Videnskaben bag hovedbundssundhed: Mere end bare hår

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Hovedbunden er den "ubesungne helt" når det gælder hårets sundhed. Selvom vi ofte glemmer den, når det handler om hårpleje, er det her, det hele starter, og den spiller en afgørende rolle for, hvordan dit hår ser ud og føles. Men hvor meget ved du egentlig om, hvordan hovedbunden skal plejes?

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad der udgør en sund hovedbund, tegnene på potentielle problemer og årsagerne bag dem samt generelle tips til, hvordan du kan holde din hovedbund glad og tilpas.

Hvorfor er hovedbundens velvære lige så vigtig som hårets?

Ligesom planter har brug for god jord til vækst, har dit hår også brug for en sund hovedbund. En skadet hovedbund kan gøre dit hår usundt. For eksempel viste research [1] på 20 undersøgelser, at dårlig hovedbundssundhed førte til hårtab.

Hovedbundens sundhed afhænger af:

 1. pH, som måler, hvor surt noget er. Den korrekte pH-værdi for din hovedbund ligger på ca. 5,5. Shampoo med en højere pH-værdi (over 5,5) kan gøre dit hår kruset og svagt. Desværre har de fleste shampooer en høj pH-værdi. En undersøgelse [2] viste, at 123 populære shampooer havde en pH-værdi højere end 5,5.
 2. Kontrollerer hovedbundens olie (sebum). Din hovedbund producerer olie for at holde dit hår glat. Men for meget af det kan medføre problemer. For eksempel viste en [undersøgelse3] (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30084158/), at folk med for meget olie i hovedbunden oplevede hårtab og kløeproblemer.
 3. Hovedbundsbakterier (bakterier og svampe). Hovedbunden har bittesmå, hjælpsomme levende organismer, der stopper skæl. De laver også aminosyrer og biotin, som hjælper dit hår med at vokse [4].

Hvordan adskiller hovedbunden sig fra resten af huden?

  Din hovedbund har brug for specielle produkter for at holde den sund. Du kan med andre ord ikke bruge normale hudpleje- eller hårprodukter til din hovedbund. Det skyldes, at din hovedbund adskiller sig fra huden på resten af din krop. Sammenlignet med huden har hovedbunden:

  • Flere hårsække [5]
  • Mere olie (sebum) [6]
  • Tykkere hudlag. Din hovedbund har fem hudlag, hvilket er mere end resten af din krop [7].

   

   Lær at spotte en usund hovedbund: Hvad er tegnene?

   At kunne genkende en usund hovedbund er afgørende for at kunne tage sig af den. Ved at spotte disse tegn kan du begynde at pleje din hovedbund med det samme.

   Her er, hvad du skal holde øje med:

   • Skæl
   • Kløende hovedbund
   • Rødme eller betændelse i hovedbunden
   • Hårtab
   • For fedtet eller tør hovedbund
   • Bumser i hovedbunden
   • Skællende pletter
   • Følsomhed. Den kræver særlig opmærksomhed, hvis din hovedbund gør ondt, når du rører ved den eller børster dit hår.

    Opdag de grundlæggende årsager til hovedbundsproblemer

    Din hovedbund kan være usund af flere årsager. Blandt andet:

    • En dårlig kost. Især hvis din kost mangler jern, zink, vitaminer (D, E, A) og proteiner [8].
    • Stress. Hvis du føler dig stresset hele tiden, kan det forhindre dit hår i at vokse. Stress kan holde dine hårrødder i en hvilefase og forhindre dem i at producere de kemikalier, der er nødvendige for at udløse hårvækst [9].
    • Rygning. Rygning reducerer blodgennemstrømningen til hovedbunden og kan forårsage hårtab og hudproblemer [10].
    • Eksponering for giftstoffer. Overdreven soleksponering og endda nogle hårbehandlinger kan skade din hovedbund [11].
    • Produktophobning. Dette kan tilstoppe dine hårrødder og føre til skæl, infektioner og endda hårtab [12].
    • Hormonel ubalance. For eksempel kan for store mængder dihydrotestosteron (DHT) gøre din hovedbund fedtet [13]. Ligeledes kan ændringer i overgangsalderen gøre din hovedbund tør og kløende [14].

     Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
     TrichoAI Hårtab-analyse
     Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
     Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

     Hvordan kan du forbedre din hovedbunds sundhed for bedre hår?

