Miniaturisering af Hår: Definition, Årsager og Håndtering

Medicinsk gennemgåetaf Dr. Ahmad Chaudhry M.B.B.S.
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Hårtab, skaldethed og håraffald er almindelige hårlidelser, især blandt mænd, når de ældes. Disse lidelser karakteriseres ofte ved miniaturisering af hårfolliklen, som muligvis kan være reversibel eller ej.

Miniaturisering af hårfollikler indebærer en reduktion i størrelsen og ændring i strukturen af ​​folliklerne, hvilket til sidst resulterer i skaldethed og diffust hårtab.

Denne artikel dykker ned i detaljerne omkring miniaturisering af hårfollikler ved at undersøge de involverede mekanismer, sandsynlige årsager, indikationer på tilstanden og forskellige tilgængelige behandlinger.

Opsamling

Hårminiaturisering, karakteriseret ved skrumpen af ​​hårfollikler og strukturelle ændringer, fører til hårtab og udtynding. Udforsk årsager, symptomer, diagnose og håndtering af denne tilstand.

Hårminiaturisering skyldes ofte genetisk disposition, hormonelle faktorer, alder og tilstande som alopecia areata. Symptomer inkluderer tilbagetrækning af hårlinjen, udtynding, overdreven håraffald og skaldethed.

Diagnose involverer blodprøver og trækprøver af hår, mens håndteringsmuligheder inkluderer medicin, livsstilsændringer, stressreduktion og hårtransplantationsprocedurer.

For at håndtere dette problem skal du udforske behandlingsmuligheder, herunder medicin, livsstilsændringer og hårtransplantation. Gå ikke glip af denne afgørende guide til håndtering og forståelse af hårminiaturisering.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hvad er Hårminiaturisering?

hair miniaturization

Figure 1. Simplified dermal mechanisms underlying terminal follicle cycling and miniaturisation

(Source: A bald statement-Current approaches to manipulate miniaturisation focus only on promoting hair growth, Pantelireis N. & Claire A. H., 2018)

 

En Kort Oversigt

Fænomenet hårfollikelminiaturisering er roden til mange hårtabproblemer, såsom mandligt og kvindeligt mønsterhårtab og alopecia areata.

Denne formindskelse af folliklerne understøtter ikke sund hårvækst og resulterer derfor i skrøbelige og tynde hårstrå, der let falder af. Denne hormonelle forstyrrelse vil føre til alvorligt hårtab, medmindre det behandles øjeblikkeligt og tilstrækkeligt.

Under processen med hårfollikelminiaturisering skrumper hårfolliklerne, når de går fra terminal til vellus-lignende hår (peach fuzz), hvilket resulterer i en reduceret ratio af terminalt til vellus-hår.

Hårfollikelminiaturisering kan forekomme som et pludseligt skridt i en hårvækstcyklus og kan forværres over på hinanden følgende cyklusser.

I løbet af denne proces overgår hårfollikler fra terminal til vellus-lignende hår (peach fuzz) og resulterer i et fald i ratioen af terminalt til vellus-hår.

Hvorfor Sker Det?

Hårfollikelminiaturisering skyldes hormonelle og andre faktorer, der interfererer med den normale hårvækstcyklus og stopper proliferationen af hårfollikulære celler.

Sådanne ændringer i cyklussen får den dermale papille af hårfolliklerne til at skrumpe i størrelse og tykkelse.

Det er karakteriseret ved kortere vækstfaser samt længere latente perioder mellem vækst- og faldfaserne.

Denne forkortede vækstfase og den forlængede overgang mellem aktiv vækst og fald ses som den primære årsag til hårfollikelminiaturisering.

Hvad Forårsager Hårminiaturisering?

lab test for hair miniaturization

Nogle af de mest almindelige årsager til hårfollikelminiaturisering, udtynding og håraffald inkluderer:

Genetisk Disposition

Nogle individer er genetisk disponerede for øget hårfollikelminiaturisering, hvilket fører til håraffald og udtynding. Dette er især tydeligt ved mandligt mønsterhårtab (MPHL) og kvindeligt mønsterhårtab (FPHL), samt andre hårtabstilstande, herunder alopecia areata.

