Hvordan holder du dit hår fugtigt året rundt

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Vi tror, at alle kan forstå vigtigheden af hydrering uden besvær. Vand er livet, enkelt, ikke sandt?

Men når det kommer til vand i håret, er det ikke så enkelt som at give dit hår en kop vand. Der er mere at tage hensyn til!

Fugtniveauerne i dit hår, eller tilstedeværelsen af vand i det, spiller en afgørende rolle for dets generelle sundhed og kosmetiske appel. Utilstrækkelig fugtighed over en længere periode kan føre til tørhed, skørhed, filtning og øget modtagelighed for brud.

Denne artikel har til formål at hjælpe dig med at forstå, hvordan hydreringsprocessen udløser sin indflydelse på håret, og hvilke faktorer der kan hæmme den. Derudover vil du lære flere tegn på, at dit hår kræver mere fugt, og hvordan du gør det på en korrekt måde.

Resumé

At opretholde en ordentlig fugtbalance i dit hår er afgørende for at forebygge almindelige problemer som tørhed, skørhed, filtrering og brud. Det er ikke så simpelt som bare at give dit hår en kop vand.

Den relative luftfugtighed i din omgivelse påvirker væsentligt fugtniveauet i dit hår. Det kan hæve sig, når det udsættes for vand, men evnen til at bevare denne fugt afhænger af hårets porøsitet.

Hårbehandlinger som blegning eller permanent kan påvirke hårets evne til at absorbere og bevare vand. Disse behandlinger ændrer hårets struktur, hvilket gør det mere porøst og dermed mere tilbøjeligt til dehydrering.

For at opretholde velhydreret hår skal du vælge produkter, der indeholder vand, og undgå tunge okklusive olier som petrolatum. Det er også vigtigt at undgå overdreven brug af proteinbaserede behandlinger, da de kan forstyrre hårets fugtbalance og føre til tørhed.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hårets struktur og hvordan vand påvirker det

Hårstrået, den del over din hovedbund, består af tre hovedlag, nemlig marven (medulla), cortex og kutikula.

The structure of hair shaft

(Source: In Vivo Human Hair Hydration Measurements by Using
Opto-Thermal Radiometry,
Bontozoglou et al. 2019)

Medulla-laget: Marven, det inderste lag lavet af blødt keratin, fungerer som kernen i hårskaftet. Den er blød, skrøbelig og amorft i udseende. Dette lag kan endda være helt fraværende i nogle tilfælde (f.eks. i naturligt blondt eller fint hår).

Cortex-laget: Det midterste og tykkeste lag er cortex, bestående af spindelformede cortexceller. Dette lag konstruerer hoveddelen af håret og er lavet af hårdt keratin i modsætning til marven. Cortex-laget indeholder pigmenter. Det giver håret dets styrke og bestemmer også hårfarven, krøllemønsteret, tykkelsen og teksturen.

Vigtigst af alt er cortex det dominerende lag af vandabsorption i håret.

Kutikula-laget: Endelig er det yderste lag af skaftet kutikula, der består af skæl af forhornet, keratiniseret væv. Det er et tyndt, gennemsigtigt lag, der omgiver hårskaftet. Dette lag har ofte en imbrikat mønster, der ligner layoutet af fliser på et hus-tag, dækket af et lag lipider, der hjælper håret med at afvise eksterne vandkilder og bevare fugt inden i håret.

Desuden har kutikula en kritisk rolle i at forme hårets porøsitet - evnen til at lukke vand og fugt ind i dit hår.

Når strukturen af kutikula er for tæt sammen (lav porøsitet), hæmmer det indtrængen af vand og olier. Imens, hvis strukturen er for vidt spacede (høj porøsitet), er det sværere for håret at bevare fugtigheden.

Det vil sige, i hårskaftet trænger vand (og andre forbindelser) dybere gennem filtret af kutikula-laget, mens fugtniveauet i dit hår bestemmes af vandindholdet i cortex-laget.

 

Vidste du, hvordan man 'vander' dit hår på den rigtige måde?

I gennemsnit indeholder hårfibre op til 32% vand, og dette tal kan ændre sig betydeligt afhængigt af forskellige eksterne faktorer, såsom luftfugtighed, solstråler, temperatur eller kemiske behandlinger.

Når håret udsættes for vand, hæver det sig konstant og bliver blødere. Dit hår kan optage op til 30–35% vand, før det bliver helt vådt.

