Petrolatum i stylingprodukter: fordele, ulemper, alternativer

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Hårstylingsindustrien har længe gjort brug af petrolatum på grund af dets mange fordele for håret. Petrolatum er kendt for at give glans, fugt, samt at holde og forme håret, og det er uden tvivl blevet en go-to ingrediens i hårplejebranchen.

Men det har også et mere kritisk aspekt, som ofte overses: nemlig dets langsigtede effekt på hårets sundhed. I denne artikel vil vi udforske de potentielle ulemper ved petrolatum, og se nærmere på alternativer, der kan hjælpe dig med at skabe langtidholdige frisurer uden de negative effekter, der er forbundet med petrolatum.

Table of content
1. Summary

Summary

Petrolatum, der stammer fra petroleumsgelé (vaseline), er en populær ingrediens i hårstylingprodukter takket være dens mange fordele, herunder dens fugtgivende egenskaber, evne til at skabe glans og et stærkt hold. Men det er ikke uden uønskede effekter.

Petrolatum er et klæbrigt, vandafvisende stof. Det er netop det, der skaber dets evne til at holde på frisuren. Men den samme kvalitet gør det samtidig også svært at vaske ud og kan efterlade en klæbrig rest og ophobning på håret. Undersøgelser tyder på, at langvarig brug af sådanne stoffer kan føre til fedtethed, glansløshed, hovedbundsirritation og skæl.

Selvom petrolatum generelt anses for at være sikkert, har vi skabt formler til vores styling ler-voks med plantebaserede alternativer til petrolatum for at give dig ro i sindet. De naturlige voksarter i vores Firm Hybrid Clay og Flexible Hybrid Clay har til formål at give et langvarigt hold og er nemme at vaske ud, så du undgår de ulemper, der er forbundet med brugen af ikke-vandopløselige stoffer.

 

Hvad er petrolatum, og hvorfor er det en populær ingrediens i stylingprodukter?

Petrolatum, der stammer fra petroleumsgelé, har opnået sin popularitet i hårstylingprodukter af flere årsager. Dens okkluderende natur [1] gør den til et effektivt fugtighedsbevarende middel, der forsegler fugt og forhindrer vandtab [2] fra hårskaftet. Derudover giver petrolatum en blank glans, som medvirker til en poleret finish i diverse frisurer.

Men den måske mest centrale rolle, petrolatum spiller i stylingprodukter, er at give hold takket være dets klæbrige natur. Når petrolatum påføres håret, klæber det sig til hårstrået og danner en film, der giver struktur og definition til frisuren. Det hjælper med at skabe holdbare frisurer, men det kan også føre til en række problemer ved langvarig brug.

De potentielle problemer forårsaget af petrolatum

Vanskeligt at vaske ud

Mens konsistensen er vigtig for at forhindre vandtab og for at give håret god struktur, er det afgørende aspekt, der kendetegner petrolatum, at det ikke er vandopløseligt. Flere undersøgelser har nemlig vist, at petrolatum er vandresistent, hvilket gør det vanskeligt at vaske ud med konventionelle vandbaserede rensemidler [3,4]. Faktisk bruges petrolatum i behandlingen af flere hudsygdomme, såsom kontaktdermatitis, som en beskyttelse mod vandtab takket være dens vandafvisende natur [5].

Klæber til hårstråene og føles klistret

Forskning viser også, at petrolatum udviser en stærk klæbeevne til hårstråene, hvilket fører til en klistret, klæbrig fornemmelse, der fortsætter selv efter hårvask. Dette svarer til tungere olier, der ikke er opløselige i vand og kan efterlade håret tynget, selv efter en grundig udrensning.

Ophobning i hår og hovedbund

Derfor kan vanskeligheden ved at vaske petrolatum ud resultere i en ophobning på både hårstrå og hovedbund. Undersøgelser har forbundet langvarig brug af ikke-vandopløselige produkter med problemer [6], såsom ophobning, glansløshed, tyngde, potentiel hovedbundsirritation og skæl.

