8 sæsonbestemte superfoods til dit hår: Videnskabeligt underbyggede næringsstoffer til de stigende temperaturer

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

 Da de stigende temperaturer om sommeren kan føre til stivere og mere skrøbeligt hår [1,2], er det et godt tidspunkt at give næring til dine hårstrå med de mange friske frugter og grøntsager, der er tilgængelige på denne årstid.

Hårfældning er som regel på sit højeste om efteråret og vinteren [3], så sommeren og foråret er det perfekte tidspunkt at arbejde på dit hårs velvære, så du kan gå de koldere måneder i møde i den bedst mulige form.

Heldigvis kan specifikke fødevarer bidrage til dit hårs sundhed, så det bedre kan modstå vejrforandringer. Denne artikel dykker ned i de sæsonbestemte superfoods, der kan få dit hår til at se bedst muligt ud.

Videnskaben bag hårvækst og ernæring

God ernæring er afgørende for hårets sundhed [4], fordi det:

 • Hjælper med at beskytte dit hår mod skader [5] med næringsstoffer, der indeholder antioxidanter. Disse antioxidanter bekæmper frie radikaler. Uden disse næringsstoffer kan frie radikaler opbygges i din krop og skade dit hår.
 • Kan understøtte hårvækst [5]. Visse næringsstoffer er vigtige for at opretholde en sund hårvækstcyklus. Når vi er i underskud af dem, kan det føre til problemer som hårtab, skader og tørhed.

Med andre ord er det vigtigt at spise en næringsrig kost for at bevare dit hårs velbefindende.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

De vigtigste vitaminer og næringsstoffer for hårets sundhed

En overordnet forståelse af, hvordan mad påvirker dit hår, kan hjælpe dig med at træffe bedre valg. Lad os se nærmere på de vigtigste næringsstoffer for hårets sundhed.

Protein 

Håret består af et protein kaldet keratin. Uden nok protein kan håret blive svagt og tyndt. [5,6]

Omvendt kan rigeligt med protein styrke dit hår. Det kan også fremme dets vækst. I en undersøgelse tog [7] kvinder med tyndt hår f.eks. et proteintilskud i 90 dage. Tilskudsgruppen oplevede en stigning i antallet af hår i målområdet. De havde også mindre hårfældning end placebogruppen og følte sig mere tilfredse med deres hår.

Vitamin C og vitamin E

C-vitamin hjælper din krop med at [8]:

 • Lave kollagen, som er et protein, der hjælper med at holde håret stærkt og sundt. Uden nok kollagen kan håret blive skrøbeligt og mere udsat for skader.
 • Optage jern, som er et andet næringsstof, der er vigtigt for hårvæksten.

E-vitamin er en stærk antioxidant. [9] Så det hjælper med at beskytte dit hår mod forurening og UV-stråler fra solen, hvilket kan være med til at forhindre hårtab.

I en undersøgelse [9] tog 21 personer med hårtab tilskud af tocotrienol (en form for E-vitamin). En anden gruppe på 17 personer tog placebo (en pille uden aktive ingredienser). Gruppen, der tog tocotrienol, oplevede en stigning på 34,5 % i antallet af hår. I modsætning hertil oplevede placebogruppen ingen signifikant ændring. Ligeledes viser undersøgelser, at mennesker med hårtab har lavere niveauer af antioxidanter.

C- og E-vitamin fungerer bedre sammen. [8] C-vitamin hjælper med at fiksere og regenerere E-vitamin. Det sikrer, at begge altid er klar til at beskytte dit hår.

En undersøgelse [10] af kvinder med tyndt hår bekræftede dette. Forskerne fandt ud af, at kvinder, der tog tilskud af C- og E-vitamin, havde mere hårvækst. Deres hår var tykkere, mere skinnende, og selv deres hovedbund så sundere ud.

