Du har sikkert set det opslag på de sociale medier, hvor nogen har taget en dukkert i Det Døde Hav, hvorefter deres hår er blevet tørt og skrøbeligt at røre ved.
En dukkert i havet er en god måde at få de flotte afslappede strandbølger og lidt ekstra volumen på. Men selv om det kan få vores hår til at se godt ud, kan det samtidig være skadeligt for håret, hvis ikke man tager de rette forholdsregler.
I denne artikel vil vi se nærmere på, om saltvand er godt eller skidt for dit hår.
Table of content
Hvad består havvand af?
Havvand består for det meste af vand sammen med 2,5-3,5 % salt (natriumklorid) og små mængder af andre stoffer.
Når vi taler om saltet i havvand, er det faktisk mere kompliceret, end du måske tror. Det kommer fra forskellige mineralforekomster, som opløses i havvandet gennem vandets kredsløb.
Ud over natrium- og kloridioner er der 92 andre grundstoffer til stede i et eller andet omfang (se figur 1). Disse ioner stammer fra forskellige aktiviteter, herunder havets interne kemi, opløsningen af biologiske materialer, sedimenter fra havbunden og afstrømningen fra land.
Saltholdigheden, eller mængden af salt i havvandet, varierer afhængigt af det specifikke område.
Figur 1: De vigtigste bestanddele i saltvand (Kilde: NASA Salinity)
Som din førende kilde til information om hårsundhed i løbet af de sidste 4 år, går vi aldrig på kompromis med nøjagtigheden. Når det drejer sig om din sundhed, fortjener du information, du virkelig kan stole på - og at vinde din tillid er vores højeste prioritet.
Sådan sikrer Scandinavian Biolabs, at hvert stykke indhold opfylder de højeste standarder for nøjagtighed og integritet:
- Kvalificerede eksperter: Vores anmeldere er aktivt praktiserende læger og medicinske forskere.
- Strenge vurderinger: Indholdet gennemgår en grundig redigering af fagspecialister og en vurdering af en praktiserende læge.
- Evidensbaseret: Vi stoler på veldokumenteret forskning fra betroede videnskabelige kilder som peer-reviewed tidsskrifter og sundhedsmyndigheder.
- Fuld gennemsigtighed: Vores redaktionelle standarder, forfatteres kvalifikationer, anmelderes kvalifikationer, rettelsesproces og finansiering er alle offentligt dokumenteret.
- Uafhængig stemme: Selvom vi promoverer produkter, opererer vi uafhængigt af forretningsaktiviteter. Vores primære mål er blot en ubønhørlig forpligtelse til at levere medicinsk lydvejledning.
Du kan regne med, at Scandinavian Biolabs konsekvent leverer den troværdige sundhedsinformation, du fortjener. Læs vores Redaktionelle Standarder.
Saltvandets fordele for håret
Vi elsker alle looket efter en dukkert i havet, når vi er på ferie, men den ubesværede charme, de afslappede bølger og den naturlige volumen virker umulig at genskabe derhjemme. Så hvad er det præcis, der gør saltvand så specielt?
Ekstra volumen og naturlige bølger
Krystallerne i saltvand kan give volumen og fylde til håret ved at løfte hårstrået, så håret ser mere fyldigt ud.
Vores hår er lavet af tværbindinger og keratinproteiner, som bestemmer hvert hårstrås form. Salt, natriumklorid og magnesiumsulfat i havvand skaber ekstra tværbindinger i håret, hvilket giver det et mere bølget eller krøllet udseende.
Svampedræbende egenskaber
Ud over at skabe det populære strandlook har saltvand også svampedræbende egenskaber. Lejlighedsvis vask i saltvand kan hjælpe dig med at slippe af med overskydende olie og dermed hjælpe med at forhindre fedtet hår. Resultatet: frisk, ren hovedbund og hår.
Miljøvenlig eksfoliering
Du får en gratis, naturlig eksfoliering af din hovedbund ved at svømme i havet. De mineralrige havvandskrystaller kan fungere som en fremragende eksfoliering af din hovedbund, fjerne produktopbygning fra hårrødderne og stimulere blodgennemstrømningen.
Hvordan skader saltvand dit hår?
Havvand har en høj koncentration af mineraler og vitaminer, som bl.a. hjælper med at detoxe huden, reducere hævelser og behandle sår. Det er dog også vigtigt at være opmærksom på dets potentielt skadelige virkninger på håret.
Først og fremmest bør vi være enige om, at gennemsnitlig eksponering ikke vil skade. Det er endda gavnligt, hvis du udnytter havvandet rigtigt. Men konstant saltholdighed kombineret med en de højere temperaturer om sommeren kan føre til skader og tørhed.
