Hårstylingprodukter: Grundlæggende Viden, Du Bør Kende

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Tiden er forbi, hvor hårstylingprodukter kun havde én opgave: at få dit hår til at se godt ud. I dag går hårstylingprodukter ud over skønhed og søger at opfylde multifunktionelle mål.

Derfor er det gavnligt at have kendskab til produkterne i dit arsenal - herunder hovedingredienserne og hvordan de virker.

Denne blog er her for at give dig grundlæggende viden samt informere dig om de seneste trends, når det kommer til at bruge hårstylingprodukter effektivt og gavnligt. Vi håber, at næste gang du handler efter et produkt, ved du, hvad du skal kigge efter.

Resumé

Hårstylingprodukter spiller en afgørende rolle i at danne og holde dit hår i forskellige stilarter. I praksis kan deres anvendelse være næsten hvor som helst i en hårplejerutine: til at starte, opfriske eller ændre og holde (fiksere) en frisure. Derudover kan de forsyne håret med fugt, næring og andre reparative fordele.

Hvad angår ingredienser i hårstylingprodukter, fungerer polymerer som en af de vigtigste ingredienser, da de hjælper med at holde håret på plads for at opnå den ønskede stil. Silikoner er en anden vital ingrediens, der hjælper dit hår med at opnå en glansfuld og glat finish, men uden korrekt fjernelse kan dit hår let blive tørt.

Vær også opmærksom på kortkædede alkoholer og proteinoverbelastning. Du skal sørge for ikke at overbruge dine proteinrige produkter, samtidig med at du tilstrækkeligt fugter dit hår for at kompensere for den udtørrende effekt af alkoholerne.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hårstyling Hjælpemidler: En Oversigt

Hårstylingprodukter varierer typisk afhængigt af fysisk form, påføringspræstation og effekten på håret eller stylingudstyret for at opnå ønskede frisurer.

Dog er en generel anvendelse af stylinghjælpemidler, at de skal holde en frisure på plads uden at forårsage negative påvirkninger på hårets udseende og følelse, såsom rodet udseende og matthed. Derudover er disse stylinghjælpemidler en måde at introducere fylde, volumen og kontrol til en frisure.

En øget fokus på hårets sundhed har resulteret i behovet for mere multifunktionelle stylingprodukter, som giver fugt, ernæring og reparation, i stedet for udelukkende at fokusere på styling.

I dagens hurtige samfund skal stylingprodukter også være i stand til at hjælpe med at håndtere kruset, filtret hår for at imødekomme udseende-orienterede og tidspressede forbrugere.

 

Hair Styling Gel
Hair Styling Gel
En let gel, der giver et blødt hold og et glansfuldt look


Hårstylingprodukter: Dengang vs. Nu

I fortiden var hårstylingprodukter primært designet til at give en stærk hold. Selvom dette stadig er vigtigt, foretrækker folk nu ofte en mere naturlig følelse.

Som vores livsstil og opfattelser af skønhed ændrer sig, gør vores standarder for hårstylingprodukter det også. Der er nu et bredt udvalg af muligheder tilgængelige, afhængigt af hårtypen, frisurerne og hårets tilstand.

Mens de grundlæggende formler for disse produkter måske forbliver de samme, inkluderer de ofte lettere niveauer af polyoler og lave niveauer af stylingpolymerer samt urteekstrakter, proteiner og andre tilsætningsstoffer. Disse produkter er designet til at holde håret under kontrol samtidig med at give tilstrækkelig fugt for at holde det sundt og uskadet, selv ved hyppig brug.

Fremskridt inden for kosmetikindustrien har gjort det muligt for hårstylingprodukter at forbedre sig over tid og tilbyde et bredt udvalg af formler skræddersyet til forskellige hårtyp.

For eksempel vil grovere hår have gavn af mere cremeagtige eller mere afglidende produkter, mens fint hår måske har brug for en lettere formel eller en, der giver ekstra fylde. Dem med høj hårtæthed bør lede efter produkter, der tilbyder ekstra afglidning for nemmere børstning.