Hårhydrering er processen, hvor vand påføres og trænger ind i cortex- og marvenlagene i hårskaftet. Desuden vil kutikula-laget på grund af dets lipidfilm hjælpe med at låse vandet inde i de indre lag og forhindre fugttab.

Som resultat bliver dit hår mere hydreret!

Når håret mangler vand eller lider af fugtmangel, ændres hårets elasticitet (eller skørhed). Det bliver mere skrøbeligt og sårbart over for skader. Endnu værre er dehydreret hår tilbøjeligt til at absorbere fugt fra den omgivende luft og bliver kruset.

Med andre ord, udover evnen til at absorbere vand, er det også væsentligt, hvordan håret forsegler sådan fugt for at opretholde en optimal hydreringsniveau for dit hår.

Kort sagt bør hårdhydrering omfatte fugtiggørelse af håret og låsning af fugten inde. Ellers kan dine bestræbelser være spildt, da vandindholdet i hårskaftet forbliver uændret, og dit hår forbliver tørstigt.

 

Hair Hydration Mask +
Hair Hydration Mask +
En supernærende maske, der giver livløst og beskadiget hår nyt liv

Hair Protection Oil
Hair Protection Oil
En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret

 

Hvad får dit hår til at blive dehydreret?

For det første afhænger vandindholdet i håret i høj grad af relativ luftfugtighed (RH).

En undersøgelse fandt, at hårvolumen øgedes med 12,2%, 16,3% og 24,6%, når RH nåede henholdsvis 40%, 60% og 90%.

Desuden kunne hårvægten stige op til 22,6%, når RH er 86%.

En anden betydelig hæmmer for hydratiseringsniveauet af håret er kemisk behandling.

Reaktive kosmetiske hårbehandlinger beskadiger ofte fiberstrukturen og har skadelige virkninger på vandabsorption.

For eksempel er hårblegning ofte baseret på et oxidationsmiddel, hvor melanin og andre komponenter oxideres. Derfor kan behandlingen let transformere fiberoberfladen.

Farvning, permanent eller brug af skrappe produkter kan alle påvirke hårets porøsitet over tid. Forskning viser, at efter udretning kan håret blive markant dehydreret.

Når cortex-laget påvirkes af varme eller hårde kemiske behandlinger, hæver kutikula-skællene sig og bliver åbne i stedet for at forblive flade og pege mod hårtippen. Denne ændring fører igen til, at dit hår har svært ved at bevare fugtigheden.

Langvarig UV-eksponering vil også gøre dit hår mere porøst. Derudover kan aldring påvirke hydratiseringsniveauet af dit hår. Faktisk antyder forskningsresultater, at hår i en yngre alder bedre kan holde på vand, mens det taber vand meget langsommere.

 

Relative humidity affects greatly the hair moisture levels

 

Identificer hydratiseringsproblemet med dit hår

Som du allerede ved, er hår unikt fra person til person. Derfor varierer hydratiseringsbehovene for håret afhængigt af hårtypen, miljøet, livsstilen og hårvanerne. Hvordan ved du, om dit hår lider af fugtmangel?

Du kan genkende fugtmangel, når dit våde hår føles ru, hårdt og filtret. Når du trækker i en hårstrå, strækker det sig ikke meget, før det brækker. På grund af det lave vandindhold i hårskaftet har det tendens til at miste naturlig elasticitet.

Desuden ser dehydreret hår livløst og kedeligt ud, med lidt eller ingen glans. Det er mere tilbøjeligt til brud, da det er super skrøbeligt. Hår, der mangler fugt, tager også længere tid om at blive gennemvådt under vask, da det skal absorbere mere vand for at være fuldt hydreret.

Derimod er fugtbalanceret, sundt hår meget modstandsdygtigt, både når det er vådt og tørt. Det bør føles blødt og smidigt, bevæge sig let og have en glansfuld, skinnende udstråling.

 

 

Does your hair need more moisture?

 

Hvordan hydrerer du dit hår korrekt?

Hårhydrering er ikke en engangsbehandling.

Det bør være en kontinuerlig proces med helende behandlinger og derefter vedligeholdelse. Uanset hvad skal du genkende din hårs tilstand, før du tænker på, hvordan du kan forbedre dets hydreringstilstand.

For at hydrere dit hår tilstrækkeligt har du brug for en ordentlig fugtplejerutine.

En mulighed er at oprette en rutine for at hydrere håret flere gange om ugen eller når det føles udtørret. Dog, hvis du opdager, at du skal påføre hårfugtighedscremer flere gange om dagen, kan du opleve et porøsitetsproblem. På grund af sådan et problem kan dit hår ikke effektivt bevare den påførte fugtighed og bliver konstant dehydreret.