Fugttransporterende
Dit hår er ligesom din hud blødt, elastisk og fugtigt på grund af dets høje vandindhold, og kan blive dehydreret, når det mister for meget fugt.
Havsalt kan trække fugt ud af håret på samme måde som klor i svømmebassiner. Kloren fjerner de naturlige olier og efterlader håret tørt og beskadiget.
Du vil måske bemærke, at det tager længere tid at føntørre dit hår, eller at det er svært at krølle eller fastholde en frisure, når du har været på stranden. Når håret mister sine naturlige olier og sin fugt, bliver det tørt og mere skrøbeligt. Dette er et problem, selv hvis du har fedtet hår.
Snoede hårstrå og krusning
Desuden kan saltvand forstyrre forskellige bindingsinteraktioner i hårstråene og skabe yderligere krydsbindinger. Så ud over at give dig smukke strandbølger kan saltvand også forringe dit hårs styrke og udrydde dets glans og glathed.
Hårspaltning
I sin mest ekstreme form får saltvandsskader ud over skæl også håret til at spalte i enderne og forårsager brud. Disse virkninger er endnu værre på farvet eller behandlet hår .
Hvis du har farvet hår, giver saltvandsskader det ikke kun en ru struktur, men kan også ændre dets farve. Så husk at passe ekstra godt på dit farvede hår .
Uden ordentlig behandling kan dit hår efter flere sommermåneder blive livløst, filtret og hårdt at røre ved.
Hvordan forårsager saltvand skader?
Her er de mekanismer, hvormed salt kan forårsage skade.
Hårstrået svulmer op med vand
Hår er gennemtrængeligt for vand, hvilket betyder, at for meget svømning kan øge vandets indtrængen i håret. Hvis hårstrået allerede er beskadiget eller overporøst, kan gentagen befugtning have en negativ indvirkning på hårstråets tilstand.
Når du bader i havet, svulmer dit hår op med vand, da skællagets beskyttende effekt allerede er hæmmet af tidligere forringelser.
Den gentagne udvidelse og sammentrækning svækker gradvist håret. Derudover kan svømning også skade hårets skællag ved friktion med vandet.
Osmose-effekten
Processen med at flytte vand over en semipermeabel membran (en type barriere, der lader visse partikler passere, mens den blokerer for andre) for at afbalancere koncentrationen af opløste stoffer mellem to områder kaldes osmose.
Når dit hår dyppes i havvand, er der en forskel i saltkoncentrationen mellem vandet i dit hår og saltvandet omkring det. Der sker således en reaktion, hvor vand bevæger sig fra et område med lavere saltkoncentration (dit hår) til et område med højere saltkoncentration (saltvand).
Til gengæld fjerner denne procedure fugt fra det indre af dit hårstrå, hvilket efterlader det tørt og skrøbeligt. I en tilstand med manglende fugt er håret desuden mere tilbøjeligt til at stritte, eller med andre ord kruse.
Figur 2: Osmoseprocessen (Credit: George Retseck)
Øgede hydrogenbindinger og saltkrystaller
Når du svømmer på stranden, bliver keratinproteinet dehydreret. Et sådant dehydreret miljø gør det muligt for molekyler i saltvand at trænge ind i hårfibrene og bryde hårets prædefinerede hydrogenbindinger og danne nye.
Derfor skal du bruge mere tid på at føntørre håret, og alt stylingarbejde er meget vanskeligere efter et besøg på stranden.
Efter svømning kan saltet i havvandet efterlade hårde krystaller i håret, som yderligere udvikler mekanisk slid på skællaget. Du vil kunne se en mere ru håroverflade som resultat af disse krystaller. Sammenfiltring øges også, når nærliggende hårstrå er mere tilbøjelige til at sætte sig fast i hinanden.
Forårsager havsalt hårtab?
For de fleste mennesker med sundt hår ser moderat brug af salt ikke ud til at føre til hårtab. Men et højt natriumindhold kan udtørre og dehydrere hårstråene, hvilket kan føre til skader og brud og give et tyndere og mindre sundt udseende. Det kan også udtørre hovedbunden, når den udsættes for meget, hvilket kan føre til hovedbundsproblemer.
Hvordan beskytter man sit hår mod havvand?
Vi har diskuteret fordele og ulemper ovenfor, men det kan være svært at ofre en dukkert i de kølige bølger for at passe på håret.
Vi har de helt rigtige hårplejetips, så du ikke behøver at vælge mellem sommersjov eller sunde lokker.
