Hårets kutikula: Vejen til at øge dit hårs glans og indre beskyttelse

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Kutikulaen er det yderste lag af overlappende flade celler i håret. Det har taget forskere mange år at studere og forstå hårets kutikulastruktur og hvordan den udvikler sig i folliklen.

Den væsentligste funktion af hårets kutikula med sit hårde, uelastiske proteinindhold er at beskytte den indre cortex, der giver håret elastiske egenskaber. De skælformede strukturer af kutiklerne på hårets overflade er ofte løftet og forårsager lysspredning, hvilket påvirker hårglansen.

Denne blog har til formål at levere en mere dybtgående forståelse af hårets kutikula og hvordan det påvirker hårets udseende og følelse, sammen med flere løsninger til at reparere og styrke beskadiget kutikula.

Sammendrag

Udforsk detaljerne i hårets kutikulas rolle for hårets sundhed og udseende. Forstå dens sammensætning og struktur, herunder epicuticle, A-layer, exocuticle og endocuticle. Lær, hvordan kutikulaen beskytter hårets hydrering og glans, og hvordan beskadigede kutikler kan påvirke hårets karakteristika.

Opdag løsninger til at styrke og reparere den delikate kutikulastruktur, fra proteinbaserede behandlinger til kemiske belægninger. Lær om vigtigheden af fugtgivende produkter og hvordan de kan forbedre hårets sundhed.

Få indblik i betydningen af kutikulas tilstand for dit hårs naturlige glans. Afslør videnskaben bag denne essentielle del af dit hår for sundere, mere levende lokker.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Hårstrukturen hos mennesker

Hår er et filamentøst biomateriale, der primært består af proteiner, især keratin. Strukturen af menneskehår er velkendt: medulla er en løst pakket, uordnet region nær midten af håret, omgivet af cortex.

Cortex indeholder hovedparten af fibermassen, primært bestående af keratinproteiner og strukturelle lipider. Dette hårde keratinlag konstruerer hoveddelen af håret, giver håret dets styrke og bestemmer hårfarve, krøllemønster, tykkelse og tekstur.

(Source: In Vivo Human Hair Hydration Measurements by Using Opto-Thermal Radiometry)

 

Endelig er cortex omgivet af kutikula, et lag af overlappende skæl af forhærdet, keratiniseret væv, der danner en beskyttende hylster. Hårets kutikula er afgørende, da den beskytter den indre struktur mod at blive beskadiget af eksterne faktorer.


Hårets kutikulastruktur - Et nærmere kig

Sammen med forskning over 70 år har brugen af cellebiologiske teknikker bidraget til viden om hårets struktur og egenskaber og afsløret de vigtigste detaljer i den indre struktur af kutikelceller.

Kutikelceller er cirka 0,5 mikrometer tykke og omkring 45-60 mikrometer lange, og de findes cirka 6-7 mikrometer fra hinanden.

Først er der epicutikelen. Det er det yderste lag af kutikulaen, en lipid-proteinmembran, der kun er 10-14 nanometer tyk. Studier indikerer, at dette fine lag omgiver hele overfladen af individuelle kutikelceller.

Under dette er den bemærkelsesværdige strukturelle funktion af de tre lag. Laget tættest på den øverste overflade af hver kutikelcelle er A-laget med en høj cystein (en type aminosyre) indhold og en tykkelse på 50-100 nanometer.

Herefter kommer exocutikelen igen med et højt cysteinindhold og en meget variabel tykkelse, der spænder fra 50 til 300 nanometer.

Og lavere end det er endocutikelen med et lavt cysteinindhold og også en tykkelse, der spænder fra 50 til 300 nanometer.

 

Figure 2. Transmission electron microscopy of cross-section of human hair with five overlapping cuticle cells. Each cell has a dense A-layer and a less dense exocuticle beneath. The lower layer is endocuticle.

[Source: Known and Unknown Features of Hair Cuticle Structure: A Brief Review]

 

Derudover er der også cellemembrankomplekset (CMC), der klæber kutikelceller sammen. Det består af et lipidlag og skaber en selektiv barriere, der tillader, at nogle stoffer som ilt og næringsstoffer kan passere gennem membranen, samtidig med at det forhindrer andre stoffer som ioner og store molekyler i at passere igennem.