     Hvis du tager dig godt af din hovedbund, kan det gøre dit hår sundere. Det kan du opnå ved at:

     • Regelmæssig rensning. Hyppig rensning af hovedbunden er afgørende. Ellers kan snavs og olie/fedt ophobe sig, hvilket gør det nemt for svamp at vokse. En undersøgelse[15] sammenlignede folk, der vaskede deres hovedbund 5-6 gange om ugen, med dem, der kun vaskede den en gang om ugen. Ikke overraskende oplevede de hyppige vaskere mindre betændelse, skæl og kløe.
     • Brug de rigtige produkter. At vælge de rigtige produkter til din hovedbund kan gøre underværker for dit hår. En undersøgelse [16], hvor deltagerne brugte disse produkter i 24 uger, understregede netop dette. Deltagerne rapporterede mindre fældning og mere livligt hår.
     • Hold bakterierne i balance. Skæl opstår, når bakterierne i din hovedbund kommer ud af balance, hvilket ikke kun kan påvirke din hovedbund, men også gøre håret svagere. Heldigvis er det muligt at genskabe bakteriebalancen. For eksempel viste en undersøgelse [17], at kokosolie styrker hovedbundens bakterier. Ligeledes kan shampoo med varmedræbte probiotika øge de gode hovedbundsbakterier [18].

      Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
      Bio-Pilixin® Activation Serum | Kvinder
      Klinisk testet og fri for lægemidler

      Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
      Bio-Pilixin® Activation Serum | Mænd
      Klinisk testet og fri for lægemidler

      At vælge de rette produkter til hovedbundspleje

      At vælge de rigtige produkter til din hovedbund er som at vælge den bedste mad til din krop. Først skal du finde ud af, hvilken type din hovedbund er, og hvilke problemer den har (tørhed, for mange olieprodukter, irritation osv.) Derefter skal du lede efter ingredienser, der er målrettet dine specifikke behov.

      For eksempel, hvis du har en:

      • Tør hovedbund, skal du vælge produkter med fugtgivende ingredienser [19] som hyaluronsyre og aloe vera. De forhindrer din hovedbund i at blive tør og skællet.
      • Fedtet hovedbund, vælg ingredienser som salicylsyre og grøn te-ekstrakt. De hjælper med at fjerne død hud, ekstra olie og ophobning af produkter.
      • Følsom hovedbund, vælg produkter med milde ingredienser som kamille. Samtidig skal du undgå kemikalier som sulfater og parabener, der kan irritere din hud.

      Husk, at dette er generelle anbefalinger. For mere personlige anbefalinger er det altid bedst at konsultere din læge.

      Tips til at bevare en sund hovedbund

      At passe på sin hovedbund handler om mere end blot at bruge de rigtige produkter. Det handler også om gode vaner og praksis. Her er nogle generelle tips til en sund hovedbund og et sundt hår:

      • Undgå stramme frisurer Frisurer som stramme knolde, fletninger og hestehaler kan trække for meget i dit hår. Det kan føre til den type hårtab, der kaldes traktionsalopeci [21].
      • Vask dit hår med en tilpas hyppighed. Hvis du vasker en tør hovedbund med en udtørrende shampoo for ofte, kan det føre til endnu mere tørhed og irritation, mens hvis du ikke vasker en fedtet hovedbund ofte, kan det få olie og snavs til at hobe sig op.
      • Børst dit hår forsigtigt, når du styler det, så du ikke skader hovedbunden.
      • Hold pause mellem kemiske behandlinger. Hvis du farver dit hår eller bruger kemikalier til at glatte det, skal du vente mindst 8-10 uger mellem behandlingerne. Det forebygger ophobning af produkter. Det giver også dit hår og hovedbund mulighed for at komme sig mellem behandlingerne.
      • Spis godt og hold dig hydreret. En kost rig på vitaminer (B, D, A, E), fedtsyrer, jern og zink er godt for håret. Hvis du drikker nok vand, undgår du også, at din hovedbund bliver tør og skællet.
      • Tag hånd om stress. For meget stress kan føre til hårtab. Prøv at slappe af med meditation, motion, og sørg for at få nok søvn.
      • Vælg de rigtige produkter. Brug [hårprodukter og olier] (https://scandinavianbiolabs.com/blogs/hair-science/hairstyling-products-basic-knowledge-you-should-know), der ikke tilstopper dine porer, og som passer til dine behov.
      • Få regelmæssig hovedbundsmassage. Massage af din hovedbund kan reducere stress og forbedre blodgennemstrømningen til den.

      Hair Growth Routine | Kvinder
      Hair Growth Routine | Kvinder
      Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

      Hair Growth Routine | Mænd
      Hair Growth Routine | Mænd
      Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

      Konklusion

      Din hovedbund er en slags grobund for dit hår. Pleje af den bør altid være en del af en sund hårplejerutine. Begynd med at lære mere om din hovedbund, og prøv at spotte tegn på potentielle problemer. Vælg produkter, der er skræddersyet til dine specifikke behov, og glem ikke at konsultere en hudlæge, hvis du er i tvivl.