Også sekundær anvendelse i originale hårstylingprodukter er nu normen på grund af formelopgraderinger. Disse produkter kan give flere fordele, såsom krølaktivatorer, der fugter og forbedrer krøllernes orientering samtidig med at temme kruset hår.

Enhver god stylingprodukt bør være nemt at påføre, kompatibelt med ønskede tilsætningsstoffer og nemt at fjerne uden at efterlade en opbygning eller unaturligt udseende.

Et Nærmere Kig på Hårstylingprodukter

Som diskuteret ovenfor er forventningerne til hårstylingprodukter vokset ud over stylingfunktionaliteten.

Selvom det nu måske bliver taget for givet, er det væsentligt at læse ingredienslisten på et produkt, hvis du vil sikre dig, at både du og dit hår er tilfredse med resultaterne.

Her er nogle ingredienser, du normalt kan finde i de fleste hårstylingprodukter.


Polymerer


Polymerer er lavet af makromolekyler og blev oprindeligt anvendt som fikseringsmidler og fortykningsmidler til hårplejeprodukter. Deres anvendelse har dog udviklet sig, og de er nu en central del af styling- og balsambehandlinger takket være introduktionen af nye polymerer i hårplejeprodukter. Polymerer til stylingprodukter er ofte opløselige i vand eller alkoholblandinger. For at polymererne skal være effektive, skal de kunne hæfte sig til håret, ellers vil de resultere i uattraktive flager.


Parabener


Forskellige former for parabener (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben og isobutylparaben) anvendes som konserveringsmidler i mange hårplejeprodukter. Der er for nylig opstået bekymringer om brugen af disse forbindelser i kosmetik. Adskillige studier har antydet, at parabener kan besidde androgenantagonistiske egenskaber og vise genotoksisk aktivitet. Der er dog ingen beviser for, at parabener kunne føre til potentielle sundhedsmæssige problemer hos mennesker.

Derfor er påstanden om, at parabener er forbundet med farlige sundhedsproblemer på dette tidspunkt grundløs. I mellemtiden er vores produkter fra Scandinavian Biolabs altid fri for parabener og tilbyder en naturinspireret løsning til hårfpleje, så du kan nyde ro i sindet vedrørende denne ingrediens.

 

Hair Styling Gel
Hair Styling Gel
En let gel, der giver et blødt hold og et glansfuldt look

Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
Hair Strength & Growth Sæt | Mænd
En hovedbundsfokuseret rutine for fyldigere og stærkere hår

 

Silikoner

En anden ingrediens, du måske overvejer, når du tjekker dine hårstylingprodukter, er silikoner.

Ved at fungere som en beskyttende forsegling efterlader disse ingredienser håret med en glat, blank finish. Samtidig kan de hjælpe med at forbedre håndterbarheden og reducere brud under børstning.

Desværre kan visse silikoner være svære at skylle ud, hvilket resulterer i ophobning af rester, der kunne forårsage yderligere problemer. Forskere har faktisk klassificeret silikoner i tre grupper baseret på deres evne til at forsvinde med vand.

For at minimere eventuelle potentielle negative bivirkninger kan det være en god idé at undgå de silikoner, der er klassificeret som stædige, såsom dimethicone. Vælg i stedet dem, der er lette at skylle ud, og nyd fordelene ved dine hårstylingprodukter.

Proteiner og alkoholer

Selvom hårstylingprodukter primært er beregnet til styling, kan det være vigtigt at være opmærksom på indholdet af proteiner og korte kædealkoholer.

Proteinrige produkter, mest almindelige i "hurtigtørrende" protein-gel-formler, giver strukturel støtte til hårskaftet ved at udfylde brudte områder. Dog kan overdreven brug af sådanne produkter føre til proteinoverbelastning, hvilket resulterer i brud på grund af hårtørhed.

