Sådan vælger du dine ideelle hårplejeprodukter

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

Mens det er sandt, at hårproblemer kan afhjælpes gennem hårplejeprodukter, praksisser og teknikker, kan tilstanden forværres med forkerte produkter. Mange mennesker indser ikke, hvor meget deres produktvalg virkelig påvirker kvaliteten af deres hår. Nogle vil bruge den forkerte type shampoo, balsam eller olier - og dette kan føre til øget ubehag for deres hovedbund og en dårligere hårtillstand.

Brugen af forkerte produkter kan opmuntre yderligere hårproblemer gennem forskellige manifestationer. Ved simpelthen at undersøge, hvilken type produkt der bedst passer til dine specifikke behov, kan du spare dig selv for dyre ture til frisøren ved hårnødsituationer.

Denne blog vil give dig information om alt, hvad du har brug for at vide, så du kan træffe informerede beslutninger for dig selv.

Resumé

At vælge de rigtige hårplejeprodukter er afgørende for at opretholde sundt hår. Interne faktorer som hårtypen, formen, porøsiteten, hovedbundens tilstand og generel sundhed spiller en betydelig rolle i valget af de rigtige produkter.

Hovedbundens tilstand, herunder tør eller fedtet hovedbund, er afgørende for hårets sundhed. Produkter skal vælges til at imødekomme specifikke hovedbundsbehov. At opretholde hårets generelle sundhed indebærer at afbalancere protein og fugt samt håndtere hårtab med passende produkter.

Forskellige shampooer tjener specifikke formål, såsom at fugte, rense eller kelere. Vandbaserede produkter er fugtighedsgivere, mens olier og smør hjælper med at forsegle fugten. Regionens klima og vandkvalitet kan også påvirke valget af produkter.

Så at forstå dine hårs unikke karakteristika og behov samt fortolkning af produktetiketter er afgørende for valg af de rigtige hårplejeprodukter. Miljømæssige faktorer og daglige rutiner bør også overvejes.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Interne faktorer

Hårtekstur/typer

Endnu engang kan vi ikke understrege nok vigtigheden af at forstå din egen hårtype. Det vil være en god start for de bedste plejepraksisser og de mest passende produkter til dit velbefindende.

For at få en idé om din hårets struktur, vil tykkelsen af den individuelle tot fortælle det. Der er tre hovedkategorier: fint, medium og tykt.

Når du har fint hår, fokuserer plejerutinen på at få det til at se tykkere ud. Tykt eller groft hår har meget tekstur, men det er tilbøjeligt til kruset, mindre håndterbart og bevarer ofte ikke vand så godt som andre. Fordelen ved denne hårtype er, at den er mere modstandsdygtig over for skader, brud og høje temperaturer. Givet dets karakteristika er hydrering afgørende for pleje. Derudover kan udglattende og anti-krus produkter eller hår-olier være en del af din hårplejerutine. Imidlertid, hvis du har hår, der falder et sted derimellem, kan dit hår være af medium tykkelse.


Hårtyper

Din hårfacon kan også være en faktor, der påvirker dit valg, når det kommer til at vælge hårplejeprodukter. Især krøllet og bølget hår kræver mere opmærksomhed, da denne hårtype naturligt kan være mere grov, tør, kruset, porøs og uden glans. Med andre ord mangler krøllet hår ofte primært fugt og næring, hvilket kræver udglattende/anti-krus produkter.


Hårporøsitet

Porøsitet er hårets evne til at absorbere vand eller kemikalier gennem cortex og bevare fugt inden i hårfibrene. Høj porøsitet kan være forbundet med nedbrydning eller ændringer i kutikula. Når du bruger et hårfprodukt, suger dit hår det hurtigt op, og du finder måske dig selv med at anvende en overdreven mængde hver gang.

Det dominerende problem med porøst hår er besværet med hævede kutikula; derfor, hvis du kan lukke kutikula-lagene, selv en smule, vil du løse flertallet af porøsitetsproblemerne. I dette tilfælde kan produkter med lav pH og behandlinger, der fremkalder lukning af kutikula, være en midlertidig løsning. Derudover kan en syrerig skylning med æblecidereddike, lav-pH-shampooer eller endda en simpel rensning med en neutraliserende shampoo hjælpe med at rette porøsitetsproblemet ved at stramme og lukke kutikula-lagene.


Hovedbundsbetingelser

Hvis din hovedbund ikke er i god stand, er dine lokker det heller ikke. Derfor er det ikke bare en god idé, men en nødvendighed at tage godt vare på din hovedbund.