Vitamin D

D-vitamin hjælper med at regulere hårets vækstcyklus. [6,11] Når vi har nok af det, hjælper det hårsækkene med at vokse og fungere korrekt.

I en undersøgelse var [12] D-vitaminniveauerne meget lavere hos kvinder, der oplevede hårtab. Samtidig fandt forskerne ud af, at lavere niveauer af D-vitamin førte til mere alvorligt hårtab.

Biotin (Vitamin B7)

Undersøgelser [11] viser, at biotin kan øge proteinsyntesen i hårsækkene og dermed bidrage til at styrke håret.

I en gennemgang af 18 tilfælde oplevede folk, der brugte biotin til hårvækst, mærkbart sundere hår. Det var mest gavnligt for dem med biotinmangel.

Omega-3-fedtsyrer

Omega-3-fedtsyrer har antiinflammatoriske egenskaber. [5] Inflammation kan forstyrre hårets vækstcyklus, så hvis du opretholder et sundt niveau, kan det bidrage til dit hårs velbefindende.

I en undersøgelse [13] blev 120 kvinder inddelt i grupper. Nogle deltagere tog et tilskud med omega-3-fedtsyrer i seks måneder. Disse kvinder oplevede betydelige forbedringer i deres hårtæthed og -tykkelse.

Jern

  Jern hjælper med [6]:

  • At transportere ilt til dine hårsække. Hårsækkens matrixceller er blandt de hurtigst voksende celler i din krop. Hvis der ikke er nok jern til at transportere ilt til disse celler, kan de ikke arbejde, som de skal, hvilket fører til hårtab.
  • Din krop laver DNA. Hårsækkene har brug for DNA til at gro nyt hår. Det er grunden til, at man i nogle undersøgelser [6], har kunnet genoprette hårvæksten ved at afhjælpe jernmangel.

  Zinc

  Zink fremmer hårvækst ved at [6:]

  • Tilskynde delingen af hårceller.
  • Stimulere proteinproduktionen.

  Derimod kan lave zinkniveauer forårsage hårtab. En undersøgelse [6,14] med 312 patienter, der lider af hårtab, påviste dette. Den viste også, at zinktilskud kan øge hårvæksten hos mennesker med lave zinkniveauer.

  Top 8 sæsonbestemte superfoods til hårvækst

  Det er absolut afgørende at kende til de rette næringsstoffer og vitaminer. Vi vil nu se nærmere på, hvor man kan finde dem i årstidens superfoods. Når det bliver varmere, er der heldigvis flere frugter, grøntsager, nødder og frø tilgængelige end i de kolde måneder.

  Forårs- og sommerfrugter til hårvækst 

  • Appelsiner: En mellemstor appelsin (ca. 131 gram) indeholder ca. 70 mg C-vitamin. Det svarer til det anbefalede daglige indtag på 75-90 mg for voksne.
  • Guava: En mellemstor guava indeholder 125 mg C-vitamin, hvilket overstiger den daglige anbefaling på 75-90 mg for voksne. Den indeholder også små mængder A-vitamin.
  • Jordbær: En kop hele jordbær (ca. 152 gram) indeholder ca. 89 mg C-vitamin. De hjælper også med at optage jern.
  • Blåbær: Ifølge en undersøgelse fra 2004 [15] indeholder en kop dyrkede blåbær (bær, der dyrkes for at blive spist) 9.019 antioxidanter. Blåbær indeholder også C-vitamin.
  • Avocado: En mellemstor avocado giver dig 4,2 mg E-vitamin, 28 % af dit daglige behov. Avocadoer er også rige på sunde omega-3-fedtsyrer og C-vitamin.

