Sådan vælger du stylingprodukter til udtyndet hår

Skrevet af Redaktionen
Senest opdateret

Selvom det er vigtigt at passe på sine hårstrå, er der også mange, der synes det er vigtigt at se godt ud i hverdagen. Det er her, stylingprodukter kommer ind i billedet og hjælper dig med at forme dit hår og skabe forskellige styles.

Mange oplever dog, at der kan være en ulempe ved disse produkter. Selvom de kan få vores hår til at se bedre ud i med flotte frisurer, er der ved regelmæssig brug også risiko for, at de kan forringe hårets velvære på længere sigt.

At vælge de rigtige hårstylingprodukter med god stylingevne, som samtidig ikke forringer hårets tilstand, kan være særligt udfordrende for dem med udtyndet hår. Det kræver nøje overvejelse, når du skal finde et produkt, der hjælper dig med at skabe dine ønskede styles, mens du samtidig fremmer dit hårs sundhed.

Hvis du oplever udtynding af håret, kan dit primære mål ofte være at få dit hår til at se fyldigere og tykkere ud. Samtidig er det også vigtigt at overveje produktets indvirkning på din hovedbunds sundhed og dit hårs integritet ved langvarig brug.

Denne artikel vil guide dig gennem processen med at vælge de rette hårstylingprodukter til udtyndet hår. Nedenfor gennemgår vi de vigtigste faktorer, du bør overveje, ud fra en evidensbaseret tilgang.

 

Opsummering

At vælge stylingprodukter til tyndt hår kan være særligt udfordrende. Ud over produktets evne til at skabe det ønskede look med forskellige grader af hold, er der samtidig andre faktorer, man bør overveje:

  • Er produktet skadeligt for håret?
  • Kan det skabe et fyldigere look?
  • Er det skånsomt mod hovedbunden?

Svaret på disse spørgsmål ligger (nok ikke så overraskende) i ingredienslisten. Hvis du gerne vil have fyldigere og sundere hår, er det vigtigt at vælge ingredienser, der kan nære og beskytte hårstråene og hovedbunden, og samtidig undgå ingredienser, der kan skade dem.

Det kan også være en god idé at kigge efter ingredienser, der er lette og ikke tynger håret ned, så det ser tyndere ud, samt ingredienser, der kan tilføje tykkelse og tekstur, så du får et generelt fyldigere look.

3 vigtige spørgsmål, du bør stille dig selv, når du vælger dine stylingprodukter

1. Er det skadeligt for håret?

Det er især vigtigt at sikre sig, at man bruger produkter, der er så skånsomme mod hårstråene som muligt, hvis man har udtyndet og/eller svagt hår. At passe på dine hårstrå og sikre, at de er i deres bedste form, er afgørende for at få fyldigere og sundere hår.

Indeholder det skrappe ingredienser?

Her handler det blandt andet om at undgå ingredienser, der har risiko for at forringe dit hårs velvære, som f.eks. sulfater. Selvom sulfater generelt er sikre og ofte ikke forårsager problemer, kan regelmæssig brug hos nogle personer dræne håret for dets naturlige olier, hvilket kan føre til skader. Ifølge undersøgelser kan denne slags ingredienser beskadige integrerede hårlipider i hårsækken, der fungerer som en vigtig hårbarriere [1], hvilket også forårsager skader på håret.

Indeholder det nærende ingredienser?

Det handler også om at vælge ingredienser, der har evnen til at nære og beskytte dine hårstrå. At vælge produkter, der indeholder fugtgivende ingredienser, kan være gavnligt for dit hår. Nogle eksempler herpå er glycerin, der fungerer som et hårplejemiddel og fugtighedsbevarende middel [2], og aloe vera, der bruges til at fugte, rense og fortykke håret, og som har potentiale til at skabe hårvækst [3]. Desuden er arganolie en effektiv (for)behandling til at beskytte håret mod oxidative skader [4].

I tilfælde af udtyndet hår og/eller hårtab er det vigtigt at finde ingredienser til hårregenerering, som også fremmer hårvækst. I dette tilfælde kan produkter med f.eks. tocopherol have en stor effekt på dit hår [5]. Vi vil diskutere de andre gavnlige ingredienser, du bør kigge efter, mere detaljeret nedenfor.

