Det Du Skal Vide Omkring Hårvask

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Vigtigheden af god hårvask er ikke noget nyt, men mange mennesker føler sig stadig forvirrede. Det ser midlertidigt til at der er en del spørgsmål lige netop angående det her emne.

Er du sikker på hvilken fremgangsmåde er den rigtige? Det hele kommer an på din hårtype og på hvem du i virkeligheden er! Men hvordan kan man så træffe det rigtige valg? I dette blogindlæg vil forskellige perspektiver på hårvask blive dækket og der vil blive gjort rede for hvor vigtigt det er at få en god rutine. Efter at have læst blogindlægget igennem, håber vi, at du vil få en bedre forståelse for hårvask og hvad der er rigtigt for dig.

 

Hårvask – Det Grundlæggende

At vaske dit hår er et simpelt, men vigtigt skridt i hårplejen. Udrensningen skal involvere både hovedbund og hår, og som vi alle ved: en ren hovedbund plejer et sundt hår. Når det er sagt, betyder rensning ikke kun at skrubbe snavs og olie væk – det betyder også, at du passer bedre på den naturlige og nødvendige talg som kirtler i din hovedbund producerer.

I 2017 forsøgte en undersøgelse at udforske forskellige opfattelser af brugere med hensyn til deres vaner og forskellige metoder i forbindelse med hårvask. Resultaterne viste, at 40 % af deltagerne mente, at shampoo var mere effektivt end sæbe, samt andre produkter, til at fjerne snavs, fedt og skæl og til at give glans til håret. 44 % brugte hårdt vand til at vaske håret, selvom 45 % mente, at hårdt vand, interessant nok, kunne gøre håret mere tørt og glansløst.

I dag kan du nemt finde den metode der passer bedst til dit behov blandt de mange forskellige valg på markedet. Du bliver nødt til at finde ud af, hvad der er mest ideelt for dit hår - Dette inkluderer også hvor lang varigheden af hårvasken skal være og hvor stor en hyppighed af hårvaske der skal til. Alt dette påvirker hvor meget fugt der kommer til at være i dit hår. For meget hårvask kan for eksempel føre til tørt, uglet hår efter konstant brug, fordi du fjerner naturlige olier på din hovedbund under afvaskningsprocessen, hvilket er afgørende for at bevare håret i en sund tilstand!

 

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Produkter Til Hårvask

Selvom der er forskellige debatter eller opfattelser af de hårrelaterede virkninger af shampoo og balsam, er de blevet brugt globalt til hårvask takket være deres forskellige ingredienser, der gør vores hår rent, blødt, skinnende og sundt.

 

Shampoo

Generelt er shampoo det første skridt til at rense hovedbunden. Målet er at fjerne snavs, miljøforurenende stoffer, talg, sved, døde hudceller eller rester fra andre hårplejeprodukter.

Engang havde hårrensemidler (eks. vis sæbe) tendens til at virke meget drøje, fordi de indeholdte forbindelser, der kunne fjerne for meget af den naturlige talg i hovedbunden sammen med alt andet, hvilket førte til tørt og kruset hår. Tiderne har ændret sig, og det samme har shampoo. Takket være de moderne fremskridt inden for kemi og teknologi er der nu meget avancerede formler, der sigter mod at holde dine lokker nærede og sunde.

I dag har en kommerciel shampoo normalt et gennemsnit på 80 % vandindhold og 10 til 30 forskellige ingredienser med en pH-værdi fra 5 til 7. Disse ingredienser kan kategoriseres i konditioneringsmidler, funktionelle tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, æstetiske tilsætningsstoffer, overfladeaktive stoffer og nogle gange endda medicinsk aktive ingredienser. Overfladeaktive stoffer er rensemidler, der giver skummende og rensende egenskaber; hvilket er hvad størstedelen af shampooens virkninger på dit hår består af.