Ved androgenetisk alopeci forårsager genetiske ændringer, at androgenreceptorerne på hårfollikler bliver meget følsomme over for cirkulerende androgener, hvilket resulterer i en overdreven reaktion af hårfolliklerne på disse hormoner.

Hårfollikelminiaturisering følger et X-bundet arvegangsmønster i flertallet af tilfældene.

Da mænd arver kun en og kvinder arver to kopier af X-kromosomerne, er mænd mere tilbøjelige til at lide af hårtab og hårfollikelminiaturisering.

Hormoner

Både hårvækstcyklus og morfologi af hårfollikler påvirkes i høj grad af niveauerne af forskellige hormoner i kroppen.

Ved androgenetisk alopeci omdannes testosteron aktivt til et androgen kaldet dihydrotestosteron (DHT). Denne omdannelse katalyseres af enzymet 5-alfa reduktase, der findes inden i hårfolliklerne.

Forhøjede niveauer af DHT hæmmer proliferationen af hårfollikelceller og interfererer med hårvækstcyklussen. Det stopper væksten af ​​hårfollikler og får dem til at undergå hårfollikelminiaturisering, hvilket yderligere forværrer hårtab via væksten af skrøbelige og sprøde hårstrå.

Alder

Ældre voksne viser tendens til øget miniaturisering af hårfollikler sammenlignet med yngre individer.

Dette skyldes, at forekomsten af mønster-skaldethed øges med alderen, og derfor ses miniaturisering hyppigere hos disse individer.

Hårfollikelminiaturisering kan også være en manifestation af de kombinerede virkninger af alder, genetisk tilbøjelighed og øget følsomhed over for DHT-hormonet.

Alopecia Areata

Hårfollikelminiaturisering observeres også ved alopecia areata.

Alopecia areata henviser til en tilstand, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber hårfolliklerne.

Sammenlignet med androgenetisk alopeci, der involverer gradvis begyndelse af hårfollikelminiaturisering, er alopecia areata kendetegnet ved pludselig, men mest reversibel forekomst af miniaturisering.

 

Hvad er symptomerne på Hårminiaturisering?

hair follicle roots miniaturization

Tegnene og symptomerne på hårfollikelminiaturisering stemmer overens med hårtabslidelsen, som en person lider af. For at afgøre, om du har hårfollikelminiaturisering, skal du kende tegnene på hårfollikelminiaturisering:

 1. Personer, der lider af hårfollikelminiaturisering, oplever tilbagegang af hårlinjen. Dette kan defineres som en tilbagetrækning af hårlinjen over hovedbunden. Det kan forekomme primært i bi-temporale regioner af hovedbunden eller kan involvere den frontale hårlinje såvel.

 2. Hårtab er også tegn på hårfollikelminiaturisering. For mænd vises hårtab typisk i panden, tidsmæssige områder og på toppen af hovedet. I modsætning hertil oplever kvindelige patienter udtynding på siderne af deres hovedbund og holder den frontale region forskånet. Generelt viser kvindelige patienter tegn på hårtab over hele hovedbunden, ikke på lokaliserede områder.
 3. Personer, der lider af hårfollikelminiaturisering, har tendens til at lide af overdreven håraffald. Dette er især tydeligt under børstning og hårvask, og folk kan bemærke bunker af hårstrå på deres tøj eller pudebetræk. Øget håraffald tilskrives skrøbelige og skøre hårstrå, der ikke understøttes tilstrækkeligt af skrumpede eller miniaturiserede hårfollikler.

 4. Hårfollikelminiaturisering kan også manifestere sig som skaldethed i hovedbunden. I personer, der lider af alopecia areata, vises små skaldede pletter på hovedbunden. Andre former for hårtab kan resultere i udvidelse af hårskilningen.
Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund
Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Hvordan diagnosticeres hårfollikelminiaturisering?

