Er Saltvand Godt Eller Dårligt For Dit Hår? Opdatering 2024

Medicinsk gennemgåetaf Dr. Amy Revene M.B.B.S.
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

At tage til stranden må være en af de mest spændende aktiviteter om sommeren, hvilket giver flere sundhedsmæssige fordele både for kroppen og sindet.

Men når det kommer til håret, kan aktiviteten være et tveægget sværd.

I denne artikel vil vi gå igennem det brændende spørgsmål - Er saltvand godt for dit hår?

Er saltvand godt for dit hår?

Saltvand er godt for dit hår i moderation. Selvom der er visse fordele ved at være udsat for saltvand, er der specifikke trin nævnt ovenfor, som du kan tage for at forhindre, at dit hår bliver dehydreret og skørt.

Kosmetiske produkter kan give os strandbølger på flaske om vinteren, men nu hvor sommerferien er her, kan vi nyde den ægte oplevelse, mens vi nipper til vores yndlingscocktail på stranden.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvad består havvand af?

Havvand består hovedsageligt af vand sammen med 2,5 % - 3,5 % salt og mindre mængder af andre stoffer.

Når vi taler om saltet i havvand, er det meget mere komplekst, end man måske tror. Det stammer fra forskellige mineralforekomster, der opløses i havvand gennem vandcyklussen. Udover natrium- og chloridioner er der 92 andre elementer, der er til stede i en vis grad (se figur 1). Disse ioner stammer fra forskellige aktiviteter, herunder havets indre kemi, opløsning af biologisk materiale, sediment fra havets bund og afløb fra landet.

Saltholdigheden, eller mængden af salt i havvand, varierer afhængigt af det specifikke sted.

major constituents of sea salt water

Figure 1: Major constituents of salt water (Source: NASA Salinity)

Hvordan skader saltvand dit hår?

Havvand har en høj koncentration af mineraler og vitaminer, hvilket hjælper med at detoxificere huden, reducere hævelse og behandle sår, blandt andet. Det er dog vigtigt at anerkende dets potentielt skadelige virkninger på dit hår.

For det første bør vi være enige om, at gennemsnitlig eksponering ikke vil skade. Det er endda gavnligt, hvis du udnytter havvandet korrekt. Men konstant saltindhold kombineret med en stigning i temperatur om sommeren kan forårsage hårtab eller andre former for hårskade.

Fugtabsorption

Dit hår, ligesom din hud, er blødt, elastisk og fugtigt på grund af dets høje vandindhold. I den forbindelse kan håret blive dehydreret, når for meget fugt går tabt.

Med sit høje indhold af salt kan havvand trække vand ud af dit hår og hovedbund. De naturlige olier i din hovedbund kan også blive reduceret takket være saltvandets rensende effekt.

Du kan bemærke, at hårtørring tager længere tid, eller at krøller eller at bevare en frisure er udfordrende efter et besøg på stranden. Når håret bliver strippet for dets naturlige olier og mister fugt, bliver det tørt, skørt og mere skrøbeligt.

Tvistning og krusning

Desuden kan saltvand forstyrre forskellige bindingssammenhænge inden i hårfibrene og skabe ekstra tværbindinger. Derfor kan saltvand ud over at give dig smukke strandbølger også påvirke hårets styrke og fjerne glans og glathed.

Hårsplittelse

I sin mest ekstreme form forårsager saltvandsskader ud over skæl også, at håret splitter i enderne og fører til brud. Disse virkninger er endnu værre på farvet eller behandlede hår. Hvis dit hår er farvet, giver saltvandsskader det ikke kun en ru tekstur, men ændrer også dets farve. Så husk at tage ekstra vare på dit farvede hår.

Uden korrekt behandling kan dit hår efter flere måneder om sommeren blive livløst, filtret og barskt at røre ved.

Hvorfor forårsager saltvand sådan en skade?

Hårstrå svulmer op med vand

Hår er gennemtrængeligt for vand, hvilket betyder, at for meget svømning kan øge vandindtrængningen i håret. Hvis hårskællens beskyttende lag allerede er beskadiget eller for porøst, kan gentagen vådhed have en negativ indvirkning på hårets tilstand.

Når håret er nedsænket i havet, svulmer hårstråene op med vand, da beskyttelseseffekten af skællaget allerede er hæmmet af tidligere skader. Den gentagne ekspansion og sammentrækning svækker gradvist håret. Derudover kan svømning også skade hårets skællag ved friktion med vandet.

Osmoseeffekten

Processen med at flytte vand over en semipermeabel membran (en type barriere, der lader visse partikler passere igennem, mens den blokerer andre) for at afbalancere koncentrationen af opløst stof mellem to områder kaldes osmose.

Når dit hår nedsænkes i havvand, er der en forskel i saltkoncentrationen mellem vandet inde i dit hår og havvandet omkring det. Der opstår derfor en reaktion, hvor vand bevæger sig fra et område med lavere saltkoncentration (dit hår) til et område med højere saltkoncentration (havvand).

Som resultat fjerner denne procedure fugt fra indersiden af dit hårstrå, hvilket efterlader det tørt og skørt. Desuden er håret i mangel af fugt mere tilbøjeligt til at kruse eller, med andre ord, blive kruset.

The salt water osmosis process
Figure 2: The osmosis process (Credit: George Retseck)

Øget dannelse af hydrogenbindinger og saltkrystaller

Når du svømmer på stranden, bliver keratinproteinet dehydreret. En sådan dehydreret miljø gør det muligt for molekyler i saltvand at trænge ind i hårfibrene, bryde de forudindstillede hydrogenbindinger i håret og danne nye.

Derfor vil det tage længere tid at føntørre dit hår, og enhver styling bliver meget mere udfordrende efter et besøg på stranden.

