De mest almindelige næringsstofmangler, der forårsager hårtab

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Alle ved, at fejlernæring er skadelig, ikke kun for din sundhed, men også for trivslen af dit hår. For nylig er der blevet øget opmærksomhed på, hvordan det kan skade dit hår og forårsage synligt hårtab. Men hvilke mangler kan faktisk påvirke dit hårs sundhed? Og hvordan sker de? Denne artikel sigter mod at kaste lys over disse spørgsmål ved at gennemgå flere af de mest almindelige ernæringsmangler og deres konsekvenser.

Resumé

Næringsstofmangler kan have betydelig indvirkning på hårets sundhed. Jernmangel er mere almindelig hos kvinder og kan hæmme DNA-syntese, hvilket resulterer i problemer med hårvækst.

På samme måde påvirker utilstrækkelig zinkindtagelse proteinsyntese og celleopdeling, hvilket fører til hårtab og hæmmet vækst. Niacinmangel, ofte forbundet med alkoholisme, malabsorption eller visse medicin, kan også bidrage til hårtab.

Vitamin D spiller en afgørende rolle i reguleringen af ​​hårvækstcyklussen og opretholdelse af sunde hårsække. Derudover er specifikke fedtsyrer essentielle for hårets sundhed, hvor umættede fedtsyrer hæmmer faktorer for hårtab, og omega-6 fedtsyrer fremmer hårvækst.

For at opretholde sundt hår er det afgørende at forstå disse mangler og deres konsekvenser.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Mikronæringsstofmangler - Mineraler

1. Jernmangel

  Dette er en meget almindelig tilstand, og desværre er det også en populær årsag til hårtab hos kvinder i form af næringsmæssig mangel.

  Hvordan mangel på jern kan udløse hårtab, kan fortolkes på to måder. For det første forhindrer det den korrekte funktion af ribonukleotidreduktase - et hastighedsbegrænsende enzym for DNA-syntese, der er nødvendigt for at producere nye celler, herunder dem der findes i din hovedbund og hårsække. Som et resultat opstår der problemer med hårvækst, hvilket i nogle tilfælde kan føre til skaldethed.

  For det andet kan mangel på jern faktisk forårsage en overdreven produktion af brintperoxid (H2O2) på cellulært niveau, hvilket beskadiger proteiner. En sådan overproduktion forårsager i sidste ende oxidativt stress på dine hovedbundsvæv, hvilket igen resulterer i inflammation og dermed hårtab.

  Derudover har nogle undersøgelser også vist, at jern hjælper med at regulere nogle gener, der styrer hårvækst. Derfor vil mangel på jern sandsynligvis medføre hårtab.

  2. Zinkmangel

  Ligesom jern kan en nedgang i zinkniveauet også udløse hårtab. Der er i øjeblikket to tilgange, der forsøger at forklare denne sammenhæng, men begge kræver yderligere forskning for mere evidens og enighed.

  I den første tilgang betragtes zink som en essentiel mineral, der spiller en nøglerolle i processen med proteinsyntese og celledeling. Dårlig zinkindtagelse kan reducere processer som proteinsyntese og celledeling, hvilket fører til udtynding eller mangel på ny hårvækst.

  Den anden årsag til dette kan forklares ved at følge zinks rolle i de veje, der styrer hårsækvækst. Uden tilstrækkelig mængde zink i kroppen kan disse vigtige metaboliske funktioner ikke foregå korrekt, hvilket resulterer i dårlig udvikling inden for disse veje og potentielt fører til hårtab over tid.

  Mikronæringsstofmangler - Vitaminer

  1. Niacin (Vitamin B3)

  Niacin er en B-vitamin, der omdanner fødevarer til energi og bidrager dermed til vedligeholdelsen af dit nervesystem og hudens sundhed. Når niacinmangel opstår, fører det til pellagra, en systemisk sygdom, der skyldes alvorlig mangel på vitamin B3 (Niacin), og det kan forårsage hårtab. Pellagra opstår normalt som følge af alkoholisme, malabsorption (fejl i absorptionen) eller tilfælde forårsaget af visse lægemidler.

  2. Biotin (Vitamin H)

  Biotinmangel er sjælden og skyldes overdreven indtagelse af rå æggehvider eller brug af antibiotika og antiepileptiske medicin. Biotin er en cofaktor for carboxyleringsenzymer, der hjælper med at omdanne næringsstoffer til energi og opretholde sundt hår, hud og negle.

  Når din krop mangler biotin, kan du opleve tab af alle tre: hårvæksten bliver langsom eller stopper helt; den yderste lag af din hud begynder at skalle af i lag, fordi den ikke effektivt kan bevare fugt uden sebum fra oliekirtlerne; sidst men ikke mindst bliver neglene skøre med lodrette riller, hvor de tidligere var glatte.

  3. Vitamin D

  Mangel på vitamin D forårsager hårtab på grund af en forstyrrelse i vækstcyklussen. Dette skyldes, at vitamin D hjælper med at regulere de rette hormoner, der er nødvendige for sund udvikling og cyklus af hårsække.

  4. Vitamin A

  Mens A-vitamin har en rolle i aktivering af hårsæksstamceller, bidrager manglen på det ikke til hårtab, i modsætning til andre vitaminer og mineraler. Tværtimod kan overdreven tilskud medføre overflødighed og inducere hårtab.

  Fedtsyrer

  Der er nogle fedtsyrer, der har betydelig indflydelse på dit hårs sundhed. For eksempel kan umættede fedtsyrer hæmme 5α-reduktase, en faktor der forårsager hårtab, eller en omega-6 fedtsyre kan fremme hårvækst. Derfor vil manglen på disse fedtsyrer sandsynligvis føre til hårtab. Forkert brug og malabsorptionsforstyrrelser er sandsynlige faktorer, der bidrager til mangler i fedtsyrer.

   

  Table 1. Imbalance in the amount of nutrients: the connection with hair loss and possible causes

  Source: Adapted from Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use.

  Hair Nutrient Tablets
  Hair Nutrient Tablets
  Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

  Hair Growth Routine | Kvinder
  Hair Growth Routine | Kvinder
  Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

  Afslutning

  Studier har bevist, at mængden og kvaliteten af hår er tæt forbundet med en persons ernæringsmæssige tilstand. De mest almindelige ernæringsmæssige mangler, du kan opleve, inkluderer mineraler, essentielle fedtsyrer eller vitaminer. Hver mangel på næringsstoffer kan stamme fra forskellige kilder såsom arv, specifikke kostvaner, brug af visse lægemidler, eftervirkninger af operationer eller manglende sollys.

  Selvom det er almindeligt at tage kosttilskud for at hæmme virkningen af næringsstofmangler, anbefales det kraftigt at konsultere din læge på forhånd. Forkerte indtagelser kan forårsage overflod og have skadelige virkninger både på din sundhed og dit hår.

   

  Disclaimer:

  De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at mildne, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, bedes du konsultere din læge.

   

  Reference:

  Almohanna, H.M., Ahmed, A.A., Tsatalis, J.P. et al. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb) 9, 51–70 (2019). https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6

  Goluch-Koniuszy, Z. S. (2016). Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Przeglad menopauzalny= Menopause review, 15(1), 56.

  Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology practical & conceptual, 7(1), 1.