Når det er sagt, er der visse stoffer, som du måske ønsker at undgå, når du udfører din hårvask, på grund af deres kendte toksicitet for hårets sundhed. De er parabener, sulfater, denaturerede alkoholer, for at nævne nogle få. Det er vigtigt at læse etiketten omhyggeligt, før du køber et hårstylingsprodukt for at undersøge ingredienserne. Det kan både være praktisk og gavnligt i det lange løb for dit hårs velvære. 

Hårshampooer findes også i en bred vifte af varianter, der passer til næsten enhver hårtype og behov men kunne forestille sig. For eksempel bruges almindelig shampoo oftest af dem, hvis hår er kemisk uberørt, og hvis hovedbund producerer normale til moderate mængder af talg. I mellemtiden er shampoo, med mærkbare effekter mod fedtet hår, til folk der producerer rigeligt med talg. På den anden side er shampoo til tørt hår, velegnet til dem, der gennemgår kemisk behandling eller hårde stylingsprocedurer, da den giver mild rensning og god konditionering. Derudover er medicinsk shampoo beregnet til at behandle specifikke hår- og hovedbundsproblemer.

Udover shampoo, spiller vand selvfølgelig også en vigtig rolle i at rense håret. Hårdt vand kan gøre det sværere for dig at vaske dit hår. Der er for mange mineralaflejringer indeholdt i det, hvilket kan skabe en film omkring dine hårstrå. Denne barriere vil holde de næringsstoffer og fugt ude, der er nødvendige for dit hårs sundhed, og efterlader dem i bedste fald tørre, kruset og skrøbelige.


Balsam

Hair conditioner

 

Brug af balsam som et trin i hårrenseprocessen er blevet en typisk del af folk rutine på grund af dets fordele. Balsam hjælper med at mindske friktion, frigøre håret, minimere krus, genopretter hydrofobicitet, forbedrer glans og glathed gennem en reduktion af statisk elektricitet og friktion mellem hårfibre.

Balsam er i bund og grund en blanding af olie eller voks i vand, sammen med kationiske midler, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler og æstetiske midler. Det mest anvendte balsammiddel er silikone med forskellige typer af vedhæftnings- og udvaskningskapacitet. Når balsam breder sig ud til vores hår, spredes silikoner ud over håroverfladen og danner et ensartet, tyndt, hydrofobt lag, der øger glans og samtidig gør håret blødt.

På samme måde som shampoo, kommer balsam i forskellige typer, der hver især tager sig af forbrugernes forskellige behov. De mest almindelige påføres ofte umiddelbart efter shampoo. Du skal muligvis lade det sidde i dit hår i omkring 5 minutter før de skylles ud for at få mest muligt ud af det. Andre slags balsam kræver en ventetid på 20 til 30 minutter. I mellemtiden kan leave-in balsam efterlades i håret så lang tid som der overhovedet ønskes, for at fugte og forbedre hårets egenskaber intensivt.

 

Hvad Er En Ordentlig Renserutine?

Hyppigheden af hårvask afhænger hovedsageligt af personlige præferencer og kan påvirkes af hårlængde, kultur, køn, race, sociale normer og økonomi. Hvis du har fedtet hår eller bruger hårstylingsprodukter dagligt, kan du have brug for regelmæssige rensning i modsætning til folk med tørt hår.

Det er dog også vigtigt at vælge de rigtige hårvaskeprodukter. Hyppig rensning med en velformuleret shampoo og balsam vil gavne dit hår meget, mens en uhensigtsmæssige hårprodukter af dårlig kvalitet vil gøre mere skade end gavn. Der er faktisk et væld af beviser, der understøtter, at velformulerede, milde shampoo ikke vil forstyrre mitose i den voksende matrix af hår og kan hjælpe skrøbeligt hår ved at mindske plejekraften.