Her er de 10 bedste måder hvorpå du kan beskytte dit hår mod saltvand:
- Anvend en leave-in-conditioner eller hårmaske
- Brug en tætsluttende badehætte
- Skyl håret med frisk vand
- Brug vandafvisende hårprodukter
- Tør håret forsigtigt med et håndklæde
- Dybdegående hårkur hver uge
- Undgå at svømme i længere tid på stranden
- Vask kun håret med shampoo, når det er nødvendigt
- Lad håret lufttørre naturligt
- Brug saltvandsspray for at mindske skader
Anvend en leave-in-conditioner eller hårmaske
Gå efter et produkt, der er rigt på fugtgivende ingredienser som olier, smør eller næringsstoffer, så det dækker og beskytter hvert enkelt hårstrå efter svømning. På den måde indkapsles den fugt, som ellers ville gå tabt på grund af klor- eller saltvandsskader.
Brug en tætsluttende badehætte
Vælg en badehætte lavet af latex, silikone eller lycra, der danner en barriere mellem dit hår og kemikalierne i vandet. Den tætte pasform forhindrer vand i at sive ind. Overvej en dobbelthætte for ekstra beskyttelse.
Skyl håret med frisk vand
Brug køligt eller lunkent vand fra bruseren eller vandhanen til at skylle havvand ud af håret. Det vasker rester af kemikalier væk, som fortsat skader håret, hvis de bliver siddende. Lad vandet strømme mod hår og hovedbund i mindst 5 minutter.
Brug et vandafvisende hårplejeprodukt
Påfør en creme, gel eller spray med fleksibelt hold før du går i vandet, som kan tåle at blive nedsænket i vand uden at blive gnedet eller vasket af. Påfør igen efter behov for at bevare frisuren uden at skulle bøvle med håret på stranden eller i poolen.
Tør håret forsigtigt med et håndklæde
Pak håret ind i stedet for at gnide kraftigt med et håndklæde, som kan forårsage brud. Dup med håndklædet for at fjerne overfladevand, og dup derefter sektioner for at presse den resterende fugt ud uden friktionsskader.
Dybdegående hårkur hver uge
Vælg en næringsrig maskebehandling (måske med epsomsalt) for at fugte, genoprette proteinbalancen og give glans. Påfør rigeligt i spidserne, og lad den sidde med en plastikhætte i mindst 20 minutter, før du skyller den ud for at få mest muligt ud af den.
Undgå svømning eller længere tid på stranden
Begræns pool- eller havaktiviteter til 30 minutter eller mindre ad gangen, når det er muligt. Langvarig eksponering gør det muligt for skadelige biprodukter at ophobe sig i hårets skællag over flere dukkerter.
Vask kun håret med shampoo, når det er nødvendigt
For hyppig brug af shampoo fjerner beskyttende olier og efterlader hårstråene sårbare over for sol- og vandskader. Vent 2-3 dage mellem hårvaskene, medmindre håret bliver synligt produkttungt eller lugter.
Lad håret lufttørre naturligt
Lad håret tørre i sit eget tempo uden kraftig varme, der kan forværre skaderne. Håret tørrer naturligt i forskellige hastigheder uden risiko for overtørring af nogle dele.
Brug saltvandsspray for at mindske skader
Hvis du elsker det afslappede strandlook, men ikke konstant vil udsætte dit hår for de potentielle risici ved havvand, kan en saltvandsspray af høj kvalitet være en mere kontrolleret måde at opnå dit ønskede look på. Sørg for at vælge et produkt, der indeholder fugtgivende ingredienser og antioxidanter, der kan hjælpe med at afbalancere de skadelige virkninger af saltindholdet.
Konklusion
Svaret på spørgsmålet "Er saltvand godt for dit hår?" må være et rungende "det kommer an på...".
På den ene side kan saltvand eller havvand være med til at give naturligt volumen og fylde, eksfoliere hovedbunden og reducere fedtethed.
På den anden side kan det fjerne fugt og forårsage udtørring uden de rette forholdsregler.
Derfor anbefaler vi, at du bruger beskyttende hårolier, at du jævnligt plejer håret med conditioner, eller at du vælger saltvandssprays med tilsatte nærende ingredienser.
Bonus-tip!
Hvorfor ikke give håret dobbelt op på beskyttelse og anskaffe dig vores Hair Protection Oil?
Kildehenvisninger
https://biologydictionary.net/osmosis/
https://salinity.oceansciences.org/science-salinity.htm
Robbins CR, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair (5th ed), 2012 . DOI: 10.1007/978-3-642-25611-0 .
Chester, Jickells, Roy, Tim (2012). Marine Geochemistry. Blackwell Publishing. ISBN 978-1-118-34907-6.
Tur E (ed): Environmental Factors in Skin Diseases. Curr Probl Dermatol. Basel, Karger, 2007, vol 35, pp 103–117.
Dr Amy Revene M.B.B.S. graduated from the University of Sharjah in the United Arab Emirates. She is currently working as a General Physician at New Hope Medical Center. Amy has a passion for research and offers her expertise and opinions to help people in their quest to lead healthy, happy lives.