Én stor udfordring relateret til hovedbunden er tør hovedbund. Det fører til tørt, kedeligt og groft hår. En sådan tør tilstand af din hovedbund kan stamme fra flere uhensigtsmæssige aktiviteter, herunder overbehandling af håret, overbrug af varme stylingredskaber, vask med hårde eller lavkvalitets-shampooer og manglende ordentlig hårpleje. Sidst men ikke mindst kommer tør hovedbund og hår fra brug af produkter, der ikke er egnet til hyppig brug eller ikke er korrekt designet til din hårtype.

På den anden side sker en fedtet hovedbund ofte på grund af "aktive" talgkirtler. Mens der ikke er så meget, du kan gøre for at ændre aktiviteten af dine talgkirtler, er der visse ting, der kan hjælpe med at håndtere situationen. Det første, du kan gøre, er at bruge specifikke produkter til denne hårtype - shampooer til fedtet hår, vægtløse balsamer eller en tonic til fedtet hovedbund. Derudover undgå fugtgivende, nærende og udglattende shampooer og balsamer med en fedtet og for rig konsistens.

Read more about The Influence Of Scalp Condition On Hair Health And Pre-mature Hair Loss.

 

Generel hårsundhed

Selvom flere faktorer kan bryde hårfibre, sker hårbrydning ofte som følge af fugt- og proteinmangel, der stammer fra ubalancerede, uløste strukturelle og elasticitetsmæssige forhold.

Det unikke forhold mellem protein og fugt inden for hårfibre er ikke blot et spørgsmål om at afbalancere den ene modsatte kraft mod den anden. I stedet arbejder de sammen synergisk for at producere et sundt hår. En tung tendens eller præference for den ene af dem i en hårplejerutine uden tilstrækkelig balance resulterer oftere end ikke i hårbrydning. Derfor er det dybtgående at holde håret afbalanceret mellem disse to elementer for at opretholde hårets tilstand.

En anden kritisk faktor, der hindrer det overordnede velvære af dit hår, er hårtab. Årsagerne til hårtab kan være forskellige, og det er vigtigt at forstå de forskellige typer og årsager for at fremme stærkere, sundere hår. Udover regelmæssige og omhyggelige påføringer, hvor resultaterne vil være synlige efter 3 til 4 måneder, er en effektiv form for ekstern pleje for udtyndende hår stimulerende serumer og tonika i kombination med kvalitetsshampoo og balsam til udtyndende hår.


Eksterne faktorer

Den korrekte brug af produkter

En dybdegående forståelse af funktionerne hos de forskellige hårplejeprodukter vil støtte din indsats for effektiv hårv pleje og næring. Derudover hjælper det dig med at sætte de rette forventninger og opnå mere tilfredsstillende resultater.

Generelt er der tre hovedtyper af shampooer: fugtgivende, rensende og kelaterende. Den første er til fugtighed af håret. Hvis du dog finder ud af, at din fugtgivende shampoo ikke længere effektivt fjerner opbygning, er det tid til at bruge en rensende shampoo. Rensende shampooer har en specifik formulering, der kan fjerne tunge produktrester fra hårfibrene.

På samme måde som produktrester og olier binder mineraler, der er opløst i vores vand, også til hårskaftet. Imidlertid er bindingerne, som mineraler opretholder med håret, strammere og er ofte uundgåelige med de enkle overfladeaktive stoffer, der findes i fugtgivende og rensende shampooer. Derfor er der behov for specielt formulerede kelaterende shampooer for at håndtere mineralaflejringer fra håret. Faktisk binder ingredienserne i kelaterende shampooer kemisk til mineraler og løfter dem væk.

Derudover er det vigtigt at skelne mellem produkter, der lyder funktionelt ens. For eksempel må olier og fugtighedscremer aldrig forveksles eller bruges ombytteligt for at bekæmpe tørhed. Vand og vandbaserede produkter er fugtighedscremer. Brug af olier og smør vil forsegle fugt og forhindre fugttab.

Hvis dit hår allerede føles tørt, er det sidste, du ønsker, at skabe en fugtighedsbarriere. Sørg for at fugte dit hår tilstrækkeligt, ikke bare belæg det med kunstig glans!

Du kan læse mere om hårfugtighed HERE.


Produkternes ingredienser

Mange hårprodukter indeholder komplekse kemikalier for at opfylde deres løfter, f.eks. gøre dem mere duftende, perlemorsagtige eller skummende. Når du bliver mere opmærksom på etiketten, kan du blive ekspert i at vurdere hårprodukter, der passer til dine behov. Desuden vil opdeling af produktetiketter hjælpe med at bestemme fordelene, sådanne produkter kan levere, og dermed forbedre effektiviteten af at udvikle en passende hårplejerutine og spare dit budget for uønsket spild.