En god rutine kan typisk indeholde flere trin nedenfor:

  • Efterlad dit hår vådt, så dine hårstrå lettere kan optage næring fra hårprodukterne.
  • Få den rigtige mængde shampoo til din hårlængde, før du påfører den. Du kan også blande din shampoo med vand for at fortynde den på forhånd.
  • Massér din hovedbund blidt og bevæg dine fingre og håndflader langsomt hen ad hovedbunden for at undgå hårsammenfiltring og beskadigelse af hårsækkene. Du kan også bruge en hovedbundsbørste i stedet for dine fingre til at fordele shampooen jævnt og samtidigt massere din hovedbund.
  • Skyl dit hår omhyggeligt for at sikre ingen rester af hverken hårprodukter eller snavs forbliver i håret.
  • Påfør balsam, og lad det ligge i cirka 5 minutter. Det er vigtigt at kun påføre det fra midten af skaftet og ned til enderne af dit hår; ellers risikerer du at din hovedbund bliver tør.
  • Skyl dit hår en gang mere og tør det ordentligt ved at klemme håret frem for at gnide det.

Der er også andre ting, du skal huske på. Først skal du identificere, hvilken type hår du har, så du ved, hvilke produkter du skal bruge. For det andet, brug ikke en større mængde end nødvendigt. Ellers kan dit hår blive fedtet og kedeligt på grund af ophobninger fra rester. Lad derefter dit hår tørre nok tid, før du går udenfor eller ligger dig til at sove. Endeligt er det bedre at lade det lufttørre naturligt i stedet for at bruge en hårtørrer. Brug af en hårtørrer kan spare din tid, men alligevel har håroverflader en tendens til at blive mere beskadigede, når temperaturen stiger.Konklusion

Afhængigt af ens socioøkonomiske status, kulturelle overbevisninger og mangfoldighed af opfattelser, vil folk have forskellige valg for deres hårvask. Blandt forskellige muligheder er de mest almindelige anvendte produkter shampoo og balsam.

Med fremskridt inden for kemi og teknologi kan moderne shampoo og balsam opfylde alle forbrugernes behov med hensyn til deres hårtyper, hovedbundsforhold, hyppigheden af ​​hårvask og andre specifikke behov. Alligevel er shampooens primære funktion at fjerne snavs og miljøforurenende stoffer. I mellemtiden hjælper balsam med at reducere friktion, minimere krus, forbedre glans og med at opretholde hårets egenskab til at være mere vandafvisende.

Selvom der debatteres om nødvendigheden af ​​shampoo og balsam, er de fleste enige om, at det er nødvendigt og foretrækker at bruge dem ved hårvask. Der er ikke noget præcist svar på hyppigheden af ​​hårvask, da det afhænger af de specifikke forhold for hver enkelt person. En ordentlig rutine inkluderer dog disse grundlæggende trin: fugt dit hår, shampoo hele din hovedbund og hårrod, masser din hovedbund blidt, skyl den før og efter påføring af balsam (hvis du vælger at bruge balsam), og tør dit hår med et håndklæde lavet af et blødt materiale.

Referencer:
Asifa, N., & Kusagur, M. (2017). Prevalent practices and perceptions in hair cleansing. International Journal of Trichology, 9(3).

Cruz, C. F., Costa, C., Gomes, A. C., Matamá, T., & Cavaco-Paulo, A. (2016). Human hair and the impact of cosmetic procedures: a review on cleansing and shape-modulating cosmetics. Cosmetics, 3(3), 26.

Davis-Sivasothy, A. (2011). The science of black hair: a comprehensive guide to textured hair. SAJA Publishing Company.

Draelos, Z. D. (2010). Essentials of hair care often neglected: Hair cleansing. International journal of trichology, 2(1), 24.

D'Souza, P., & Rathi, S. K. (2015). Shampoo and conditioners: What a dermatologist should know?. Indian journal of dermatology, 60(3), 248.

Kusagur, M. S., & Asifa, N. (2017). Trends in hair care and cleansing: A knowledge, attitude, and practice study. Clinical Dermatology Review, 1(2), 56.
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-wash-your-hair#takeaway