For at håndtere problemet med hårfollikelminiaturisering korrekt er det vigtigt at diagnosticere tilstanden sammen med den underliggende årsag:

 1. Lægen kan bestille blodprøver for at afgøre hormonelle ubalancer og andre patologiske markører for hårfollikelminiaturisering.

 2. En hårtrækprøve anvendes også til diagnosticering af hårfollikelminiaturisering. I denne test griber lægen eller patienten selv en sektion af hår og trækker det forsigtigt opad. Trækprøven udføres normalt ved hovedbundens vertex. Mens tab af to hårstrå eller mindre betragtes som normalt, indikerer tab af tre eller flere hårstrå hårfollikelminiaturisering.

 3. Hamilton-Norwood- og Ludwig-klassifikationssystemerne bruges til at klassificere mønsterhårtab hos henholdsvis mænd og kvinder.

Hvordan pleje af hårfollikelminiaturisering?

Medicin

Farmakologiske formuleringer inkluderer minoxidil og finasterid, begge godkendt af US Food and Drug Administration.

Minoxidil fremmer hårvækst ved at forårsage vasodilation og fremme blodgennemstrømning til hårfolliklerne. Det stimulerer også kaliumkanalerne og inducerer øget proliferation af hårfollikulære celler.

Finasterid er en oral medicin, der er kendt for sin aktivitet mod 5-alfa-reduktase. Dette lægemiddel er en konkurrencedygtig inhibitor af 5-alfa-reduktase, hvilket undertrykker dannelsen af DHT. Dette hjælper med den normale progression af hårvækstcyklussen.

Livsstilsændring

At vedtage en sundere livsstil og foretage ændringer i kostvaner er begge væsentlige for at hjælpe hårtab forårsaget af hårfollikelminiaturisering.

At sikre, at du indtager en afbalanceret og nærende kost, sammen med at tage nødvendige kosttilskud, når det er nødvendigt, kan hjælpe med at rette eventuelle ernæringsmæssige mangler, du måtte have.

Reducer stress

Ved at fjerne kilder til miljømæssig, social og psykologisk belastning kan du mindske sekretionen af stresshormoner og moderere svingningen af andre hormoner og dermed hjælpe med at forhindre eller mindske hårfollikelminiaturisering.

Hårtransplantation

Hårtransplantation er også en effektiv løsning for personer, der er påvirket af hårtab og forbundet med hårfollikelminiaturisering.

De to almindeligt anvendte teknikker til hårtransplantation inkluderer follicular unit extraction (FUE) og follicular unit transplantation (FUT).

Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Hair Growth & Nourish Routine | Mænd
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Hair Growth & Nourish Routine | Kvinder
Et komplet supportsystem til hårpleje og hårvækst

Konklusion

Miniaturisering af hårfollikler indikerer en fortynding af håret og nedsat proliferativ aktivitet af hårfollikelcellerne. Miniaturisering af hårfollikler forekommer ved arveligt hårtab og alopecia areata.

Nærheden og fastgørelsen af miniaturiserede hårfollikler med arector pili-musklerne er den afgørende faktor for at bestemme udviklingen af denne tilstand.

Risikoen for miniaturisering af hårfollikler øges med genetisk disposition, alder, hormonelle ubalancer og andre sundhedstilstande.

Personer, der lider af miniaturisering af hårfollikler, kan præsentere sig med tilbagetrækning af hårlinjen, bredere adskillelse, skaldede områder på hovedbunden samt overdreven hårtab og udtynding af hovedbundshåret. Denne tilstand kan behandles ved hjælp af både urtepræparater og farmakologiske formuleringer.

 

Disclaimer

De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at mildne, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, bedes du kontakte din læge.

Referencer

 • Pantelireis, N, Higgins, CA. A bald statement — Current approaches to manipulate miniaturisation focus only on promoting hair growth. Exp Dermatol. 2018; 27: 959– 965. https://doi.org/10.1111/exd.13690
 • https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/hair-growth

 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499948/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC7432488/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17034520/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11511857/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10674382/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3500053/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5308812/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28010890/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4812885/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513329/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6691938/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5315033/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5397031/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547740/