Vand er stadig den mest overflodende ingrediens procentvis, uanset dens placering på en ingrediensliste. Efter vandets placering er de andre ting, du ønsker at se efter i enhver ingrediensliste, tilstedeværelsen og variationen af proteiner, fugtighedsbevarende midler, vandtiltrækkende ingredienser, blødgørende midler, olier og silikoner.

Der er ting, du måske skal være opmærksom på for at opnå maksimal fordel af regelmæssig hårfugtighed. Rensning af håret med en fugtgivende shampoo, der ikke indeholder natriumlaurylsulfat (SLS) eller ammoniumlaurylsulfat (ALS) rengøringsmidler, er det første skridt mod vellykket, hyppig rensning. På samme måde skal håret dybdebehandles med en kvalitetsbalsam, der indeholder så få tunge olier som muligt (f.eks. petrolatum).

Valg af en fugtighedscreme er måske den mest udfordrende del af opbygningen af ​​rutinen. Det er afgørende at sikre, at de fugtighedscremer, du bruger, faktisk er fugtighedscremer. I de fleste produktformuleringer sætter de første tre eller fire ingredienser tonen for produktets karakter og kvalitet. Da der ikke kan leveres fugt uden vand, er vand den første ingrediens på listen over fugtgivende produkter. Derudover skal du undgå mineral- og tunge, skaftbeklædende olier. Hvis du ikke kan finde en fugtighedscreme uden dem, skal du vælge fugtgivende produkter, der indeholder disse olier tættere på bunden af ​​ingredienslisten.
hair hydration.


Andre

Hvis du bor i et område med årstidsændringer, kan det være nødvendigt at ændre dine hårplejeprodukter afhængigt af vejret. Nogle produkt-ingredienser er gode at bruge på visse tidspunkter og ikke på andre. Glycerin vil for eksempel gøre dit hår super kruset, hvis du bruger et produkt, der indeholder dette i fugtigt vejr, men i andre klimaer kan det være din bedste ven.

Chelaterende shampooer er kraftfulde og bedst til dem, der bor i områder med hårdt vand, hvor dulling metalioner er til stede i vandet. Mineralerne i hårdt vand reagerer med detergenter i almindelige shampooer og skaber seje film, der blokerer deres evne til at danne et stort, skummende skum. Chelaterende shampooer er dog mere avancerede med hensyn til rensningsevne, hvilket er støttende for dit hår, når det vaskes med hårdt vand.

At bo i områder med høj forurening kan føre til følsom hovedbundssyndrom. Symptomer inkluderer kløe, skæl, fedtet hovedbund og endda smerte i hårrødderne på grund af luftpartikler som støv og røg, der sætter sig på hovedbunden. Over tid kan dette føre til alvorlig hårskade.


Resumé

Der er faktorer, du bør være opmærksom på, før du vælger de mest egnede hårplejeprodukter, der leverer de bedste resultater.

Øverst på listen er interne faktorer, herunder alle aspekter af håret, såsom typer, former, porøsitet, hovedbundens tilstand, sundhed og stilarter. Husk venligst, at forståelse af dit hår er det første skridt til opbygning af en sund hårrutine.

Dernæst vil det at lære at analysere produktetiketter hjælpe dig med at opnå en sund hårplejerutine. I denne henseende er korrekt brug af produkter og deres ingredienser kritiske punkter, som du skal overveje. Når du forstår dit hår og adskiller hver funktion af hver slags hårprodukt, vil dit valg være mere passende.

Endelig kan du overveje dit leve miljø: vandressourcer og forurening, faktorer der kan skade dit hår. Dine daglige rutiner kan også være en anden faktor, der hindrer eller letter din hårkvalitet.

Hair Growth Routine | Mænd
Hair Growth Routine | Mænd
Udviklet til at bekæmpe fældning og begyndende hårtab

Hair Growth Routine | Kvinder
Hair Growth Routine | Kvinder
Formuleret til at bekæmpe tyndt hår og synlig hovedbund

Ansvarsfraskrivelse

De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at lindre, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, skal du konsultere din læge.

Referencer

Bornschlögl, T. (2019). Human pollution exposure correlates with accelerated ultrastructural

Davis-Sivasothy, A. (2011). The science of black hair: a comprehensive guide to textured hair. SAJA Publishing Company.

McMichael, A. J. (2003). Ethnic hair update: past and present. Journal of the American Academy of Dermatology, 48(6), S127-S133.

Naudin, G., Bastien, P., Mezzache, S., Trehu, E., Bourokba, N., Appenzeller, B. M. R., & Qu, X., Niu, L., Kroon, B., & Foltis, L. (2018). Pollution damage and protection of Asian hair. Cosmetics, 5(1), 17.

Srinivasan G, Srinivas CR, Mathew AC, Duraiswami D. Effects of hard water on hair. International journal of trichology. 2013 Jul;5(3):137.