Betydningen af hårets kutikula

Generelt hjælper kutikulaen med at forhindre skader på håret og opretholde dets generelle sundhed og udseende.

Hårets kutikulas rolle i at opretholde hårets hydrering

Mens vandindholdet i medulla- og cortex-lagene bestemmer hårets fugtighedsniveau, spiller kutikulaen en betydelig rolle i at tillade vand at trænge ind i og forlade hårskaftet. Som et resultat påvirker det hårets anstrengelser for hydrering på mange måder.

Som det yderste lag af håret er kutikulaen mere modtagelig for skader, hvilket kan få kutikulasvællingerne til at hæve sig. Derefter øges hårets permeabilitet og porøsitet, hvilket fører til tørt, skrøbeligt og dehydreret hår.


Effekten af kutikulastrukturen på håregenskaberne

En ordnet kutikulastruktur er afgørende for hårglans og et naturligt udtryk.

Overfladestrukturen af kutikulaen har en betydelig effekt på det naturlige udseende. Overfladeruheden af kutikulaen påvirker hårglansen forårsaget af den spekulære refleksion (spejl-lignende refleksion) på overfladen. I tilfælde af hår med hævede kutikler spredes lysrefleksion, når en lyskilde rammer overfladen. Og det tilsvarende hårs udseende viser relativt mere diffus og uklar glans.

Figure 3. The appearances of hair bundles with relatively flat and uplifted cuticles
[Source: Hair Structures Affecting Hair Appearance]

 

Hårets kutikula kan påvirke dets udseende på en anden måde på grund af dens skrå struktur. Typisk er kutikulaen skællet og hældende i én retning fra roden til spidsen af håret. Dette skaber et naturligt udtryk via dobbeltrefleksioner fra forsiden og bagsiden af fibren. Dog er disse refleksioner ikke synlige i meget beskadiget hår, der har mistet sin kutikula.

Sådan styrker du hårets kutikula

Kutiklen er en yderst organiseret, men delikat struktur, der er følsom over for skade fra forskellige former for traumer, herunder fysisk, kemisk eller mekanisk traume. Især den skrå struktur af kutiklen er skrøbelig og svær at kontrollere, især i tilfælde af hår, der har mistet sin kutikula. Dette kan gøre det udfordrende at opretholde et naturligt udseende for håret.

Der er mange forskellige løsninger til at reparere og vedligeholde overfladebetingelserne for hårfibre. Protein bruges ofte i hårplejeprodukter til at behandle beskadiget hårekutikula for at reparere og genoprette dens naturlige struktur samt styrke den.

Samtidig er en af løsningerne til kontrol af kutiklen at dække håroverfladen med kemiske materialer som olie og polymerer. Disse kan glatte håroverfladen og forbedre hårglansen.

Husk at bruge en super hydrerende shampoo og balsam for at øge fugtigheden til dit hår. Leave-in balsam eller hårmasker kan være en anden mulighed for at give ekstra næring til dit hår.

Vil du tackle flere hårdilemmaer? Måske vil du læse mere om almindelige hårdilemmaer om vinteren.

Disclaimer:

Den information, vi giver, er ikke beregnet til at mindske, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, bør du kontakte din læge.

Referencer

Rogers, G.E. Known and Unknown Features of Hair Cuticle Structure: A Brief Review. Cosmetics 2019, 6, 32. https://doi.org/10.3390/cosmetics6020032

Bontozoglou, C., Zhang, X., Patel, A. et al. In Vivo Human Hair Hydration Measurements by Using Opto-Thermal Radiometry. Int J Thermophys 40, 22 (2019). https://doi.org/10.1007/s10765-018-2477-x

Nagase, S. Hair Structures Affecting Hair Appearance. Cosmetics 2019, 6, 43. https://doi.org/10.3390/cosmetics6030043

Yang FC, Zhang Y, Rheinstädter MC. The structure of people's hair. PeerJ. 2014 Oct 14;2:e619. doi: 10.7717/peerj.619. PMID: 25332846; PMCID: PMC4201279.