Hvordan vores krop optager næringsstoffer - og hvorfor det har betydning for håret

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Tilstrækkelig indtagelse og optagelse af næringsstoffer er ikke kun afgørende for vores generelle sundhed, men det spiller også en vigtig rolle for hårets sundhed [1].

Da håret ikke er en essentiel kropsdel, er det ikke en prioritet, når det gælder tilførsel af næringsstoffer, og det får først tilført næringsstoffer, når andre, mere vitale organers behov er dækket. Derfor vil enhver mangel på næringsstoffer sandsynligvis først vise sig i vores hår og negle. Dermed sagt, er et tilstrækkeligt indtag af næringsstoffer absolut nødvendigt for at bevare et sundt og vitalt hår.

Næringsstofferne kommer hovedsageligt fra kosten. Men i nogle tilfælde er kostens næringsstoffer måske ikke nok til at dække kroppens behov. Det er her, man normalt anbefaler tilskud med forskellige næringsstoffer, herunder vitaminer og mineraler. Det kan dog ikke gå ind og erstatte selve kosten [2,3].

Selv om kosttilskud er meget udbredte, er det ikke alle slags, der optages lige godt af vores kroppe. Faktisk er processerne for optagelse af næringsstoffer ret komplekse, og der er flere faktorer, der kan påvirke dem.

Mens kosttilskud er praktiske, optages næringsstoffer fra fødevarer generelt bedre på grund af deres naturlige form og de supplerende forbindelser, der understøtter optagelsen af næringstofferne. Når det er sagt, kan det rigtige tilskud stadig spille en vigtig rolle i opfyldelsen af specifikke næringsstofbehov, når de ikke kan dækkes af vores kost.

Vi vil nu kort drøfte emnet nærmere i denne artikel.

Videnskaben bag optagelsen af næringsstoffer

 

Optagelsesprocessen af næringsstoffer er ret kompleks og involverer opsamlingen af næringsstoffer fra fordøjelseskanalen og over i blodet, hvor de derefter transporteres til forskellige væv og organer i hele kroppen.

Denne proces foregår primært i tyndtarmen. Faktisk foregår det meste af næringsstofoptagelsen der [4].

Indtagelse

Processen med at optage næringsstoffer begynder med indtagelse af mad og drikke, der indeholder næringsstoffer. Den mad/drikke, der indtages, nedbrydes derefter til mindre partikler under fordøjelsesprocessen, hvilket gør det lettere at optage.

Fordøjelse

 

I mavesækken blandes maden med sur mavesaft, som indeholder saltsyre og enzymer, der nedbryder makronæringsstoffer (kulhydrater, proteiner og fedtstoffer) til mindre molekyler.

I tyndtarmen sker der en yderligere fordøjelsesproces takket være bugspytkirtlenzymer og galde fra leveren. I dette trin nedbrydes kulhydrater til sukkerarter, proteiner til aminosyrer, og fedtstoffer nedbrydes til fedtsyrer og glycerol.

Optagelse i tyndtarmen

  Som tidligere nævnt sker optagelsen af næringsstoffer primært i tyndtarmens slimhinde, som er beklædt med specialiserede celler kaldet enterocytter. Desuden har tyndtarmen et stort overfladeareal til absorption på grund af dens folder, villi (fingerlignende forhøjninger) og mikrovilli (små hårlignende strukturer), der udvider dens overfladeareal.

  Forskellige næringsstoffer optages gennem specifikke mekanismer [5]:

  • Kulhydrater: Monosakkarider som glukose, fruktose og galaktose optages gennem aktiv transport eller faciliteret diffusion i enterocytter i tyndtarmen.
  • Proteiner: Aminosyrer og små peptider optages også i tyndtarmen i enterocytterne enten gennem aktiv transport eller faciliteret diffusion.
  • Fedtstoffer: Fedtsyrer og monoglycerider optages i enterocytterne ved passiv diffusion, og derefter samles de igen til triglycerider, før de pakkes i chylomikroner til transport.
  • Vitaminer og mineraler: Hvad angår vitaminer og mineraler, optages de ved hjælp af forskellige mekanismer, afhængigt af det specifikke næringsstof. Processerne omfatter passiv diffusion, aktiv transport og faciliteret diffusion.