2. Får det dit hår til at se fyldigere og tykkere ud?

Ud over at have en positiv indvirkning på dit hårs velvære er et andet vigtigt aspekt at overveje produktets evne til at skabe dit ønskede look. Det er trods alt det, stylingprodukter bruges til.

De fleste af os ønsker at kunne skabe forskellige styles med varierende grader af hold. Men de af os, der oplever udtynding af håret, er ofte også på udkig efter produkter, der kan skabe et generelt fyldigere look.

Hvis du for eksempel har tyndt hår, er gelé og cremer med et vådt look måske ikke det bedste valg, da de let kan blotlægge hovedbunden og fremhæve de udtyndede områder. Sørg for at tjekke etiketten for den tilsigtede finish af produktet såvel som ingredienserne. Disse typer produkter er ofte baseret på silikoner, petrolatum eller mineralolier, som har en tung tekstur og derfor kan få tyndt hår til at føles klistret, klæbrigt og nedtynget.

Det kan derfor være en bedre idé at vælge matte produkter eller produkter med lav glans, der indeholder mere lette, vandopløselige alternativer. Produkter med kaolin eller andre typer ler har typisk en mat finish, da ler er fremragende til at absorbere fugt. De er også kendt for at tilføje tekstur og volumen til håret, hvilket hjælper med at skabe et fyldigere, mere voluminøst look.

3. Er det skånsomt for hovedbunden?

Hvis du prøver at få fyldigere og tykkere hår, giver det nok sig selv, at din hovedbunds sundhed også spiller en vigtig rolle.

Har det risiko for at skabe irritation?

Kunstige duftstoffer er det største allergen i kosmetikindustrien [7], og høje koncentrationer af æteriske olier er også kendt for at irritere huden i nogle tilfælde. Så det er bedst at vælge produkter uden parfume for at undgå irritation forårsaget af disse sammensætninger. Hvis du vælger produkter med beroligende ingredienser som kamille, aloe vera og rosmarin [8], kan det også hjælpe dig med at bevare en sund hovedbund.

Det er dog vigtigt at nævne, at enhver ingrediens, naturlig eller ej, har risiko for at forårsage irritation, så hvis du har en følsom hud eller er usikker, er det altid bedst at udføre en lappetest eller konsultere en hudlæge før brug.

Kan det føre til ophobning i hovedbunden?

Et andet aspekt man bør overveje er, om produktet kan føre til ophobning i hovedbunden, da det kan tilstoppe hårsækkene og have en negativ indvirkning på hårvæksten. Vælg non-komedogene alternativer, der er lettere at vaske ud og derfor mindre tilbøjelige til at forårsage ophobning, som aloe vera, glycerin, candelillavoks eller solsikkefrøolie.

Er det den rigtige pH-værdi?

Vælg produkter med afbalancerede pH-niveauer for at opretholde et optimalt hovedbundsmiljø. En afbalanceret pH-værdi er en central faktor for hårvækst. Det optimale pH-niveau i hovedbunden anses generelt for at være let surt, mellem 4,5 og 5,5.

Kontroversielle ingredienser, der bør undgås?

I de senere år er en håndfuld ingredienser kommet i rampelyset som kosmetikindustriens "bad guys". Lad os tage et kig på nogle af dem, der ofte findes i stylingprodukter, og hvor vidt de virkelig bør undgås.

Parabener

Forskellige former for parabener (methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben og isobutylparaben) bruges som konserveringsmidler i mange hårplejeprodukter.

Undersøgelser tyder på en sammenhæng mellem parabener og hormonforstyrrelser [6], hvilket kan føre til hårtab.

Der er dog brug for mere forskning for at bevise, at parabener kan føre til sundhedsproblemer hos mennesker. Derfor er der på nuværende tidspunkt ikke belæg for, at parabener er forbundet med farlige sundhedsproblemer.

Silikoner

En anden ingrediens, du kan se efter i dine hårstylingprodukter, er silikoner.

Disse ingredienser fungerer som en beskyttende forsegling og efterlader håret med en glat, glansfuld finish. I mellemtiden kan de hjælpe med at forbedre medgørligheden og mindske brud ved kæmning.

Desværre kan visse silikoner være svære at vaske ud, hvilket resulterer i ophobning af rester, der kan forårsage yderligere problemer. Faktisk har forskere klassificeret silikoner i tre grupper alt efter deres evne til at blive vasket af med vand.