Hvad er alternativerne?

Det er vigtigt at finde hårproduktformler, der tilbyder et omhyggeligt udvalg af naturlige alternativer, som sikrer effektiv hårstyling uden at gå på kompromis med hårets (og hovedbundens) sundhed. Der er flere alternative ingredienser, som petrolatum-fri formler kan indeholde, f.eks:

Kaolin-ler

Kaolin-ler er kendt for sin evne til at skabe definition og let hold og giver struktur til frisurer uden den klæbrighed, der er forbundet med petrolatum. Udover at give et let hold, giver det også tekstur til håret [7].

Plantebaserede voksblandinger

Indholdet af nogle plantebaserede voksarter [8] i formlerne kan efterligne de klæbende egenskaber ved petrolatum, samtidig med at de er nemme at vaske ud, så man undgår de klistrede rester, som ikke-vandopløselige ingredienser efterlader. Vi vil her ganske kort præsentere voksalternativer til petrolatum.

Carnaubavoks

Carnaubavoks, der stammer fra bladene på det brasilianske palmetræ, Copernicia prunifera, skiller sig ud med sine alsidige egenskaber og naturlige oprindelse. Det er kendt for sin fasthed, som giver struktur og hold til stylingprodukter, hvilket gør det ideelt til at forme og skabe frisurer, samtidig med at det danner en beskyttende barriere på hårskaftet, reducerer hårskader og modvirker krus.

Voks fra solsikkefrø

Udvundet af solsikkefrø (Helianthus annus), bidrager solsikkefrøvoks til en glat tekstur og konsistens i hårprodukter, hvilket sikrer nem påføring og jævn fordeling. Det hjælper også med at forsegle fugten, så håret holdes gennemfugtet. Det giver et fleksibelt hold uden stivhed eller knas.

Candelilla voks

Candelillavoks udvindes af bladene fra candelillabusken (Euphorbia cerifera) og giver en lang række fordele til hårstylingprodukter, især på grund af dens fasthed. Den giver struktur og hold til frisurer og gør det lettere at forme og definere. Den tilfører en glat og cremet tekstur, der forbedrer påføringsoplevelsen. 

Hvilke andre ingredienser kan være nyttige i stylingprodukter?

Den vigtigste opgave for et stylingprodukt er - ikke så overraskende - at hjælpe dig med at skabe forskellige frisurer og holde dem på plads. Men det behøver ikke at være det eneste, det hjælper med. Faktisk har mange stylingprodukter i dag flere funktioner såsom at pleje, beskytte og styrke dine hårstrå. Så lad os tage et kig på et par nyttige ingredienser, der også kan hjælpe med det.

Havtorn

De essentielle fedtsyrer og antioxidanter i havtorn bidrager til at beskytte håret mod skader. Havtorn er nemlig rig på omega-3- og omega-6-fedtsyrer, som begge er vigtige for at bevare et sundt hår, og som bidrager til hydrering, næring og beskyttelse mod miljøskader [9]. Undersøgelser understøtter dens fugtgivende egenskaber og giver et alternativ til petrolatums fugtbevarende egenskaber.

Quinoa

Quinoa, der er rig på protein og aminosyrer, hjælper med at reparere hårskader og tilbyder et naturligt alternativ til de fordele, der er forbundet med petrolatum. Derfor er det en god ingrediens i hårplejeformler.

Rosmarinblad

Rosmarinblad hjælper med at berolige og revitalisere hovedbunden. Undersøgelser tyder på, at rosmarin har potentiale til at fremme hovedbundens sundhed, hvilket er i tråd med den holistiske tilgang til hårpleje, da rosmarin har anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber [10].

Det er altid vigtigt at være opmærksom på, hvilke ingredienser vi bruger i vores hovedbund. Men det gælder især, hvis du oplever hårtab eller udtynding af håret. Hovedbunden er afgørende for hårvækst, så jo bedre dens tilstand er, jo bedre er dine chancer for hårvækst. Produkter, der ikke er vandopløselige, såsom dem, der indeholder petrolatum, vil ofte forværre udseendet af dit tynde hår ved at tynge det ned.

