B-vitaminer: Hvorfor er de vigtige for håret?

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Vi ved alle, hvor afgørende vitaminer er for vores kroppe. Mens rollerne for nogle er klare, såsom vitamin C, der samarbejder med immunsystemet, og D, der støtter sunde knogler, er nogle ikke så åbenlyse. Med mange medlemmer i familien befinder B-vitaminer sig i den sidstnævnte kategori.

Derfor har denne blog til formål at give dig detaljeret information om adskillige essentielle B-vitaminer og deres indvirkning på hårvækst og dets generelle trivsel.

Resumé

B-vitaminer, herunder B2 (Riboflavin), B3 (Niacin) og B5 (Pantothenic acid), er afgørende for hårets sundhed og generelle trivsel. De støtter cellulær udvikling, stofskifte, energiproduktion og øger næringsstofoptagelsen i hårsækkene, hvilket forbedrer både kvalitet og mængde af håret.

Mangel på Riboflavin kan føre til hårtab og findes i mejeriprodukter, kød, grøntsager og mere. Niacin påvirker hudens sundhed, blodkar og afgiftning, og mangel kan forårsage hårtab.

Kilder til Niacin inkluderer kød, fuldkorn, bælgfrugter og fisk. Pantothenic acid forbedrer næringen af hårsækkene, bevarer fugt og forhindrer hårtab og gråning.

Find B-vitaminer i kød, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og fisk, og konsulter en læge vedrørende kosttilskud med fokus på deres betydning både for håret og den generelle sundhed.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

B-vitaminer og deres påvirkning på hårets sundhed

1. B-vitaminfamilien

B-vitaminer er vandopløselige og består af 8 forskellige grupper:

 • B1 (Thiamine)
 • B2 (Riboflavin)
 • B3 (Niacin)
 • B5 (Pantothenic acid)
 • B6
 • B7 (Biotin)
 • B9 (Folate)
 • B12
Under normale forhold kan du opfylde de anbefalede daglige mængder af disse vitaminer gennem en afbalanceret kost, med undtagelse af vitamin B7, som let produceres inde i kroppen. Disse mikronæringsstoffer gavner din krop ved at støtte hjerne- og hjertefunktion samt vedligeholde sundheden af hud, negle og hår. Derudover er denne type vitamin afgørende for dine energiniveauer og generelle trivsel, da de er en del af energiproduktionssystemet inden for cellerne.

2. Rollen af B-vitaminer for håret

Da B-vitaminer er kritiske for hårets trivsel, fungerer de som "metabolisatorer". De spiller en markant rolle i at omdanne og maksimere næringsværdien, hvilket hjælper dine hårsække med at få mest muligt ud af den indtagne mad. Faktisk kan underernærede hårsække hos personer, der lider af hårtab, skyldes mangler i B1, B2, B3 og B5.

Derudover bidrager de også til processen med at danne røde blodlegemer. Disse celler har igen en betydelig rolle i at transportere ilt og næringsstoffer til hovedbunden og hårsækkene. Disse processer er derfor af stor betydning for hårets trivsel og vækst.

Interessant nok er der voksende beviser, der viser fordelene ved at anvende B-vitaminbaseret ernæringsbehandling kombineret med topisk minoxidil til behandling af hårtab. For eksempel har kliniske resultater vist overlegenheden af kombinationsbehandling for kvindelig androgenetisk alopeci i forhold til kun at bruge minoxidil.

Inden for rammerne af denne artikel vil vi gerne gå i detaljer med de tre B-vitaminer: B2 (Riboflavin), B3 (Niacin) og B5 (Pantothenic acid).

 

Vitamin B2 (Riboflavin)

Vitamin B2 er en komponent af to vigtige coenzymer: flavinmononukleotid (FMN) og flavinadenindinukleotid (FAD). Disse coenzymer er involveret i processer med cellulær udvikling og funktion, metabolisme af fedtstoffer og energiproduktion.

Selvom vitamin B2 kun findes i moderat omfang i leveren, hjertet og nyrerne, har forskning vist, at mangel på riboflavin i din krop kan fremkalde hårtab. Generelt bidrager dette vitamin til den normale metabolisme af jern, beskytter celler mod oxidative stress og reducerer træthed og udmattelse. Alle disse faktorer har betydelig relevans for hårets trivsel.

Det forklarer godt, hvorfor vitamin B2-mangel er en af de næringsmanglende tilstande, der kan hæmme hårvækst. Med andre ord er det nødvendigt at opretholde et stabilt niveau for at sikre kvaliteten og mængden af dit hår.

Riboflavin findes i en bred vifte af fødekilder. Du kan få dette vitamin fra mejeriprodukter, kød, grøntsager, nødder, bælgfrugter, bladgrøntsager og mørke grønne grøntsager. Derudover er mandler, hvedekim, vilde ris og svampe også gode kilder til riboflavin. Imidlertid er de rigeste kilder torula (næringsrig) gær, bryggergær og kalvelever.