For at minimere eventuelle negative bivirkninger kan det være en god idé at gå uden om de silikoner, der er klassificeret som genstridige, såsom dimethicone.

Proteiner or alkoholer

Selvom hårstylingprodukter selvfølgelig er lavet til stylingformål, kan det være en god idé at være opmærksom på indholdet af proteiner og kortkædede alkoholer.

Proteinrige produkter, de mest almindelige i "hurtigtørrende" proteingelformler, giver strukturel støtte til hårstrået ved at udfylde brudte mellemrum. Men overdreven brug af sådanne produkter kan føre til proteinoverbelastning, hvilket resulterer i brud på grund af tørhed i håret.

Kortkædede alkoholer, såsom ethanol, propanol og isopropanol, kaldes ofte tørrende alkoholer. Denne type ingrediens findes i mange hårstylingprodukter som tilsætningsstof. Ikke alene fremskynder det tørretiden, men det gør det også muligt at sprede produktet jævnt over håret.

Men på grund af deres udtørrende egenskaber kan tørrende alkoholer forårsage problemer med udtørring af kutiklerne. Da de fjerner olie og vand fra hårstrået, er der risiko for, at disse ingredienser kan forårsage tørhed og krus.

Gavnlige ingredienser at kigge efter

Selvom ovenstående ingredienser generelt betragtes som sikre, kan de føre til problemer hos visse personer og hårtyper. De er for det meste også syntetiske, så dem, der har en mere naturlig, plantebaseret tilgang, foretrækker måske ikke at have dem på hylderne.

Heldigvis er der masser af naturlige eller naturligt afledte muligheder med store fordele for håret, som kan bruges i stylingprodukter.

Biotin, også kendt som vitamin B7, er for eksempel et vandopløseligt vitamin, der spiller en afgørende rolle i metabolismen af makronæringsstoffer, herunder proteiner, der er essentielle for hårvækst. Det anses ofte for at fremme hårets sundhed og vækst. Man mener nemlig, at biotin styrker hårets struktur, forhindrer, at håret knækker, og fremmer hårsækkenes generelle sundhed. Desuden er det involveret i produktionen af keratin, et protein, der danner hårets struktur.

Panthenol (Pro-Vitamin B5). Når det påføres håret, omdannes det til pantothensyre (B-vitamin). Panthenol er kendt for sine fugtgivende egenskaber. Det tiltrækker og fastholder vand og hjælper med at holde håret hydreret. Det kan forbedre hårets fleksibilitet og elasticitet og reducere risikoen for brud. Det kan også få hårstrået til at svulme op, så det bliver tykkere og mere voluminøst, hvilket bidrager til et fyldigere og flottere udseende.

Vitamins. E-vitamin og C-vitamin er antioxidanter, der hjælper med at beskytte hår og hovedbund mod oxidativt stress forårsaget af frie radikaler. Antioxidanter spiller en central rolle i opretholdelsen af et sundt hovedbundsmiljø, hvilket er afgørende for optimal hårvækst.

Kaolin Clay. også kendt som Kina-ler, er et naturligt forekommende lermineral, der primært består af kaolinit. I hårplejeprodukter er kaolinler kendt for sin evne til at absorbere overskydende olie og urenheder uden at forårsage overdreven tørhed. Det giver et let hold og tilføjer tekstur til håret [9].

Solsikkevoks er udvundet af solsikkeolie og lægger et beskyttende lag på håret, som hjælper med at holde på fugten og forhindre udtørring. Desuden kan det også fremme hårvækst. Disse effekter er til stede takket være fedtsyrerne og tocopherol i solsikkefrøekstrakt [10].

Candelillavoks: Det stammer fra candelillaplanten og er et plantebaseret alternativ til petrolatum, der giver tekstur og hold uden at være tungt eller fedtet. Sidstnævnte er især problematisk i tyndt hår, da tunge og fedtede voksarter kan få tyndt hår til at se endnu tyndere ud. Med Candelila Wax er dette dog ikke et problem.

Quinoa er et proteinrigt korn, der indeholder alle ni essentielle aminosyrer. I hårpleje hjælper det med at reparere beskadiget hår ved at styrke proteinstrukturen. Aminosyrer bidrager til hårets generelle sundhed og modstandsdygtighed.

Rosemaryblad. Rosmarin har antiinflammatoriske og antioxidante egenskaber. Når det påføres hovedbunden, kan det hjælpe med at lindre irritation, forbedre cirkulationen og revitalisere dine hårsække. Dette kan bidrage til et sundere hovedbundsmiljø for hårvækst [8].