Derfor er det vigtigt at forstå, at petrolatum ikke er vandopløseligt, så man kan se udfordringerne ved det, og i stedet vælge hårprodukter, der er beriget med naturlige alternativer, som ikke bare giver effektiv styling, men også løser disse udfordringer og giver en renere, mere behagelig og plejende stylingoplevelse.

Firm Hybrid Clay
Firm Hybrid Clay
En ler-voks-hybrid, der skaber elegante frisurer med et stærkt hold og en semi-matte finish

Flexible Hybrid Clay
Flexible Hybrid Clay
En ler-voks-hybrid, der skaber fleksible frisurer med medium hold og en naturlig finish

 

Kildehenvisninger:

[1] Pinto JR, Monteiro E Silva SA, Holsback VSS, Leonardi GR. Skin occlusive performance: Sustainable alternatives for petrolatum in skincare formulations. J Cosmet Dermatol. 2022 Oct;21(10):4775-4780. doi: 10.1111/jocd.14782. Epub 2022 Jan 26. PMID: 35038372.

[2] Kamrani P, Hedrick J, Marks JG, Zaenglein AL. Petroleum jelly: A comprehensive review of its history, uses, and safety. J Am Acad Dermatol. 2023 Jun 12:S0190-9622(23)01107-6. doi: 10.1016/j.jaad.2023.06.010. Epub ahead of print. PMID: 37315800.

[3] De Paepe K, Sieg A, Le Meur M, Rogiers V. Silicones as nonocclusive topical agents. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):164-71. doi: 10.1159/000354914. Epub 2014 Jan 18. PMID: 24457536.

[4] McGee JS, Kirkorian AY, Pappert AS, Milgraum SS. An adolescent boy with urticaria to water: review of current treatments for aquagenic urticaria. Pediatr Dermatol. 2014 Jan-Feb;31(1):116-7. doi: 10.1111/j.1525-1470.2012.01801.x. Epub 2012 Sep 20. PMID: 22994854.

[5] Nomura T, Kabashima K. Advances in atopic dermatitis in 2015. J Allergy Clin Immunol. 2016 Dec;138(6):1548-1555. doi: 10.1016/j.jaci.2016.10.004. PMID: 27931536.

[6] Galliano A, Ye C, Su F, Wang C, Rakshit R, Guerin M, Flament F, Steel A. Assessing the effect of cleansing products on artificially polluted human hairs and skin through in vivo and in vitro models. Skin Res Technol. 2023 Jan;29(1):e13220. doi: 10.1111/srt.13220. Epub 2023 Jan 7. PMID: 36609868; PMCID: PMC10155848.

[7] Panchal A , Fakhrullina G , Fakhrullin R , Lvov Y . Self-assembly of clay nanotubes on hair surface for medical and cosmetic formulations. Nanoscale. 2018 Oct 4;10(38):18205-18216. doi: 10.1039/c8nr05949g. PMID: 30211430.

[8] Yan A, Ruan R, Zhu X, Qiang W, Guan Y, Yu Q, Sun H, Liu M, Zhu H. Co-delivery of minoxidil and tocopherol acetate ethosomes to reshape the hair Follicular Microenvironment and promote hair regeneration in androgenetic alopecia. Int J Pharm. 2023 Nov 5;646:123498. doi: 10.1016/j.ijpharm.2023.123498. Epub 2023 Oct 10. PMID: 37820942.

[9] Le Floc'h C, Cheniti A, Connétable S, Piccardi N, Vincenzi C, Tosti A. Effect of a nutritional supplement on hair loss in women. J Cosmet Dermatol. 2015 Mar;14(1):76-82. doi: 10.1111/jocd.12127. Epub 2015 Jan 8. PMID: 25573272.

[10] al-Sereiti MR, Abu-Amer KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian J Exp Biol. 1999 Feb;37(2):124-30. PMID: 10641130.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab