mængder af disse vitaminer gennem en afbalanceret kost, med en undtagelse af B7-vitamin, der let produceres inde i kroppen.

Disse mikronæringsstoffer gavner din krop ved at støtte hjerne- og hjertefunktion og vedligeholder sundheden for din hud, negle og hår. Derudover er denne type vitamin afgørende for dit energiniveau og dit generelle velvære, da de er en del af energiproduktionssystemet i cellerne.

2. B-vitaminernes rolle for velværet for at sundt hår

Da B-vitaminer er kritiske for hårets velvære, kan man sige at de fungerer som en "metabolisator". De har en fremtrædende rolle i at maksimere næringsværdien, og hjælper dine follikler med at få mest muligt ud af fødeindtaget. Underernærede hårfollikler hos mennesker, der lider af hårtab kan tilskrives til mangel på B1, B2, B3 og B5-vitaminer.

Desuden bidrager de også til processen der skaber røde blodlegemer. Disse celler har en væsentlig rolle i at transportere ilt og næringsstoffer til hovedbunden og hårsækkene. Processerne har således stor betydning for hårets velvære og hårvækst.

Interessant nok er der voksende beviser, der validerer fordelen ved at også benytte sig af B-vitaminbaserede ernæringsbehandlinger kombineret med minoxidil til at håndtere hårtab. For eksempel har kliniske resultater fundet bedre funktionalitet ved behandlingen for kvindelig androgenetisk alopeci, hvor der benyttes denne kombinationsbehandling sammenlignet med brugen af minoxidil alene.

Inden for rammerne af denne artikel skal vi komme nærmere ind på de tre B-vitaminer: B2 (Riboflavin), B3 (Niacin) og B5 (Pantothensyre).

 

B2-vitamin (Riboflavin)

B2-vitamin er en komponent af to vigtige coenzymer: flavinmononukleotid (FMN) og flavinadenindinukleotid (FAD). Disse coenzymer er involveret i processer med cellulær udvikling og funktion, metabolisme af fedtstoffer og energiproduktion.

Selvom B2-vitamin kun findes i beskedent omfang i leveren, hjertet og nyrerne, har forskning vist, at mangel på riboflavin i din krop kan fremkalde hårtab. Generelt bidrager dette vitamin til det normale stofskifte af jern, beskytter cellerne mod oxidativt stress og reducerer træthed. Alle disse faktorer relaterer sig væsentligt til hårets velvære.

Det forklarer hvorfor vitamin B2-mangel er en af de næringsstofmangler, der kan hæmme hårvækst. Kort sagt er det nødvendigt at opretholde et stabilt niveau for dit hårs kvalitet og kvantitet.

Riboflavin kan findes i en bred vifte af fødevarekilder. Du kan finde dette vitamin i mejeriprodukter, kød, nødder, bælgfrugter og diverse mørkegrønne bladgrøntsager. Desuden er mandler, hvedekim, vilde ris og svampe også gode kilder til riboflavin. I mellemtiden er de rigeste kilder torula gær, ølgær og kalvelever.

Fordi B2-vitamin er varmestabilt, kan du nemt tilberede din mad, som du foretrækker. Uanset dine tilberedningsmetoder vil riboflavinniveauet ikke blive mindre. På den anden side kan langvarig eksponering for lys sænke riboflavinniveauet væsentligt.

 

B3-vitamin (Niacin)

Der er mange andre navne for B3-vitamin, som du måske kan finder på internettet, herunder nikotinamid, nikotinsyre og vitamin PP (PP står for Pellagra Prevention).

Niacin påvirker vandtransformation af huden, forårsager udvidelse af blodkarrene, “afgifter” huden og er afgørende for at holde håret sundt. B3-vitamin omdanner også mad til energi og bidrager dermed til vedligeholdelsen af dit nervesystem og din huds sundhed.

Når der opstår niacinmangel, fører det til pellagra, en systemisk sygdom. Hårtab er et hyppigt klinisk fund som følge af pellagra.

De vigtigste kilder til niacin i kosten omfatter både plante- og animalske fødevarer. Du kan finde B3-vitamin i kød, fuldkorn, bælgfrugter, frø, fisk, jordnødder, skaldyr og gær. Kilder med høje niveauer af niacin omfatter oksekød, svinekød, hvedemel, majsmel, æg og komælk.

 

B5-vitamin (Pantothensyre)

B5-vitamin bidrager til metabolisme af steroidhormoner, D-vitamin og neurotransmittere. Desuden reducerer det træthed i for at opretholde din mentale præstation. Det er bemærkelsesværdigt, at dette vitamin øger hårsækkenes næring, har fugtgivende egenskaber, der giver håret ordentlig fugt, og dermed effektivt hjælper med korrekt hårvækst. Forskere har bevist, at pantothensyre også kan forhindre for tidlig grånende hår og genoprette dens naturlige farve.

Mangelen på B5-vitamin kan svække dine hårsække, hvilket fører til en forstyrret hårvækstcyklus og i sidste ende føre til hårtab. Der er også stigende beviser, der påpeger dets positive virkninger i hårtabsbehandlinger.

At sikre et anstændigt niveau af B-vitamin er en væsentlig del af en sund kost, da det kan styrke dine hårsække og forhindre hårudtynding på grund af næringsmangel. Du kan nemt finde produkter rige på B5-vitamin i de fleste fødekilder. (Sjovt faktum: Dets navn er fra det græske ord "panthos", som oversættes som "fra overalt").

Fødevarer som kød, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og fisk indeholder høje niveauer af B5-vitamin. Men du bør være opmærksom på, at en betydelig mængde B5-vitamin i fødevarer ofte går tabt under forarbejdningsproceduren.Table 1: Sammenfatning af B2, B3 og B5-vitaminernes roller for hårets sundhed
Vitamin B and their roles for hair health


Konklusion

Vores metabolisme kræver B-vitaminer til at omdanne mad til celler din krop er opbygget af. Derfor er denne type vitamin altafgørende for din generelle hårvækst og velvære. Undersøgelser har understøttet fordelen ved at bruge specifikke B-vitaminer til behandling af hårtab.

B2, B3 og B5-vitamin associerer man som sagt med hårets sundhed, grundet deres indflydelse på selve hårsækkene. Det vil sige, at deres stabile niveauer er nødvendige for at undgå hårtab på grund af mangler. Med andre ord, når din krop oplever mangel på disse vitaminer, er det mere sandsynligt, at hårtab finder sted.

Heldigvis er det nemt at finde disse B-vitaminer i fødevarer så som grøntsager, korn og visse typer kød. Det er bemærkelsesværdigt, at overveje hvilken måde maden skal tilberedelses på for at bedst muligt sikre mængden af B-vitamin. I nogle tilfælde kan du også tage kosttilskud til B-vitamin med rådgivning fra din læge.


 

Ansvarsfraskrivelse:

SBL-indhold er ikke beregnet til at forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere sygdomme eller medicinske tilstande. Hvis du er i tvivl om dit helbred, skal du kontakte din læge.References:

 1. Almohanna, H.M., Ahmed, A.A., Tsatalis, J.P. et al. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb) 9, 51–70 (2019). https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6
 2. Buehler BA. Vitamin B2: Riboflavin. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. April 2011:88-90. doi:10.1177/1533210110392943
 3. Kelly, G. S. (2011). Pantothenic acid. Alternative Medicine Review16(3), 263+. https://link.gale.com/apps/doc/A269531006/ITOF?u=tampere&sid=bookmark-ITOF&xid=4e78db98
 4. Vandamme, Erick J., and José Luis Revuelta. Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments, and Antioxidants, John Wiley & Sons, Incorporated, 2016. ProQuest Ebook Central, http://ebookcentral.proquest.com/lib/tampere/detail.action?docID=4451529.
 5. Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue, and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://doi.org/10.3390/nu12010228