      Husk, at hovedbundens sundhed handler om mere end blot de rigtige produkter. Vær opmærksom på din kost, dit stressniveau og dine stylingvaner.

      Kildehenvisninger:

      1. Tosti A, Schwartz JR. Role of scalp health in achieving optimal hair growth and retention. Int J Cosmet Sci. 2021;43 Suppl 1. doi:10.1111/ics.12708

      2. Dias MFR, de Almeida AM, Cecato PMR, Adriano AR, Pichler J. The Shampoo pH can Affect the Hair: Myth or Reality? Int J Trichology. 2014;6(3):95.

      3. Ma L, Guichard A, Cheng Y, Li J, Qin O, Wang X, et al. Sensitive scalp is associated with excessive sebum and perturbed microbiome. J Cosmet Dermatol. 2019;18(3). doi:10.1111/jocd.12736

      4. Grimshaw SG, Smith AM, Arnold DS, Xu E, Hoptroff M, Murphy B. The diversity and abundance of fungi and bacteria on the healthy and dandruff affected human scalp. PLoS One. 2019;14(12). doi:10.1371/journal.pone.0225796

      5. Visessiri Y, Pakornphadungsit K, Leerunyakul K, Rutnin S, Srisont S, Suchonwanit P. The study of hair follicle counts from scalp histopathology in the Thai population. Int J Dermatol. 2020;59(8). doi:10.1111/ijd.14989

      6. Shamloul G, Khachemoune A. An updated review of the sebaceous gland and its role in health and diseases Part 1: Embryology, evolution, structure, and function of sebaceous glands. Dermatol Ther. 2021;34(1). doi:10.1111/dth.14695

      7. Tajran J, Gosman AA. Anatomy, Head and Neck, Scalp. In: StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; 2023.

      8. Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology Practical & Conceptual. 2017;7(1):1.

      9. How stress causes hair loss. National Institutes of Health (NIH). Published April 12, 2021. https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-stress-causes-hair-loss. Accessed November 27, 2023

      10. Kavadya Y, Mysore V. Role of Smoking in Androgenetic Alopecia: A Systematic Review. Int J Trichology. 2022;14(2):41.

      11. Satheesha Nayak B, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Ashwini Aithal P. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58.

      12. Chiu CH, Huang SH, Wang HM. A Review: Hair Health, Concerns of Shampoo Ingredients and Scalp Nourishing Treatments. Curr Pharm Biotechnol. 2015;16(12). doi:10.2174/1389201016666150817094447

      13. Grymowicz M, Rudnicka E, Podfigurna A, Napierala P, Smolarczyk R, Smolarczyk K, et al. Hormonal Effects on Hair Follicles. Int J Mol Sci. 2020;21(15). doi:10.3390/ijms21155342

      14. Zouboulis CC, Blume-Peytavi U, Kosmadaki M, Roó E, Vexiau-Robert D, Kerob D, et al. Skin, hair and beyond: the impact of menopause. Climacteric. 2022;25(5). doi:10.1080/13697137.2022.2050206

      15. Punyani S, Tosti A, Hordinsky M, Yeomans D, Schwartz J. The Impact of Shampoo Wash Frequency on Scalp and Hair Conditions. Skin Appendage Disorders. 2021;7(3):183.

      16. Davis MG, Piliang MP, Bergfeld WF, Caterino TL, Fisher BK, Sacha JP, et al. Scalp application of antioxidants improves scalp condition and reduces hair shedding in a 24-week randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Int J Cosmet Sci. 2021;43 Suppl 1. doi:10.1111/ics.12734

      17. Saxena R, Mittal P, Clavaud C, Dhakan DB, Roy N, Breton L, et al. Longitudinal study of the scalp microbiome suggests coconut oil to enrich healthy scalp commensals. Sci Rep. 2021;11. doi:10.1038/s41598-021-86454-1

      18. Tsai WH, Fang YT, Huang TY, Chiang YJ, Lin CG, Chang WW. Heat-killed Lacticaseibacillus paracasei GMNL-653 ameliorates human scalp health by regulating scalp microbiome. BMC Microbiol. 2023;23(1). doi:10.1186/s12866-023-02870-5

      19. Barak-Shinar D, Del Río R, Green LJ. Treatment of Seborrheic Dermatitis Using a Novel Herbal-based Cream. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(4):17.

      20. How to treat dandruff. https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-dandruff. Accessed November 27, 2023

      21. Pulickal JK, Kaliyadan F. Traction Alopecia. Published online January 2023. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262008/.](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29262008/) Accessed November 27, 2023