Korte kædealkoholer, såsom ethanol, propanol og isopropanol, omtales ofte som udtørrende alkoholer. Denne type ingrediens kan findes i mange hårstylingprodukter som tilsætningsstof. Ikke alene fremskynder det tørretiden, men det tillader også, at produktet fordeler sig jævnt over håret.

Dog kan udtørrende alkoholer på grund af deres udtørrende egenskaber forårsage dehydreringsproblemer for hårskællene. Ved at fjerne olie og vand fra hårskaftet har disse ingredienser potentiale til at forårsage tørhed og kruset hår.

For at overvinde disse udfordringer kan hårplejefirmaer inkorporere fugtgivende elementer i deres stylingprodukter for at opnå det ønskede resultat samtidig med at mindske eventuelle negative konsekvenser af alkoholerne.

 

Hurtige Tips til Effektiv Brug af Dine Stylinghjælpemidler

  1. At identificere din hårtype er afgørende for at vælge de passende hårstylingprodukter.

Afslappet eller fint hår reagerer godt på lotioner, sprays og tåger, mens tykkere eller grovere strenge drager mere fordel af mere cremede serumer med ekstra næring.

For at få mest muligt ud af hårgeléer er der nogle faktorer, du måske ønsker at overveje på forhånd for at maksimere deres fordele.

2. Før du påfører noget gelé på dit hår, er det afgørende at rense og pleje det. Derudover kan du påføre et fugtgivende produkt, såsom olie eller en fugtighedscreme, for at undgå potentiel tørhed. En anden måde at opnå dette mål på er at blande gelen med smør eller olie, inden du bruger den.

Efter at gelen er tørret og har sat sig i dit hår, skal du sørge for at sprøjte lidt vand for at løsne gelen, inden du børster eller styler dit hår igen.

Hair Protection Oil
Hair Protection Oil
En blanding af naturlige olier, der hjælper med at give fugt og beskyttelse til håret


3. Efter brug af proteinrige produkter, tage et øjeblik for at overveje, hvordan dit hår føles.

Når dit hår mister sin blødhed, styrke og smidighed, er løsningen at skifte til et produkt, der er mere fugtgivende og indeholder mindre protein for at genoprette fugtbalancen og elasticiteten i dit hår.

4. Læg også mere vægt på den rigtige mængde hårstylingprodukter i din daglige brug. Lidt kan gå langt.

Det anbefales at begynde med en lille mængde produkt og gradvist opbygge, indtil du har opnået den ønskede frisure. Denne metode med trinvise påføringer foretrækkes og er mere håndterbar end at forsøge at påføre meget på én gang.

Disclaimer:

De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at mildne, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, bedes du kontakte din læge.

Referencer:

Davis-Sivasothy, A. (2011). The science of black hair: a comprehensive guide to textured hair. SAJA Publishing Company.

Fransway, Fransway, P. J., Belsito, D. V., Warshaw, E. M., Sasseville, D., Fowler, J. F., DeKoven, J. G., Pratt, M. D., Maibach, H. I., Taylor, J. S., Marks, J. G., Mathias, C. G. T., DeLeo, V. A., Zirwas, J. M., Zug, K. A., Atwater, A. R., Silverberg, J., & Reeder, M. J. (2019). Parabens. Dermatitis, 30(1), 3–31. https://doi.org/10.1097/DER.0000000000000429

Johnson, D. H. (Ed.). (2018). Hair and hair care. Routledge.

Martiny, S. (2002). Acetylenic polymers for hair styling products. International Journal of cosmetic science, 24(3), 125-134.

Robbins, C.R. (2012). Polymers in Hair Products. In: Chemical and Physical Behavior of Human Hair. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-25611-0_8

Darbre, P.D. and Harvey, P.W. (2008), Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. J. Appl. Toxicol., 28: 561-578. https://doi.org/10.1002/jat.1358