  Transport ind i blodet

   

  Når næringsstofferne er optaget i enterocytterne, transporteres de over epitelcellerne til blodet [5].

  Vandopløselige næringsstoffer som kulhydrater, proteiner og vandopløselige vitaminer kommer direkte ind i blodårene gennem kapillærer i tyndtarmens villi [6]. Derimod kommer fedtopløselige næringsstoffer og større molekyler som chylomikroner (der indeholder kostfedt) først ind i lymfesystemet, før de transporteres ind i blodet.

  Transport til væv og organer

  Når næringsstofferne er nået ind i blodårene, transporteres de rundt i kroppen til forskellige væv og organer, hvor de udnyttes til energiproduktion, vævsreparation, vækst og andre fysiologiske processer [7].

  Udskillelse

  Alle uoptagede næringsstoffer eller affaldsstoffer fra fordøjelsen og stofskiftet udskilles fra organismen gennem fæces eller urin. Udskillelseshastigheden afhænger af selve vitaminet.

  Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
  TrichoAI Hårtab-analyse
  Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
  Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

  Faktorer, der påvirker optagelsen af næringsstoffer

  Biotilgængelighed

  Biotilgængelighed refererer til den andel af et specifikt næringsstof, der absorberes og udnyttes af kroppen. Biotilgængeligheden af et indtaget næringsstof, der gøres tilgængeligt (leveres til blodet) for dets tilsigtede virkemåde, er mere relevant end den samlede mængde, der er til stede i den oprindelige fødevare. Flere faktorer påvirker biotilgængeligheden, herunder næringsstoffets kemiske form og dets interaktioner med andre forbindelser [8].

  Parring af næringsstoffer

  Kombinationen af visse næringsstoffer kan forbedre hinandens optagelse, så det anbefales at indtage dem sammen. For eksempel kan en kombination af jern og C-vitamin øge jernoptagelsen betydeligt [9], mens en kombination af D-vitamin og calcium fremmer en bedre optagelse af calcium [10].

  Interferens mellem næringsstoffer

  Ligesom kombinationen af visse næringsstoffer kan forbedre optagelsen af hinanden, kan nogle næringsstoffer eller forbindelser hæmme optagelsen af andre. For eksempel kan stoffer som fytater og oxalater, der findes i visse vegetabilske fødevarer, binde sig til mineraler, herunder calcium og jern, og reducere deres optagelse, mens langvarig og overdreven indtagelse af zink kan føre til kobbermangel [11].

  Fordøjelsessystemets generelle sundhed

  Fordøjelsessystemets generelle sundhed kan have stor indflydelse på optagelsen af næringsstoffer. Faktorer som mavesyreproduktion, tarmslimhindens integritet, balancen mellem tarmbakterier, tilstedeværelsen af fordøjelsesenzymer eller visse gastrointestinale sygdomme kan alle spille en afgørende rolle for at sikre optimal næringsstofoptagelse. At spise en sund, velbalanceret kost og undgå stress kan bidrage til et ideelt fordøjelsesmiljø, hvor næringsstofferne optages mere effektivt.

  Kosttilskuddets form

  Kosttilskud kan komme i flere former, herunder tabletter, kapsler, væsker og pulvere - og optagelseshastigheden og biotilgængeligheden menes at være forskellig for de forskellige former for kosttilskud. Det afhænger af flere faktorer, herunder opløsnings- og nedbrydningsegenskaber. Der er dog stadig behov for mere forskning for at forstå, hvordan vores krop optager forskellige vitamintilskud.

  Sådan kan du fremme optagelsen af næringsstoffer

  I betragtning af kompleksiteten i næringsoptagelsesprocesserne er det ikke ualmindeligt, at næringsoptagelsen ofte forstyrres.

  Først og fremmest er det vigtigt at prioritere en velbalanceret kost, der er rig på en række næringsrige fødevarer for at maksimere optagelsen af næringsstoffer. Som tidligere nævnt optager kroppen lettere næringsstoffer fra mad end fra kosttilskud.

  Men hvis du vælger at bruge kosttilskud, skal du vælge produkter af høj kvalitet fra velrenommerede mærker, helst med tredjepartstest for at sikre renhed og styrke. Desuden bør du konsultere en læge for at få råd om, hvilke kosttilskud du skal tage og i hvilke doser.