Efter svømning kan saltet i havvandet efterlade hårde krystaller på dit hår, hvilket yderligere øger mekanisk slid på skællaget. Du kan bemærke en mere ru håroverflade og en ubehagelig hårfølelse som resultat af disse krystaller. Filtringen øges også, når tilstødende hår er mere tilbøjelige til at blive flettet sammen.

Hair Hydration Mask +
Hair Hydration Mask +
En supernærende maske, der giver livløst og beskadiget hår nyt liv

Nu skal vi tale om flere fordele, du kan opnå ved at svømme i havet.

Fordele ved havvand for håret

Svampedræbende shampoo

Havvand er en effektiv naturlig shampoo. En lejlighedsvis hårvask i saltvand kan hjælpe med at fjerne overskydende fedt, hvilket forhindrer fedtet hår. Resultatet: en frisk, ren hovedbund og hår. Det er også kendt for at tilføje volumen og eliminere skæl fra håret.

Miljøvenlig eksfoliator

Du får en gratis, naturlig eksfoliering til din hovedbund ved at svømme i havet. Mineralrige saltvandskrystaller kan fungere som en fremragende eksfoliator for din hovedbund, fjerne produktrester fra hårrødderne og stimulere blodcirkulationen.

Naturlige næringsstoffer og mineraler

Havvand er rigt på næringsstoffer, som din krop har brug for. Magnesium, for eksempel, er kendt for at styrke dit nervesystem og afslappe dine muskler. Magnesiums beroligende virkning er gavnlig og er blevet forbundet med øget hårvækst.

Beach top down picture with sand, road, sea salt water

Hvordan beskytter du dit hår mod saltvandsskader?

Vi har diskuteret fordele og ulemper ovenfor, men det kan være svært at ofre at svømme i de forfriskende bølger for dit hår.

Men fortvivl ikke! Vi har nogle tips, du kan følge, så du ikke behøver at vælge mellem at have sjov om sommeren og dit hår.

 • Få dit hår gennemvædet med frisk vand, inden du kaster dig ud i bølgerne. Ligegyldigt som en svamp vil dit hår fuldt ud absorbere fugt fra ferskvand og efterlade mindre plads til havvand. Som et resultat mindskes skaderne fra vandets saltindhold!
 • Skyl håret grundigt straks efter kontakt med havvand for at forhindre, at det fordamper og efterlader skadelige saltkrystaller. Samtidig kan også andre ubehagelige ting som sand, snavs, affald og kemikalier, der sidder fast i dit hår, fjernes.
 • Prøv at bruge shampoo og balsam, der indeholder ingredienser med fugtgivende egenskaber. Du kan også grundigt fugte dit hår med en leave-in balsam eller naturlige olier.
 • Overvej svømmehætter, hvis det er muligt. De er en fantastisk måde at holde dit hår væk fra havvandets saltindhold på stranden.

  Hair Protection Oil
  Hair Protection Oil
  En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret

       Bonus solråd:

       For at beskytte din hovedbund mod UV-stråling, brug en beskyttende hårcrème med solfaktor (SPF) i dit hår. En anden enkel, men effektiv metode er at væde en vatpind i bredspektret solcreme og påføre den direkte på adskillelsen i dit hår.

       Dette bør gøres, inden du tager til stranden, for at give det tid til at trænge ind og tilbyde fuld dækning og beskyttelse.

       FAQs

       Er saltvand godt for dit hår?

       Saltvand kan have både positive og negative virkninger på håret. På den ene side kan saltet i vandet hjælpe med at tilføje tekstur og fylde til håret, hvilket gør det lettere at style. På den anden side kan saltvand også strippe håret for dets naturlige olier og fugt, hvilket efterlader det tørt og skørt.

       Hvad gør saltvand ved dit hår?

       Saltvand kan udtørre håret og strippe det for dets naturlige olier og fugt. Dette kan få håret til at føles ru, skrøbeligt og svært at styre. Dog kan saltvand også hjælpe med at tilføje tekstur og fylde til håret, hvilket gør det lettere at style.

       Er salt dårligt for dit hår?

       Salt kan være skadeligt for håret, hvis det påføres i overdreven mængde, eller hvis håret regelmæssigt udsættes for høje niveauer af salt. Salt kan strippe håret for dets naturlige olier og fugt, hvilket gør det tørt, skørt og modtageligt for brud.

       Forårsager saltvand hårtab?

       Der er ingen direkte beviser for at antyde, at saltvand forårsager hårtab. Dog kan overdreven eksponering for saltvand få håret til at blive tørt og skørt, hvilket kan øge risikoen for brud og hårtab.

       Hvad sker der, hvis vi påfører salt på håret?

       At påføre salt direkte på håret kan have forskellige virkninger, afhængigt af mængden af salt, der bruges, og individets hårtype. Generelt set kan salt hjælpe med at tilføje tekstur og fylde til håret, men det kan også udtørre håret og få det til at føles ru og svært at styre.

       Det er vigtigt at bruge salt i moderation og skylle håret grundigt efter påføring af salt for at undgå at beskadige håret.

       Referencer

       https://biologydictionary.net/osmosis/

       https://salinity.oceansciences.org/science-salinity.htm

       Robbins CR, Chemical and Physical Behaviour of Human Hair (5th ed), 2012. DOI: 10.1007/978-3-642-25611-0.

       Chester, Jickells, Roy, Tim (2012). Marine Geochemistry. Blackwell Publishing. ISBN 978-1-118-34907-6.

       Tur E (ed): Environmental Factors in Skin Diseases. Curr Probl Dermatol. Basel, Karger, 2007, vol 35, pp 103–117.