  Forårs- og sommergrøntsager til sundt hår

  • Grønkål: En kop kogt grønkål giver dig 1,2 mg jern, 15 % af dit daglige behov. Grønkål er også rig på C-vitamin.
  • Spinat: En kop kogt spinat indeholder 6,4 mg jern. Det er ca. 36 % af det anbefalede daglige indtag for mænd (18 mg for kvinder, 8 mg for mænd). Spinat indeholder også C-vitamin.
  • Paprika: En mellemstor peberfrugt (119 gram) indeholder ca. 152 mg C-vitamin. Det er langt mere end de anbefalede 75-90 mg om dagen. Peberfrugter indeholder også E-vitamin og B7-vitamin.

  Konklusion

  Hvis du indarbejder de rette sæsonbestemte superfoods i din kost i løbet af foråret og sommeren, kan du øge dit hårs sundhed betydeligt. Disse varmere måneder byder på en overflod af friske frugter og grøntsager, der er rige på vigtige vitaminer og næringsstoffer som C-vitamin, E-vitamin, protein og omega-3-fedtsyrer, som spiller en afgørende rolle for at bevare og forbedre hårets styrke, vækst og generelle sundhed.

  Ved at fokusere på næringsrige fødevarer som appelsiner, guava, jordbær, grønkål, spinat og peberfrugt kan du hjælpe med at beskytte dit hår mod skader, støtte dets vækst og ruste det godt til efterårets og vinterens udfordringer. Denne proaktive tilgang bidrager ikke kun til sundere og mere glansfuldt hår, men sikrer også, at dine hårstrå er i den bedst mulige stand til at håndtere de kommende årstidsskift.

  Husk, at god ernæring er en afgørende faktor for hårets sundhed. Ved at træffe informerede kostvalg og omfavne de superfoods, der er tilgængelige om foråret og sommeren, kan du holde dit hår i topform hele året rundt.

  Kildehenvisninger

  1. Sebetić K, Sjerobabski Masnec I, Cavka V, Biljan D, Krolo I. UV damage of the hair. Coll Antropol. 2008;32 Suppl 2:163-165.

  2. Wortmann FJ, Wortmann G. A consumer cross-over trial suggests that there are significant seasonal changes of the tensile properties (wet) of human hair. Int J Cosmet Sci. 2024;46(2):153-161.

  3. Randall VA, Ebling FJ. Seasonal changes in human hair growth. Br J Dermatol. 1991;124(2):146-151.

  4. Goldberg LJ, Lenzy Y. Nutrition and hair. Clin Dermatol. 2010;28(4):412-419.

  5. Rajput RJ. Influence of Nutrition, Food Supplements and Lifestyle in Hair Disorders. Indian Dermatol Online J. 2022;13(6):721-724.

  6. Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017;7(1):1-10.

  7. Ablon G. A 3-month, randomized, double-blind, placebo-controlled study evaluating the ability of an extra-strength marine protein supplement to promote hair growth and decrease shedding in women with self-perceived thinning hair. Dermatol Res Pract. 2015;2015:841570.

  8. Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146.

  9. Beoy LA, Woei WJ, Hay YK. Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers. Trop Life Sci Res. 2010;21(2):91-99.

  10. Glynis A. A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. J Clin Aesthet Dermatol. 2012;5(11):28.

  11. Patel DP, Swink SM, Castelo-Soccio L. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disord. 2017;3(3):166-169.

  12. Rasheed H, Mahgoub D, Hegazy R, et al. Serum ferritin and vitamin d in female hair loss: do they play a role? Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(2):101-107.

  13. Le Floc’h C, Cheniti A, Connétable S, Piccardi N, Vincenzi C, Tosti A. Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. J Cosmet Dermatol. 2015;14(1):76-82.

  14. Park H, Kim CW, Kim SS, Park CW. The therapeutic effect and the changed serum zinc level after zinc supplementation in alopecia areata patients who had a low serum zinc level. Ann Dermatol. 2009;21(2):142-146.

  15. Wu X, Beecher GR, Holden JM, Haytowitz DB, Gebhardt SE, Prior RL. Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. J Agric Food Chem. 2004 Jun 16;52(12):4026-37. doi: 10.1021/jf049696w. PMID: 15186133.