  Det anbefales også at søge lægehjælp, hvis du har mistanke om problemer med optagelsen eller mangel på næringsstoffer.

  Konklusion

  Det er vigtigt at forstå, hvordan kroppen optager næringsstoffer, hvis man vil bevare sin generelle sundhed og samtidig opretholde sundheden i hud og hår. Ved at overveje faktorer som biotilgængelighed, parring af næringsstoffer, og ved at undgå interferens og forbedre fordøjelsessystemets sundhed kan vi optimere optagelsen af næringsstoffer og skabe øget velvære.

  Husk igen, at en balanceret kost suppleret med næringsstoffer af høj kvalitet og kosttilskud, der hjælper med at optage næringsstoffer fra maden, kan hjælpe os med at udnytte det fulde potentiale af kroppens evne til at optage næringsstoffer.

  Du bør dog altid konsultere en sundhedsfaglig person for at få personlig rådgivning om optimering af næringsoptagelsen og din generelle sundhed.

  Kildehenvisninger:

  [1] DiBaise M, Tarleton SM. Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr Clin Pract. 2019 Aug;34(4):490-503. doi: 10.1002/ncp.10321. Epub 2019 May 29. PMID: 31144371.

  [2] Hu FB. Nutrient supplementation no substitute for healthy diets. Nat Rev Cardiol. 2019 Feb;16(2):77-79. doi: 10.1038/s41569-018-0143-4. PMID: 30573761.

  [3] Larson-Meyer DE, Woolf K, Burke L. Assessment of Nutrient Status in Athletes and the Need for Supplementation. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Mar 1;28(2):139-158. doi: 10.1123/ijsnem.2017-0338. Epub 2018 Mar 20. PMID: 29252049.

  [4] Wang Y, Song W, Wang J, Wang T, Xiong X, Qi Z, Fu W, Yang X, Chen YG. Single-cell transcriptome analysis reveals differential nutrient absorption functions in human intestine. J Exp Med. 2020 Feb 3;217(2):e20191130. doi: 10.1084/jem.20191130. PMID: 31753849; PMCID: PMC7041720.

  [5] Ling CM, Bandsma RHJ. 1.4.4 Gastrointestinal Development, Nutrient Digestion and Absorption. World Rev Nutr Diet. 2022;124:101-106. doi: 10.1159/000516717. Epub 2022 Mar 3. PMID: 35240617.

  [6] Said HM. Intestinal absorption of water-soluble vitamins in health and disease. Biochem J. 2011 Aug 1;437(3):357-72. doi: 10.1042/BJ20110326. PMID: 21749321; PMCID: PMC4049159.

  [7] Kiela PR, Ghishan FK. Physiology of Intestinal Absorption and Secretion. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2016 Apr;30(2):145-59. doi: 10.1016/j.bpg.2016.02.007. Epub 2016 Feb 10. PMID: 27086882; PMCID: PMC4956471.

  [8] Parada J, Aguilera JM. Food microstructure affects the bioavailability of several nutrients. J Food Sci. 2007 Mar;72(2):R21-32. doi: 10.1111/j.1750-3841.2007.00274.x. PMID: 17995848.

  [9] Loganathan V, Bharathi A, Prince AM, Ramakrishnan J. Treatment efficacy of vitamin C or ascorbate given as co-intervention with iron for anemia - A systematic review and meta-analysis of experimental studies. Clin Nutr ESPEN. 2023 Oct;57:459-468. doi: 10.1016/j.clnesp.2023.07.081. Epub 2023 Jul 27. PMID: 37739692.

  [10] Khazai N, Judd SE, Tangpricha V. Calcium and vitamin D: skeletal and extraskeletal health. Curr Rheumatol Rep. 2008 Apr;10(2):110-7. doi: 10.1007/s11926-008-0020-y. PMID: 18460265; PMCID: PMC2669834.

  [11] Prasad AS, Halsted JA, Nadimi M. Syndrome of iron deficiency anemia, hepatosplenomegaly, hypogonadism, dwarfism and geophagia. Am J Med. 1961;31:532-546.