Tør hovedbund om vinteren: Sådan lindrer du din kløende, skællende hovedbund

Medicinsk gennemgåetaf Scandinavian Biolabs medicinske bestyrelse
SkrevetafLuat Duong
Senest opdateret

I løbet af vintersæsonen kan du opleve overdreven fnug på din hovedbund, og skæl kan være det første, der dukker op i dit sind. Selvom de kan se ens ud, skyldes en fnugget hovedbund ofte den intense tørhed, der er forbundet med kulden, mens skæl mere handler om patologiske tilstande.

Denne blog vil hjælpe dig med at skelne mellem de to tilstande: skæl og fnugget hovedbund, så du kan pleje din hovedbund ordentligt gennem vintermånederne. Hvad mere er? Du kan finde tre enkle, men effektive gør-det-selv-olier, som du kan prøve derhjemme for at lindre tilstanden med tør hovedbund.

Sammendrag

I løbet af vinteren er det almindeligt at opleve en fnugget hovedbund på grund af nedsat olieproduktion og tørre forhold. Fnugget hovedbund skyldes tørhed, mens skæl er forbundet med fedtet hud og hudtilstande.

For at bekæmpe fnugget vinterhovedbund skal du bruge hårprodukter med fugtgivende ingredienser som tea tree, mynte, argan, kokosnød eller jojobaolie, sammen med havregryn og vitamin E. Korrekte hårvaskemetoder, som at bruge lunkent vand og afslutte med en kold skylning, kan hjælpe med at bevare fugt.

Hovedbundsmassagers kan eksfoliere døde hudceller og reducere fnug. Vær forsigtig med behandlinger, der forårsager irritation.

Konklusionen er, at opretholdelse af en fnugfri hovedbund om vinteren kræver korrekt pleje og brug af de rigtige produkter. Stop behandlingen, hvis der opstår irritation, og søg professionel vejledning, når det er nødvendigt.

Hvorfor kan du stole på Scandinavian Biolabs?
TrichoAI Hårtab-analyse
Vores gratis, anonyme og dermatologisk udviklede AI analyserer dit hårtab på 30 sekunder og foreslår personlige løsninger til at bekæmpe udtynding. Det har aldrig været nemmere at forstå dit hårs tilstand.
Ja, jeg vil afhjælpe hårtab

Fnugget hovedbund vs. Skæl

Både skæl og en fnuggende hovedbund forårsager fnug og kløe på hovedbunden. Derfor ved mange mennesker ikke, hvilken tilstand de lider af. Der er dog stadig forskelle mellem dem, der gør det muligt for os at identificere og skelne mellem disse to tilstande.

Hvad angår deres udseende, er fnug fra tør hovedbundstilstanden mindre og ser tørre ud (nå, åbenlyst!). I mellemtiden er skælfnug store og fedtede med en gul eller hvid farve.

best dry scalp treatment

Hvad angår årsagen, opstår skæl på grund af overskydende olie på din hovedbund, hvilket fører til en ophobning af døde hudceller. Og derefter opstår kløe og fnug. Flere årsager til skæl inkluderer svamp, fedtet hud, hormonelle ubalancer, stressfaktorer eller beskidt hår. Derudover kan dermatitis eller andre patologiske hudtilstande også bidrage til skæl.

Derimod har den fnuggede hovedbund mere at gøre med en overdreven tør hovedbund. Tørhed opstår, når din hovedbund mangler olie, hvilket resulterer i kløe og fnug. Det er en alarmsignal om, at din hovedbund har brug for mere fugt.

Desuden kan den tørre hovedbund forværres, hvis du allerede lider af tørre hudtilstande som eksem, psoriasis eller under koldt vejr, eller når du bruger produkter, der udtørrer din hovedbund.

 

Hvorfor opstår den fnuggede tilstand om vinteren?

Som nævnt tidligere ses den fnuggete hovedbundstilstand som en konsekvens af tør hud, som skyldes forskellige underliggende sygdomme eller faktorer relateret til det fysiske miljø.

Udover nogle vedvarende hovedbundssygdomme, der kan udtørre hovedbunden og forårsage skællede pletter, såsom atopisk dermatitis, seboreisk dermatitis eller psoriasis, spiller luftfugtigheden en stor rolle i at inducere en tør hovedbund i den kolde sæson.

Vi ved alle, at tørre forhold er udbredt om vinteren, som skyldes den kolde luft udenfor og opvarmningen indendørs. Derfor er det almindeligt at opleve tørhed og irritation på kroppens hud og hovedbund. For at gøre tingene værre falder niveauet af olieproduktion fra talgkirtlerne om vinteren i de fleste dele af kroppen, inklusive hovedbunden, hvilket til sidst forårsager fnugdannelse.

best dry scalp treatment

Men ikke alle hovedbunde ville opleve vintertiden på samme måde.

Studier har rapporteret en sammenhæng mellem hovedbundens følsomhed og dens tørhed. Faktisk fandt ét studie, at 60% af rapporteret tør hovedbund er følsom eller meget følsom.

Hovedbundsfølsomhed er ret forskellig og afhænger i høj grad af hovedbundens karakteristika. Det er et symptom på mærkbar irritation eller ubehag i hovedbunden uden en immunrespons, som skyldes ændringer i det levende miljø, luftforurening, din daglige kost og stress.

 

best dry scalp treatment

 

 

Sådan undgår du fnugget hovedbund om vinteren?

Den bedste behandling for tør hovedbund kan omfatte ingredienser, der hydrerer, nærer og reparerer hovedbundsproblemet. Derudover kan hårprodukter, herunder olie fra tea tree, mynte, argan, kokosnød eller jojoba, effektivt øge fugtigheden på din hovedbund. Havregryn og vitamin E er også gode muligheder for at berolige tørre og irriterede hovedbunde.