Du skal også være opmærksom på, hvilke fugtgivende produkter du tilføjer til din rutine.

Da vand skal være der på ingredienslisten (nå ja, der kan ikke være hydrering uden vand!), skal du være opmærksom på tunge okklusive olier som petrolatum.

Deres store molekyler, fanget på overfladen af ​​hårstråene, belægger håret rigeligt og fungerer som fremragende fugtighedsbevarende midler. Forskning viser, at filmpetrolatum kunne blokere mere end 98% af fugtigheden fra at bevæge sig ind eller ud af håret.

Det sagt, blokerer de også for alle eksterne fugtkilder fra at træde i kraft. Fordi det er svært at slippe af med sådanne oliefilm, kan det tage flere vaskecyklusser eller kraftige rensende midler for at fjerne dem.

På lang sigt kunne disse tunge film på hårets kutikula forhindre al fugtighed i at trænge ind i hårets fibre, hvilket resulterer i kronisk tørhed.

Derimod skaber lettere olier, der stammer fra planter og frø, delvist gennemtrængelige belægninger på hårets kutikula. De trænger effektivt ind i og styrker hårskaftet, men de fordamper let fra hårets yderste lag, hvilket giver plads til efterfølgende fugtgivende bestræbelser.

Sørg for at lagre hårplejeprodukter effektivt for en succesfuld hydrering.

Brug ikke olier før eller uden fugtighedscreme, da de vil afskrække fugt fra at trænge ind i hårfibrene og forværre tørheden.

En let olielag på toppen af en fugtighedscremeprodukt er en gavnlig metode. Ved at gøre det introduceres vand først til hårfibrene og låses derefter på plads med olie.

 

Products layering is key to effective hair hydration

(Source: The science of black hair, Davis-Sivasothy 2011)

 

Endelig skal du sikre dig, at du ikke overbruger proteinbaserede produkter som hårreparation eller andre leave-in-behandlinger.

Proteinrige produkter (såsom hårmasker) er gavnlige for kutikulereparation ved at udfylde brudte områder og tilføje struktur til hårskaftet.

Dog kan kutikulereparation forårsage skadelige virkninger ved overbrug af produkter. Proteinspilebelastningen kan binde sig kraftigt til hårets kutikula og underminere hårskaftets evne til at absorbere vand.

Det ironiske resultat? Dit hår er efterladt dehydreret og beskadiget på grund af din overdrevne indsats for at reparere det.

Ansvarsfraskrivelse:

Den information, vi giver, er ikke beregnet til at mindske, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du er bekymret for din sundhed, skal du kontakte din læge.

Referencer

Barba, C., Martí, M., Manich, A. M., Carilla, J., Parra, J. L., & Coderch, L. (2010). Water absorption/desorption of human hair and nails. Thermochimica Acta, 503, 33-39.

Benzarti, M., Pailler-Mattei, C., Jamart, J., & Zahouani, H. (2014). The effect of hydration on the mechanical behavior of hair. Experimental Mechanics, 54(8), 1411-1419.

Breuer, M. M. (1972). The binding of small molecules to hair I: The hydration of hair and the effect of water on the mechanical properties of hair. J. Soc. Cosmet. Chem., 23, 447-470.

Bontozoglou, C., Zhang, X., Patel, A., Lane, M. E., & Xiao, P. (2019). In Vivo Human Hair Hydration Measurements by Using Opto-Thermal Radiometry. International Journal of Thermophysics, 40(2), 1-11.

Egawa, Hagihara, M., & Yanai, M. (2013). Near-infrared imaging of water in human hair. Skin Research and Technology, 19(1), 35–41. https://doi.org/10.1111/j.1600-0846.2012.00651.x

Murthy, Wang, W., & Kamath, Y. (2019). Structure of intermediate filament assembly in hair deduced from hydration studies using small-angle neutron scattering. Journal of Structural Biology, 206(3), 295–304. https://doi.org/10.1016/j.jsb.2019.04.004

Yu, Y., Yang, W., Wang, B., & Meyers, M. A. (2017). Structure and mechanical behavior of human hair. Materials Science and Engineering: C, 73, 152-163.

Davis-Sivasothy, A. (2011). The science of black hair: A comprehensive guide to textured hair care.

https://www.healthline.com/health/hair-porosity#what-is-hair-porosity