Disse ingredienser arbejder synergisk for at skabe hårstylingprodukter, der ikke kun hjælper med styling, men også giver fordele som fugtbevarelse, beskyttelse mod skader og støtte til hårets generelle sundhed - herunder hårvækst.

Kontakt en hudlæge

Hvis du har specifikke bekymringer om hårtab eller udtynding, især hvis du har nogle underliggende helbredsproblemer, kan du overveje at konsultere en hudlæge for at få personlig rådgivning.

Husk, at alle menneskers hår er unikt, så det kan kræve lidt eksperimentering at finde de perfekte stylingprodukter til udtyndet hår. Derudover kan en sund livsstil, herunder en varieret kost med passende mængder af næringsstoffer, vitaminer og mineraler, og en ordentlig hårplejerutine bidrage til hårets generelle sundhed.

Disclaimer:

De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at afhjælpe, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du er bekymret for dit helbred, bedes du kontakte din læge.

Kildehenvisninger:

[1] Lee WS. Integral hair lipid in human hair follicle. J Dermatol Sci. 2011 Dec;64(3):153-8. doi: 10.1016/j.jdermsci.2011.08.004. Epub 2011 Aug 22. PMID: 21906914.

[2]Becker LC, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Gill LJ, Heldreth B. Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics. Int J Toxicol. 2019 Nov/Dec;38(3_suppl):6S-22S. doi: 10.1177/1091581819883820. PMID: 31840548.

[3] Varpe BD, Kulkarni AA, Mali AS. Aloe vera Compositions Used for Medicinal Applications: A Patent Review (2013-till 2020). Recent Pat Food Nutr Agric. 2021;12(2):104-111. doi: 10.2174/2212798411999201228192616. PMID: 33371842.

[4] Sharifi N, Hamedeyazdan S, Shokri J, Monajjemzadeh F. Argan oil as a pretreatment of human hair before exposure to oxidative damage: Attenuated total reflectance and protein loss studies. J Cosmet Dermatol. 2022 Oct;21(10):5010-5017. doi: 10.1111/jocd.14885. Epub 2022 Mar 14. PMID: 35226791.

[5] Hu L, Kimura S, Haga M, Kashiwagi S, Takagi K, Shimizu T, Ishii T, Ohyama M. Vitamins and their derivatives synergistically promote hair shaft elongation ex vivo via PlGF/VEGFR-1 signalling activation. J Dermatol Sci. 2022 Oct;108(1):2-11. doi: 10.1016/j.jdermsci.2022.09.003. Epub 2022 Sep 28. PMID: 36210234.

[6] Robin J, Binson G, Albouy M, Sauvaget A, Pierre-Eugène P, Migeot V, Dupuis A, Venisse N. Analytical method for the biomonitoring of bisphenols and parabens by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry in human hair. Ecotoxicol Environ Saf. 2022 Sep 15;243:113986. doi: 10.1016/j.ecoenv.2022.113986. Epub 2022 Aug 24. PMID: 36027714.

[7] González-Muñoz P, Conde-Salazar L, Vañó-Galván S. Allergic contact dermatitis caused by cosmetic products. Actas Dermosifiliogr. 2014 Nov;105(9):822-32. English, Spanish. doi: 10.1016/j.ad.2013.12.018. Epub 2014 Mar 20. PMID: 24656778.

[8] al-Sereiti MR, Abu-Amer KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian J Exp Biol. 1999 Feb;37(2):124-30. PMID: 10641130.

[9] Panchal A , Fakhrullina G , Fakhrullin R , Lvov Y . Self-assembly of clay nanotubes on hair surface for medical and cosmetic formulations. Nanoscale. 2018 Oct 4;10(38):18205-18216. doi: 10.1039/c8nr05949g. PMID: 30211430.

[10] Yan A, Ruan R, Zhu X, Qiang W, Guan Y, Yu Q, Sun H, Liu M, Zhu H. Co-delivery of minoxidil and tocopherol acetate ethosomes to reshape the hair Follicular Microenvironment and promote hair regeneration in androgenetic alopecia. Int J Pharm. 2023 Nov 5;646:123498. doi: 10.1016/j.ijpharm.2023.123498. Epub 2023 Oct 10. PMID: 37820942.