Behandlinger for tør hovedbund kommer typisk i form af shampoo og balsam, men hårmasker, hovedbundsbehandlinger, fugtighedslotion og serum er også gavnlige. Sammen kan de nære din hovedbund og reducere antallet af hvide flager. Dog, når du oplever smerte, rødme eller øget irritation, er det nødvendigt at stoppe brugen af disse produkter for at forhindre yderligere problemer for dit hår og din hovedbund.

Én foreslået måde at forbedre tilstanden med flager på hovedbunden er at bruge en ordentlig hårvaskemetode for at forbedre fugtigheden i hovedbunden. Undgå varme brusebade, da de kan yderligere dehydrere din hovedbund og hår. Hold i stedet vandet lunkent under hårvask og skyl balsamen ud med koldt vand for effektivt at bevare fugtigheden.

Sidst men ikke mindst kan en hovedbundsmassager hjælpe med at eksfoliere og fjerne døde hudceller fra din hovedbund. Takket være bløde silikone- eller syntetiske børster hjælper massageren med at afslappe hovedbunden og fjerne tør og flager hud, hvilket fører til færre flager. Derudover giver den en ren overflade for at forstærke de positive virkninger af påføringen af hårserum eller andre hårprodukter senere.

 

best dry shampoo for colored hair

 

DIY-oppskrifter til hurtig lindring af tør hovedbund

Tea Tree Oil

Tea tree oil er et topisk middel mod gær, svamp og hudrelaterede tilstande som seborrhea, psoriasis (reducerer rødme og skæl), eksem (stopper kløe og reducerer rødme) og dermatitis.

Ingredienser:

  • 2 spiseskefulde ekstra jomfru olivenolie
  • 1-2 dråber tea tree essentiel olie


Bland godt og påfør direkte på din hovedbund. Lad det virke i 30 minutter, før du skylles og vasker håret.

 

Kokosolie med pebermynte

Mynte er blevet anerkendt som en anti-kløe behandling for huden og kan lindre dermatologiske problemer. Derudover er denne blanding også den bedste behandling mod tør hovedbund takket være kokosolie's blødgørende egenskab.

Ingredienser:

  • 2 spiseskefulde kokosolie
  • 2 dråber pebermynte essentiel olie

Bland godt og påfør direkte på din hovedbund. Lad det virke i 30 minutter, før du skylles og vasker håret.

 

Avokadopasta

Det er en effektiv fugtighedscreme til sensitiv hud. Studier indikerer, at avocadoolie kan øge produktionen af kollagen, hvilket holder huden fugtig og glat.

Ingredienser:

  • Lille moden avocado
  • 2 spiseskefulde olivenolie
  • 1 teskefuld honning

Mos den modne avocado, indtil det bliver til en pasta, og bland det med olie og honning. Påfør direkte på din hovedbund. Lad det virke i 30 minutter, før du skylles og vasker håret.

 

Bonus: Tea Tree Oil til kløende hovedbund

Med et ekstra pift fra tea tree-olie vil denne blanding effektivt lindre kløen samtidig med at give din hovedbund den nødvendige fugt.

Ingredienser:

1 spiseskefuld ekstra jomfru olivenolie 3 dråber tea tree essentiel olie Selvom skæl og tør hovedbund forårsager fnug og kløe, er det to forskellige forhold. Det første skyldes overskydende olie, mens det sidste skyldes manglende olieproduktion.

Den fnuggede tilstand af hovedbunden er forbundet med tørhed, der skyldes hudsygdomme eller fysiske faktorer, herunder vinterkulden. I løbet af vinteren kan den kolde luft udenfor og opvarmningen indendørs inducere tørhed og irritation på din hud og hovedbund. Når en tør hovedbund opstår, opstår der fnug, og det forværres, hvis det ikke behandles korrekt. Desuden, når din hovedbund bliver mere følsom på grund af ændringer i dine omgivelser eller daglige rutiner, kan en tør hovedbund opstå.

For at håndtere en fnugget hovedbund skal du muligvis bruge passende behandlinger såsom påføring af hårprodukter med specifikke ingredienser for at øge fugtniveauet i hovedbunden, bruge en hovedbundsmassager til forsigtigt at eksfoliere døde hudceller eller følge en korrekt vaskemetode.

Ansvarsfraskrivelse:

De oplysninger, vi giver, er ikke beregnet til at mindske, forebygge, behandle, helbrede eller diagnosticere nogen sygdom eller tilstand. Hvis du har bekymringer om din sundhed, bør du konsultere din læge.

 

LÆS MERE:

 

 

Referencer:

Kim, S., Shin, S., Kim, S.-N. and Na, Y. (2021) Understanding the Characteristics of the Scalp for Developing Scalp Care Products. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, 11, 204-216. https://doi.org/10.4236/jcdsa.2021.113018

Godse, K., & Zawar, V. (2012). Sensitive scalp. International journal of trichology, 4(2), 102–104. https://doi.org/10.4103/0974-7753.96905

Love, C. (2021, Jul 27). Dandruff vs. dry scalp: Differences and best treatments. BestReviews, San Francisco.

Oshima, M., et al. (2014) Improvement of Scalp Condition and Quality of Life through Proper Skin Care of Dry Scalp. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences, and Applications, 4, 284-292. http://dx.doi.org/10.4236/jcdsa.2014.44038

CliShea, B. Your Hair Care Arsenal: 25 Easy DIY Hair Oil Infusion Recipes to Protect Your Natural Hair.