Da vitamin B2 er varmestabilt, kan du trygt tilberede din mad på den måde, du foretrækker. Uanset dine forberedelsesmetoder vil riboflaviniveauet ikke formindskes. Prolongeret eksponering for lys kan dog betydeligt reducere riboflaviniveauet.

 

Vitamin B3 (Niacin)

Der er mange andre navne for vitamin B3, som du måske støder på på internettet, herunder nicotinamid, nikotinsyre og vitamin PP (PP står for Pellagra Prevention).

Niacin påvirker vandtransformationen i huden, forårsager udvidelse af blodkar, afgifter huden og er afgørende for at holde håret i korrekt tilstand. Vitamin B3 omdanner også fødevarer til energi og bidrager dermed til vedligeholdelsen af dit nervesystem og hudens sundhed.

Når niacinmangel opstår, fører det til pellagra, en systemisk sygdom, der skyldes alvorlig mangel på vitamin B3. Diffus hårtab er en hyppig klinisk observation som følge af pellagra.

De vigtigste kilder til niacin i kosten omfatter både planter og dyr. Du kan få vitamin B3 fra kød, hele korn, bælgfrugter, frø, fisk, peanuts, skaldyr og gær. Dog er kilder med høje niveauer af niacin inkluderer oksekød, svinekød, hvedemel, majsmel, æg og komælk.

 

Vitamin B5 (Pantothenic acid)

Vitamin B5 bidrager til den normale syntese og metabolisme af steroidhormoner, vitamin D og neurotransmittere. Desuden reducerer det træthed og udmattelse med henblik på at opretholde din mentale præstation.

Bemærkelsesværdigt øger dette vitamin næringen af hårsækkene, har fugtgivende evner, der giver håret tilstrækkelig fugt og hjælper dermed effektivt med korrekt hårvækst. Videnskabsfolk har bevist, at pantothensyre også kan forhindre for tidlig grånende hår og genoprette dets naturlige farve.

Mangel på vitamin B5 kan svække dine hårsække, føre til en forstyrret hårvækstcyklus og i sidste ende resultere i hårtab. Der er også stigende beviser for dets positive virkninger i behandlinger mod hårtab.

At sikre en ordentlig niveau af vitamin B er en væsentlig del af en sund kost, da det kan styrke dine hårsække og forhindre hårtab på grund af manglende vitaminer. Du kan finde produkter rig på B5-vitamin ubesværet i rigelige madkilder. (Sjovt faktum: Dets navn stammer fra det græske ord "panthos", som oversættes som "fra overalt").

Fødevarer såsom kød, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter og fisk indeholder høje niveauer af vitamin B5. Derfor bør du være opmærksom på, at en betydelig mængde vitamin B5 i mad ofte går tabt under fødevareforarbejdningsproceduren.Table 1: Summary of the roles of vitamin B2, B3 and B5


Hair Nutrient Tablets
Hair Nutrient Tablets
Indeholder zink til vedligeholdelse af normalt hår samt niacin og riboflavin til vedligeholdelse af normal hud

Afslutning

Som omsættere af næringskilder fra fødevarer transformerer B-vitaminer næringsstoffer fra mad til din krop og hårsække. Derfor er denne type vitamin afgørende for hårvækst såvel som den generelle trivsel af dit hår. Studier har understøttet fordelene ved at bruge specifikke B-vitaminer i behandlingen af hårtab.

Vitamin B2, B3 og B5 påvirker hårets sundhed både implicit og eksplicit gennem deres indflydelse på hårsækkene. Med andre ord er deres stabile niveauer nødvendige for at undgå hårtab som følge af mangler. Med andre ord, når din krop oplever mangel på disse vitaminer, er hårtab mere sandsynligt.

Heldigvis er det nemt at finde disse B-vitaminer i fødevarer som grøntsager, korn og visse typer kød. Bemærkelsesværdigt kan varmeniveauet og tilberedningsmetoderne overvejes for at bevare det meste af vitaminmængden i din mad. I nogle tilfælde kan du tage kosttilskud af disse vitaminer under hensyntagen til konsultation med læger.

Disclaimer:

De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at mildne, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, bedes du konsultere din læge.

References:

 1. Almohanna, H.M., Ahmed, A.A., Tsatalis, J.P. et al. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb) 9, 51–70 (2019). https://doi.org/10.1007/s13555-018-0278-6
 2. Buehler BA. Vitamin B2: Riboflavin. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. April 2011:88-90. doi:10.1177/1533210110392943
 3. Kelly, G. S. (2011). Pantothenic acid. Alternative Medicine Review, 16(3), 263+. https://link.gale.com/apps/doc/A269531006/ITOF?u=tampere&sid=bookmark-ITOF&xid=4e78db98
 4. Vandamme, Erick J., and José Luis Revuelta. Industrial Biotechnology of Vitamins, Biopigments, and Antioxidants, John Wiley & Sons, Incorporated, 2016. ProQuest Ebook Central, http://ebookcentral.proquest.com/lib/tampere/detail.action?docID=4451529.
 5. Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue, and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://doi.org/10.3390/nu12010228